Gumenjak ws Plastika

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

sharkon
Naddesetnik

Gumenjak ws Plastika

OdgovorNapisal/-a sharkon » Po Avg 03, 2009 14:06

Pozdravljeni

Mi lahko kdo na kratko opiše zakaj bi izbral gumaka namesto trdega čolna. Sem lastnik baylinerja 1850 - ki ga itak skoz šraufamo :(

Večkrat opazujem v Marini gumake po 10 m - motorji 2x225 npr. taka gumica je cene kot en oreng trdi čoln z spalno kabino...

Torej v čem je čar?

lp, Matej
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Avg 03, 2009 14:27

Tudi sam se večkrat to sprašujem in nekako ne najdem logičnega odgovora.
Pri manjšiš čolnih do dolžine kakšnih 4 metrov OK, še razumem, kar je pa nad to dolžino pa se mi zdi nekoliko brez smisla.Že 5 meterski fisherman,ki je še najbolj primerljiv z gumico nudi bistveno več udobja in notranjega prostora kot pa enako dolga gumica.
To je samo moje osebno mnenje,ki ga nikakor nočem vsiljevati lastnikom gumic.Navsezadnje moraš tudi za spodobno gumico kar na široko odpreti denarnico.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Avg 03, 2009 21:48

1. gumica je lažja od plastike, kar je bolje pri transportu in vleki iz vode in vožnji z manj konji.
2. gumica je en velik bokobran
3. na tubah lahko ležiš na robu fišermana pa ne(tudi notri v gumici lahko ležiš enako kot na fišermenu)
4. gumico zaflikaš pa amen, plasitike pač ne, treba kitat pa brusit pa ... je pa lepše narejeno ko je.
5. ko parkiraš v zalivčku in si na čolnu se gumica manj guga kot plastika.

mišljeno je bilo primerjava gumica s trdim dnom do 4-5 m in fišerman.
Gumica 10 m in 500hp proti spalni barki pa ne vidim nobenega plusa razen če jo imaš za byboat ali rescue
sharkon
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a sharkon » To Avg 04, 2009 12:40

Lepa hvala za malo pojasnil. Vsak ima svoj okus... zadnjič namreč ko sem se pogovarjal z možakarjem ki ima plastični čoln in izvenkrmni motor, da nikoli ne bi imel notranjega - saj je zunanji motor nekakšen prestiž¨?

Lp
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Avg 04, 2009 14:53

.

.

Skoraj neskončna tema in mislim, da se večini sploh ne da razpravljat, ker je to kot politična razprava- nikoli konca in jasnih zaključkov.

Kolikor ljudi, toliko čudi!

Za vsak lonec se najde pokrov!

Še slepa kura zrno najde!

To je nekaj rekov, ki morda malo namigujejo, da je že tako prav kot je!

Pa LP od plastičarja vsem na gomonih, tubah, gunakih in podobno!
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
sharkon
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a sharkon » To Avg 04, 2009 14:55

Tako nekako sem predvideval, vedel pa ne.

Vse jasno.

Lp,
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: Gumenjak ws Plastika

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 04, 2009 17:00

sharkon napisal/-a:Pozdravljeni

Večkrat opazujem v Marini gumake po 10 m - motorji 2x225 npr. taka gumica je cene kot en oreng trdi čoln z spalno kabino...

Torej v čem je čar?

lp, Matej

V glavem trenutni trend!
Je pa tudi res vse, kar je napisal cibro. Ampak pozabili ste na prepotreben prostor, ki ga zavzamejo tubusi.
Sicer pa veste, kaj bi napisal janadino: Guma je guma - zaenkrat.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Avg 04, 2009 20:10

Dobro je slišati pluse in minuse enih in drugih. Mogoče se bo kdo lažje odločil, ali pa vsaj vedel kaj lahko pričakuje od gumice in kaj od plastike.
Kot lastnik plastike pa zelo spoštujem Janodinovo gumico, ki je z nami preplul ruto, na dopustu pa pravi, da na njej pluje 4-5članska posadka. Torej prostor očitno je, le mi "plstičarji"ga ne vidimo.
mirno morje
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Sr Avg 05, 2009 10:04

cibro napisal/-a:1. gumica je lažja od plastike, kar je bolje pri transportu in vleki iz vode in vožnji z manj konji.
3. na tubah lahko ležiš na robu fišermana pa ne(tudi notri v gumici lahko ležiš enako kot na fišermenu)
4. gumico zaflikaš pa amen, plasitike pač ne, treba kitat pa brusit pa ... je pa lepše narejeno ko je.

Gumica 10 m in 500hp proti spalni barki pa ne vidim nobenega plusa razen če jo imaš za byboat ali rescue

6.pri parkiranju na pomol mnogo manj problemov in manj poškodb na čolnu
7. ravno tako pri parkiranju in še posebno če lezeš na obalo ob kakšnih ostrih skalah
8. dosti bolj mirna vožnja in občutno manj špricanja vode

tko da sm jest vedno za gumo tja do 6m naprej pa plastika
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Avg 05, 2009 10:27

sacs napisal/-a:
cibro napisal/-a:1. gumica je lažja od plastike, kar je bolje pri transportu in vleki iz vode in vožnji z manj konji.

6.pri parkiranju na pomol mnogo manj problemov in manj poškodb na čolnu

Sam ježev ne sme biti na pomolu !
sharkon
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a sharkon » Sr Avg 05, 2009 11:02

To je vse res, ker mi smo ga kar grdo pobrusili ob pomol, mislim pa da bi tisti kamni in rjave kljuke lahko oreng poškodovale gumico.

Nisem še okusil plovbe z gumico, je pa kolega rekel da je obup, ko šlaufi plešejo gor in dol. Ter da gre plastika bolj v valove da jih reže med tem ko gumica odskakuje ...

lp,
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Avg 05, 2009 11:19

Najprej je potrebno v glavi ugotoviti za kaj potrebuješ plovilo, potem pa več ni dileme kaj bi izbral (če denar ni ovira). Nas je skoraj vedno na gumenjaku 6 (štirje odrasli in dva otroka) pa je še vedno bilo dovolj prostora za celodnevni izlet. Tudi za razne oslarije kot je letanje od gostilne do gostilne pa smučanje pa kopanje na sidru je ta zadeva dovolj, ko pa bomo rabili več prostora in za kaj več kot dnevni izlet, pa bomo nabavili kaj večjega, če zadanem na lotu, drugače pa bom ostal na taki zadevi.
Ima pa tudi fisherman kar nekaj prednosti pred gumenjakom, tak da....malo se mi že sveti.

Ko pa bomo mali starejši, pa bo verjetno prišlo na vrsto kaj takega s kabino za lepše spanje in da ne bomo rabili cerade nategovat, za kaj drugega pa itak zvečer nisem sposoben. :D
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Avg 05, 2009 11:34

ko šlaufi plešejo gor in dol. Ter da gre plastika bolj v valove da jih reže med tem ko gumica odskakuje ...

Ja če ni dovolj napihnjen ali če ne glisiraš mogoče če kakšnen ki je težji sedi na boku.

Saj vsakemu paše nekaj. Če ne bi se vsi vozili samo z gumami ali s plastikami.
Bojan5
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Če Sep 24, 2009 00:52

A še jaz?
Sem imel gumaka, zdaj pa plastiko. Ne bi menjal. Zakaj?
Gumak 3,80 m / plastik 3,75m.
V gumaku 2 vštric sedet sva se drenjala.
V plastiki pa:"Draga, dej rokico", komot! (2x 50 cm so tube vzele pri širni?).
Pa plastik lahko NAGNEŠ, gumon pa ko po ledu oddrsi po vodi.
Skratka, zame je plastik.
Pa ne me tepst. :D
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Če Sep 24, 2009 07:11

gumica pa kakršna koli ima dosti boljše plovne lastnosti kot plastika istih dimenzij, pri plastikah flapi pa ne vem kaj še pa se še vedno nagiba, da ne govorimo o tem kako se ziba ko je parkirana itd

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta