Poraba in hitrost - gumenjak

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Apr 09, 2009 11:10

O porabi ste se vsi razpisali, o predvideni končni hitrosti pa nisem nič zasledil. Porabo sem kar uganil, za končno bi pa rekel, a bi znala biti okrog 40 milj?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 09, 2009 17:04

Pomoje bo res šlo blizu 40 Kn.

Bi pa vse skupaj prosil, da si preberete tole. Nisem menda zastonj pisal!?!? :evil:

In da začnemo enkrat uporabljati enote, kot se spodobi, ne pa "milja" ko noben vrag ne ve o čem je govora.

LP
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Apr 09, 2009 18:17

res ja, bi se lahko že 1x navadl
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Pe Apr 10, 2009 22:49

Ok, se strinjam. Jaz drugače znam ločiti ameriško miljo od navtične milje oz. po naše vozla. Tudi mislil sem 40 knots-ov.

Res pa je, da imajo predvsem ameriški gliserji "števce" v njihovih miljah in morate vedeti, da se nekateri z Baylinerji radi hvalijo, da gredo njihovi čolni 42 milj po števcu.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Apr 10, 2009 23:27

plinko napisal/-a:Ok, se strinjam. Jaz drugače znam ločiti ameriško miljo od navtične milje oz. po naše vozla. Tudi mislil sem 40 knots-ov.

Res pa je, da imajo predvsem ameriški gliserji "števce" v njihovih miljah in morate vedeti, da se nekateri z Baylinerji radi hvalijo, da gredo njihovi čolni 42 milj po števcu.

Daj malo prosim premisli.
Ameriška milja ne obstaja. So navtične milje in kopenske (cestne). Slednje so za dobrih 200 metrov daljše od navtičnih. Torej, če ti na barki kaže v kopenskih miljah, je vsekakor precej hitrejši kot z enakim številom navt. milj ali vozlov. Torej 42 milj( "ameriških " ) je precej hitreje kot 42 vozlov ali ko že navajaš , "knotse".
Vsaj malo teorije ne bi škodilo, če že prakse ni, a ne Plinko.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Apr 10, 2009 23:32

atilone napisal/-a:
plinko napisal/-a:Ok, se strinjam. Jaz drugače znam ločiti ameriško miljo od navtične milje oz. po naše vozla. Tudi mislil sem 40 knots-ov.

Ameriška milja ne obstaja. So navtične milje in kopenske (cestne). Slednje so za dobrih 200 metrov daljše od navtičnih. Torej, če ti na barki kaže v kopenskih miljah, je vsekakor precej hitrejši kot z enakim številom navt. milj ali vozlov. Torej 42 milj( "ameriških " ) je precej hitreje kot 42 vozlov ali ko že navajaš , "knotse".
LP

Čaki Atilone, zdej si ga pa ti mimo pihnil. No začetek je dober, da ameriška milja ne obstaja in da se ji reče kopenska. Tudi to, da je razlike dobrih 200 metrov je res. Samo gre pa ravno v kontra. Navtična milja je za natančno 243 m daljša od kopenske. Torej čoln, ki gre po števcu 42 mph (kopenskih milj na uro), bi to bilo v "naših" enotah natančno 36,5 vozla (navtičnih milj na uro).

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Apr 11, 2009 09:43

admin napisal/-a:
atilone napisal/-a:

LP

Čaki Atilone, zdej si ga pa ti mimo pihnil. No začetek je dober, da ameriška milja ne obstaja in da se ji reče kopenska. Tudi to, da je razlike dobrih 200 metrov je res. Samo gre pa ravno v kontra. Navtična milja je za natančno 243 m daljša od kopenske. Torej čoln, ki gre po števcu 42 mph (kopenskih milj na uro), bi to bilo v "naših" enotah natančno 36,5 vozla (navtičnih milj na uro).

LP

Ja maš prav Admin, in se tudi glede tega opravičujem. Sive celice so ob tej uri in situaciji so bile na dopustu.
Torej, glede kiksa pri razdaljah med Nm in kopensko(katera je seveda krajša), se vsem prisotnim opravičujem.Bom šel malo v Cvetkovce
LP :wink: .
Seveda se tudi Plinkotu opravičujem, glede moje napake, pri zamenjavi kopenske in navtične milje.
LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Apr 11, 2009 10:30

Jaz sem o tem že vsaj trikrat pisal, nazadnje tukaj:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=

Dovolj mi je že pogovorov z lastniki enakih čolnov kot je moj (Elan 18 cabin), ki me prepričujejo kako gre njim ta čoln 35 vozlov, ravno toliko kot meni, s tem da imajo oni motorizacijo 90-115 KM, jaz pa 140 KM. Nazadnje grem pogledat na njihov čoln in imajo števec v navadnih miljah. Potem jim razložim, da je to potem 30 vozlov, ker so tisto milje, pa jih še vedno ne prepričam čisto...
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » So Apr 11, 2009 22:20

Atilone... ej, ej, si hotel biti nekaj pameten, pa si totalno udaril mimo. Meni je bolj pomembno, da znam ločiti ene milje od drugih, kako jih pa poimenuješ mi pa ni tako pomembno. Dejstvo je, da kopenskih milj Evropa večinoma ne uporablja, jih pa uporablja Amerika in ta terminologija je, priznam, da moja, ampak velja pa:)),.... za razliko od tvoje. Res pa je, da nisem iz tehnične stroke.

Morda si res izkušen, ampak tvoji posti (podobno sem zasledil v eni drugi temi) se mi vseeno zdijo precej cinični in arogantni... najbrž nismo vsi tako izkušeni, pač vsak svetuje in komentira po svojih izkušnjah in znanju.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 13, 2009 10:24

Plinko! Vsak kdaj kiksne in Atilone se ti je na koncu OPRAVIČIL! To je vsekakor odraz lepe vzgoje in inteligence, zato ga res ni treba napadat.

Tole pišem, da se slučajno vidva ne zapleteta v brezvezen konflikt. :wink:

LP
albint
Višji štabni praporščak
Kraj: Korena / MB

Poraba in hitrost

OdgovorNapisal/-a albint » So Maj 16, 2009 23:20

Še en o porabi in hitrosti. Predlagam da nabaviš motor, ki bo čoln gnal z željeno hitrostjo malo nad polovico plina in tudi poraba bo optimalna. Motor 2T - starejši tip, ki ga ženeš na polno in če še vedno nima prave hitrosti bo imel zelo veliko porabo 20 l/h pa čeprav ima samo 30 ali 40 konjev, to se je dogajalo meni s 35 HP. Pri močnejšem motorju pa sem po željeni hitrosti gas popustil, malo nastavil še trimo in poraba je bistveno nižja, seveda pa kdo vozi na polno potem se pa spet ustaviš in gledaš, če kdo pride, da ga prehitiš pa ni rešitve 20-30 litrov na uro tudi z malim motorjem.
Pa še nekaj o hitrosti, mislim, da je 35 vozlov kar dovolj velika hitrost za vožnjo, za 40 vozlov je potrebno imeti že kar primerno mašino, sam sem sicer z gliserjem poskusil tudi do 50 vozlov vendar sem imel občutek kot v avtu na hitri cesti pri 200 km/h. Tudi smučarji - amaterji ki jih vlačim so kar zadovoljni s 25 - 33 vozli.
lp
AT
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Sr Okt 28, 2009 21:03

........v vaših postih govorite o porabi, pozabili pa ste napisati, da največjo razliko v porabi kroji narava, torej morski tokovi, veter, valovi. Za pot enake dolžine sem zjuraj ob idealnem morju in tokovih porabl en tank bencina, za povratek pa dva.
Torej pri vožnji ne moraš računati, da se boš z isto količino goriva vrnil po isti poti z enako porabo.
Zato tisti, ki niste prepričani v porabo, zlata rezerva naj bo velika, dokler v dušo ne spoznate svojega motorja in čolna.
Mene je izučilo enajst km pesačenja, da sem šel v avto po rezervo. Hvala bogu, bolje 11 km pesačiti, kod pol toliko veslati.
Pa mirno morje vsem PACEK

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti