Čiščenje in vzdrževanje gumenjakov

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Čiščenje in vzdrževanje gumenjakov

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jan 04, 2010 22:41

V tej temi bi želel, da strnemo iskušnje in najdemo najboljši način vzdrževanja gumenjakov.

Po sezoni je moj gumenjak Zodiac, ki ga uporabljam za byboat ves v črnih sragah katere zelo težko očistim. S kakšnimi avto šamponi niti slučajno ne gre. Poskusil sem z Meglio čistilom, vendar me je strah, ker je v njem dodan amonjak. Sicer se ga še kar da nekako očistiti ampak zelo težko. Na koncu ga premažem z nekim premazom za zaščito, ki sem ga nabavil lani prvič v Kammu v BTC. Bom videl kako se bo obneslo na dolgi rok.
Kako pa očistiš svojo "gumico" ti?

najprej sem očistil s temle:
Slika
POPRAVEK: Tudi to čistilo je preagresivno so se že pojavile rumene pege. Operi samo z blagim šamponom in sledi navodilu na koncu strani, kjer sem opisal celoten PRAVILEN postopek.

Po čiščenju sem ga premazal še z tem.
Slika
Ta cleaner za prvo čiščenje nima "moči". Verjetno pa zato veliko bolje zaščiti. Upam, da je naslednje čiščenje veliko lažje. Prvič sem ga probal in bom poročal čez čas kako se je obnesel ta sistem čiščenja - vzdrževanja.

NA KONCU PRVE STRANI SEM OPISAL REZULTAT - ODLIČNO FANTASTIČNO !!!

Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Jan 14, 2010 18:00, skupaj popravljeno 10 krat.
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » To Jan 05, 2010 21:10

Poglej v rubriko Čistila - nega plovil na:

www.kapitanov-diskont.net

imaš Gomoclean in Gomobril,

sam sem sicer nabavil čistila za plastični čoln in so res odlična,

ne uporabljaj nenamenska čistila, katera lahko res škodujejo tvojemu
letnemu ljubljenčku
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 05, 2010 22:34

Adrian vem, da imaš dober namen ampak mene zanimajo dejanske izkušnje.
Na namenska čistila se malo pose..em, ker so prvič večinoma neučinkovita, da niti ne omenjam, da prodajajo v glavnem zapakirana čisto klasična čistila z raznimi primesmi (ali brez) z pomanjklivimi navedbami vsebine, da izgleda kot neko čarobno čistilo čeprav to še zdaleč ni. Zakaj pa misliš da ima vsak proizvjajalec barv svoje razredčilo in podobno. Ali misliš, da trdilec epoksi barve od proizvajalca A ne paše na epoksi barve proizvajalca B?
Večinoma paše brez težav. Gre samo za pospeševanje prodaje lastne znamke!

V osemdesetih letih ni bilo čistila za gume. Dobilo se je nekaj za armature ampak je bilo slabo in drago. V lekarni sem kupil pol litra glicerina, 1dcl alkohola za čiščenje, destilirano vodo in dodal dišavo. Vse skupaj sem natočil v šprico in tako naredil nekajkrat boljše in obstojnejše čistilo-zaščito za gume in armaturo. Gume še danes zaščitim na ta način. Danes glicerinu dodam malo alkohola in nato vodo. Alkohol dodam na začetku zato, da se glicerin lažje poveže z vodo, ker je masten. Za zaščito gumaka je to verjetno odlično. Nisem pa prepričan, ker ne vem točno katere materiale uporablja Zodiac in drugi niti katere snovi so priporočljive za čiščenje in vzdrževanje in katere so škodljive.

Izkušnja 1:
Nikoli se ne sme uporabljati čistil katerim je dodan amonijak pri čiščenju barvanih plovil s poliuretanskimi barvami (bukolit emajl, Awll gripp...) !!!!!! Tam kamor špricneš barva porumeni. Tovrstna čistila pa lahko brez problema dodaš v majhnih količinah blažjemu čistilu pomešanemu z vodo, kot je recimo avto šampon itd pri čiščenju istih površin.

LP
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Sr Jan 06, 2010 09:30

dobro, verjamem, da ima vsak svoje mnenje, seveda če je še kaj znanja pa toliko bolje, kot sem ti navedel, sem ti v bistvu samo hotel priporočati zaradi moje izkušnje, recimo težave sem imel na mojem plovilu tudi z algami na trupu, tudi tukaj mi je pomagal Algoclean, ne trdim pa, da nima kdo še boljših nasvetov, mislim, da je za vse nas dobro, da izmenjamo mnenja, če pa je kaj zanimivega pa toliko bolje
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jan 06, 2010 10:11

adrian napisal/-a:...težave sem imel na mojem plovilu tudi z algami na trupu, tudi tukaj mi je pomagal Algoclean, ne trdim pa, da nima kdo še boljših nasvetov....

Naslednjič kupi solno kislino (Hcl 15-20%) za čiščenje in jo razredči, ne več kot 1:1 z vodo, daj v šprico, natakni gumi rokavice in pošpricaj po školjkah. Počakaj minuto do dve. Z smrekovo letvico pomagaj odstraniti školjke in IZDATNO splakni po končanem delu. Solna kislina je 100% razgradljiva tako, da se nimaš kaj bat niti z ekološlega vidika.

Mene zanima izmenjava izkušenj in ne linki kje se da kaj kupiti. Zanimajo me konkretni podatki in ugotovitve, zakaj se je nekaj dobro pokazalo in za kakšen namen, ter obratno zakaj recimo nekaj ne bi bilo priporočljivo itd.
Lep pozdrav
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Sr Jan 06, 2010 12:30

cilit je tud ena od rešitev
ne se đalabajat
romzi
Višji praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romzi » Sr Jan 06, 2010 12:59

Pozdravljen Nikola Tesla,

glede čistil za gumenjake sem uporabil skoraj vse mogoče, pa vendar
iz lastnih izkušenj so vsa za en d...!
Že nekaj časa po koncu sezone čistim gumenjaka z navadno
"šmir žajfo" (ne vem kako se pravilno temu reče) in gobico za pomivanje posode, potem ga pa zaščitim z Star Brit-om.
Gumenjak po čiščenju zgleda kot nov! To sicer govorim iz lastnih izkušenj, nisem pa pripričan, da je glede vzdrževanja to prava zadeva

Lepo pozdravljeni!
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Jan 06, 2010 14:09

O tem je bilo že dosti napisanega na forumu.Je pa res, da težko najdeš stare prispevke med vso to množico.
Skratka za vse apnenčaste zadeve, ki se naberejo na podnu je zakon solna kislina in čopič .Topi školke kot puter in nič ne škodi plastiki.Paziti je treba edino na pocinkane prikolice, ker drugače ostanejo fleki.
Za umazanijo na gumenjaku že par let uporabljam,tekočino DIMER.
Uporablja se za pranje platišč v avtopralnicah, kamionskih cerad itd.
Precej močna zadeva in jo je potrebno razredčiti z vodo približno 1dl na 20 litrov vode.Z lahkoto se odstrani vsa umazanija. Seveda je potrebno nato vse dobro izprati z obilico vode.
Tudi sam mislim, da so razna namenska čistila eno navadno s... in en k... vredna.
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Če Jan 07, 2010 12:22

dobro, vidim da razmišljamo čist po slovensko, ne smemo pozabit, da so namenska čistila testirana in morajo imeti neko deklaracijo, csekakor nam ne morejo narediti neke škode, katero z svojim čaranjem lahko povzročimo, pol se pa tepemo po glavi, sem dal te stvari že skozi
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Jan 07, 2010 20:20

Že mogoče. Samo pri meni stvari delujejo.Po postih predhodnikov pa je očitno, da njihove ne.
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Če Jan 07, 2010 23:32

adrian napisal/-a:dobro, vidim da razmišljamo čist po slovensko, ne smemo pozabit, da so namenska čistila testirana in morajo imeti neko deklaracijo, csekakor nam ne morejo narediti neke škode, katero z svojim čaranjem lahko povzročimo, pol se pa tepemo po glavi, sem dal te stvari že skozi

Ne naredijo škode očistijo pa tudi ne!
Jaz sem preizkušal tako, da sem vzel košček hypalona za krpanje, ga pošprical
z nekim čistilom, počakal 1 uro in videl reakcijo. Tako sem prišel do čistila
ki mi gumenjak očisti tako, da je kot nov.

LP
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jan 08, 2010 07:07

In to je :?:
Guma je guma, zaenkrat.
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Jan 08, 2010 08:58

ALIFAST TRE C. Uporabljajo ga industrijske kuhinje za čiščenje in ni v prosti prodaji. Distribuira ga potnik iz Italije po hotelih in restavracijah.

LP
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jan 08, 2010 13:12

Za odstranitev školjk sem uporabil solno kislino, dobro spral, posušil in pošprical z vazelin sprayom, 7 let star Zodiac je z gledal kot NOV.
(upam, da ni razpadel v vreči)

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 08, 2010 23:28

No končno sem uspel očistiti gumenjaka in ugotovil sledeče zelo pomembne zadeve.

Prvo čiščenje mora samo odstraniti maščobo. Ni pomembno, če ne odstrani črnih madežev !!!!
Meglio kot sem ga predstavil na začetku teme je premočan in ni priporočljiv, ker vsebuje amoniak. Zaradi tega so se po 14 dneh že pojavile rumene pege. Verjamem, da se lepo očisti z močnejšimi čistili ampak je zelo veliko tveganje zaradi poškodb materiala, ki se ponavadi pokažejo šele po letu dni. Bilo bi dobro, da podate iskušnje z čistili za avtopralnice tisti, ki ste to probali že pred letom ali dvema in vidite, če ni slučajno zaradi tega postal rob čolna lepljiv.

Za drugo čiščenje sem uporabil čistilo za gumenjake Star Brite (za sliko glej uvod). Na suho površino bogato z krpo nanesi čistilo in samo premaži. NE TRUDI SE Z DRGNENJEM, ker nima haska na tej stopnji. Počakaj uro do dve.

Za tretje čiščenje vzemi srednje trdo krtačo za roke. Na približno 35cm široko polij 10cm dolgo črtico star brite cleanerja in ga razmaži z krtačo ob drgnenju po površini, vendar samo toliko, da tam, kjer drgneš ostane mokro od čistila. Med drgnenjem umazanija stopi na površino, zato moraš po drgnenju z ČISTO SUHO KRPO dokler je še mokro umazanijo pobrat in obrisat površino. Delaj postopoma in ne hiti, saj smeš očistiti le toliko kolikor lahko zdrgneš in obrišeš PREDNO SE UMAZANIJA NA POVRŠINI POSUŠI !!!

Verjemite vse sem že probal ampak to je sedaj prvo namensko čistilo, ki res deluje. Navodila imajo napačno napisana, zato prej ni bilo haska. Škoda pa toliko ljudi je verjetno to že probalo. Ratalo mi je povsem slučajno, saj sem hotel čoln že pospraviti pa sem probal še enkrat odstraniti veliko črno packo in glej, kar naenkrat je izginila. Prej sem se pa trudil za umret in ni in ni šla z ničemer stran. Zdrgnil sem cel čoln in ko ga je videla žena ni mogla verjet, ker mi je ob prvem čiščenju tudi sama pomagala.

Pa veliko sreče z čiščenjem.
Lep pozdrav
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Jan 14, 2010 18:07, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti