dno gumenjaka ... katerega izbrati?

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Perica
Višji štabni vodnik

dno gumenjaka ... katerega izbrati?

OdgovorNapisal/-a Perica » Ne Jan 10, 2010 23:20

Pozdravljeni :)

Po dolgem času imam spet "začetniško" vprašanje ... in sicer me zanima, ali naj izberem gumenjak z zložljivim lesenim dnom (zložljive letve) ali napihljivim dnom? Do sedaj sem imel lesene letve, ampak ta gumenjak sem že prodal, ker potrebujem malce večjega.
V mislih imam Z-Ray gumenjak dolžine 2,7m (za mene in za punco bo dovolj prostora) in sem opazil, da ima samo napihljivo dno, brez lesenih letev. zato me zanima kakšno dno se bolje obnese? Katerega mi priporočate? Naju vzamem ta čoln z napihljivim dnom, ali naj raje iščem ponovno gumenjak z lesenimi letvami? Kako je s stabilnostjo na vodi?

Pogoj za nakup je predvsem zložljivost čolna, saj mora NUJNO biti zložljiv.

hvala in LP

Peter
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jan 11, 2010 08:23

Kaj pa alu razstavljivo dno? Je še bolje ker ga ni treba lakirati ...
LP, G
Perica
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Perica » Po Jan 11, 2010 08:26

cibro napisal/-a:Kaj pa alu razstavljivo dno? Je še bolje ker ga ni treba lakirati ...
LP, G

Ja tudi to lahko pride v poštev :D ampak mislim da je to potem dokaj podobno lesenim letvam .... če se ne motim? Zato me zanima predvsem kako se sploh obnese tista tretja možnost, torej samo napihljivo dno brez letev ali aluminija?

hvala in lp

Peter
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jan 11, 2010 15:22

Alu dno je precej fixna zadeva. bolj kot leseno dno. Letvice so pa pomoje za by boat ko greš s...t na obalo :oops:
ALI
Kapitan
Kraj: Notranjska

OdgovorNapisal/-a ALI » Po Jan 11, 2010 16:52

Zdravo,

sam sem imel gumenjaka z Alu dnom in zadeva je kar kompaktna.
Po moje se boš že tako težko gibal ( hodil ) po tako kratkem čolnu, če pa bo dno še napihljivo še toliko težje. Alu dno je bilo pri mojem čolnu dolgem 4,3m težko cca 50 kg in na račun tega je imel čoln nekaj stabilnosti. Ni pa to to.

lp, Ali
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Jan 11, 2010 18:20

Pozdravljen! Imel sem že vse varijante čolnov in trenutno uporabljam gumenjaka 210 z napihljivim podnom kot pomožni čoln.Zanj sem se odločil predvsem zaradi teže in preprostega sestavljanja( je res komot), saj ga sestaviš ali pospraviš v parih minutah.
Glede stabilnosti čolna med napihljivim dnom in lesenimi ali alu ploščami nisem opazil razlik.Pomembnejši je premer tube.Na čolne teh dolžin se obešajo šibki motorji in so posledično tudi hitrosti nizke.
Če ti cena čolna ni edino merilo razmisli o sledečem:
Moj prejšnji čoln je bil Zodiac Cadet 285z lesenim dnom in je z Mercuryem 5KM in mojimi 100KG lepo glisiral,sedanjemu kitajcu pa kljub temu, da je krajši in lažji z istim motorjem to niti na misel ne pride.
Zaradi tega ti svetujem, da si z dekletom nabavita gumona od renomiranega proizvajalca, pa magari rabljenega.Boš videl, da boš bolj zadovoljen in ne boš naslednje leto zopet razmišljal o zamenjavi.
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Po Jan 11, 2010 18:37

popolnoma se strinjam z zobarjem in se pridružujem njegovemu mnenju
ZoroSaharski
Naddesetnik

leseno dno

OdgovorNapisal/-a ZoroSaharski » Po Jul 04, 2011 16:58

Moj prvi post zato vsem forumovcem en Lep pozdrav!

Da ne načenjam nove teme. Sem si omislil enega starega Risa Zagreb, gumico od 3m, sedaj mi pa nikakor ne uspe sestaviti lesenega dna. Ima kdo kakšne izkušnje, še nejraje bi pa videl kako fotko, ker nisem nič našel, kjer bi lahko pogledal, ne žeilim pa si uničiti čolna, če bi kaj narobe obrnil in skupaj dal po napačnem vrstne redu. Tudi preveč si ne upam "tlačit" not, da ne bi kaj strgal.

Hvala za pomoč&nasvete!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 04, 2011 17:14

daj notri zadnjo desko uno pri krmi, nabij jo do konca, daj notri sprednjo v premec do konca, nato uni dve ki ostaneta daš v A pozicijo s tem da imaš notranja roba na premčni in krmni podnici že naštimana nakar potisni dol, čoln mora biti seveda nenapuman:)
lahko ti dva pomagata da vsak vlece na svojo stran da gredo dile lažje notri, potem dodaš še stranske letvice.
LP, G
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 04, 2011 17:48

Mogoče je dno od 3,5m! 8)
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 04, 2011 18:24

pomoje je mislil do 3m :lol:
ZoroSaharski
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a ZoroSaharski » Sr Jul 06, 2011 12:00

hvala ful! zdaj mi pa še samo povej prosim, kako mora biti dno obrnjeneno. gladka stran gor al morajo tiste letvice na deskah biti spodaj? kam pridejo 4 robne letvice, spodaj pod dno al med stranico in lesom ob strani?
še enkrat hvala za nasvete
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Jul 06, 2011 13:52

Letvice morajo biti zgoraj ker potem zatakneš une vzdolžne da je dno fiksirano.
Se pravi letvice moraš videt ko je čoln sestavljen.
LP, G
ZoroSaharski
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a ZoroSaharski » Če Jul 07, 2011 09:40

ok, zdaj je pa že bolj jasno.hvala:)
Gremo sprobat, če res drži, da potem, ko enkrat imaš čoln, si želiš samo še večjega!!!! eno tako "gumico" od 3 m sem si želel od malih nog, pa da vidimo, hehe
Uporabniški avatar
Zmago1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » Če Jul 07, 2011 11:21

ZoroSaharski napisal/-a:ok, zdaj je pa že bolj jasno.hvala:)
Gremo sprobat, če res drži, da potem, ko enkrat imaš čoln, si želiš samo še večjega!!!! eno tako "gumico" od 3 m sem si želel od malih nog, pa da vidimo, hehe

Ma ja nažalost kar drži :oops:

Sem kupil 3m+5KM pa ga imam zdej 2 leti in že razmišljam o 4m+25KM...

lp, Z

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov