ELAN GT070

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

ajagarin
Praporščak

ELAN GT070

OdgovorNapisal/-a ajagarin » Sr Avg 21, 2013 07:48

Pozdravljeni,
ker sem novi lastnik elana GT070 me zanima, kako se čoln obnese v vodi, valovih glede na druga plovila v tem rangu velikosti.

lp
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Avg 21, 2013 09:12

Če si že lastnik boš slek o prej sam ugotovil in (mal heca) ti ni več pomoči. drugače pa je baje dober čoln ki zahteva dober motor zaradi svoje teže... Bilo je že kar nakaj napisanega.
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Sr Avg 21, 2013 15:10

Heh, če se bojiš valov si falil na polno. To bo premetavanja v izobilju. Nekaterim to paše, drugi pa raje izberejo drugačen tip plovila.
ajagarin
Praporščak

OdgovorNapisal/-a ajagarin » Če Avg 22, 2013 07:47

Gor je 60ks Yamaha, tako da moči je mislim da dovolj.
Valov se ne bojim, mi pa nabijanje in premetavanje ni v veselje.

Kateri tip čolna bi moral biti v tem rangu, da bi valove bolj absorbiral?

lp
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Avg 22, 2013 09:29

za valove ti je važn čimizrazitejši "V" in pa čimveč vzdolžnih "črt" po trupu in pa seveda čimvečja dolžina. Je pa gumica s trdim dnom vsekakor boljša izbira kar se valov tiče...
ajagarin
Praporščak

OdgovorNapisal/-a ajagarin » Če Avg 22, 2013 10:58

Glede na to, da so gumice s trdim dnom kar drage se raje nagibam k čolnom s poliesterskim trupom.

Kateri od teh do 5m je bolj primeren za vožnjo skozi valove?

Zanima me, koliko procentualno je boljša vožnja seveda v valovih z čolnom, ki ima boljši V ugrez in elanom GT070?

lp
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Avg 22, 2013 12:32

ajagarin napisal/-a:Glede na to, da so gumice z trdim dnom kar drage se raje nagibam k čolnom s poliesterskim trupom.

Kateri od teh do 5m je bolj primeren za vožnjo skozi valove?

Zanima me, koliko procentualno je boljša vožnja seveda v valovih z čolnom, ki ima boljši V ugrez in elanom GT070?

lp

Izrazitejši V pa zopet zahteva moćnejše motorje, ki so logočino težji.
Za teži motor, potrebni večji ...v tem primeru gliser,.....
Neverending story.

Potrebno si je postaviti omejitev:
- koliko si prirpavljen plačati za plovilo
- koliko si pripravljen plačati obratovanje in fiksne stroške

Upošteti je potrebno čas uporabe (celo poletje, ali dopust 10 dni), način uporabe (relacija, ali le odmik od obale in sidranje).
Dodatno je potrebno upoštevati, da je razlika v ceni 4 m plovila napram 5 m v razmerju (pavšalno) vsaj x2 (po mojem več). Torej tisti, ki se nismo rodili z denarjem, vedno tehtamo med stroški in kaj za te stroške dobimo.
Tu je enotno mnenje, da plovilo ni nikoli dovolj veliko in močno, pa vendar, to pomeni stroške. In nekateri moramo živeti od svojega dela, ker pomeni, da je potrebno nekje potegniti črto.

Torej imamo kupce za Pershinge in Kličke. Je to razumljivo?
https://vodovod-rh.si/
ajagarin
Praporščak

OdgovorNapisal/-a ajagarin » Pe Avg 23, 2013 07:06

Zanima me ali je res tako velika razlika za plovbo po valovih med dvemi čolni "govorim o dolžini cca. 4.5m" elanom GT070 in neko novejšo izvedbo plovila z izrazitejšim V?

lp
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Avg 23, 2013 07:19

ajagarin napisal/-a:Zanima me ali je res tako velika razlika za plovbo po valovih med dvemi čolni "govorim o dolžini cca. 4.5m" elanom GT070 in neko novejšo izvedbo plovila z izrazitejšim V?

lp

Razlika je , definitivno.

Tudi tu je razlika. Kakšen val? Od juga, od burje, od maestrala, od večjih bark, ......

Načeloma je to že nekaj čolna, toda večinoma neuporaben po 12. uri ko piha maestral in do 17tih-18tih ko se poleže. Seveda govorimo o plovbi ne skrivanju v zalivih, ki so zaščiteni in podobno.

Je pa zelo luštno zjutraj skočit na kako kavico, ali pa zvečer na sladoled v mesto , ki ni takoj za rtom.
Znajo letet po vodi!
Z malimi "omejitvami" so taki čolni uživancija. Marsikdo se potem na večjem ne počuti tako "kapitansko" , kot na takem, ki ti že odpre obzorja.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Avg 23, 2013 09:17

Sej taki mali čolni brez kabine do 5m so drug svet kot kabinarji nad 5m ker za neko udobje in prostor vemo kaj se rabi.. Za kakšne smuče potegnit al pa za kratek odmik na samo in za male stroške pa se tud ve kaj se rabi tak da... vsakemu svoje in vsako plovilo kot vozilo ima svojega privrženca.
wilier
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a wilier » Ne Avg 25, 2013 16:08

jaz sem letos naredil z G370 dobrih 170 milj. avto pustil v sukošanu in šel čez cele kornate ,dugi otok in vse otoke okoli njega. za valove me ni bilo nič strah tudi čez dan. navečji problem je bilo srečanje kake 20m jahte. drugo se vse da. pa imam 25km yamaho. tako da ne vem kje je tu problem z meter daljšim čolnom in 60 konji zadaj. pazit moraš edino vreme. je treba spremljat poročila in gledat prognozo. dugo pa samo gas in uživat
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Ne Avg 25, 2013 16:40

Pri 4 meterskem čolnu je problem takrat, kadar ti ne glede na režim plovbe v čoln priteka več vode, kot jo lahko zmečeš ven.. :shock:
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Avg 25, 2013 22:04

sej pa lahk maš pumpo...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Avg 26, 2013 21:41

Ni tako hudo,imel sem ga 5 let z mot.90 KM.Res je mal bolj živahen in poskočen na valovih,žena ali pač tvoja boljša polovica naj se mal drži za prsa da ji ne pobegnejo,drugače jo bodo bolele od poskakovanja.Poglej pa le,da ni pohodno dno mehko.To je bolezen teh čolnov,ker ima dvojno dno,se tuneli ki so vmes kaj hitro zmehčajo.Jaz sem že imel tako,zato sem pohodno dno odstranil,krepko ojačal umestni del in naredil novo pohodno dno.Čoln je kompaktnejši in se lepše pelje v val.Za užitke po valovih pa ima preploščato dno in se kmalu naveličaš skakanja.Drugače je pa za začetniške vožnje kar prijeten čolniček in odskočna deska za naprej.Ko boš kupoval naslednjega pa le poglej od zadaj,kjer je pogon ,kakšen -V-ima dno.Hujši je -V-lepše gre v val in drži smer.21 stopinjski -V-je kar gud, imel sem ga na Glastronu SSV 173.Pa veliko užitkov :lol: :lol:
mašinfirer
jarc

ELAN GT 070

OdgovorNapisal/-a jarc » To Avg 09, 2016 03:50

Zdravo! Sem ponosni lastnik klasike elan gt070 in sem nov na tem področju, zato lepo prosim za kak nasvet.

Čoln nima lestve oz stopničk, da prideš iz vode nazaj gor - imate kakšno idejo kako se to reši/montira?

In drugo - senca. Ima kdo izkušnje s kakšno tendo? Brez sence bo preveč žgalo...

Hvala že v neprej za odgovore!

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 6 gostov