Izdelava poliesterskega dna gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Peter25
Višji štabni praporščak
Kraj: kranj - červar

Izdelava poliesterskega dna gumenjaka

OdgovorNapisal/-a Peter25 » So Mar 24, 2012 22:58

Spravu sem se delat poliestersko dno gumenjaka, ubistvu bom predelov že obstoječi gumenjak Z-Ray 300, dolžine 2.7m(kitajska ja*ca:) je pa iz hepalona, ki ima v originalu podn z štirim dilam in povsem ravno je. Ker so plovne lastnosti z 10KM motorjem povsem zanič, sem se spravil delat plastično dno. Cena novega gumenjaka je okol 370eur in bi na tak način imel lahko vsake 4 ali 5 let povsem nove tubuse za dokaj ugodno ceno(če bodo zanič seveda).
Podna sem se pa nekako tako lotu dela, spredaj sekira za rezanje valov, zadnji del skoraj povsem sploščen z minimalnim V rezom za čim lažje glisiranje in še na zadnjem delu en majhen rob cca 1cm, da ti dela zračne mehurčke in s tem kao manj trenja(to majo dirkalni čolni).
Zalepu ga bom z lepilom ki ima vsebino 50& MEK, 15%Polyurethane, 25% Acetone, 10% Ethyl Acetat to je lepilo za flike lept(hepalon na hepalon), sam tega lepila bi rabu mal več(kje se ga da dobit večje količine cca 250ml).

Predn razrežem dno bi prosu, če ima kdo kakšne predloge ali kaj drugega.

Hvala!

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » So Mar 24, 2012 23:46

Imam predlg. Lahko bi napisal vsaj v kolikor toliko pravilni slovenščini. :cry:
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Ne Mar 25, 2012 06:49

Novi Z-Ray iz hypalona za 370 evrov? :shock: :shock: :shock:
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » Ne Mar 25, 2012 09:48

Zdravo,

pogumna odločitev. Super. Glede oblike dna bi ti mogoče priporočal, da zbereš čim več informacij, kajti vložil boš ogromno truda z vprašljivim rezultatom. Na žalost kar tako "mal po občutku" ni ravno garancija za uspeh. Mogoče si poglej kake DIY RIB variante na internetu. Ravno dno pri krmi po moje ni dobra varianta (res da si malo omejen z obstoječo krmno ploščo... ampak pri takšni rekonstukciji kot se jo greš pa spet ne.

Tukaj vidiš izdelavo, ni pa objesnjen način, kako priti do prave oblike.
http://www.clive.uk.com/about_me/albums ... /boat.html

http://www.geminiindustries.co.uk/rib%2 ... ts.htm#rib construction
http://personal.inet.fi/surf/mika.latvasto/rib/rib.htm

toplo priporočam branje:
http://www.scribd.com/doc/39138318/RIB-Hull-Design

http://www.westportdesign.co.uk/Resources/43204001.jpg

Upam, da sem ti pomagal vsaj toliko, da veš v katero smer iskati. Raje presedi kako uro več za računalnikom in nabiraj informacije.

Predvsem zelo zelo premisli, kako boš spojil plastiko z gumo (oblika spoja). Se bojim, da boš moral na plastiki imeti okrogel del (premer tubusa), da se boš varno "priklopil" na balone. Če nameravaš samo na "podnu" gumenjaka pustiti 5-10 cm obstoječega podna ("flanžno") in to izkoristiti za spoj, ne bo OK, ker zna zelo hitro zgodilo to, da boš "preribal" tubuse z robom laminata dna. :!:

Pozdrav in le pogumno naprej!
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Ne Mar 25, 2012 10:14

Hvala za dane linke. Sem vse pogledal, sam te dizajni dna so narejeni bl za težje gumenjake ne za tenderja. Ker če ima tender tako močan V rez zadaj (gumenjak do 3m) ti z 10 km in 168 ccm(gre se zarad navora) sploh ne bo zgliziral ali pa komaj, da o dveh osebah sploh ne govorim.

So pa potem bl take zadeve, če je povsem raven dno ti v propeler zajema zrak in se zaradi tega v prazno vrti, če je preveč V rez na zadnjem delu ti ne zglisira ali pa komaj, če spredaj oz. na sredini ni dokaj izrazitega V reza gumenjak poskakuje ali pa že v rahlo valovitem morju nabija na valove.

Gumenjak je dejansko iz hepalona(sam maš več vrst hepalona od tistih tankih do debelejših pa od manj kvalitetnih do,...)

Drugače sem pa lansko leto vidu gumenjaka tenderja dolgegaj cca 4m, ki je bil pripet na zadnjem delu jahte, no uglavnem je ta imel zadaj skoraj povsem raven dno spredaj je pa to sekiro, samo da se ta sekira ni lepo zmanjževala do zadnjega dela ampak je bila nekje na sredini dna kr odsekana(no tam sem dobil tudi to idejo).

Ta kalup bom, dal kr na gumenjak ga zalepu z selotejpom pa bom kr na njemu polagov vlakna in bojo povsem prilagojena tubusem:) samo še eno lepilo močno morm dobit, da bo za zih:)
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Ne Mar 25, 2012 22:44

Zadeva sicer ni racionalna je pa za ročnega mojstra bolje kt za šankom stat.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
matijat
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matijat » Po Mar 26, 2012 11:08

dule napisal/-a:Novi Z-Ray iz hypalona za 370 evrov? :shock: :shock: :shock:

po moje ni hypalon, jaz sem si lani kupil 240 cm enak čoln za 290 EUR, pa je ne preveč kaliteten PVC, sem ga že flikal. Ni ne vem kaka kvaliteta, cena pa prva liga. Gor sem dal eno hondo 2,3 pa ga imam za do čolna na boji pa za lov po okoliških zalivih, ko nimam tavelikega čolna v vodi. Super gumica, če se sprijazniš, da boš za te fičnike malo drajsal gor pa dol, pa se ne sekiral, če bo treba malo zaflikati ali pa če ti ga kam vrže.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Po Mar 26, 2012 23:52

matijat napisal/-a:
dule napisal/-a:Novi Z-Ray iz hypalona za 370 evrov? :shock: :shock: :shock:

po moje ni hypalon, jaz sem si lani kupil 240 cm enak čoln za 290 EUR, pa je ne preveč kaliteten PVC, sem ga že flikal. Ni ne vem kaka kvaliteta, cena pa prva liga. Gor sem dal eno hondo 2,3 pa ga imam za do čolna na boji pa za lov po okoliških zalivih, ko nimam tavelikega čolna v vodi. Super gumica, če se sprijaznizvozni modelš, da boš za te fičnike malo drajsal gor pa dol, pa se ne sekiral, če bo treba malo zaflikati ali pa če ti ga kam vrže.

Verjetno je gumenjak narejen po naročilu iz hypalona in je izvozni model. :lol:
Itak, da je PVC.
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » To Mar 27, 2012 11:10

Sej sm se poj pozanimu k sm mogu lepiu kupvat :) PVC je itak. En stric na drugi strani telefonske linije mi je pa reku vse kar je pod 1500eur je PVC :)

Dve leti je bilo tega k sm se menu za ta čoln pa sm zgleda mal pobrklov informacije, ker se je takrat tudi nekaj govoril hypalonu.
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » To Mar 27, 2012 18:28

Mrbit bo pa kerga kej zanima :)

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Sr Mar 28, 2012 08:12

Zgleda dobro. Kako debel laminat imaš ? To je sedaj kalup?

Lp
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Mar 28, 2012 14:35

Izgleda obetavno ,ko končaš daj tole malo podrobneje opiši.
Kaj si naredil s z unim stiroporom itd kaj je to zaentrak ta črni...
kolk bo stalo vse skupaj...
srečno
LP
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Če Mar 29, 2012 11:26

Do sedaj sem porabil prib. 200eur, 10kg smole, prib. 5kg vlaken, lepilo sem kupil 750ml za PVC, dve roli selotejpa(ga ne priporačam:).

Uglavnem stvar sem si zamislu takole: iz stiropora si naredim kalup, ga prevlečem z eno folijo ali selotejpom, da se ločijo strjena vlakna in stiropor ne stopi, vse skupaj dam na gumenjaka in začasno prilepim. Nato na gumenjaku polagam vlakna, ko se strdi cse skupaj ločim, stiropor pa v kanto. Majčken problem mi je nastal ko se mi je lepilo od selotejpa pričelo topiti, zato se mogu vse skupaj očistit z bencinom za čiščenje. Nastal podn potem malo obrusiš obrusiš, finiširaš robove in preveriš če se na gumenjaku vse nalega. Nakoncu bom neravnine z Topcoatom(ostalo še od barke) zravnal in ga spoliral do sijaja. Vse skupaj bom potem nalepu na tubuse, trenutni podn gumenjaka bom narezal na trakove in jih nalepil na robove dna.

Zadevo sproti slikam in ko bo vse končano bom opravil testno vožnjo. Slike in video vožnje bom kasneje tudi naložil na net in seveda še poročilo on negativnih in pozitivnih stvareh.

Če bo vse posreč bote vedl že nasledn teden:)
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Pe Mar 30, 2012 12:35

Zdravo,

če boš imel poln laminat (da ni sendvič), bi ti priporočal vsaj še kakšne vzdolžne ojačitve. Vzameš peno, ki je poliester ne topi in narežeš trikotne profile, ki jih z notranje strani nalepiš vzdolž čolna. Nato te profile prekriješ z vsaj 3 mm mate in smole. Prekrivanje laminata z dnom čolna pa vsaj 5 cm na vsako stran od nalepljenega profila iz pene. Če pa te zadeve pazljivo narediš na zunanji strani dna, boš dobil stopničke proti "špricanju". Bo pa v tem primeru precej več brušenja in kitanja, da bo v 0.

Kakšno debelino laminata imaš?

Komaj čakam zaključen izdelek in poročilo o plovnih lastnostih. Daj še kakšne slikice napredka gor. Zelo zanimiv podvig.

Lp
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Pe Mar 30, 2012 23:03

Kaj pa vzdolžna rebra za stabilnost pri visoki hitrosti :D ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti