Izkoristek jet pogona...

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 01, 2011 21:11

Jap, tudi Mercury jih je delal... Namen pa je bil za plovbo po "lužah", kjer enostavno ni dovolj globine za propeler...
Takšen izvenkrmni motor z jet šobo je še bistveno slabša rešitev kar se tiče izkoristka, predvsem pa zaradi stabilnosti, kot pa tisti, ki vodo sesa na drugi tretjini trupa.
sam1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

Re: jet pogon

OdgovorNapisal/-a sam1 » Pe Dec 02, 2011 09:09

borisp napisal/-a:sem čist frišn na forumu.Me je pa pritegnilo vaše pisanje o jet pogonih.Jaz sem bil do pred meseca dni lastnik regala rush xp yet z 125ks mercruiserjem.Imel sem ga 10 let in imam same pozitivne misli o njem.Kupil sem 5 let starega in sem ga imel vsako leto 14 dni v morju.Res sem ga po sezoni izpiral v sladki vodi(ptuj).Servisiral sem ga pred sezono,in nekih stroškov ni blo.(do 200 evrov)Letos so mi pa na servisu na hrvaškem pokazali kam lahko priklopiš cev z sladko vodo za izpiranje,tako da niti na jezero ne bi rabil hodit.Mi ga je pa letos jugo razbil in sem ga prodal.Zanimivo pa je glede porabe.Popil mi je od 12 do 20 litrov na uro.Zadnja leta manj,ko sem ugotovil da ni najboljš če nas je 5 na čolnu ko gremo smučat.Tako da mislim da ne pije kaj več od zunajkrmnih motorjev.Sicer bi imel zdaj kot vsi vsaj meter daljšega in tudi iščem,glede pogona pa mislim da je zaradi varnosti dosti boljši yet pogon.Manj je možnosti da bi po nesreči koga poškodoval.Toliko za prvič.lep pozdrav vsem

Zdravo Boris

Kako se obnaša jet pogon na takem čolnu, pri malo večjih valovih...a je podobno kot na skuterju, ko po skoku z vala in ponovnem stiku z vodo čoln občutno pospeši...in tako na nek način cuka

lp,
Samo
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Dec 02, 2011 09:19

Kakih 10 let nazaj če ne 15 vem da je JOHNSON tudi izvenkrmne motorje delal z jet pogonom (sam kot zanimivost)

Sam kot zanimivost; tudi pri evinrudih (etec) obstaja varianta z jet pogonom, poleg tega obstaja tudi multi-fuel varianta (bencin/kerozin). Pri jetu je osnova 50KM dvovaljnik, stane pa dobrih 17000€.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

Re: jet pogon

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Dec 02, 2011 10:29

sam1 napisal/-a:
borisp napisal/-a:sem čist frišn na forumu.Me je pa pritegnilo vaše pisanje o jet pogonih.Jaz sem bil do pred meseca dni lastnik regala rush xp yet z 125ks mercruiserjem.Imel sem ga 10 let in imam same pozitivne misli o njem.Kupil sem 5 let starega in sem ga imel vsako leto 14 dni v morju.Res sem ga po sezoni izpiral v sladki vodi(ptuj).Servisiral sem ga pred sezono,in nekih stroškov ni blo.(do 200 evrov)Letos so mi pa na servisu na hrvaškem pokazali kam lahko priklopiš cev z sladko vodo za izpiranje,tako da niti na jezero ne bi rabil hodit.Mi ga je pa letos jugo razbil in sem ga prodal.Zanimivo pa je glede porabe.Popil mi je od 12 do 20 litrov na uro.Zadnja leta manj,ko sem ugotovil da ni najboljš če nas je 5 na čolnu ko gremo smučat.Tako da mislim da ne pije kaj več od zunajkrmnih motorjev.Sicer bi imel zdaj kot vsi vsaj meter daljšega in tudi iščem,glede pogona pa mislim da je zaradi varnosti dosti boljši yet pogon.Manj je možnosti da bi po nesreči koga poškodoval.Toliko za prvič.lep pozdrav vsem

Zdravo Boris

Kako se obnaša jet pogon na takem čolnu, pri malo večjih valovih...a je podobno kot na skuterju, ko po skoku z vala in ponovnem stiku z vodo čoln občutno pospeši...in tako na nek način cuka

lp,
Samo

Kot si že sam ugotovil, če jet plovilo poskoči toliko, da potegne zrak, v tem trenutku povsem izgubi pogon, kot da bi vrglo v ler... Seveda se takrat začne hitrost zmanjševati. Ko spet potegne vodo, je reakcija burna in plovilo ponovno pospeši. Seveda to velja le v primeru, ko res potegne zrak, drugače teh problemov ni. Na skuterju precej poskakuje, saj gre za miniaturni gliser, kakšna 8 m barka pa že ne bo več tako poskakovala in bo plovba povsem mirna.
Vseeno pa je jet težko primerjat s klasičnim propelerjem. Izkoristek je bistveno slabši pri manjših hitrostih, manevriranje je silno težavno, ko je plitko morje (luke, marine) boš dvignil OGROMNO mulja z dna, ki ga motor veselo vleče vase...
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Pe Dec 02, 2011 10:55

Ja, verjetno res pride do izraza sesalni del in posledično se lahko dvigne mulj s tal.
Manevriranje bi znalo biti precej lažje, saj so koti, ki jih dosega izpušna šoba precej večji kot pa npr. Z pogon. Omogočali naj bi celo, da se lahko vrtiš na mestu, vsaj tako promovirajo.
Me pa zamina, če je nivo, do katerega se čoln pri glisiranju dvigne enak. Laično se mi zdi, da jet vseeno rabi večjo stično površino kot pa klasični pogon.

lp,s
borisp
Desetnik

pozdravljeni

OdgovorNapisal/-a borisp » Pe Dec 02, 2011 19:29

Kot ste že pravilno ugotavljali je res da je poskakovanje odvisno od dolžine čolna.Meni pri 4.7m ni delal problemov.Prijatelj ima sea doo 6.8 m pa še manj.Res pa je da je imel moj regal drugače oblikovan trup in zelo dobro plovnost tudi pri večjih valovih.Res je da za valove na 1-1.5 metra ni bilo možno glisirat brez premetavanja.Medtem ko pa na isti dolžini konkurence(bayliner yazz)pa katastrofa.premetavalo je že če morje ni bilo kot šajba.Kar se hitrosti tiče pa je res,pri jetih gre super hitro samo ko je šajba(pri mojem 45-55 milj sam ali dva na čolnu)Da bi pa v marinah dvigovalo mulj pa ne verjamem.Ugrez 35-45cm,ne more dvignit mulja z globine 2metrov ali več .pa tudi zaradi hitrosti.Tudi to se strinjam da pri hitrosti kjer ne glisiraš je poraba najbrž dosti višja kot pri drugih pogonih.Vsekakor lahko priporočam za začetnike ki jih je strah da bi poškodovali koga pri vleki smučarja(pri vkrcanju)Tudi sam sem se odločil zanj predvsem zaradi tega.lep pozdrav boris
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » To Dec 06, 2011 18:37

kapitanija koper(SAR) ima jet pogon, pa nikoli niso imeli probleme in že velikokrat so reševali v težkem morju!

Slika
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Dec 07, 2011 09:02

Minusi so edino, vzratna vožnja in manevriranje.
V8 + Jet drive
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Sr Dec 07, 2011 09:50

Slabše manevrirne sposobnosti ter vožnja vzvratno so bile verjetno težave starejših izvedenk jet-a. Najnovejši modeli, naj bi imeli dosti boljše manevrirne sposobnosti kot ostala plovila (tudi vrtenje okoli osi na mestu).
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 07, 2011 10:00

Večina jet-ov nima menjalnika, torej motor direktno žene impeler... Ko vžgeš in deluje na minimumu tako okrog barke močno kroži voda, ki jo loputa za vzratno vožnjo usmerja malo naprej, malo nazaj, da izniči efekt reakcijskega pogona... Plovilo je tako precej labilno in ZELO težavno za manevriranje! Manevriranje ni problem, ko enkrat pluješ naprej, tudi če je hitrost manjša, je pa problem manevriranje pri pristajanju, vplutju, izplutju... Enostavno ni "lera". To pa je tudi problem, da jet pogon dvigne s tal cel kup umazanije, tudi če je voda na privezu globoka 2 metra...
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Sr Dec 07, 2011 10:25

ja verjetno so to vsi cenejši jet-i brez menjalnika. Res sem gledal HamiltonJet produkte, ki so verjetno med špico v jet pogonih in imajo menjalnike. cene so tudi "špica" :)
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Sr Dec 07, 2011 10:35

HamiltonJet ima manevrirni sistem blue Arrow, ki omogoča kontrolo manevriranja kot so sistemi IPS, Axious,...

Kdo je na strani

Po forumu brska: grezilo-1 in 7 gostov