Nočem delat reklame, ampak največ informacij na to temo dobite tule:
http://www.apnea2000-ar.si/phpBB2/
S svicnem pa previdno!
Kateri neopren za zimsko "kopanje"?
Moderatorji: moderator2, moderator
-
superpuntar
- Kapitan
Se azvedam, da je dodatna obtežitev lahko problem. Sam sem tudi razmišljal, da bi uporabil cca. 5kg za začetek. Naj povem kaj se je zgodilo kolegu, ki se sicer tudi potaplja. Imel je obtežitev naravnano na potapljanje na plavutke. Namontiral si je svinec, nato pa skočil iz čolna v vodo brez plavutk...... zelo malo je manjkalo pa bi utonil, se je moral ZELOOOO potruditi, da je splaval nazaj do čolna....
Veter v laseh, travarca v zobeh 
V takem primeru odpni pas brez razmišljanja. Strokovnjaki pravijo, da bi moral imeti v čolnu med potapljanjem vedno rezervni pas uteži. Pa ne zato, da bi se lahko vrnil po uteži če bi jih moral odvreči, ampak zato, da bi jih sploh odvrgel. Če nimaš rezerve, veš da boš z odmetom uteži zaključil lov-potapljanje za tisti dan, in zato... 
Evovii verjetno boš imel 5 kg zadosti, namesto pasu pa si raje omisli oprtnik ali pa si na navaden pas dodaj dve naramnici in si vse skupaj pritrdi okoli prsnega koša. Hrbet bo bistveno manj trpel. Predlaga bi ti še 1/2 kg utež na vsak gležen pa boš čisto dobro zbalansiran. 1/2 kg-ske uteži dobiš v vsaki športni trgovini narejene pa naj bodo iz neoprena in polnjene z svinčenimi šibrami. Zakvihtat se pa probaj na kakšene 2 m.
Kar se oblačenja in slačenja tiče ti je Slootack že napisal, lahko pa še probaš z malo močno razredčene milnice. Je pa odvisno tudi od podloge.
"scanje" se pa ne splača, ker je ogrevanje kratkotrajno pol te pa še bolj zazebe pa še smrad iz neoprena težko spereš.
V vodo pa z glavo sej ne rešuješ življenj.
Kar se oblačenja in slačenja tiče ti je Slootack že napisal, lahko pa še probaš z malo močno razredčene milnice. Je pa odvisno tudi od podloge.
"scanje" se pa ne splača, ker je ogrevanje kratkotrajno pol te pa še bolj zazebe pa še smrad iz neoprena težko spereš.
V vodo pa z glavo sej ne rešuješ življenj.
Re: Kateri neopren za zimsko "kopanje"?
evovii napisal/-a:Pozdravljeni,
Potreboval bi nasvet glede nakupa ustreznega neoprena za zimsko potapljanje (na dah). Namen imam kupiti rabljeno obleko (kolikor sem gledal cene na bolhi jo lahko dobiš že od 100-200EUR). Da malo razložim namen uporabe. Potapljal bi se občasno predvsem okoli barke. Ker imam jadrnico stalno v vodi, bi želel podvodni del spucati tudi v zimske času, ker se obrase z morsko vegetacijo (npr. pred kakšno regato). Se pravi, da bi bil v vodi kratek čas (cca 15-20 min, globina do 3m).
Ker nimam nobenih iskušenj glede potapljaških oblek, bi potreboval nekaj nasvetov:
- kakšno obleko kupiti, da ne bom ravno zmrznil (7mm, kapuca)?
- na katere stvari naj bom predvsem pozoren pri nakupu rabljene obleke
- kako gredo velikosti? Velik sem 1,87m, teža 95kg, katera velikost (konfekcijska št) bi mi ustrezala? Toliko, da vem katere dimenzije gledat
Hvala za pomoč,
SREČNO 2010
Lp Andrej
Zadostovala bo 5mm obleka verjetno št.54. Za ta denar dobiš novo v Sepa Trst 600m čez mejo z Koprske strani.
lp Maus
evovii napisal/-a:Temperatura vode je bila okoli 11°C. Sem pa tudi sam prišel do spoznanja, da bom potreboval pas z utežmi. Zaenkrat sem si pomagal tako, da sem se držal ob bok oz. sem se odrival od dna barke. Ali ima kdo približen občutek koliko dodatnega balasta bi potreboval. Kot sem že na začetku napisal imam okoli 100kg, 5mm neopren. Sem pa vedno v vodi z plavutkam.
Potrebuješ toliko uteži, da ko izdahneš zrak iz pljuč in miruješ z nogami,počasi začneš toniti. Od 6 do 8kg.
LP Maus
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost