čipiranje motorja & menjava elise

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

N0t0ri0us
Naddesetnik

čipiranje motorja & menjava elise

OdgovorNapisal/-a N0t0ri0us » Če Avg 04, 2011 15:50

pozdrav

sem nov na tem forumu in sem nekaj gledal že kako je s temi propelerji vendar nisem ravno našel kakšnih koristnih informacij

v glavnem letos smo kupili nov čoln
Zodiac PRO II 42 letnik 2001 čoln in motor
to se pravi dolžine 4.2m trdo dno...itd
na njem je motor yamaha y40 xmhs

Slika
čoln izgleda tako

sedaj je en majhen problem :) pri smučanju ima čoln malenkost premajhno hitrost da bi se dalo optimalno smučati. oz da se, vendar bi bilo bolše če bi šel malce hitreje. moči ima motor več kot dovolj in ko daš gas ima v parih sekundah končno, ravno tako se nič ne matra motor. končne nisem nič gledal vendar je prejšnji lastnik rekel da gre 22mph. potem smo šli s kolegom ki ima elanovega gliserja 50km mercury in je šel naš hitreje čeprav naj bi njegov šel cca 55km/h tako da ne vem koliko ima točno končno

sedaj je na njem ta proleper
Slika
ravno zamenjan in ima slabo urco vožnje za sabo. prejšnji je odpovedal oz se je motor vrtil v prazno propeler pa ravno da se je vrtil. v njem naj bi šla neka guma ki naj bi bila kot neko varovalo. v glavnem to je oče na morju hitro zamenjal in se zadnji dan ko smo bili dol še malce peljal.
Slika
to pa je motor. bi se dalo to slučajno prečipirat da bi še vedno imel dovolj moči in malce več hitrosti? oz ne vem kako se temu reče v navtiki :)... na čolnu pa je lahko max 40km (načeloma :P) in ja.. na koliko bi se ga dalo max spraviti ? mislim da so isti motorji s 60km..

in koliko kaj stane čipiranje..

hvala za odgovore

LP Simon
PAG
Višji štabni praporščak
Kraj: Ljubljana-PAG-PAG

OdgovorNapisal/-a PAG » Če Avg 04, 2011 22:48

Kolega je čipiral motor pa je sam več pil in nič drugega
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Pe Avg 05, 2011 07:21

zamenjaj uplinjače in izpučno cev
ne se đalabajat
N0t0ri0us
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a N0t0ri0us » Pe Avg 05, 2011 21:23

hmm.. ma kdo kakšno idejo kako naj najdem uplinjač. za izpušno cev pa ne vem kaj je fora. prostornina je enaka tako da gre skozi enako zraka kot prej. samo koncentracija plina je večja. no edino če je blokada izpuh.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Avg 05, 2011 21:53

Zdej mi ni jasno -> omenjeno je bilo čipiranje sedaj pa govorite o vplinjačih.... No kakorkoli, iz slike bi sklepal da neke silne elektronike (čipa) v tem motorju ni.
N0t0ri0us
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a N0t0ri0us » Pe Avg 05, 2011 22:36

aha nisem vedel kako naj napišem :D. v glavnem da bi čolnu povečal moč je bilo mišljeno
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » So Avg 06, 2011 09:37

N0t0ri0us napisal/-a:aha nisem vedel kako naj napišem :D. v glavnem da bi čolnu povečal moč je bilo mišljeno

čolnu boš moč težko povečal :lol: :wink: .
poskusi še s trimom,mogoče ti preveč potopi krmo pri smučanju in ne doseže max. hitrosti.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Avg 06, 2011 10:32

Rad bi, da bi ti šel čoln hitreje, ko vleče smučarja, za ostalo pa ne veš točno, kako bi prv rekel.

Čolnu ne povečaš moči, včasih lahko lahko povečaš moč motorju, lahko tudi zamenjaš motor z močnejšim.

S čipiranjem motorja verjetno meniš zamenjavo čipa s programom za upravljanje motorja (če ima motor elektronsko upravljanje) ali prepis programa z drugim na istem čipu (včasih se to da, ampak jaz ne bi - glej spodaj).

Dal si podatke o čolnu, motorju in novi elisi.
Manjka nam naslednjih nekaj podatkov:
    podatki o stari elisi - če je imela morda manjiš korak in bolje vlekla smučarja
    hitrost brez smučarja in vrtljaji motorja
    hitrost s smučarjem in vrtljaji motorja

Ali motor ima (oziroma ali lahko nanj priključiš) merilnik vrtlajjev? Če nimaš GPS-ja za meritev hitrosti, povabi na pivo katerega od morjeplovcev, ki ima kak primeren prenosen GPS pa boš dobil hitrosti.

Povečanje moči motorju je mogoče, kadar je z njim kaj narobe. Glede na to, da menda brez smučarja šiba dobro, z motorjem najbrž ni nič narobe.

Možno je, da je korak elise malo prevelik za dodatno vlečno silo, potrebno za vlećenje smučarja - tu bi se moralo dati kaj videti iz števila vrtljajev.

Jaz imam pri tem predstavo kolesa in klanca - če postane klanec prestrm, mi kolo ne gre več, če ne prestavim v nižjo prestavo. Podobno je, da ko ti začneš vleči smučarja, utegne biti potreben propeler z manjišm korakom.

Da lahko motor brez škode naviješ, mora ali biti zadušen ali pa imeti dovolj tehnične rezerve. Ko pridejo z vode (= dopusta) bo mogoče kdo od motornjakov lahko povedal, kako je z rezervami pri tem tipu motorja.

Če je upravljanje elektronsko in je motor zadušen, je mogoče in smotrno (čeprav v nekaterih primerih protizakonito - ampak o tem ne bi tu) zamenjati program, spremeniti parametre itn.

Tisti, ki to dela, mora bodisi vedeti kaj dela ali pa imeti veliko sreče, sicer dobiš program, s katerim motor pije več in se obrablja hitreje kot sicer - pa še eko predpise lahko kršiš z njim. V glavnem, jaz nikakor ne bi prepisal izvirnega programa z novim, ne da starega kam shranim (varnostna kopija, backup).

Če namreč prepišeš program, pa je novega naredil kak prepotentni bedak, ne moreš zlahka vrniti prejšnjega stanja.

sacs napisal/-a:zamenjaj uplinjače in izpučno cev
Na mopedih smo nekaj podobnega počeli - povečati vstopno odprtino (notri je bila puša, ki se je je bilo treba znebiti, povečati presek in zgladiti kanale, po katerih gre mešanica zraka in goriva, lahko povečati kompresijo s spuščanjem glave, zamenjati ležaje s takimi, ki zdržijo več in poskrbeti, da bo za večjo obremenitev dovolj mazanja. Z večjim presekom sesalne poti in drugim vplinjačem lahko motor zajame več zraka in v njem lahko zgori več goriva, s tem dobiš večjo moč, ampak v račun je treba vzeti tudi večje sile na batih, ležajih itn, ki za to lahko niso dimenzionirani.

Teoretčno enostavna stvar, ki poveča razpoložljivo količino zraka v motorju je kompresor, pa hladilnik vsesanega zraka (intercooler), pa... Teoretično čisto enostavno, v praksi je pa to v veliki meri drug motor (tako po večini delov kot po obnašanju.)

Torej je to še kar zahtevna reč, ki poskrbi tudi, na ne pašejo več standardni rezervni deli in tako naprej, tako da moraš ti (ali tisti, ki ti to naredi) dobro vedeti, kaj dela(š) - razen, kadar je motor za večino reči identičen z močnejšim, pa samo zadušen (elektronsko ali mehansko). V glavnem, pri tistem navijanju tomosk smo se veliko naučili, ampak od vzdrževanja takih motorjev, prodanih neukim uporabnikom ne bi rad poskusil živeti.

Če pa ti kdo napiše, da je ta motor razen programa enak močnejšemu, ali da je razen vplinjača in še kake malenkosti enak močnejšemu, potem se verjetno - oziroma skoraj gotovo - da kaj narediti. Če ne, se praviloma ne splača.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
N0t0ri0us
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a N0t0ri0us » So Avg 06, 2011 14:28

hvala za izčrpen odgovor.

motor bi že zamenjal vendar kaj ko na čolnu piše max 40km oz 29.4kw

s čipiranjem sem mislil da bi prepisal oz zamenjal čip. če ga seveda ima, vendar mi je kasaudio rekel da v tem modelu motorja po vsej vrjetnosti ni čipa.

podatkov o stari elisi nimam, saj jo je oče pustil pri tistem trgovcu kjer je kupil novo, vendar je trgovec rekel da je identična.

čoln nima nameščenega obratomera tako da ne vem kakšni so obrati, po zvoku sodeč bi rekel da med smučanjem in vožnjo ni velike razlike(če se smučar pelje naravnost in da se izpusti se razlike v vrtljalih motorja ne opazi.), hitrost pa lahko izmerim s telefonom. vendar na njem takrat nisem imel nameščene tiste aplikacije. čoln pa bo na vodi naslednjič šele drugo poletje. vsaj zaenkrat je tako načrtovano

s povečanjem moči motorju sem mislil da bi mu dodal kak KW več.

navijal bi motor samo v primeru če je enak motor s 50 ali 60 konji. v primeru da ga ni, bom pustil vse pri miru, ker tako kot si že rekel se ne splača.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Avg 06, 2011 15:19

Pravilna izbira propelerja, pravilna višina motorja na krmnem zrcalu, pravilna razporeditev teže v čolnu in pravilen trim motorja lahko veliko pripomorejo k performansi čolna;

1. pravilna izbira propelerja -> pri nominalni obremenitvi, torej obremenitvi pri kateri je čoln v uporabi 70% časa, mora motor doseči max. vrtljaje. Max vrtljaji so običajno definirani kot interval, vzemi sredino. Če merilnika nimaš, obstajajo taki, ki imajo neko ščipalko ki jo na kabel od svečke pripneš in ti lepo kaže vrtljaje.

2. pravilna višina motorja -> ko glisiraš mora biti antikavitacijska plošča 1-2cm iz vode, propeler pa pri tem seveda ne sme srkati zraka. Če se to dogaja, preveri kakšno je dno čolna (ravnost - velja za sestavljive gumenjake). Zrak bo pri brutalnem obratu pri hitrosti seveda posrkalo. Preveri da jke motor dobro pritrjen!!

3. Razporeditev teže: čoln pri glisiranju ne sme biti preveč "turbo" postavljen (pretežak zadaj) niti ne sme premca riniti v vodo. Blagi dvig premca je ok.

4. Pravilen trim: kot med nogo motorja in vodno gladino mora biti 90 stopinj.

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Avg 06, 2011 19:25

Slika, kasaudio!

Jaz ne znam tako jedrnato :oops:

Če lahko, N0t0ri0us, izvedi kakšen je bil stari propeler - če je bil drugačen, je bil mogoče za kak način rabe tega čolna boljši, in če najdeš podatke za starega bo o tem treba manj ugibati.

K temu, kar je napisal kasaudio pa mogoče še misel, da se spremenjeni obremenitvi čolna lahko prilagajaš tudi s spremembo trima med vožnjo (če motor to zna). Lego čolna pa mogoče flapi...

Pa še nekaj - bistveno močnejši motor, kot je predpisan za čoln bi bil najbrž preobremenitev za krmno zrcalo, oziroma nekaj podobnega, kot če bi motor caterpillarja (bultozer) privil v fička, katrco ali kaj podobnega majhnega starega. Mislim, da bi v tem primeru ob prvem speljavanju odtrgalo zglobe na prenosu moči na kolesa :lol: :lol: :lol:

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Avg 06, 2011 20:17

Pa še nekaj - bistveno močnejši motor, kot je predpisan za čoln bi bil najbrž preobremenitev za krmno zrcalo, oziroma nekaj podobnega, kot če bi motor caterpillarja (bultozer) privil v fička, katrco ali kaj podobnega majhnega starega. Mislim, da bi v tem primeru ob prvem speljavanju odtrgalo zglobe na prenosu moči na kolesa

Odtrgalo bi tudi um luškemu kapitanu, ko bi hotel tak čoln vpisat :D :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Avg 06, 2011 20:23

Ja, ampak predstava je pa dobra, da je jasno, kam pes taco moli (in katero :lol: )

N0t0ri0us
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a N0t0ri0us » So Avg 06, 2011 21:17

@kasaudio
čoln doseže max vrtljaje kadarkoli. Izjema je ko imaš zadaj tubo in da zaviješ skoraj do konca. takrat čoln zgubi nekaj vrtljajev. (takrat ni varno biti v tubi :P ) pri normalni vožnji pa lahko delaš skoraj kar hočeš in ima max obrate.

motor mislim da je tudi na pravi višini. do sedaj ni nikoli še zajel zraka. ima pa tudi lopatice oz nevem kako bi temu rekel (vidi se na sliki). za antikravitacijsko ploščo pa še nikoli nisem pogledal koliko gleda iz vode saj je med vožnjo težko pogledati nazaj pod motor.

teže v čolnu so mislim da optimalno razporejene če daš eno osebo na premec+ voznik se čoln lepo pelje po morju.

glede trima motorja je pa to prejšnji lastnik že vse preučil to tako da tega nismo sploh nič prestalvljali. med vožnjo loln nič ne skače štart pa ima tudi dober.

@Marjan Tomki
stari propeler je bil identičen kot ta. sem 80%. po izgledu in po tistih 500ih metrih kot sem se peljal z njim nisem občutil nobene razlike. med vožnjo ne moraš spreminjat trima. je treba to narediti ročno ko čoln miruje

krma mi do sedaj deluje zelo trdna. ko daš gas se skoraj nič ne premakne , in mislim da ima še kar precej rezerve.
tak primer kot si da pa dal ti je pa če bi recimo dal na ta čoln 300km motor :) tako da če bi dal v fičkota motor ki je 1/3 močnejšni od originalnega dvomim da bi razpadel :P mogoče z leti :)

@kasaudio dvomim da bi tisti luški kapitan kaj gledal :).. meni so rekli da pripelješ čoln dol, on te vpraša kje ga imaš ga malce pogleda in to je to.. :)

Ja, ampak predstava je pa dobra, da je jasno, kam pes taco moli (in katero)
smem vprašat kaj si hotel s tem povedat ? :) ne dojamem

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Avg 07, 2011 02:05

N0t0ri0us napisal/-a:@kasaudio
čoln doseže max vrtljaje kadarkoli. Izjema je ko imaš zadaj tubo in da zaviješ skoraj do konca. takrat čoln zgubi nekaj vrtljajev. (takrat ni varno biti v tubi :P ) pri normalni vožnji pa lahko delaš skoraj kar hočeš in ima max obrate.

Koliko je vrtljajev (število) pri max hitrosti brez tube, koliko s tubo? Koliko je tovarniški podatek ha maksimalno število vrtljajev za ta motor?

Če se motor pod bremenom - ko praviš da ti pri vleki ne dobi tolikšne hitrosti, kot bi rad - zares zavrti na maksimalne obrate, potegne pa ne, potem najbrž ni vzrok premalo moči ampak nek razlog, da v tistih okoliščinah propeler ne prenese vse moči na vodo oziroma je ne spremeni v potisno silo.

Primerjava s tem, ko ti kolesa avta ali motorja zdrsavajo, ko hočeš speljati na snegu ali v blatu v klanec ali ko vlečeš breme. Pri motorju rabiš kramparice, pri avtu zimske gume ali verige, tu mogoče drug propeler. Večji, če je zanj prostor med osjo in kavitacijsko ploščo, ali pa morda večlistni.

Če bi bilo premalo moči, motor praviloma ne bi dosegel max obratov. Ampak da bi se o tem, ali jih doseže, lahko prepričal, bi moral odčitati obrate. Če pa si jih odčital, jih še napiši.

Po teoriji je tako, da da število obratov motorja x redukcija v peti število obratov propelerja na minuto, to število krat korak propelerja pa je v razmerju z hitrostjo vodnega curka, ki ga poganja propeler. Koeficient med izmerjeno hitrostjo čolna in to iz koraka in obratov propelerja je pa približno koeficient zdrsa propelerja, in če je velik, je najbrž propeler neoptimalen (premajhen premer, premalo listov, neustrezen korak, slaba oblika... je nekaj idej). Več o tem mislim da ima admin v bazi znanja na portalu.
N0t0ri0us napisal/-a:@Marjan Tomki
stari propeler je bil identičen kot ta. sem 80%. po izgledu in po tistih 500ih metrih kot sem se peljal z njim nisem občutil nobene razlike. med vožnjo ne moraš spreminjat trima. je treba to narediti ročno ko čoln miruje[/gote]Če si 80% siguren, da je identičen pomeni, da nisi pogledal (verjetno ga nimaš več, tako da ne moreš pogledati), kar v resnici pomeni, da zares ne veš. Če bi vedel, da je bil drugačen (in kakšen je bil) bi iz tega lahko dobil idejo, s kakšnim propelerjem še lahko poskusiš. Če je bil res enak, iz tega ni nobene uporabne ideje.
N0t0ri0us napisal/-a:krma mi do sedaj deluje zelo trdna. ko daš gas se skoraj nič ne premakne , in mislim da ima še kar precej rezerve.

Skoraj nič se ne premakne - ali to pomeni, da se podaja, ko daš gas? Nekako imam vtis, da bi morala krmna deska bititi pri pravilno sestavljenem in napihnjenem gumenjaku prenašati vso silo na gumenjak, ne pa da se krmna podaja pod silo, ko dodaš gas.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov