Nakup gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Zefi2014
Kapitan bojne ladje

Nakup gumenjaka

OdgovorNapisal/-a Zefi2014 » Sr Nov 05, 2014 22:43

Pozdravljeni ,

Dlje časa že prebiram vaš forum pred kratkim sem se pa tudi registriral. Ker sem letos postavil na morju prikolico sem se za drugo leto odločil da kupim pa še gumenjaka in sicer veličine nekje 4m ter cenovnega razreda nekje do 2500 eur.
Trenutno imam nagledane tri v RS in me zanima če kateri od vas pozna omenjene gumenjake ter mnenje o nakupu:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=177940

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=177102

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=177665

Prvi in drugi se že kar nekaj časa prodajata.....ker sem jih že malo dlje spremljal s tem da je tehnorib imel prvotno ceno 3100 eur zdaj pa 2100....zato me zanima da ni slučajno z njima kaj narobe.

LP

:D
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Nov 05, 2014 22:48

To so vse stara jajca z 2 taktnimi motorji...
Poglej na www.subito.it boš dobil novejše za ta denar..
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Nov 05, 2014 22:55

Predno te kdo (velikokrat sem tudi sam) začne prepričevat da je 5m veliko boljše kot 4m vseeno;

Izmed naštetih prvi izgleda najboljše ohranjen (tudi prikolica) dejansko stanje je še vedno vprašaj.

So pa to res stara jaja, a kaj čmo, če ni za več je tudi to dobro. Kot je predhodnik napisal v tujini boš dobil več, vendar je tudi riziko večji. Malo dvomim, da je motor letnik 2005. Takrat so bili že na sceni 4T in 2T DI

Prvi in drugi se že kar nekaj časa prodajata.....ker sem jih že malo dlje spremljal s tem da je tehnorib imel prvotno ceno 3100 eur zdaj pa 2100....zato me zanima da ni slučajno z njima kaj narobe.

Drug let bo pa še jurja manj, še naslednje leto pa bo razpadu.
Zefi2014
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Zefi2014 » Sr Nov 05, 2014 23:16

Se pravi naj si jih lepo odmislim ;)

Gledal sem tudi na Hrvaškem....enih par je kr solidnih sam problem je ker so večinoma okoli splita..in to spet potegne za sabo določene stroške.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Nov 06, 2014 11:06

Pa zakaj odmisliti, če hočeš začeti z takim čolnom za ta denar si ga samo privošči. Prvi je videti zelo vredu, idi poglej in če vse štima kupi in uživaj.

Ostala dva sta res slabše videti.
Guma je guma, zaenkrat.
Zefi2014
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Zefi2014 » Če Nov 06, 2014 12:03

Kako je pa kaj s tem motorjem Johnson....glede kvarljivosti, porabe, cena servisnih delov....
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Nov 06, 2014 13:38

Tale Johnson je sicer zdržljiv motor, porabi več kot primerljivo močna yamaha tistega časa. Motor je dizajniran na nivoju kosilnice, vendar dela. Če ima, (mislim da ne) kakšen sistem avtomatskega mazanja, bi ga jaz lepo vzel ven, oz. odklopil in mu sam delal mešanico s kvalitetnim oljem za vodno hlajene 2T motorje v razmerju 50:1

Za navtični začetek je prvi izbor ki si ga navedel čisto ok, kaj bi 20 let nazaj dal da bi lahko takole začel...

Dele za ta motor boš moral naročati iz tujine in ne bo prav enostavno, tudi kar dragi bojo. Najboljš si je pred nakupom motor dobro ogledat, sprobat in potem upat da ne bo kaj dosti crknilo. Kar utegne crknit je kakšna vžigalna tuljava, drugo je manj verjetno če je motor v sicer dobrem stanju.

Zavedaj se, da so crkovanju podvrženi prav vsi motorji, tako novi kot stari, nekega pravila ni. In ne govorimo o Selvi.

LP
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Nov 06, 2014 17:04

Ja, odklop avtomatskega mazanja ni najboljša rešitev.
Na ta način bi ob dejanskem odklopu autolube ukinil mazanje ležajev na glavni gredi na način, kot je projektiran motor.
Autolube maže direktno ležaje (na glavni gredi) in ima tudi drenaže za viške olja. Tega načina se ne da 100% nadomestiti z aerosolnim mazanjem.
Zanimivo je tudi to, da autolube najprej nagaja pri nižjih dolgotrajnih obremenitvah in pri višjih še deluje OK. Če je sistem star brez servisa (drugače se da obnoviti), pa zagotovo ne škodi (no kakšen bolj okoljsko zaveden bo našel kakšen vpliv) kakšna slaba 1% mešanica.

Kako je pri Johnsonu pa še ne vem!
Je pa tudi precjšnja verjetnost, da fizični odklop ni najboljša rešitev.

Prvi motor najbrž kar je oglaševani letnik.

Tu je en tak - http://www.boats4sale.pro/detail/us/PmP ... -Boat-Flat
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Nov 06, 2014 23:11

@Roberth1 V kolikor je mazanje izvedeno tako kot ga opisuješ -> olje se s pomočjo črpalke in izvrtin dovaja direktno na ležaje in ostala mazna mesta, potem je odklop takega sistema res nespametno početje. Tak sistem je npr pri etecih..., kako izgleda autolube pri yamahi ne vem.

Pri starejših Johnsonih z t.i. VRO sistemom pa se je olje vbrizgavalo v sesalni kanal (pravzaprav PRED vplinjačem) in tak način mazanja je zelo podoben mazanju z mešanico, s tem da:
- oljno razmerje se lahko prilagaja obremenitvi
- če se je zamašil dotok goriva v katerem izmed vplinjačev, to ni nujno pomenilo konca motorja pri netakojšnjem ukrepanju.
- pa še kakšno pozitivno stran takega sistema se da najt...

V tem primeru odklop VRO in mazanje preko mešanice ni nevem kako hud kiks, seveda če motor večino časa deluje v nekih "normalnih" okoliščinah.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Nov 07, 2014 08:58

Prvi in tretji sta za ta denar čisto ok. Corsair res zgelda bolj bogi.
Ja kaj bi pa radi za 2-3000 eur.
Po menju nekaterih je treba 2t mašine in manjše od 5m vse na deponijo.
eni so pozabili kako so začeli sedaj sedi na 5m+ in 4 t mašini in mislijo da so kapetani dolge plovbe in da imajo oh in sploh čolne in z vsem ostalim je sploh nevredno pluti/imeti in je vse direkt za v kanto.
Človek ima na voljo 3000 in konec. Tudi to ni malo to je v sit tričetrt miljona, ko je bilo to kar oho denarja. Zdaj pa ah 3 jurčke ko ga j..be bureka.
Za 2600 je prvi čisto ok, če vse dela kot je treba.
LP
Nazadnje spremenil cibro, dne Pe Nov 07, 2014 14:29, skupaj popravljeno 1 krat.
damjanr
Kapitan
Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a damjanr » Pe Nov 07, 2014 09:25

bravo cibro
Če različni ljudje delajo isto, ni isto
gensy
Kapitan

OdgovorNapisal/-a gensy » Pe Nov 07, 2014 09:41

Zdravo. Jaz sem imel na prejsnjem plovilu (5m fishermanu) starega johnsona 70 km...delal brez problema....pred leti so se zacele kazati tezave na VRO-ju, pa so mi na pooblascenem servisu cez mejo povedali, da oni svetujejo odstranitev VRO-ja, ker naj bi bil to prakticno edini tezavni del tega motorja...to smo tudi storili in je potem delam motro se nekaj let brez vseh tezav....lani smo ga s colnom prodali, ker smo imeli zeljo po vecji igracki....tako da jaz bi, ce bi moral se enkart na johnsona zopet odstranil VRO...mesanico pa moras potem sam delati 2%. Se o porabi. Ja johnson bo porabil vec kot primerljiva yamaha iz tistih let...moj je popil nekje 16-18 litrov, pri temu mislim da bi moralo biti pod 10. ... meni tale marlin vsaj na slikah sploh ne izgleda slab, je pa coln letnik 1997, motor pa 2005 (vsaj po papirjih oziroma vpisnem listu, ki vem da prenese vse :D)....novamarine mi je grd, corsair se pa tudi meni zdi ze zelo pri koncu...to je samo moje subjektivno mnenje glede na fotografije :D
Zefi2014
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Zefi2014 » Pe Nov 07, 2014 11:06

Za enkrat hvala za pomoč in komentarje. Po vsej verjetnosti se bom odločil za Merlina 440, če bo lastnik pripravljen spustit še kak evro. Zgleda vredu in upam da me ne bo že prvič ko ga dam v vodo pustil na cedilu. Uporabljal ga bom za vikende nekje od maja do oktobra in še to za krajše relacije.....ne bo pa nekega obremenjevanja čolna ker je sin še majhen in se mi gre bolj da ga vsake tolko časa prepeljem sem in tja.

Zdaj me pa zanima še ena stvar.....a je kdo iz foruma doma blizu Apač kjer se ta gumenjak nahaja, če ga bi bil pripravljen it pogledat da ne hodim iz Metlike in delam takšno pot (omenjenemu sem pripravljen dat za kak six pack in gorivo).

LP
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Nov 07, 2014 14:17

Oprost ampak če ti je žal nardit že sedaj 200 km za navtiko,pol raje pust vse skup.Vsake oči imajo svojga malarja in to nikol ni to pol.Vsed se v avto,še koga vzam s seboj in poglejta.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Nov 07, 2014 14:20

Tako kot ti je Polanc napisal, pojdi sam gledat, čoln zgleda ok. Naj ti še kakšne update slike pošlje da niso te kake 2 sezone stare in se pojdi menit.
Jaz bi tudi vzel marlina na tvojem mestu , sicer sem imel včasih novamarina 400 pa 40hp gor in 60 hp samo je ratal prekratek, zelo kvaliteten material tako tube kot plastika a mašina je na marlinu močnejša, če ni uni suzi 25/50 samo nekako đoniju bolj zaupam ni pa nobene garancije.
Skurla bosta oba tam tam. Ne sedaj davit s porabo ker več kot za en tank razlike ne bo.
Morda za 100 eur spusti za dobro voljo in pelji. Prikola naj ima papirje
Motor mora na slušalke upalit takoj naj laufa vsaj 10 min, preveri šaltanje naprej nazaj. trim, kako se obrača levo desno da ni pretrdo.
Preglej krmno steno da ni na vogalih napokana več kot samo gelcoat,
Preveri olje v peti, naj spusti kapljico ven, ne sme biti bele barve, če je pozabi na to. Če je barva ok ti doma vseeno menjaj olje in svečke
Vro 70hp sem imel, brez težav dve sezoni.
Računaj, da boš zaprl pod sedežem, in naredil ležalne blazine, tendo-obvezno, računaj da boš do sezone če vse štima sedaj dodal še cca 250 eur, če boš sam delal.
Cerada čez vse je fino da je da namečeš not robo ko greš na dopust in vse pokriješ.Sam to pa je kot imaš srečo, jaz sem pred leti dobil za 100 eur eno od elana 402(hvala član autokamp) sem z njo pokril novamarina je pasala skoraj kot ulita.Rolbar ne rabiš.Rabiš pa štenge zadaj.trdne...itd. Une viseče od novamarina so za en k..ac:)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov