Poraba in hitrost - gumenjak

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

Poraba in hitrost - gumenjak

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Apr 07, 2009 21:41

Torej spet vprašanje glede porabe.

kakšno porabo lahko pričakujem pri takšnem čolnu, pri potovolni brzini, ali pa overall. Kakšne max brzine dosegajo takšne zadeve, s tako motorizacijo?

cca

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=59195

Če linka ne bo več gre za gumenjaka 5.8m in 2 taktno yamaho 90 konjev
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » To Apr 07, 2009 22:13

Glede porabe lahko ugibam, naj popravijo okol 14l / h mislim če ne več. (skupno povprečje seveda)

Kar se pa tiče kombinacije pa morem rečt, zelo dobra kombinacija. Le cena mi ni všeč se mi zdi malce preveč za kakšna 2 jurja.

LP
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » To Apr 07, 2009 23:12

Jaz skoraj ne bi verjel za 14 litrov. Če mi je dvotaktna Yamaha 40 pila cca 10-11l na elanu 402, bi tukaj morala biti poraba blizu 20, oz. verjetno še kaj več.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Apr 08, 2009 10:14

Ta motor poznam in je 2T in ima 3 cilindre, 90 KM in 1140 ccm3 izpodriva. Porabo ima optimalno in računaalniško urejeno, torej gorivio injicira, vendar poraba v povprečju ne bo manjša kot 18-22 litrov/h. Ker iz takšnih čolnov in motorjev radi iztisnemo skoraj vso moč, potem sva prej na 22 l/h kot manj.
Ta motor ima zame samo eno slabost: ne vem zakaj je tako težak, mislim da tehta okoli 120 kg.
Drugačl pa je to zelo zdržljiv motor, če je redno servisiran.

Sam čoln je v redu, čeprav naj ti ga pogleda nekdo, ki se spozna na napihljive čolne in materiale. Cena v kompletu s prikolico,... glede na to, da ga prodaja nujno, .....bi ga za 6,5 jurjev dal čist kamot.

Lep in previden nakup ti želim!

LP
.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Sr Apr 08, 2009 10:59

z porabo nisem hotu pretiravat, ker motorja ne poznam, da koga ne bi užalu ampak se strinjam in je poraba sigurno okl 20 l, kar sem imel prvo tudi v glavi.

Glej realna poraba jamahe 100k 2008l ima povprečje cca 12 l. 2-4 osebe + roba pri plovbi okol 21vozličev.

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Apr 08, 2009 13:35

Zato je forim, da se posvetujemo in izmenjamo podatke in ostale zadeve.

LP
.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Apr 08, 2009 15:13

Fantje. Kar se porabe tiče, je bilo napisaneh že mnogo besed. Po moji presoji, preveč.
Pije, kolk pač pije. Ko je prazen, ga natočim. O porabi sem začel razmišljat šele, ko so me vsi spraševali: "Kolk ti pije?" Zatorej, kdor misli na svojih užitkih in redkih urah na morju "šparat", zanj ni navtika ! Pa ne bit zdej užaljeni, tako je pač moje mišljenje. Moj ga "popapa" cca 60l/h, če ga ne bom mogel več "futrat", bom pač kupil takega, ki bo pil manj ! Pa še ženi lahko rečem, da nekdo pri hiši "popije" več kot jaz !

Se vidimo jutri v Logatcu !

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Apr 08, 2009 17:11

Novinec napisal/-a:Zato je forim, da se posvetujemo in izmenjamo podatke in ostale zadeve.

LP
.

In tako je tudi prav. Pa tudi smisel Morjeplovca je, da si pomagamo z mnenji in nasveti :wink: .
LP
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Apr 08, 2009 17:24

Moje mnenje je tudi podobno kakor pravi kr en.Dejstvo je da vsaka zabava nekaj stane in vsak hobi je izdatek.Če daš motorju gas logično da bo pil,drugače se boš pa vozil počasi in racionalno.Tudi pijanec zjutraj potrebuje nekaj kratkega da lahko zalaufa,drugače se pa trese ves dan.Žal tako je .Kar se pa moje porabe tiče je pa tako,ko je prazen grem natočit polnega in je spet mir za kakšen dan ali dva :idea: :!: Šele doma mogoče malo preračunam kolk smo pokurili na gorivu,najraje tako da žena neve :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Apr 08, 2009 17:59

kr en napisal/-a:Fantje. Kar se porabe tiče, je bilo napisaneh že mnogo besed. Po moji presoji, preveč.
Pije, kolk pač pije. Ko je prazen, ga natočim. O porabi sem začel razmišljat šele, ko so me vsi spraševali: "Kolk ti pije?" Zatorej, kdor misli na svojih užitkih in redkih urah na morju "šparat", zanj ni navtika ! Pa ne bit zdej užaljeni, tako je pač moje mišljenje. Moj ga "popapa" cca 60l/h, če ga ne bom mogel več "futrat", bom pač kupil takega, ki bo pil manj ! Pa še ženi lahko rečem, da nekdo pri hiši "popije" več kot jaz !

Se vidimo jutri v Logatcu !

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !

In kaj je slabega v tem če se prej pozanimaš kakšna je poraba in pač kupiš sebi primernega? Par uric je pa relativno, če hodš na morje tudi čez vikende je teh par uric lahko kar veliko ;)
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 08, 2009 18:22

Saj se strinjam z vsemi, samo tole s porabami je res že malo preveč. Na forumu je že 20 tem, ki vse govorijo o porabi. In če prebereš samo 2 temi, potem ti je jasno koliko okvirno bo poraba.
Če ima nekdo motor 2T 50 KM motor in ima porabo recimo okrog 15 l/h pri potovalki, potem bo 60 KM motor pokuril pač kakšen liter ali 2 več, če je na podobno velikem in težkem čolnu. Upam, da je to vsakemu jasno.

Razlike med proizvajalci motorjev pri porabi NI!!! Ne nasedat trgovcem, ki obljubljajo, da njihov motor pa pokuri 15% ali celo 20% manj...

LP
Filip
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Filip » Sr Apr 08, 2009 20:29

Živjo. Kar se porabe tiče pod 20 l.boš težko prišel,če se pa zanimaš za nakup,pa obvezno preveri št.motorja pri kakšnem pooblaščenem serviserju,
zaradi letnika.Čoln je bil pripeljan iz Italije.
mirno morje
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Apr 08, 2009 21:30

Filip napisal/-a:Živjo. Kar se porabe tiče pod 20 l.boš težko prišel,če se pa zanimaš za nakup,pa obvezno preveri št.motorja pri kakšnem pooblaščenem serviserju,
zaradi letnika.Čoln je bil pripeljan iz Italije.

Hvala z info!
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Apr 08, 2009 23:41

Porabo pri potovalni hitrosti si vsekakor moraš izmeriti. Na primer da je ta en liter na miljo, tank pa drži 80l. Potem si pripraviš vrvico z dvema vozloma, ki sta toliko narazen, kot znaša na karti 60 milj. S tako vrvico lahko hitro izmeriš, kako daleč boš prišel, da ti ostane 20l rezerve.
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vrtinc » Če Apr 09, 2009 04:56

Po mojem mnenju je narobe, da se odločaš za nakup tako starega čolna.
Razlika med novimi oz. malo rabljenimi in 10 - 15 let starimi je minimalna, če si izračunaš samo razliko v porabi goriva (2T in 4T in4T+EFI) plus vsa ostala dodatna tveganja, ki jih dobiš v paketu s starim čolnom. Mislim, da so stari čolni precenjeni in nesigurni.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov