Falil si predstavo najmanj za cel velikostni razred. Ne eno tretjino močnejši, deset in večkrat močnejšiN0t0ri0us napisal/-a:tak primer kot si da pa dal ti je pa če bi recimo dal na ta čoln 300km motortako da če bi dal v fičkota motor ki je 1/3 močnejšni od originalnega dvomim da bi razpadel
mogoče z leti
![]()

Takegale Cata sem imel v mislih, da bi bil njegov motor zatlačen v fička - bolje rečeno, da bi bil fičko nataknjen na njegov motor. Ne vem, če ni fičko manjši in lažji od enega samega kolesa Cata na tej siki.
Cel fičko tehta mogoče 600 ali 700 kil, samo motor tega Cata brez hidravlične črpalke (prenos je namreč najbrž hidravličen) pa najbrž tono ali več. Konjske sile - fičko mislim pod 40, takle Cat med 200 in 500 KS. Glede na to, da je Catov motor optimiran za velik navor, je razmerje v navoru najbrž še veliko večje - ne desetkrat ampak prej 20x. S hidravliko je razmerje v navorih še veliiiiko večje.
Enako razmerje bi v tvojem čolnu pomenilo motor, ki ima recimo ne 300 ampak 3 000 KM in tehta tono, lahko tudi več.
Dal sem ZELO pretiran primer, da bi bilo jasno, da so razlogi, da brez dobrega premisleka (in kakšne po možnosti dobro premišljene ojačitve) v ali na vozilo ne daješ močnejšega motorja, kot ga ta zdrži.
Zato, ker je bilo tako smešno pretirano, je casaudio napisal, da bi odtrgalo tudi um luškemu kapitanu, če bi to poskusil vpisati.
Tako mašino bi luški kapitan opazil že po potresu, ki bi nastal, ko bi s tvojim gumenjakom ob spuščanju v vodo potonila in udarila ob dno pristanišča in bi luški kapitan zaradi tresljaja padel s stola, pa še kaka luč bi mu padla na glavo.N0t0ri0us napisal/-a:@kasaudio dvomim da bi tisti luški kapitan kaj gledal.. meni so rekli da pripelješ čoln dol, on te vpraša kje ga imaš ga malce pogleda in to je to..
No ja, en malček malo manj kot tako, ampak skoraj tako.
Mislim, da bi luški kapitan to opazil tudi, če bi bil mrtev, ne samo če bi bil na mrtvo pijan. Zame pa je najbolj poučno in hkrati smešno to, da ti nisi opazil.
N0t0ri0us napisal/-a:Ja, ampak predstava je pa dobra, da je jasno, kam pes taco moli (in katero)
smem vprašat kaj si hotel s tem povedat ?ne dojamem
Ne smejim se toliko tebi, kot sebi.
Mislil sem, da sem izbral primerjavo, ki bo jasna vsakemu, in pri tem tako smešno zgrešil, da me še zmeraj malo trebuh boli od smeha.
Samo po sebi se mi je zdelo umevno, da boš vedel, kaj je to Cat in koliko večje moči in zlasti navore rabi gradbeni ali rudniški stroj od fička, in če podobno premočno mašino vtakneš v karkoli, bo tisto karkoli reč navilo okrog toliko premočne mašine kot žvečilni gumi.
Mislil sem, da je to samp po sebi umevno - in seveda je, ampak niti slučajno ne vsakemu, kot sem si predstavljal.
Morjeplovci so me po vsem sodeč razvadili - zadnjič se je izkazalo, da specialna pedagoginja, ki je bila prvič na oziroma v jadrnici, prav dobro razume vektorje, in se je dalo to krasno porabiti pri razlagi...
Naj poskusim pojasniti:
Primerjava pri tvoji barki bi bila, da bi nanjo privil dve toni težak, 5 000 KS močan motor z navorom, ki bi - če bi čoln preživel drugače, ko bi dal gas, čoln zavrtel okrog vzdolžne osi, če ne bi prej odtrgalo zadnje stranice.
Pod tako težo bi čoln potonil. Če bi kako sčaral, da ne bi potonil, bi mu odtrgalo zadnji stranico in potrgalo vse okoli. Če bi to sčaral, da bi kako držalo, bi pa imel čoln proti vrtilnemu momentu propelerja najbrž nanjši upor, kot kot propeler proti vodi, tako da bi se čoln vrtel okrog vzdolžne osi na eno stran hitreje, kot propeler na drugo stran.
O tem bi bilo treba posneti kakšno risanko 'A je to"