Transport gumenjaka in motor

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

ernijev
Poročnik korvete

Transport gumenjaka in motor

OdgovorNapisal/-a ernijev » Sr Jun 15, 2016 00:42

Živjo,

Po dolgem času in izgubljenih živcih lani v neuspelem popravilu YAM-380 s, sem kupil Hondin čoln honwave t40 , ta teden ga želim peljati na morje in razmišljam o tem, da pustim motor pritrjen na krmno steno.
V navodilih piše, da je transport motorja, pritjenega na krmno steno prepovedan, vendar mi ni čisto jasno zakaj je temu tako? Ker se mi zdi, da so večje sile med vožnjo čolna po vodi, kot pa na prikolici za čoln, ki bi lahko desko posledično poškodovala.

Ker ima čoln, aluminijsko dno, me zanima kako je z nosilnostjo le tega, saj piše, da ima čoln nosilnost dobro tono(morda na tubah), vendar nikjer ne zasledim kakšna je dovoljena obremenitev dna. Planiram postaviti napihljive sedeže, ki naj bi bili na dnu in v primeru, da smo na čolnu 4 bo obremenitev dna skupaj s kramo in gorivom cca 450 kg?

Morda malo kompliciram :roll: ampak vseeno, nasveti so dobrodošli.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Jun 15, 2016 07:34

Ker boš čoln verjetno prevažal na prikolici, je transport motorja odvisen predvsem od moči (teže) motorja in konstrukcije prikolice (obremenjenost krmne stene), ter napihnjenosti čolna (slabo napihnjen slabo drži krmno steno).
Čoln ima verjetno tablico na krmni steni, kjer so napisane dovoljene obremenitve, vpisane so tudi v vpisnem listu :idea:
Obremenitev, ki si jo navedel, nebi smela na podu povzročati nobenih težav.
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Jun 15, 2016 07:51

glede na napisano in na tvoje vprašanje, bi čoln max napihnil in pustil motor v spodnji legi, če gre zaradi višine prikolice, če ne ga daš v lego za transport in dobro povežeš, da se ne premika.
Glede obremenitev na zrcalo pa brez skrbi!
tukaj je še nekaj več podatkov(zanima te tale o teži motorja na zrcalu)
lepo se imej in čim prej na morje :)

Technische Daten:

Gesamtlänge 4.00 m
Gesamtbreite 1.89 m
Innenraumlänge 2.79 m
Innenraumbreite 0.86 m
Schlauchdurchmesser 0.49 m
Anzahl Luftkammern 3 + 1
zul. Personanzahl 7
Gesamtgewicht 86 kg
zul.Nutzlast 1050 kg
zul. Motorisierung 30 PS Kurzschaft
zul. Motorgewicht 90 kg

Packmaße 1.29x0.45x0.79 m
Auslegungskategorie C
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Sr Jun 15, 2016 09:53

mislim, da možakar sprašuje o transportu čolna na transportnih koleščkih, saj gre za gumenjaka, ki ima mehko dno...sam imam točno ta model, na katerega sem pritrdil transportna kolesa... imam tudi nosilec za motor s koleščki... in ena po ena do vode... 20 KM 4T yamaha ni ravno lahka, zato zrcalo ne obremenjujem, da bi odenkrat spravil vse v vodo... če nič drugega, so kolešči na čolnu podhranjeni za tako težo... tik pred klančino nasadim motor na čoln in tiste 3 m do vode se nima kaj zgodit... nato kolesa z zrcala snamem do konca dopusta...

ta čoln je zložljiv, spuščen z lahkoto prenese transport... po končanem dopustu pa ga je potrebno očistit in napihnit do naslednjič...

upam, da nisem mimo streljal z nasveti :roll:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Jun 15, 2016 09:57

tyson napisal/-a:mislim, da možakar sprašuje o transportu čolna na transportnih koleščkih, saj gre za gumenjaka, ki ima mehko dno...sam imam točno ta model, na katerega sem pritrdil transportna kolesa... imam tudi nosilec za motor s koleščki... in ena po ena do vode... 20 KM 4T yamaha ni ravno lahka, zato zrcalo ne obremenjujem, da bi odenkrat spravil vse v vodo... če nič drugega, so kolešči na čolnu podhranjeni za tako težo... tik pred klančino nasadim motor na čoln in tiste 3 m do vode se nima kaj zgodit... nato kolesa z zrcala snamem do konca dopusta...

ta čoln je zložljiv, spuščen z lahkoto prenese transport... po končanem dopustu pa ga je potrebno očistit in napihnit do naslednjič...

upam, da nisem mimo streljal z nasveti :roll:
mislim, da si, ker možakar sprašuje za prevoz na prikolici

V navodilih piše, da je transport motorja, pritjenega na krmno steno prepovedan, vendar mi ni čisto jasno zakaj je temu tako? Ker se mi zdi, da so večje sile med vožnjo čolna po vodi, kot pa na prikolici za čoln, ki bi lahko desko posledično poškodovala.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Sr Jun 15, 2016 10:04

sam bi se držal navodil!

ok, sem se zmotil... strel v prazno :oops:
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Sr Jun 15, 2016 10:21

sicer pa... (sem si vzel čas za razmislit)...
kero traparijo tip vpraša? zložljiv čoln vozit na prikoli? ok,tip ima prikolo, ampak ob čoln T39 sodita dve vreči... ena za gumo, druga za podnice in ostalo in NE prikola!!! Zato je prepovedano prevažat ta tip čolna na prikoli z motorjem! Konec!
Ker ta nima plastičnega dna!

pa da nebi zdej bral o sebi, da sem žaljiv, nesramen...ne, ker mislim, da se tip niti ni potrudil razmislit zakaj je prepovedano... in to me spravi na obrate... mi je prav žal, to vprašat ni bilo sploh potrebno! :evil:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Jun 15, 2016 10:26

tyson napisal/-a:sicer pa... (sem si vzel čas za razmislit)...
kero traparijo tip vpraša? zložljiv čoln vozit na prikoli? ok,tip ima prikolo, ampak ob čoln T39 sodita dve vreči... ena za gumo, druga za podnice in ostalo in NE prikola!!! Zato je prepovedano prevažat ta tip čolna na prikoli z motorjem! Konec!
Ker ta nima plastičnega dna!

pa da nebi zdej bral o sebi, da sem žaljiv, nesramen...ne, ker mislim, da se tip niti ni potrudil razmislit zakaj je prepovedano... in to me spravi na obrate... mi je prav žal, to vprašat ni bilo sploh potrebno! :evil:

sam sem drugačnega mnenja in bi lahko napihnjen čoln vozil tudi na prikolici kljub "mehkemu dnu"

sicer pa naj se možakar ukvarja, dva sva mu povedala mnenji in to je to
tyson ne se jezit, nihče ne bo nič pisal, gre za dva mnenja
sam sem vozil čoln z mehkim dnom na prikoli bp
bolj kompliciraš slabše je :wink:
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Sr Jun 15, 2016 10:42

sam sem drugačnega mnenja in bi lahko napihnjen čoln vozil tudi na prikolici kljub "mehkemu dnu"

sicer pa naj se možakar ukvarja, dva sva mu povedala mnenji in to je to
tyson ne se jezit, nihče ne bo nič pisal, gre za dva mnenja
sam sem vozil čoln z mehkim dnom na prikoli bp
bolj kompliciraš slabše je :wink:[/quote]

sem pomislil, ja, da ima prikolo, pa ga mika...
ampak, če so navodila, naj ne obeša motorja na čoln, kaj je treba sploh še kaj prašat????
in ja, hvala za razumevanje 8)
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » Sr Jun 15, 2016 19:56

Sam imam gumenjaka z mehkim dnom celo sezono na prikolici (vozičku) z 25KM motorjem obešenim nanj.
Ne vem, zakaj bi bil to problem.

Imam pa prikolico narejeno tako, da težo drži direktno na krmno steno. Torej je obremenjena samo deska in nič drugega.

Po mojem mnenju je odvisno predvsem od prikolice, na kakšen način drži gumenjaka.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 15, 2016 21:17

Sploh po naših lepih cestah, že ko sem vozil čez Gorjance fisherman-a, sem stalno gledal ce je motor se gor, pa sem imel fiksiranega. Osebno bi motor snel, dal v transportno lego, dobro fiksiral in gasa.
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » Sr Jun 15, 2016 21:22

Imam identično kombinacijo in jo vozim v tovorni prikolici. Jaz bi upošteval navodila in ne bi vozil motorja na krmni steni. Kakšno krajšo razadaljo že, sigurno pa ne čez pol Slovenije in pol Hrvaške. Sam čoln bi dal na prikolico, če bi jo že imel (da se ne bi zafrkaval s sestavljanjem), motor pa v prtljažnik. Najbolj ziher. Sama pritrditev motorja ne vzame dosti časa, sploh, če nima daljinskih komand.
Moje mnenje!
LP
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Sr Jun 15, 2016 22:24

Nisem mislil, da se bo ta tema razvila v to smer, hotel sem slišati mnenja ne kritike o tem kaj je prav in kaj narobe in zakaj ne razmišljam.
Prvič čoln je od začetka bil mišljen, da bo transportiran na pomožnih kolesih, problem nastane, ker sam z ženo 150-180 kg enostavno ne mislim vleči po celem kampu. Lani imel slabo izkušnjo s tem po tem, ko sem vlekel čoln samo 200 m do klančine/spusta v vročini in ko že trejič čoln vlečeš parcela/spust te tudi zelo majhen klanček hitro zmatra.
Že po dveh tednih uporabe, sem kupil prikolico in tu ne vidim nobenega problema, vse skupaj je bolj človeško hkrati ne zgubljam veselja, do navtike.
Res, da je čoln zložjiv, vendar ali ni bolje, da tudi čez zimo ostane napihnjen in prezimi na prikolici v garaži, pa še dela po sezoni nimam z njim, razen čiščenja.
Glede transporta sem spraševal ravno zaradi tega ker sem si letos omislil komande in je kar nekaj dela preden vse skupaj sestavim pa vendarle sem sedaj že odločen, da gre motor v prljažnik in konec debate.

Sem pa vesel komentarjev glede drugega vprašanja in o obremenitvah na poden čolna, ker verjetno ni mišljena nosilnost ene tone na aluminijskem zložljivem podnu.
In pa hvala za dosedanje odgovore.
Ne obstajajo neumna vprašanja, obstajajo le neumni odgovori!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 15, 2016 22:56

Nekateri s trikotnim nosilcem povežejo krmno steno in alu dno, kar precej razbremeni krmno steno. Prikolico pa prilagodi tvojemu dnu na čolnu, na valcnih ni najbolje.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Sr Jun 15, 2016 23:43

Hmm ja verjetno bi šlo, vendar ni več časa za to jutri peljem čoln na morje. Je pa prikolica prilagojena tako, da se čoln vozi po valjih in sicer po tubusih, bom zalimal eno slikco, ko fotkam.
Ne obstajajo neumna vprašanja, obstajajo le neumni odgovori!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov