čipiranje motorja & menjava elise

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Avg 07, 2011 02:22

N0t0ri0us napisal/-a:tak primer kot si da pa dal ti je pa če bi recimo dal na ta čoln 300km motor :) tako da če bi dal v fičkota motor ki je 1/3 močnejšni od originalnega dvomim da bi razpadel :P mogoče z leti :)
Falil si predstavo najmanj za cel velikostni razred. Ne eno tretjino močnejši, deset in večkrat močnejšiSlika
Takegale Cata sem imel v mislih, da bi bil njegov motor zatlačen v fička - bolje rečeno, da bi bil fičko nataknjen na njegov motor. Ne vem, če ni fičko manjši in lažji od enega samega kolesa Cata na tej siki.

Cel fičko tehta mogoče 600 ali 700 kil, samo motor tega Cata brez hidravlične črpalke (prenos je namreč najbrž hidravličen) pa najbrž tono ali več. Konjske sile - fičko mislim pod 40, takle Cat med 200 in 500 KS. Glede na to, da je Catov motor optimiran za velik navor, je razmerje v navoru najbrž še veliko večje - ne desetkrat ampak prej 20x. S hidravliko je razmerje v navorih še veliiiiko večje.

Enako razmerje bi v tvojem čolnu pomenilo motor, ki ima recimo ne 300 ampak 3 000 KM in tehta tono, lahko tudi več.

Dal sem ZELO pretiran primer, da bi bilo jasno, da so razlogi, da brez dobrega premisleka (in kakšne po možnosti dobro premišljene ojačitve) v ali na vozilo ne daješ močnejšega motorja, kot ga ta zdrži.

Zato, ker je bilo tako smešno pretirano, je casaudio napisal, da bi odtrgalo tudi um luškemu kapitanu, če bi to poskusil vpisati.

N0t0ri0us napisal/-a:@kasaudio dvomim da bi tisti luški kapitan kaj gledal :).. meni so rekli da pripelješ čoln dol, on te vpraša kje ga imaš ga malce pogleda in to je to.. :)
Tako mašino bi luški kapitan opazil že po potresu, ki bi nastal, ko bi s tvojim gumenjakom ob spuščanju v vodo potonila in udarila ob dno pristanišča in bi luški kapitan zaradi tresljaja padel s stola, pa še kaka luč bi mu padla na glavo.

No ja, en malček malo manj kot tako, ampak skoraj tako.

Mislim, da bi luški kapitan to opazil tudi, če bi bil mrtev, ne samo če bi bil na mrtvo pijan. Zame pa je najbolj poučno in hkrati smešno to, da ti nisi opazil. :o :lol: :lol: :lol:

N0t0ri0us napisal/-a:Ja, ampak predstava je pa dobra, da je jasno, kam pes taco moli (in katero)
smem vprašat kaj si hotel s tem povedat ? :) ne dojamem
:lol: :lol: :lol:

Ne smejim se toliko tebi, kot sebi.

Mislil sem, da sem izbral primerjavo, ki bo jasna vsakemu, in pri tem tako smešno zgrešil, da me še zmeraj malo trebuh boli od smeha.

Samo po sebi se mi je zdelo umevno, da boš vedel, kaj je to Cat in koliko večje moči in zlasti navore rabi gradbeni ali rudniški stroj od fička, in če podobno premočno mašino vtakneš v karkoli, bo tisto karkoli reč navilo okrog toliko premočne mašine kot žvečilni gumi.

Mislil sem, da je to samp po sebi umevno - in seveda je, ampak niti slučajno ne vsakemu, kot sem si predstavljal.

Morjeplovci so me po vsem sodeč razvadili - zadnjič se je izkazalo, da specialna pedagoginja, ki je bila prvič na oziroma v jadrnici, prav dobro razume vektorje, in se je dalo to krasno porabiti pri razlagi...

Naj poskusim pojasniti:

Primerjava pri tvoji barki bi bila, da bi nanjo privil dve toni težak, 5 000 KS močan motor z navorom, ki bi - če bi čoln preživel drugače, ko bi dal gas, čoln zavrtel okrog vzdolžne osi, če ne bi prej odtrgalo zadnje stranice.

Pod tako težo bi čoln potonil. Če bi kako sčaral, da ne bi potonil, bi mu odtrgalo zadnji stranico in potrgalo vse okoli. Če bi to sčaral, da bi kako držalo, bi pa imel čoln proti vrtilnemu momentu propelerja najbrž nanjši upor, kot kot propeler proti vodi, tako da bi se čoln vrtel okrog vzdolžne osi na eno stran hitreje, kot propeler na drugo stran.

O tem bi bilo treba posneti kakšno risanko 'A je to" :lol: :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
N0t0ri0us
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a N0t0ri0us » Ne Avg 07, 2011 22:41

Marjan Tomki napisal/-a:
N0t0ri0us napisal/-a:@kasaudio
čoln doseže max vrtljaje kadarkoli. Izjema je ko imaš zadaj tubo in da zaviješ skoraj do konca. takrat čoln zgubi nekaj vrtljajev. (takrat ni varno biti v tubi :P ) pri normalni vožnji pa lahko delaš skoraj kar hočeš in ima max obrate.

Koliko je vrtljajev (število) pri max hitrosti brez tube, koliko s tubo? Koliko je tovarniški podatek ha maksimalno število vrtljajev za ta motor?

tovarniški podatek je med 4500 in 5500. torej če vzamemo da jih ima naš 5000 ko se vozimo s tubo jih ima tudi ko se vozimo brez tube 5000. v glavnem tuba mu ne vzame nič vrtljajev ker ima dovolj moči. v primeru da pa močno zavijemo in da tuba dobi obodno hitrost takrat jih pa zgubi nekaj. po občutku bi rekel da jih ima potem 3500. (ubigam)

Marjan Tomki napisal/-a:Če se motor pod bremenom - ko praviš da ti pri vleki ne dobi tolikšne hitrosti, kot bi rad - zares zavrti na maksimalne obrate, potegne pa ne, potem najbrž ni vzrok premalo moči ampak nek razlog, da v tistih okoliščinah propeler ne prenese vse moči na vodo oziroma je ne spremeni v potisno silo.

motor pri vleki dobi ravno prav hitrosti če ga tišiš do konca vendar ga oče noče ker to ni dobro za noben motor oz stroj da ga tišiš do konca. tako da vedno malce zmanjša obrate.. 200-300 vendar je že občutna razlika (spet ugibam o vrtljajih) tkrat ko pa čoln ni potegnil in se je zavrtil do konca (dobil je zvok kot avto ki ga tiščiš do blokade) je bil slab propeler. v njem je šla neka guma ki naj bi delovala kot varovalo. ta problem smo odpravili tako da smo zamenjali propeler in je bili spet vse v najlepšem redu.

Marjan Tomki napisal/-a:Če bi bilo premalo moči, motor praviloma ne bi dosegel max obratov. Ampak da bi se o tem, ali jih doseže, lahko prepričal, bi moral odčitati obrate. Če pa si jih odčital, jih še napiši.

obratov nisem očital saj nimam obratomera. prav tako motor doseže max obrate. ravno zato bi rad zamenjal propeler ker ima dovolj moči da doseže max obrate.

s čolnom je vse vredu. ni nobenih težav z prevelikim zdrsom, dobi dovolj obratov, dobi hitrost kot jo je zmožen.. itd. v glavnem mene samo zanima kako bi mu bilo možno dodati kak KM in drug propeler.

Marjan Tomki napisal/-a:Skoraj nič se ne premakne - ali to pomeni, da se podaja, ko daš gas? Nekako imam vtis, da bi morala krmna deska bititi pri pravilno sestavljenem in napihnjenem gumenjaku prenašati vso silo na gumenjak, ne pa da se krmna podaja pod silo, ko dodaš gas.

to pomeni da ko daš gas da se nič ne poda. čoln ima trdno dno tako da je krmna deska pritrjena na dno čolna. vse je iz enega kosa. krma se ne podaja pod silo ki jo da motor ampak se prenese na čoln. tako da mu tistih par km ki bi mu jih dodal nebi povzročalo kakšnih težav s trdnostjo.

s tistim ko si pa napisal da bi to izgledalo kot da bi dal od cata mašino v fičkota vem kaj si hotel povedat. da fičko ne bi zdržal take sile. jas pa sem ti povedal da si malo pretiraval saj na čoln ne mislim dati 200km motor ampak kakšnih 10-20 več. to je 1/3 trenutno moči ki jo motor premore.

če dam primer če ima fičko dobrih 30km in da bi mu zamenjal uplinjač da bi imel potem 40km fičko ne bi razpadel :) to sem ti hotel povedat. če bi pa dal od cata mašino noter je pa normalno da bi razpadel :)

amm opažam da nisi razumel kaj bi rad jaz naredil. na čolnu bi imel isti motor ki ima v orignalu 40km, in da bi ta motor sfriziral na 50 ali več konjev. luški kapitan tega ne bi opazil oz dvomim. pri avtih se to opazi če ga daš prečipiarti in da ga potem daš na valjčke ki potem pokažejo dejansko moč avta. kako to naredijo pri čolnu ne vem. sem pa siguren da ti luški kapitan ne bo šel gledat koliko konjev ima motor. ko bi ga pa spustil v vodo pa tudi dvomim da bi imel toliko drugačen zvok da bi to lahko prepoznal.

upam da si razumel sedaj. če nisi mi povej pa ti bom poskusil še enkrat razložiti.. ok ?

za tisto primerjavo.. vem kaj je cat. samo ti si si napačno zastavil moj cilj. v čoln nimam namena dajati 300+km ampak imeti na čolnu isti motor ki bi ga malce sfriziral. v kolikor je to mogoče in če obstajajo enaki motorji ki imajo 50..60 km.

prav tako mi je jasno kaj si s tem hotel povedat. to mi je bilo že jasno takoj na začetku vendar se nisva najbolje zastopila.

upam da zdaj veš kaj hočem :)

LP
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Avg 07, 2011 23:10

N0t0ri0us, popolnoma te razumem, kaj želiš. Približen odgovor ali se tvojemu motorju na enostaven način da povečati moč je, da pogledaš tehnične podatke iz serije oz. letnika tvojega motorja. Če boš videl da je nek 10KM močnejši z enako kubaturo in enako težo, potem se verjetno da kaj narediti. Točen odgovor boš seveda dobil pri serviserjih in jaz bi na tvojem mestu poklical že v štartu.

Kar se pa obratov tiče, na pamet je težko govoriti. Če izmeriš, potem veš in tudi na forumu boš dobil konkretnejše odgovore. Bi pa trdil, da bi se takemu motorju kot ga imaš, tuba morala poznati na obratih.

V glavnem -> če bi poznali obrate, korak, premer propelerja in hitrost čolna (po GPS) bi se dalo konkretno reči ali iz motorja iztisneš kar se da. Vem, da tvoje vprašanje ni bilo ali imaš vse optimalno naštelano, ampak ali se da povečat moč motorja. Na splošno je ceneje najprej preveriti če to kar imaš špila ok preden greš v stroške oz. predelave.

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 08, 2011 06:52

Ja, zdaj si pojasnil tisto, kar sem te jaz prej razumel drugače, kot si hotel.

Povečanja moči istega motorja pri registraciji verjetno res ne bi opazili, saj najbrž ne bi šli meriti moči. Tako - kot si opisal zdaj - zmerno povečanje moči naj bi čoln prenesel (znotraj tehnične rezerve čolna).

Google za y40 xmhs vsaj v začetku najde veliko prispevkov v Ruščini (vsaj cirilica je ruska), ostalo pa veliko iz Južne Amerike. Nisem se spravil resno brat (ne enega ne drugega jezika ne razumem dobro, če le preletim prispevke).

Do sedaj tudi nič pametnega, če dodam v iskanje 'tuning'.

Tudi priročnika doslej nisem našel, da bi lahko kaj sklepali iz tega, kar piše v njem. O priliki...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 08, 2011 07:29

Poglej, glede na oznako elise imaš korak 12 kar pomeni da ste kupili eliso za smučat in razne vragolije, zato je motor odziven nima pa visoke končne hitrosti. Elisa se opira na vodo ne na asfalt tako da pričakovat večji odziv motorja bo težko. Lahko pa kupiš še eno s korakom 13 za večjo končno hitrost, bo šel pa smučar malo počasneje iz vode.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Avg 08, 2011 07:33

Končno en pameten odgovor. :lol:
Vzami eno številko večji propeler ali pa še bolje da si ga sposodiš, potem pa vidiš kako naprej, vse ostalo pa je brezveze.
Guma je guma, zaenkrat.
N0t0ri0us
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a N0t0ri0us » Po Avg 08, 2011 14:09

ok hvala vam za odgovore =) motor izgleda da je narejen samo za 40km. s 50 ali 60 konji ne najdem nobenega z enako težko prostornino itd.. tako da iz tega ne bo nič :).. naslednjič ko bom spet kaj začel pisat bom šele po tem ko bom izmeril hitrosti in obrate na čolnu.
btw se komu sanja kje se to dobi. (če lahko da kak link ali kaj podobnega)
predvidevam pa da bo to takrat ko bomo morali peljat čoln v piran na tehničnega. to pa je drugo leto spomladi :). bom takrat izmeril to potem se pa slišimo kako in kaj :)

še enkrat vam hvala

LP simon

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti