Neopren,hypalon,pvc

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

sealine
Kapitan

Neopren,hypalon,pvc

OdgovorNapisal/-a sealine » Če Apr 05, 2018 17:18

Pozdravljeni veliko sem prebral o razlikah med pvc in hypalonom,nikjer pa nisem tocno zasledil kaj naj bi bil neopren,ali je to hypalon ali pvc ali spet nekaj tretjega?
tyson

Re: Neopren,hypalon,pvc

OdgovorNapisal/-a tyson » Če Apr 05, 2018 17:34

Neopren je material, iz katerega so narejene potapljaške obleke npr... to je izolacijski material.
sealine
Kapitan

OdgovorNapisal/-a sealine » Če Apr 05, 2018 18:06

tyson napisal/-a:Neopren je material, iz katerega so narejene
potapljaške obleke npr... to je izolacijski material.

hvala anpak se vedno ne vem ali je to bolj podobno pvcju ali hypalonu ali kaj?
jankec
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a jankec » Če Apr 05, 2018 19:08

nobenemu ni podoben
Merry fisher 695
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Pe Apr 06, 2018 17:08

Sem prepričan, da si neopren že videl, če ne držal v rokah...včasih je kje oblečen v neopren kak štil od npr laksarce za travo kosit, vodovodne cevi so odete v neopren, pod miško pri mojem računalniku je kaširan (z blagom prevlečen) kos neoprena, v avtu so marsikatere "gumi" obloge iz neoprena...lahko je tanek cca 2mm do 10mm in več... v prerezu pa vidiš zračne mehurčke... ima dobro plovnost
Težko opisat...boš že naletel nanj, me ne skrbi :wink:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Apr 06, 2018 17:57

sealine napisal/-a:
tyson napisal/-a:Neopren je material, iz katerega so narejene
potapljaške obleke npr... to je izolacijski material.

hvala anpak se vedno ne vem ali je to bolj podobno pvcju ali hypalonu ali kaj?

počakaj, ti bo naš član morosito odgovoril, ker ima sigurno vsaj osnovno šolo narejeno, jaz sem prišel do sedmega razreda in ne vem nič o gumenjakih in materialih :roll: :twisted:
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Pe Apr 06, 2018 18:18

Hmm,

Sicer sem se odločil odgovoriti ampak se mi zdi da je vprašanje bolj zajeb** kot pa resno saj ti google pove vse in še malo več kot hočeš

https://en.wikipedia.org/wiki/Neoprene

http://www.polymarine.com/advice/boat-fabric-guide/

enega pa sam poišči da ne bom ravno lenobe podpiral

lpp
pojdi se z bikom bost!
sealine
Kapitan

OdgovorNapisal/-a sealine » So Apr 07, 2018 17:59

Hvala fantje za odgovore,bolj me zanima,ce ima kdo izkusnje pvc in neopren,ali sta ta dva materiala primerljiva ali je kak izmed njimi bolj obstojen itd.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » So Apr 07, 2018 18:55

Neopren se rad trga, občutljiv na UV...
PVC pa...podobno.

Ampak, povej za kaj bi pravzaprav potreboval (za kakšen namen) en ali drug material, ker sta si zelo zelo različna in uporabna za različne stvari...en je izolator in je mehak, drugi pa multi uporaben od vrečk iz trgovine do čolna, itd...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » So Apr 07, 2018 20:59

tyson napisal/-a:Neopren se rad trga, občutljiv na UV...
PVC pa...podobno.

Ampak, povej za kaj bi pravzaprav potreboval (za kakšen namen) en ali drug material, ker sta si zelo zelo različna in uporabna za različne stvari...en je izolator in je mehak, drugi pa multi uporaben od vrečk iz trgovine do čolna, itd...

daj no tyson ne klesti neumnosti, neopren je samo en del plasti v hypalonu in se nič ne trga in ni občutljiv na UV vsaj na rok par let ne, poglej naše obleke za podvodni ribolov, pa še ta neopren je poplnoma drugačne strukture kot tisti, ki ga dodajajo v hypalon, tisti je zaprta celica naš je pa odprta celica (open cell)

nekje sem pisal o materialih tudi o hypalonu, Marjan Tomki bo sigurno najdel povezavo :mrgreen:
sealine
Kapitan

OdgovorNapisal/-a sealine » So Apr 07, 2018 22:56

Malo sem zmeden :shock: pred seboj imam fakturo za gumenjak in pise gommone neoprene,zato zdaj ne vem ali so tubusi iz pvc al je to kaj drugega,bom naslovil vprasanje direktno na podjetje v upanju,da mi oni podajo odgovor.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Apr 08, 2018 06:46

sealine napisal/-a:Malo sem zmeden :shock: pred seboj imam fakturo za gumenjak in pise gommone neoprene,zato zdaj ne vem ali so tubusi iz pvc al je to kaj drugega,bom naslovil vprasanje direktno na podjetje v upanju,da mi oni podajo odgovor.

kot sem zgoraj omenil, neopren je le ena od plasti v hypalonu
včasih ga je največje podjetje za izdelavo Pennel&Flippo imenovalo neoprene/hypalon sedaj je v uporabi skrajšana verzija
hypalon oz hipalon najbolj razširjen je pod blagovno znamko ORCA

če tako piše NIMA tubusov izdelanih iz PVC ampak iz hipalona

tukaj si lahko prebereš vse
http://www.inflatable-boats.com/Materials.aspx
ali tukaj
http://www.polymarine.com/advice/pvc-or-hypalon/
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Ne Apr 08, 2018 07:38

Tega tud nisem vedel, da je neopren vdelan med hypalon material...

Mare C, hvala za razsvetlitev nevednih :wink:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Apr 09, 2018 07:22

tyson napisal/-a:Tega tud nisem vedel, da je neopren vdelan med hypalon material...

Mare C, hvala za razsvetlitev nevednih :wink:

tako nekak na hitro :)
Slika

Slika

razlika v izgledu PVC / Hypalon

Slika

nekaj znanih znamk ki so narejene iz PVC
ARIMAR, BOMBARD, BRIG*, COMPASS II, EUROVINYL, EXCEL, HONDA, LODESTAR, MAXXON, METZLER*, NARWHAL, OMC EXPRESS, PLASTIMO, QUICKSILVER, RIBEYE*, SERIE, SEVYLOR, SUZUMAR, TOHATSU, TYPHOON, VALIANT* (some larger ribs are PU), WAVELINE, YAM, ZED, ZOOM, ZODIAC ( Zodiac Hypalon – see note above).
nekaj znanih in manj znanih iz Hypalona (seznam je približen)
AB, ACHILLES, AQUAFLYTE, AVON, BALLISTIC, BEAUFORT, BRIG*, BWM, CALAGARI, CAMPARI, CARIBE, CHINOOK, COMPASS, DELTA, DOMINO, EUROCRAFT, FLATACRAFT, GOMMONAUTICA, GORDON, HENSHAWS, HUMBER, LOMAC, METZLER*, ML LIFEGUARD, NOVAJOLLY, NOVAMARINE, NOVURANIA, OSPREY, PICTON, RED BAY, REVENGER, RIBCRAFT, RIBTEC, RIB-X, RING, ROBCRAFT, SCANNER, SCORPION, SELVA, SEMPRIT, SELVA, STINGHER, TINKER, YAM RIBS, ( ZODIAC – some pre 1968 leisure models – and their custom/commercial range could be Hypalon). Pa še večina italijanskih proizvajalcev

če kdo potrebuje samo nekaj za popravit najde tukaj vse v manjših količinah :)
https://www.polymarineshop.com/repair/
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Po Apr 09, 2018 07:42

Meni je tole "na hitro" dovolj... ali pa tudi ne, ker "ZAKAJ JE TAKO", ni opisano. :shock:

Že včeraj sem pregledal, kar si poslal (slike z razlago v prerezu, prebral sem kaj je + in - obeh materialov), nikakor pa mi ne gre skupaj, zakaj je pri hypalonu 2x vmes neopren? Kje je keč?
Po neki logiki, bi bil lahko tudi med PVC folijo, pa ni. Ne vem, mogoče sta tehnično nekompatibilna.

Nek razlog obstaja, seveda. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov