PRVI GUMENJAK...POMOČ

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

blazd
Višji štabni praporščak

PRVI GUMENJAK...POMOČ

OdgovorNapisal/-a blazd » Ne Dec 28, 2014 21:01

Živjo

Sem popolnoma nov tukaj in upam da dobim kaj resnično koristnih in iskrenih nasvetov....

Namreč odločam se za nakup gumenjaka....PRVI GUMENJAK do sedaj....vozil bi ga nekje 14 dni na leto.....pa mogoče kak vikend...

Gledam vse možno,starejše z starejšimi motorji in nove..... Nebi pa rad pripeljel na morje in potem zadevo samo šraufau.....

Odločam se nekje do max 4600€, za to ceno so mi ponudili novo Yamaho 380s in pa yamaho 20 KM.
Najmanjša dolžina pa bi mogla bit tam nekje 310cm...
Se pravi me zanima gumenjak med 310-410cm...vse kakor z alu dnom ali celo plastičnim....in pa motorjem od 6-20 KM....

Svetovali so mi tudi Honda gumenjak in yamaha motor....
Res upam na dobro svetovanje...kaj je najboljš......ker trgovci vlečejo v nakup novega in zelo grajajo rabljene stvari....

Upam da ima kdo kak tak gumenjak med temi merami in pove svoje mnenje in izkušnje....

Ja vem za malo denarja ne morem veliko dobit,sam vseeno bi rad za to kupil nekaj dobrega.... :wink:

Resnično hvala za dobre nasvete, izkušnje in celo kak link od kakega gumenjaka ki se prodaja....

Pozdrav!
blazd
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a blazd » Ne Dec 28, 2014 21:31

Zanimivi pa so mi tudi taki v kompletu.....

http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=177417
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=179004

in ravno to me tudi zanimajo vaša mnenja oz na kaj naj bom najbolj pozoren če se odločim za kakšen ogled...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Dec 28, 2014 21:38

Če te zanima, imam za prodat Joker Boat Coaster 315, hypalon in plastično dno s štiritaktno Yamaho F20 MHS, ročno upravljanje. Gumenjak je letnik 2005, motor pa 2007. Oboje je malo rabljeno (kot pomožni čoln na večji barki). Gumenjak je sive barve in precej obledel, ker je bil ves čas zunaj, motor ima pa zelo malo ur. Cena 2900€.
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Ne Dec 28, 2014 22:38

Blazd lep pozdrav !

Glede na to, da se odločaš za prvi čoln moraš najprej ugotoviti kakšnega sploh želiš oziroma ga potrebuješ. V prvem prispevku si napisal da je lahko od 3,1 do 4m in moči od 6-20km. Na to željo je zelo težko podati smiselen nasvet.

Mogoče bi bilo bolj smiselno, da bi napisal;
-ali želiš da glisira ter s koliko osebami na krovu (predvidena obremenitev),
-ali nameravaš s čolnom vleči smučarja ali tubo,
-ali imaš urejeno možnost shranjevanja čolna (zložljiv ali na prikolici),
-ali predvidevaš, da boš prikolico s čolnom sam vlekel z avtom,
-kako boš uporabljal čoln (ali ga nameravaš uporabljati zgolj za vožnjo do bližnjih zalivov ali z njim hoditi na ribolov,ali...)
- ali bodo tvoje vožnje kratke ali dolge (za dolge vožnje je dobrodošla volanska konzola in sedeži),
-ali si pogledal različne možnosti postavitve volanskih konzol in sedežev in ob ogledu premisli, kje boš spravil vso opremo, ki jo boš vzel s seboj...

Nikamor se ti ne mudi, za razpoložljiva sredstva lahko dobiš zelo uporaben čoln, vendar nam najprej lepo počasi opiši, kaj so tvoje želje in potrebe ter tudi zmožnosti, da ti čez nekaj časa ne bo zgolj breme.

Lep pozdrav, Snezak

P.S. Mogoče bi za prvo sezono čoln zgolj najel, saj boš tako za drugo sezono točno vedel kaj želiš oziroma potrebuješ.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Dec 29, 2014 08:56

snezak napisal/-a:

P.S. Mogoče bi za prvo sezono čoln zgolj najel, saj boš tako za drugo sezono točno vedel kaj želiš oziroma potrebuješ.

Najboljši predlog.

Prodaja navtike je ... recimo ne prav enostaven postopek in si boš tako, da boš izoblikoval kar dejansko želiš, prihranih kakšno nakupovanje in prodajo.

Samo za informacijo. Spekter gumenjakov, ki gre skozi za tvoj fond je izredno širok. Lahko skoraj prideš skozi z novim PVC-jem in novim 15-20 KM noname motorjem, le za prikolico ti zna zmanjkat. Na drugi strani izbora je recimo moj bivši kos, ki je omogočal tudi bivanje družine (2x odrasla + 2x otroka za štiri dni).

Tu se vračam na citirani tekst, eno leto rentaj (po možnosti pri takem, ki ima več različnih gumic od 3 do 5,5 m in preizkusi vse) da boš videl kaj ti ustreza. Naslednjo zimo pa v nakup. (po mojih izkušnjah je razmerje "zimskih" in "letnih" cen v razmerju 0,75/1 (pri večjih kosih ni take razlike, pri temu kar iščeš ti, pa to drži).
https://vodovod-rh.si/
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Po Dec 29, 2014 09:13

Za ta denar se da dobiti novo Hondo 4m in Hondin motor 20KM. Bistvene razlike med obema ni prav velike. Le Hondin motor je lažji za 5kg. Če ga boš sam vlačil in ti noben ne bo pomagal se teh 5 kg že pozna.

Potem se zavedaj, da tak komplet ni ravno lahko spravit v vodo. Če misliš da boš to uredil z tistimi kolesci prišraufane na krmo, se motiš. Te so prikladne za 3m in 10KM kaj več si moraš omislit kako montažno prikolico.

Moj predlog je, če imaš čoln za en dopust dolžine 14 dni, raje glej za kaj zelo mobilnega. Neke bajne dolžine pa ne z enim ne z drugim neboš preplul.

Zakaj ti to pravim, ker sam lastim 4m gumenjaka in 20KM motor. Gumenjak imam postavljen na mini prikolico z 3 šajtrga kolesi, čoln pa parkiran 150 metrov od morja. Sicer ga v vodo še vedno spravim preko plaže, a vseeno s to mini prikolo. Če le te nebi imel, si ne znam predstavljat kako bi čoln spravil v vodo, ker je skupna teža 140kg. In na roko to ni ravno lahko delo.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Po Dec 29, 2014 11:39

Kot ti je že Mrdaco napisal, za čolne take velikosti in s takim motorjem je maksimum, kar se lahko sam spraviš v vodo, ta kombinacija, ki ti jo ponujajo. Jaz si lastim tako kombinacijo na sliki, nov čoln 430 cm in nova Yamaha 25, skupaj je stalo 4650 EUR, je pa res, da čolna nisem kupil pri nas ( drugače bi bilo za to dolžino vsaj kakih 700-1000 EUR več ) , hotel sem pa vse novo. Slika

Sam tega nikakor ne spravim v vodo, mora biti sin zraven ali pa kakšna pomoč mimoidočega. Imam pa tako zložljivo prikolico z velikimi kolesi, po klančinah ni problem, če je pa prodnato do vode, gre težko, tudi če sva dva. Želel sem tako kombinacijo, ki jo spravim v kombi, brez prikolice, zato zaenkrat ne razmišljam o RIB variantah, mi je to dovolj. Seveda je ob tem vsekakor treba pretehtati pluse in minuse, ki jih takšna kombinacija prinese, verjetno bi velika večina morjeplovcev raje imela rabljeno kombinacijo s prikolico , z RIB in kakim pol metra večjim čolnom in 40 ali 50 konjev, kar rabljeno za ta denar skoraj sigurno dobiš. Ampak sam sem imel izkušnjo pred skoraj 20 leti, ko mi je z družino in na takratnem Elan GT402 kakšno slabo miljo od obale crknil motor T18, pa ni ravno fajn občutek, zato sem hotel nov motor, za katerega vem, kaj z njim delam od začetka... da pa se lahko vsak motor pokvari, je pa tako ali tako vsakemu jasno. Letos sem v dobrih 20 dnevih morja prevozil v 40 urah cca kakšnih 350+ milj, drugo leto pa grem za kak mesec po Jadranu od severa do juga in nazaj, sam, muči me edino, kako naj rešim rezervni motor, za tako dolgo pot bi ga vseeno rad imel zraven.

S takim čolnom je še dokaj znosna vožnja do zmernega maestrala, večinoma pa zjutraj čimprej ven in pozno popoldan nazaj, če ni ravno bonaca.

Primož
Nazadnje spremenil pinosat, dne Pe Jan 02, 2015 12:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
blazd
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a blazd » Po Dec 29, 2014 14:16

živjo

Ja hvala za konkreten vklop v temo in razlage...
Mogoče sem bil res mal površen pri razlagi kaj bi točno rad....
Se pravi primerno dolžino čolna tam nekje za 6 oseb,in temu primeren motor da se 6 odraslih ljudi dobro pelje in ne ravno nevem kako glisira....
Čoln bi največ uporabljav z družino...ker ravno neki dirkač nisem tudi na cesti in ne mislim bit na vodi.....
Prostora za shranjevanje takega čolna imam dovolj,tudi na prikolici,katero sem imel tudi v mislih za večji čoln....kako rabljeno... tko da shranjevanje izven sezone mi nebi delalo problemov.... Bi pa potem če bi imel prikolico peljal z svojim avto....

Res pa je da se vsekakor nebom odločil za rent,ker ga v bližini nimam nikjer pa tudi vrjetno je to kar precej drago.....

Vsekakor pa bi rad novo ali pa res dobro ohranjeno in čuvano rabljeno zadevo..... ker res nebi rad imel preveč nevšečnosti....vem tut na novem je lahko....
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Dec 29, 2014 14:21

Da 6 oseb glisira rabiš cca 60 konjev. Sicer je odvisno kakšnih oseb. Če rečemo, da imajo v povprečju 80 kg potem 60 konjev sigurno ne uide. Če čoln ne zglisira, potem orje, kar ni ravno nek biser od vožnje.

Glede na to, da imaš prostor, glej nekaj (rabljenega, obvezno hypalon) kar je na prikolici. Bistveno lažje je rihtat vse skupaj. Sem imel zložljivo varianto, nikoli več.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Dec 29, 2014 14:45

Po napisanem, še sedaj ni jasno kaj se potrebuje.

Izluščim:
- za šest person
- ne divjam
- fond 4.600 €
- gumenjak
- shranjevje ni problem
- prikolico ima www,youtube.com/watch?v=tqWIxdYzucY

Mnja, zložljiv/RIB, 3/4/5/.. m, ... pa manjka.

Če berem gornje "zahteve" bi predlagal "gumenjaka" pasaro.

Vlačenje po morju 4 vozlov v gumenjaku,... mnja vsakemu svoje....

Če boš vztrajal pri RIB-u, moraš gledati po cca. 4,8 ali več. Moči 50 KM ali več...

Ta sorta gumenjakov se pa cenovno začne precej visoko. OK, če prikolico imaš, bo lažje, vendar za fond ne boš smel biti preveč zbirčen.
plagiator
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Pašman

OdgovorNapisal/-a plagiator » Po Dec 29, 2014 14:48

Pozdravljen blazd, lansko leto sem tudi jaz stopil v nautiko, nabavil prvi gumenjak yamaho 380S alu podenj, pa ti povem da se jih 6 na njem težko pelje! Tako, da to je premalo nato pa sem to leto kupil lomac 420.
Sedaj bolj ko ga gledam manj prostora je na njem, zato nobenemu novincu ne bi priporočal nakup novega gumenjaka, kajti po nekaj sezonah spoznaš svoje potrebe. Kod so govorili vsem tudi meni " zmeraj bo nekaj zmanjkalo" v zvezi s prostorom ali pogonom.[/b]
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Po Dec 29, 2014 15:02

po 20-ih letih bo pa 8m in 250 konj premalo, gledal boš za 10m in 300 konj

za 2 tedna uporabe vzami 3m in 5ks, vozil se boš na ne preoddaljena mesta in srečeval 5, 8, 10+ metrske, ki bodo pripluli z istega (bližnjega) kraja kot ti...

po 40-ih letih navtike je to moje mnenje... ogromni stroški in skrbi ne odtehtajo nekajdesturnih plovnih užitkov letno
blazd
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a blazd » Po Dec 29, 2014 15:03

hja no največ bi se peljalo 6 ljudi....tko v kak zaliv...drugače po večini 2-4.......
drugače pa nekaj večjega kot sm napisal nebi....
tko da v teh mejah bi ostal.... 310-410 in 6-20...
vrjamm pa vsakemu da je vse kar imaš kmalu premalo in prešvoh...enako kot pri avtomobilih....
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Dec 29, 2014 15:33

OK, predlog.

V tem rangu se precej dobro obnese Lodestar trimax. Večkrat sem gledal, kako se tako vrsto gumico uporablja, ko so vsi pametni že zdavnaj na kopnem.

Npr.

Slika

naj bo čim mlajši, ker so PVC

in kakšen 25 KM motor (v tem rangu tudi klasični 2-taktni še ne požge preveč).

Jih pa ni prav veliko...
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Po Dec 29, 2014 18:28

kasaudio napisal/-a:Da 6 oseb glisira rabiš cca 60 konjev. Sicer je odvisno kakšnih oseb. Če rečemo, da imajo v povprečju 80 kg potem 60 konjev sigurno ne uide. Če čoln ne zglisira, potem orje, kar ni ravno nek biser od vožnje.

Glede na to, da imaš prostor, glej nekaj (rabljenega, obvezno hypalon) kar je na prikolici. Bistveno lažje je rihtat vse skupaj. Sem imel zložljivo varianto, nikoli več.

To velja za RIB, za zložljive gumenjake pa bistveno manj, no, saj on očitno razmišlja tudi o zložljivi varianti...dokaz v tem filmčku, tam od 2.minute dalje ), praktično vedno na čolnu nas 6 + ta mali pubec + prtljaga ( skupaj cca 400 kg ), sicer je v filmu lanski 4 m gumenjak, ampak s 25 Yamaho ni bil gas nikoli čez 60%, vedno glisira, tudi za izglisiranje rabi zelo malo....

Se pa popolnoma strinjam, da z zložljivim gumenjakom moraš skleniti kar nekaj kompromisov, uživat se pa da v vsakem primeru...no, sicer tudi jaz vem, da je s trdim marsikaj lažje in boljše ...sploh ženske so bolj zadovoljne :) :)

https://www.youtube.com/watch?v=XN2GALl ... BA&index=8
Nazadnje spremenil pinosat, dne Pe Maj 22, 2015 17:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta