gumenjak in otok krk

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

gumenjak in otok krk

OdgovorNapisal/-a blze » Ne Maj 02, 2010 17:45

Pozdravljeni.

Zanima me kako se kaj obnese gumenjak tam okrog 4.5m za plutje okrog krka? Se da trecimo priti iz Čižičev v Njivice in obratno? Ali je misija nemogoče za gumenjak in kanal ki obdaja krški most?
imam namen kupit gumenjaka pa me zanima če se bom lahko vozil recimo tudi do crikvenice ali bo uporaben samo za bližnje zalive?

vsako mnenje dobrodošlo, hvala :)
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Maj 02, 2010 17:51

V lepem vremenu, z ne prevelikimi valovi, so to čisto dosegljive razdalje. Moraš biti pa izredno previden glede burje, ki tam lahko precej močno zapiha. Svetujem ti, da redno poslušaš vremensko napoved. Koliko močan motor boš dal gor in s kakšno obremenitvijo nameravaš pluti ?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Maj 02, 2010 17:58

Ko sem bil froc smo se z mojim fotrom pa mt skoraj vsak dan z maestralom 6 pa tomos 4 vozil iz
omišlja - pesja do pušče ali mosta, parkrat smo šli tudi do njivic in nazaj.
sicer je šlo fuuul počasi samo smo povsod prišli, ob obali tako da s 4,5 m gumico ne bo težav. s to štirko iz mojega avatarja, še zdaj dela pa ima cca 30 let.
lp
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Ne Maj 02, 2010 18:02

Hvala za odgovor :)

Ja mozgam tam okrog 40 konjev-kar je več je davek dodaten ne? Obremenitev bi bla pa ponavadi dva odrasla, kdaj pa kdaj tudi 4 odrasli.

Kolega ima barko 8 metrov pa pravi da sz gumenjakom do njivic, da je nemogoče.... Zato pa sem reku da morm tudi tukaj na forumu uprašat kjer mrgoli izkušenih morjeplovcev :)

Sedaj čakam eno ponudbo za gumenjaka 4.5m, ko bom imel več podatkov in ceno bom tukaj sporočil da poveste mnenje. Je pa menda letnik 2005.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Maj 02, 2010 18:07

Do Crikvenice imaš 10 minut, do mosta slabe pol ure.....če je mirno morje. Spremljaj "kapo" nad Velebitom, ki naznanja burjo. Jaz v nesigurnem vremenu raje ne zapuščam zaliva. Težje pa boš prišel v Baško, ker se od polovice otoka (rt Glavina) proti Senjskimi vrati ponavadi morje kravžlja.
mirno morje
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Ne Maj 02, 2010 19:28

O kakšnem davku pa ti govoriš? Za to gumico ni nobenga davka.
Z njo pa boš šel lahko tudi na Cres ali pa z nami konec junija na ruto.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 03, 2010 07:31

Gume niso vse enake, fantje vsi mislijo na čolne s trdim dnom in ne z mehkim tako, da glej da ti ne podtakne kdo kaj takega. Tudi pri gumah s trdim dnom so razlike v obliki dna( v V ). Kakšen VSR z lahkoto zareže v vsak val imaš pa tudi starejše modele s trdim dnom, ki so precej plitki in široki. Kam prideš, je pa precej odvisno od tistega ki vozi. ( ni mišljeno če ima ja..a)
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Maj 03, 2010 11:10

aja pol pa lepo če ni davka, kolega je reku da je davek na luksuz če imaš več kot 40 konjev-mogoče to velja za barke?
ja to pa sigurno da bom uzel s trdim dnom, danes oz. jutri zvem kakšken je gumenjak pa cena potem pa tukaj sporočim...
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Po Maj 03, 2010 11:21

Davek je nad 5m dolžine, pa mislm da motorizacija ni važna...
LP Blaž
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Po Maj 03, 2010 14:07

blze napisal/-a:aja pol pa lepo če ni davka, kolega je reku da je davek na luksuz če imaš več kot 40 konjev-mogoče to velja za barke?
..

ti pa imaš kolege :) :)
verjetno je mislil 40 kamel :) :) ....... tisti z 8m barko je pa mislil okoli blejskega otoka, ne krka :)
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Maj 03, 2010 16:53

a mogoče kdo kaj ve za kak privez v šilu? Namreč mi nič ne pomaga če kupim gumenjak pa ni priveza.
Lani si lahko sidral na bojo pred plažo v kampu, vendar naj bi bi problemi s policijo :)

Ma kdo kake ideje?
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Maj 03, 2010 17:34

blze
...še vedno ne vemo, kakšnega gumenjaka si si umislil. Z trdim ali gumeranim dnom. Kajt,i če si v kampu in ima kamp drčo za spuščanje čolnov, gumice do 4,5 metra ni teško potegniti iz vode in vsak večer prepeljati do prikolice ozeroma šotora. Sploh, če je to gumica z mehkim dnom, rabiš dva kolesa na zrcalu pa eno kolo za pod kobilico, pa vsak večer ven potegneš čoln.
Tudi čolna z trdim dnom, ni ravno teško potegniti na prikolico in odpeljati do šotora, če je klančina primerna in v samem avtocampu. Pa vsak večer mirno spiš, tudi, če je neurje v zalivu. Je pa res več dela vsak večer. Ampak, saj si na dopustu, mar ne.
Problem je, če drče ni. V tem primeru si jaz pomagam z alpinističnim klinom. Spredaj vržem sidro z verigo in dovolj dolgo vrvjo, zrcalo pa z močno vrvjo in karabinom upnem v klin, ki ga zabijem v kako skalo na obali.
Sidranje ni protizakonito, če ni drugače odrejeno z ustreznim znakom, mar ne?

Pa mirno morje PACEK
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Maj 03, 2010 18:04

.. če boš imel 4,5 gumenjaka z trdim dnom in 40KM motor + 4 osebe ti bo končna brzina okrog 30+ vozlov, potovalna tam 25 - 28 vozlov. Kar pomeni, da boš iz Šila do Crikvenice lahko zjutraj hodil po sveže slance pa po sveže sadje. Tud sladoled boš lahko v banci iz Crikvenice do Šila zjutraj pri mirnem morju pripeljal še zmrznjen :).
Okrog do Njivic pa boš prišel pod Krškim mostom v priližno 40 minutah zmerne vožnje pri mirnem morju. Kar pomeni, da bo sladoled stopljen, pivo pa toplo, če ne boš imel dodatnega hladilnika ali pa vsaj skrinje z ledenimi vrečkami na čolnu :). Poraba do njivic pa nazaj pa naj bi bila med 15 do 20l pri takem motorju, pri štiritaktnem kak liter manj kod pri dvotaktnem. Topomeni, da če boš imel dva tanka po 25 litrov v gumenjaku in ob lepi vremenski napovedi, si z lahkoto iz Šila podaš na ogled ostankov zapora na Golem otoku, ali pa kopanje v Loparjih na Rabu.
Lep pozdrav in mirno morje PACEK
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Maj 03, 2010 18:40

Živjo.

Ja čoln sem si umislil s trdim dnom in dolžina tam okrog 4,5m. Brez trdega dna ne mislim kupavat gumenjaka.
Sedaj kamp nima klančine je pa izven kampa v šilu klančina in celo dvigalo :) Je pa res da se mi pa lih ne da usak dan uzemat čolna iz vode, mel bi ga celo sezono noter... Ja letos bom uprašal v kampu če lahko še sidraš na bojo, bolj me zanima glede policajev-kakšna kazen pride?

No to me pa veseli da bom lahko šel do njivic al pa crikvenice :) Pa tudi glede porabe si lepo napisal, da si usaj mal predstavljam kakšna je poraba ;)
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Maj 03, 2010 19:04

kolikor mi je znano, za postavitev betonske uteži, verige in plavajoče boje, potrebuješ soglasje uradne usebe, to je občinski urad ali pa v nekaterih primerih luška kapetanija tistega območja. To je podobno kod grajenje pomola, za kar rabiš vsa soglasja.
Zavoljo tega si ribiči ali pa lastniki boj, ki so velikokrat lastniki appartmajev (bojo imajo za goste in njihove čolne), ki jih oddajajo, jezni, da si na njihovi boji in kličejo policijo ali kapetanijo in kazen sledi.
Ker pišeš, da bi čoln imel v vodi, se pozanimaj v kampu, če so lastniki katere izmed boj in če jih oddajajo. V nasprotnem pa dobro sidro, 8 metrov verige na verigo dvajset metrov vrvi in sidrati premec proti valovom, zrcalo pa vezati na obalo v klin.
Vezanje na drevje ob obali odsvetujem, da ti ne bo kak naravovarstvenik odvezal vrvi. Tudi vezanje skozi luknje v skalah na obali odsvetujem, ker so skale porozne in ti kak nenaden poteg vrvi tisti del skale preprosto odlomi.
Mirno vožnjo in dobrodošel med gumakarji PACEK

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti