špricanje

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Maj 29, 2017 10:51

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 11:50, skupaj popravljeno 1 krat.
piko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a piko » To Maj 30, 2017 15:23

Najprej sem mislil, da bi bil lahko razlog špricanju tale del noge(tam kjer je listek).

Slika

Sem se pa zgrozil, ko sem videl kako nizko je kavitacijska plošča.

Slika

Če jo dvignem za 2 cm zgleda takole.

Slika

Takole pa je motor privijačen.

Slika

Sem še enkrat preveril. Gre za kratko nogo.
Če sem prav razumel moam deščico priviti v krmo?

A bo to vsaj približno OK?

P

p.s. pa upam, da se bodo videle fotke :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 30, 2017 16:30

Imaš en čuden čoln!

Krmna stena je 10 cm prenizka in dno je v obliki spojlerja, kot bi bila cela kobilica en velik spuščen flap. Za povhu je videt, kot bi bile tube nekaj cm nižje od drsnega dna. To nikoli ne bo lepo letelo. Izglisiral bo hitro, potem pa nič od njega, pa še nabijal bo po balovih.
Lepo prosim eno sliko dna, da se bo videla linija od krme naprej, morda je na objavljenih slikah "foto napaka".

Krmo boš moral dvignit na kak drug način. Jaz bi odrezal 3 cm okume vezano ploščo, ki bi prekrivala vsaj 3/3 rkmne stene in bi bila 10 cm višja od obstoječe krme. Zaokrožiš robove na radius kakih 5 mm in jo oblešeč v eno plast 300-450 g steklene mate z epoksijem ali poliestrom, ali vinilestrom. Trdo malo pobrusiš, premažeš z topcoatom in z vsaj osmimi skoznjimi vijaki M8 privijačiš na krmno steno, vmes pa daš črni Kent, Siko ali kaj podobnega. Čez par dni, ko je masa trda daš gor motor in gasa.

Še najbolje bi morda bilo poiskat ustreznejši gumon, tega pa zdilat nekomu, ki mu je všeč počasna plovba z 4-6 hp, največ 15 hp motorji. Za kaj takega bi bil super.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » To Maj 30, 2017 16:56

Če sem prav razumel moam deščico priviti v krmo?

samo podložit!!!! kaj boš vrtal??? zakaj??? drugo leto zamenjaš dilco, pa je!!!
teža motorja bo naredila svoje, privijačen motor ne bo dovolil, da se desčica izmakne.
Upam, da z žabico zasiguraš vijačna ušesa, ko priviješ motor na krmo :shock:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 30, 2017 17:22

:oops: Šele zdaj sem pogledal, da je gor 9.8 hp motor. Podloži kot si slikal in poizkusi. Če ne bo špricalo o.k., drugače plato gor, da lahko motor dvigneš dovolj visoko.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Maj 30, 2017 21:36

Kavitacijska plošča čisto prenizko. Nujno poravnaj z dnom.
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » To Maj 30, 2017 21:47

Glede na to, kako nizko je noga, bi sklepal, da imaš motor z dolgo nogo.
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » To Maj 30, 2017 22:00

Kratka noga je 15", dolga pa 20"...
Ni mi jasno, da je kavitacijska plošča tako nizko, kljub temu, da je kratka noga... Načeloma so čolni narejeni tako, da imajo neke standardne mere. Zodiac Mark2 ima mislim da 14" višino krmne stene (kolikor sem na hitro našel na internetu) - to pomeni, da bi mogla biti kavitacijska za 1" prenizko, kar je 2.5cm. Pri tebi pa izgleda dosti nižje.. Če imaš dolgo nogo motor, potem pa je 15cm prenizko. Meni na zgornji sliki izgleda, kot da je 15cm razlike..
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 30, 2017 22:12

Tole je po sliki motorja dolga noga, kratka ima samo eno krilce nad antikavitacijsko, dolga pa dve. Imajo pa neko funkcijo proti spricanju. Poglej sliko ki sem jo pripel, tam je samo eno.
Borc007
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Borc007 » To Maj 30, 2017 23:59

Tohatsu M9.8B na sliki je kratka noga. Kocka, ne enači 9.8 in 30HP Tohatsu motorja, ker nista enaka.
Ali je možno, da je špricanje posledica "inovativnih" rešitev Zodiakovih strokovnjakov na Futura Mark modelu:

ZODIAC™ technology designed the patented FUTURA hull. It is formed from a large-diameter keel plus two perfectly proportioned cushioning buoyancy tubes placed under the base of the boat. When underway, the hull rests solely on the cushioning tubes – reducing drag and increasing lift – providing outstandingly easy handling and extreme thrills!

Če zgornje prav razumem, se zadeva mora dvignit kot hidrogliser ;-) na male tubuse spodaj in v tem primeru pride noga na pravo višino. V tem primeru bi morala biti antikavitacijska plošča v višini malih tubusov, kar je vidno tudi na sliki - lahko pa da se motim.

http://www.penninemarine.com/boat-fleet ... table-boat

https://www.zodiac-nautic.com/en/shop/p ... a-mark-ii/

Tohatsu 9.8 dolga noga

Slika
Nazadnje spremenil Borc007, dne Sr Maj 31, 2017 00:41, skupaj popravljeno 2 krat.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Maj 31, 2017 00:04

A ste opazili da ima čoln pri obeh straneh dodatne tubuse pod samim dnom.
Taki so tudi Lodgestarji.
Mogoče je za to tako nizka krma stena, ker tale krma ob glisaži sploh nebi smela biti v vodi :roll:

Jap to bo to:
http://www.penninemarine.com/boat-fleet/futura-fastroller/zodiac-futura-fastroller-air-floor-inflatable-boat-design
Mato :wink:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 31, 2017 07:09

Borc007, ja moja napaka :oops: , sem gledal 9.9 model in ne 9.8, ki ima 2 krilci.

Slika

Slika

izgleda da imajo različne modele s kratko nogo, ponavadi ima dolga 2 krilci.
piko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a piko » Sr Maj 31, 2017 07:40

Hvala vsem.

Noga je sigurno kratka.

Tudi jaz sem razmišljal, da imata stranski tubici kako povezavo s antikavitacijsko ploščo.
Prva fotka na prvem linku me je pomirila. Izgleda da je vse kot mora biti.

Malo izven teme ampak še tole. Preko noči imam čoln vezan na betonski blok. Globina morja sedem metrov, dolžina vrvi cca. 40 m. Najprej imam pet metrov verige.
Zanima me kako debela mora biti vrv(za plastičarja 470 sem imel 12 mm). Bo za tega dovolj 8 mm?

Še enkrat hvala vsem in mirno morje!!!!!!!!!
P
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 31, 2017 08:23

Odvisno od nosilnosti vrvi, če bo zdržala privezna rinka, bo tudi vrv - tiste vlaminirane v trdo dno več prenesejo.
piko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a piko » Sr Maj 31, 2017 09:21

Si mislim, da je odvisno od nosilnosti vrvi(Zupan). Čoln ima cca. 140 kg(z vso opremo).
Glede vlaminirane rinke pa verjetno misliš rinko na premcu čolna. Ta rinka je pri tem čolnu seveda limana in me tudi malo skrbi.
Če bo "grubo more" bom čoln morda raje izvlekel.
Kako pa bi izgledalo, če bi ga vezal s krmo(privijačene rinke) v valove? Verjetno tudi ne najbolje.
P

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 31 gostov