gumica z trdim dnom 3,2m

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Če Avg 14, 2014 21:30

SR 290 napisal/-a:30 mph je povsem dobra hitrost, lahko bi bilo še malenkost več, vozljev je bilo pa manj. Če bi bil dober trup in se tube med glisiranjem tudi z zaključki ne bi vlekle po vodi, bi lahko dober propeler dodal kar nekaj dodatnih milj.
Kakšne vrtljaje si dosegal, če si meril? Menim, da si nevarno v nizkem področju z vrtljaji in pregrevaš motor.

Recimo propeler zmanjšan na 9,4", bi verjetno potegnil poln čoln iz vode, ampak koraka imaš vsaj za colo, če ne dve preveč. Nabavi propeler Mercury Black max 9-1/4" x 12-1/2" in bo šlo hitreje, iz vode te bo pa vrglo, pa tudi z štirimi bo izglisiral. Menim, da bi bil tudi 9-1/2x11" vsaj enako hiter kot ta, ki ga imaš gor, tudi ta bi izrazito bolje potegnil iz vode.

Kot sem si si mislil spet en z prevelikim. :lol: Vsaka čast prodajalcem, da se trudijo in vztrajajo v teh za navtiko izrazito žalostnih časih, ampak jih pa sploh ne razumem zakaj za vraga ogromnemu odstotku kupcev poturijo prevelike propelerje. Predvsem na premerih ga izjemno radi pofiksajo.

Če imaš možnost daj tank v krmo, bo lepše glisiral.

Ker smo ravno v taki temi.

Pri meni je takole.
Gumica Novomar 370.
Opreme en kup:
V klopi (klop je čisto pri zrcalu, moram naslon podret kadar motor dvigujem), torej v klopi 43 litrski tank (natankam ga na 40l + 8dcl olja),
na zrcalu inox rolbar,
volanska konzola z baterijo,
Alu tenda,
pred konzolo igloo box 43, med vožnjo je ponavadi poln z malcami pijačo, brisačami....,
v premčnem predalu pa 25 litrski tank (polnjen na 25l + olje), sidro 5 kg z 2 m ketne, vse vrvi in alu lestev.

Tole pišem le za predstavo o teži.

Ko gremo na furo imamo še marelo, ribiško palico plavutke..., 4 osebe (jaz 75, žena 49, otroka 13 in 30 kg + pes 13kg.

Motor na mojem gumonu je Mercuri 25 E (2t) kratka peta, imam pa montirana krilca za 50 KM motorje. Propeler (10 3/8 X 13 Black Max - thanks to Bouton :) )

Tako naložen je iz vode v cca 5 sec, glisiram že z 15,5 vozli (meni najlepša vožnja z nekje 17,5), a tako naložen ne preseže 22, poraba je okoli 8-10 odvisno od pogojev. Prazen leti k sneta sekira.

Nimam pa pojma kako je z obrati pri teh hitrostih. Kako jih na izmerim, če nimam obratomera montiranega.?

Moje mnenje je, da za 320 Novomarja je ob polni obremenitvi 25 Km 2T odlična kombinacija.

Je pa v nemirnem morju vožnja že z mojim malo bumpy. Samo rock and roll mam rad že od majhnega. ;)

Zakaj sem citiral ravno tebe SR 290? Vem, da si profi, ki že od oka vidi kako in kaj je s plovilom.

Zanima me od kod prihajaš, saj bi želel, da ob kaki priliki vržeš oko še na našega Gumona. Morda na kakšnem srečanju če ne prej. Seveda če ustreza.

Lahko na ZS.

Lp
MBS
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 14, 2014 21:49

Vrzi oko na krilca in jih takoj snemi!
Ko si oddahneš poberi dol propeler in ga zamenjaj z takim, ki ima eno colo manjši premer in potem bo res letelo ko sneta sekira, iz vode boš skočil in pokuril precej manj na prevoženo pot. Okrog koraka ne vem, morda bi bil dober colo manjši, a verjetno tudi 13" še gre.
Trenutno vam manjkajo vsaj trije vozli.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Avg 15, 2014 08:22

Iskreno povedano meni krilca pomagajo pri plovbi.guma 5.2 motor 90 2t.seveda ni tezav za zglisirat tudi ce nas je 8 not.obicajno sva.dva sedaj se dojencica.zadaj je.50 l benca aku pom motor in bimini navezan na rollbar se pravi precej teze zadaj in moram rect da lazje .zglisira itak vedno;)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Avg 15, 2014 08:57

Ja, izglisira lažje, saj je to kot nekakšen flap. Žal se takoj zatem pojavi težava v obliki odvečnega upora, ki ni zanemarljiv. Mnogo boljša rešitev je izbira primernejšega propelerja. Že zamenjava enake geometrije in 3 na 4 krake navadno zadostuje. Dodatno se dvig krme poveča z geometrijo krakov, ki imajo izhodni rob čim bolj raven-clever oblika in velik difuzor na koncu pesta. Izguba hitrosti in povečanje porabe je precej manj očitno kot z dodajanjem krilc, ki pri pravilno namontiranem motorju itak nimajo kakega vpliva.

Ta krilca bi bil resmično koristen pripomoček edino v skrajnem primeru, ko je največja hitrost malce nad hitrostjo izglisiranja in ni možnosti za uporabo flapov. Za vse ostale aplikacije hidrodinamično nikakor ne pije vode, je pa fensi in zato tržno uspešno.

To da imaš vso šaro zadaj je super rešitev!!

@mihabs;

Mercury za tvoj primer predpisuje propeler 9-1/4x12-1/2
10-3/8x13 se največ omenja za 50-60 hp motorje, morebiti za 40 hp ob zelo lahkem in drsnem čolnu.
Predlagam ti ali zmanjšanje obstoječega, ali nabavo drugega propelerja in krilca vsekakor dol.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » So Avg 16, 2014 17:45

SR 290 napisal/-a:To da imaš vso šaro zadaj je super rešitev!!

Ja zal drugace ne gre
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Avg 17, 2014 19:00

To da maš šaro zadaj je dejansko mišljeno kot super.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Avg 17, 2014 22:59

Pol pa ok;)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 18, 2014 03:02

:shock: Če sem bil kdaj ciničen se opravičujem.
Šara zadaj pomeni, da ti ni treba kaj prida trimat za pravi vpadni kot čolna in gre več potisne sile propelerja v smer plovbe, manj v potapljanje krme-dvig premca.
primozvel
Kapitan

OdgovorNapisal/-a primozvel » To Avg 19, 2014 09:11

Kaj mislite o 25km 4 takten parsun ima kdo kaj izkušen z njim in ali je 69kg preveč za 3,2m čoln.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta