gumar 460 in suzuki 30hp
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Ja Pacek zanima me koliko ti sedaj kej leti po gps-u. Pa kako si rešil tisto luknjo zadaj ker mi ob mirovanju v zalivu če je folk bolj spredaj mi zadaj teče malo v čoln.
Misliš da lahko dam 60hp na rh400?
Sicer mi je čoln super samo mi se s 40hp matra ko smo 4 gor s 5 pa sploh ne zglisira pa še speed je če sem sam 23knots s 3 pa tudi. Pa če sem sam na čolnu 65 kg pa vlečem tubo in na njen 100kg modela mi jedva ga potegne iz vode tako da sem se odločil dati 25/60 gor pa me ne briga ker korak je na propelerju imam:)
Misliš da lahko dam 60hp na rh400?
Sicer mi je čoln super samo mi se s 40hp matra ko smo 4 gor s 5 pa sploh ne zglisira pa še speed je če sem sam 23knots s 3 pa tudi. Pa če sem sam na čolnu 65 kg pa vlečem tubo in na njen 100kg modela mi jedva ga potegne iz vode tako da sem se odločil dati 25/60 gor pa me ne briga ker korak je na propelerju imam:)
Na prejšnjem čolnu sem ga vgradil po meri naretega v klop in se je dobro obneslo, čeprav mi je zavzelo nekaj prostora. Pri tem novomarju pa je vgrajen v drugi prekat in sicer 55L, kar je dobrodošlo, saj je teža na premcu pomembna. Napeljava pa je speljana med dvojnim dnom, tak da se sploh ne vidi. Res ti vzame prostor, vendar ga je še vedno dovolj. Rezervoar je potem zadelan z purpeno da miruje pa tudi možnost kondenziranja je na minimumu. Je pa zelo neprijetno, če je mali rezervoar in potem same skrbi ali lahko še skočim tja ali moram na bencinsko. No, edino če je samo privezan potem ni problema. 
Guma je guma, zaenkrat.
Cibro, ne razumem te popolnoma, kaj bi prelival. Vgradni rezervoar je priklopljen direktno na motor s tem, da je pri rezervnem rezervoarju v klopi naret hitri priključek. Ko mi zmanjka bencina enostavno cev, ki gre potem od tega priključka (ki pride od glavnega rezervoarja) do motorja priklopim na rezervo, napumpam in že leti naprej.
Vem niti sam ne razumem kaj sem napisal. Dela pa.
Vem niti sam ne razumem kaj sem napisal. Dela pa.
Guma je guma, zaenkrat.
Mislil sem da če dam 50l kanto pod sedeš pa ne grem na pumpo da ročko not vtaknem in ulijem je treba prelivat iz kantic pa mi to deluje neko nepraktično. nimam pa placa za dve 25l. Imam pa enega 25 pa enega 12. Pomoje da bi mogu to met dovolj za 60hp. Zdaj sem s 40hp pokuril cca 12l-15l na dan.
Ti imaš 60 janadino.Kaj meniš?
Ti imaš 60 janadino.Kaj meniš?
Cibro, vse je najprej odvisno koliko se voziš na dan. Meni gre (tdi pri avtih) na živce ko moram tankati, zato so mi všeč veliki rezervoarji. Letos sem nekaj krat skuril tudi 35L ali več na dan (vem, eni porabijo tolko da segrejejo motor zato prosim brez zajeb..., to so resne teme
) in potem veš da je problem ko moraš vedno gledati kolko še maš in če boš še prišel tja. Jaz trdim da mi 60 KM pri veliki obremenitvi pokuri 15+ na uro. Tak da če se ne voziš več kot dve uri na dan potem imaš dovolj, vendar nikoli ne veš kaj se zgodi. Jaz mam 55L vgradni, 25 rezervo in še 10 v kantici.
Guma je guma, zaenkrat.
janadino napisal/-a:Cibro, vse je najprej odvisno koliko se voziš na dan. Meni gre (tdi pri avtih) na živce ko moram tankati, zato so mi všeč veliki rezervoarji. Letos sem nekaj krat skuril tudi 35L ali več na dan (vem, eni porabijo tolko da segrejejo motor zato prosim brez zajeb..., to so resne teme) in potem veš da je problem ko moraš vedno gledati kolko še maš in če boš še prišel tja. Jaz trdim da mi 60 KM pri veliki obremenitvi pokuri 15+ na uro. Tak da če se ne voziš več kot dve uri na dan potem imaš dovolj, vendar nikoli ne veš kaj se zgodi. Jaz mam 55L vgradni, 25 rezervo in še 10 v kantici.
Eno resno vprašanje glede filtracije goriva pred motorjem. A to tudi uporabljaš? Nek serviser mi je priporočal da namontiram dva navadna filtrčka zaporedno in da bo to tudi dovolj za prepreko vodi, ki naj bi jo hrvatje redno dolival bencinu. Ali kdo uporablja tisti malo večji filter v bistvu separator vode?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Ja to so resne teme se strinjam
. Uni ki kurijo 35l da zagrejejo motor imajo itak 1200l not pa briga ga. Mi jadniki pa skoz pod sedež a je še dosti ali ne. Se bolj nagibam da dam 50l v premec ali pod sedež samo če bo šel notri zaradi višine. Ker planiram malo bordanja drugo leto bo treba malo več goriva:)
janadino napisal/-a:Na prejšnjem čolnu sem ga vgradil po meri naretega v klop in se je dobro obneslo, čeprav mi je zavzelo nekaj prostora. Pri tem novomarju pa je vgrajen v drugi prekat in sicer 55L, kar je dobrodošlo, saj je teža na premcu pomembna. Napeljava pa je speljana med dvojnim dnom, tak da se sploh ne vidi. Res ti vzame prostor, vendar ga je še vedno dovolj. Rezervoar je potem zadelan z purpeno da miruje pa tudi možnost kondenziranja je na minimumu. Je pa zelo neprijetno, če je mali rezervoar in potem same skrbi ali lahko še skočim tja ali moram na bencinsko. No, edino če je samo privezan potem ni problema.
Mi lahko opišeš konstrukcijo rezervarja iz rostfreja ki si ga imel oz imaš kako skico tudi kako je narejen pokrovček, lukna za dihanje, prekati...
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Jaz sem pred motor namontiral samo filter goriva, zanekrat je bilo to dovolj. Sem se pa šel z istim gorivom vozit z t18 brez filtra in jo je takoj v dizah zamašilo.
Je pa res da predlani sem v rovinju na kopnem tankal gorivo in sem imel probleme tisti dan. sem zlil vse stran šel na drugo pumpo in je bilo ok.
Je pa res da predlani sem v rovinju na kopnem tankal gorivo in sem imel probleme tisti dan. sem zlil vse stran šel na drugo pumpo in je bilo ok.
Če sem prav razumel takoj za kljunom v drugem prekatu,tako ,da tam kjer so vratca lahko še vedno kaj spraviš.Si kaj gledal kako je z oddušniom?predvidevam ,da sprednji del bolj premetava,zato me zanima kako je to rešeno.Pa še nekaj znano je,da pride v dvojno dno nekaj vode,torej mora biti rezervoar iz inoxa za navtiko?
l.P.
l.P.
Glede filtra za gorivo je tak, da sem pred tem filtrom ki je že original gor zmontiral še filter goriva za avtomobile (tiste starejše še na vplinjač), to je tisti mali papirnati filter in ga samo natakneš na cev in dve objemki, strošek ni 10 EUR. Pomaga pa.
Rezervoar v premcu je plus zaradi teže naprej, ki je potrebna pri izglisiranju, drugače pa rezervoar po meri.
Rezervoar iz inoxa je imel narejene tri prekate, stranice prekata so bile od podna odmaknjene za približno cm in zvite za en cm v L, da je bilo vse skupaj bolj močno. Na zgornji strani pa je bila stranica privarjena in do vrha in samo v vogalih odrezana približno za tri cm za pretok zraka. Sesalna cev je bila dvignjena za okrog en cm da ni vlekla iz podna. Za pokrov rezervoarja pa sem uporabil originalni del od plastičnega 25L rezervoarja z odduškom. Tank je bil oblike kvadra, pač po meri klopi, kamor sem ga namestil. Ta rezervoar sem imel na prejšnjem.
Na novomarju mam montiranega v drugem prekatu ki je bil tudi namenjen za stvari in ima vratca. Pač je en prostor manj ampak so ostali še trije tak da je še vedno dovolj prostora za ostalo obvezno kramo. Pokrov na rezervoarju je navadni z odduškom in mi še nikoli ni spustil bencina. Pred vožnjo ga odvijem ravno toliko, da slišim da gre zrak ven oz. hlapi in to je potem zadosti, saj motor porablja bencin in gre posledično noter zrak, kar seveda ne pusti, da bi tudi ob močnem nabijanju iztekal bencin. Glede materiala pa je verjetno lahko navadni inox, če se temu lahko tako reče, saj v mojem prostoru ni nikoli vode. Pritrjen pa je z PU peno, ker je to enostavno in še obenem izolacijsko proti kondenzu.
Rezervoar v premcu je plus zaradi teže naprej, ki je potrebna pri izglisiranju, drugače pa rezervoar po meri.
Rezervoar iz inoxa je imel narejene tri prekate, stranice prekata so bile od podna odmaknjene za približno cm in zvite za en cm v L, da je bilo vse skupaj bolj močno. Na zgornji strani pa je bila stranica privarjena in do vrha in samo v vogalih odrezana približno za tri cm za pretok zraka. Sesalna cev je bila dvignjena za okrog en cm da ni vlekla iz podna. Za pokrov rezervoarja pa sem uporabil originalni del od plastičnega 25L rezervoarja z odduškom. Tank je bil oblike kvadra, pač po meri klopi, kamor sem ga namestil. Ta rezervoar sem imel na prejšnjem.
Na novomarju mam montiranega v drugem prekatu ki je bil tudi namenjen za stvari in ima vratca. Pač je en prostor manj ampak so ostali še trije tak da je še vedno dovolj prostora za ostalo obvezno kramo. Pokrov na rezervoarju je navadni z odduškom in mi še nikoli ni spustil bencina. Pred vožnjo ga odvijem ravno toliko, da slišim da gre zrak ven oz. hlapi in to je potem zadosti, saj motor porablja bencin in gre posledično noter zrak, kar seveda ne pusti, da bi tudi ob močnem nabijanju iztekal bencin. Glede materiala pa je verjetno lahko navadni inox, če se temu lahko tako reče, saj v mojem prostoru ni nikoli vode. Pritrjen pa je z PU peno, ker je to enostavno in še obenem izolacijsko proti kondenzu.
Guma je guma, zaenkrat.
cibro, natančne brzine po GPSu ti ne morem napisati, ker nima GPSa ne na čolnu ne na telefonu, zaenkrat. Glede na izračun prevožena pot/čas pa sem prišel, do podatka 33 - 34NM, kar je zadosti, da strešeš iz tube večino herojev, ki so prepričani, da so močnejši od premetavanja le te. To storim tudi, če smo trije odrasli na čolnu in en odrasel na tubi. Skratka tuba tista za eno osebo te zmeče v vodo samo, da nekaj časa pelješ pod polnim gasom in narediš dva ovinka in že je čof z dvojnim saltom:).
Glede tankov, če se vozim za zabavo, recimo z tubo in sem blizu campa, potem imam pod sedežem dva plastična rezervarja, če gremo na raziskovalno pot, pol so rezervarji 3X25l plus deset litrska kantica in metrska prozorna cevka, za primer prečrpavanja. Na čolnu prelivanje ob valovanju morja ni prijetno in več bencina bo v čolnu, kod v prelitem kanistru, zato je prima, če imaš ob sebi cevko, tudi za prelivanje iz 10 literske kantice.
25 litrske plastične rezervarje pa imam vse z snemljivim patentom, tako, da, ko je prazen rezervar lahko tankam na črpalki za čolne ali pa preprosto dam tank v prtlažnik avta in na najbližjo črpalko in potem polni tank roma nazaj pod sedež gumenjaka.
Filter za gorivo imam, tisti majhen prozoren z mrežico v sredini, ki zadrži umazane delce iz bencina, ni pa separator vendar mi do sedaj takoimenovana voda v benzu na srečo še ni nagajala. Mislim, da se preveč vozim, da bi se utegnil nabrat kak kondenz ne rečem pa, da ni možnosti, da tudi jaz padem na kako gorivo mešano z vodo na kaki črpalki, po tistem, bom tudi jaz razmišljal o separatorju za vodo. Ta hip pa mislim, da je ta separator bolj nepogrešljiv pri rezervarjih nad 100l kod pa pri 25l kanticah - rezervarjih.
Kod sem pa že omenil imam tudi trojni ventil z pipicami, tako, da lahko prazen tank dovod zaprem in odprem naslednji poln tank, torej so vsi trije tanki zaporedoma prek pipic vezani na eno cev, katera prek filtra pelje v motor.
LP PACEK
Glede tankov, če se vozim za zabavo, recimo z tubo in sem blizu campa, potem imam pod sedežem dva plastična rezervarja, če gremo na raziskovalno pot, pol so rezervarji 3X25l plus deset litrska kantica in metrska prozorna cevka, za primer prečrpavanja. Na čolnu prelivanje ob valovanju morja ni prijetno in več bencina bo v čolnu, kod v prelitem kanistru, zato je prima, če imaš ob sebi cevko, tudi za prelivanje iz 10 literske kantice.
25 litrske plastične rezervarje pa imam vse z snemljivim patentom, tako, da, ko je prazen rezervar lahko tankam na črpalki za čolne ali pa preprosto dam tank v prtlažnik avta in na najbližjo črpalko in potem polni tank roma nazaj pod sedež gumenjaka.
Filter za gorivo imam, tisti majhen prozoren z mrežico v sredini, ki zadrži umazane delce iz bencina, ni pa separator vendar mi do sedaj takoimenovana voda v benzu na srečo še ni nagajala. Mislim, da se preveč vozim, da bi se utegnil nabrat kak kondenz ne rečem pa, da ni možnosti, da tudi jaz padem na kako gorivo mešano z vodo na kaki črpalki, po tistem, bom tudi jaz razmišljal o separatorju za vodo. Ta hip pa mislim, da je ta separator bolj nepogrešljiv pri rezervarjih nad 100l kod pa pri 25l kanticah - rezervarjih.
Kod sem pa že omenil imam tudi trojni ventil z pipicami, tako, da lahko prazen tank dovod zaprem in odprem naslednji poln tank, torej so vsi trije tanki zaporedoma prek pipic vezani na eno cev, katera prek filtra pelje v motor.
LP PACEK
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti