Domet gumenjakov

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

hardgainer

Domet gumenjakov

OdgovorNapisal/-a hardgainer » To Jul 21, 2009 10:55

Živjo,

načrtujem nakup gumona, ki bi ga uporabljal za podvodni ribolov in različno dolge izlete / potovanja.

Gumon bi imel na Krku, z njim pa želim imeti možnost obpluti Krk, Cres in Lošinj. Nimam nikakršne predstave o "dometu" gumenjakov, tj. kakšen motor + dolžino gumenjaka potrebujem, da se lahko odpravim na tovrstne izlete (ali pa se celo npr. s Krka odpravim do Kornatov).

A mi lahko kdo pomaga tako, da mi napiše, kako velik gumenjak + motor naj bi imel:
- če želim pluti okoli Krka, plus se odpraviti do Cresa in Lošinja;
- če želim motorirati še dlje, npr. do Dugega otoka ipd.

Jasno mi je, da je zadeva različna, če je morje mirno ali pa ... rabil bi vašo oceno, kaj je precej varna varianta.

Hvala!!!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Jul 21, 2009 11:07

Pod 5 mentrov in 70 hp za take podvige ne razmišljaj. Se da tudi z manjšimi samo je to muka za ostale na krovu. Tam za konzolo še nekako gre ampak za une v premcu pa ni ugodno. To govorim če so valovi. Kar skoraj zagotovo na teh relacijah bodo.
kolega je kupu 5m pa je dal gor 4t 50 hp pa že jamra da to ni to da pod 90 hp ne misli dat gor. Čoln ima 540 kg prazen.Gre pa lepo čez valove.
Lp
Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

OdgovorNapisal/-a skiper1 » To Jul 21, 2009 14:13

Ojla hardgainer

Se kar strinjam z cibro-tom. Malo bi ga dopolnil. Predlagam ti gumenjaka med 4,5 in 5,0 metrov z plastičnim dnom. Za plovilo do 5,0 metra ni potrebno plačati posebnega davka. Za znamko plovila pa se boš moral odločiti sam. Vendar priporočam, da iščeš takšnega z globokim "V" izrezom, ker se bolje obnaša na valovitem morju. Zelo dobri čolni so: Novomar. Maestral, Arimar, Trimarin.... Čolni se ločijo tudi po materialu izdelave, eni so iz hipalona eni pa is polivretana ali iz gume. Proporočam Hipalon. Motor pa vsekakor nad 50 HP.
Sam uživam z družino in prijatelji na Maestralu 490 in 4 taktno Yamaho 60. Z čolnom smučamo, Weikamo, se vozimo z 2 "tubama" in delamo ture do Raba, Paga in Cresa. Poraba bencina pri takšnem motorju in tej dolžini čolna je okoli 6,5 do 7 litrov na uro, potovalna hitrost pa okoli 22 do 24 vozlov. Ker sem tudi sam lociran na krku mi lahko po zasebni pošti pošlješ kontaktno številko, se dobimo na Krku in se malo zapeljemo. Na krku sem od 26. 07. naprej predvidoma 3 do 4 tedne.
Pa še nekaj ti priporočam, ni važno koliko je star čoln, hipalon zdrži do 25 let, važno je kako je ohranjen in da je tebi že na prvi pogled "všeč". Še posebej pa je važna starost in ohranjenost motorja. Jaz starejšega motorja od 5 let ne bi kupil, razen če si mehanik in zneš sam "šraufati".

Pa še nekaj na prvi ruti morjeplovcev smo imeli zraven Janadinota, ki je z nami preplu 160 milj z gumenjakom Novomar dolžine 4,5 metra in ni imel nobenih problemov. :D

Lp Zvone.
Morje da in morje vzame.
Valdo
Poddesetnik
Kraj: RT

OdgovorNapisal/-a Valdo » Sr Avg 05, 2009 10:54

Zdravo.

Kaj pa kakšn ZAR? Jst (v španoviji s svakom) imam ZAR 47 z Evinrud e-tec 90 in je zadeva carska. Veliko prostora ima, veliko.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Avg 05, 2009 23:00

ZAR je tako ali tako "mercedes" med gumenjaki!

Odlična zadeva.
LP, Uroš.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Avg 06, 2009 09:27

Kar se tiče plovbe okoli otoka in take razdalje do eno uro vožnje gre z mojim gumenjakom kar normalno, s tem da je pač odvisno od morja, da ni prevelikih valovov, pa tudi moč okrog 50 KM je vredu. Če pa želiš malo dlje pa mislim da bi mogel imeti že vsaj 6 in več metrov, da lahko tudi v slabšem vremenu kolko tolko normalno pluješ. Seveda je tudi z manjšim možno prepluti jadran, vendar si precej odvisen od vremena.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti