Yamaha 15 in gumenjak
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Yamaha 15 in gumenjak
Zanima me, če kdo od vas ima ta motor 4 takten ter čoln 3,8 metra navaden gumenjak. Namreč 3 do 4 osebe čoln meni ne glisira. Ali je to normalno, da 15 konjski motor to ne zmore? Čoln ima potovalno hitrost le 6 NM. Brez problema zglisira z eno odraslo osebo in enim otrokom.
Piki napisal/-a:Nekaj ne bo v redu. Ta kombinacija bi morala glisirati vsaj s tremi odraslimi, tam nekje s 16 kn, sam pa 19-20 kn. Napiši kako se motor obnaša in pa dimenzije propelerja.
Propeler je original 9 1/4x 11. Vžge takoj, dela tiho, v leru da obrate, med vožnjo imam občutek da ne skoči ravno dovolj. 4 osebe zadaj povzroča velik valj skoraj do višine motorja. Z dvema nekako glisira. Sčistili smo uplinjač, vendar ni bilo potrebno, vse je bilo čisto znotraj. Motor letnik 2014, kot nov, redno servisiran, kupil sem ga prejšnji teden od prvega lastnika ki pa je stvar samo hvalil, kupil sem z namenom da bom glisiral, zadeva pa ne gre.
Korak 11 je mogoče malo "pretežak" za to obtežbo, pa tudi 15 KM je malo malo za glisiranje s štirimi, s tremi bi pa moral iti ven. Če je motor res brezhiben, bi bilo vredno poskusiti s propelerjem 9 ali 10. Čeprav mi je vseeno sumljivo, da s tremi ne glisira s tem korakom, pa četudi s premajhnimi obrati. Si preveril, da ne vleče kje falš zrak, da je bencinska pumpa (filter) čist? Motor na polnem plinu trokira ali teče lepo ?
Očiščeno je bilo vplinjac, filter goriva. Edino kar mi je sumljivo da če dajem počasi gas mi včasih ugasne, če pa iz nizkih obratov grem na hitro potem pa ne crkne. Imam občutek kot da se obnaša kot 8 konjski motor. Ni mi jasno kaj bi bilo, sej če bi bil v Sloveniji bi ga peljal takoj na servis, tu na Pagu pa ni nikogar ki bi mu zaupal, vsi bi samo čistili frgazerje. Trokira ne, takoj vžge. Samo nima neke moči, z muko zglisirata dva. 4 osebe ne gre več kot 6 NM.
Tudi jaz mislim da imaš prevelik korak elise. Poglej spodnji link in izberi 15 HP (sicer je za Tohatsu ampak tu nekje se vsi gibljejo).
Vidiš da je za lahke obremenitve 11,10, in 9 korak.
Za težje obremenitve pa 8 in manj.
http://www.tohatsu.com/accessories/prop.asp
Vidiš da je za lahke obremenitve 11,10, in 9 korak.
Za težje obremenitve pa 8 in manj.
http://www.tohatsu.com/accessories/prop.asp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov