Poraba plovil

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Po Sep 30, 2013 11:18

Kasaudio; ne nekaj, veliko novega, vsaj jaz :). Eni res obvladate.

Sicer to ne pomeni, da nisem zadovoljen s svojo oceno in tabelo, meni zadostuje približek.
Je pa res, da z vsemu napisanemu gledaš na vso zadevo v drugačni luči, marsikaj, kar si ugotovil v praksi (pa nisi imel pojma zakaj), dobi zdaj svoj zakaj in zato, vsaj približno, ker v svojem skromnem znanju tudi ne razumem popolnoma vsega :D.
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » To Okt 01, 2013 01:04

Kasaudio, zanimivi grafi, strokoven pristop. Ki potrjuje 20 vozlov kot približno optimalno hitrost, najbrž za večino gliserskih plovil.
Vseeno pa me ta poraba preseneča. Zelo točno sem svoj podobni gumenjak (Marinar 550, Yamaha 4T 80HP, 2 osebi in krama 250 kg, morje šajba) nameril pri plovbi Brač-Lastovo, točno 2 uri 45 minut čistega glisiranja za okrog 60NM. Po števcu hitrosti sem vozil med 24-25 NM/h. Na Ubliju točil 39 litrov, malo presenečen nad "visoko" porabo. 0,67 lit/NM. Pred tem sem živel v prepričanju povprečne porabe 0,5 lit/NM (ker sem štel litre/h in ure po digitalnem števcu, kjer pa vedno tečejo tudi minute za ogrevanje, pristajanje ...)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Okt 01, 2013 09:05

Ja pač številke so take. Je pa dejstvo, da s propelerjem nekaj ne štima. Imam tudi 15" pitch in tam po izkušnjah vem, da je bolj otimalno, vendar se mi pri full malo preveč vrti. BRP propelerji so zelo čudna reč.

Hitrost je v mojem primeru merjena z GPS, tisti analogni števec tudi kaže par vozlov več..., čas je tudi točno merjen in ne vključuje ničesar drugega kot plovbo v danem trenutku. Pač tukaj ne morem narest ničesar da bi manjšo porabo "prikazal". Mislim da bi z malo truda lahko porabo na 0.6 l/NM spravu, kaj dosti manj pa težka.

Etec ima nekaj večjo porabo kot primerljiv sodobni 4T.

No drugo leto bo kar nekaj MB podatkov za primerjavo... vsaj upam.
Bojan5
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Če Okt 03, 2013 10:34

1. Pri vseh stroških, ki jih imam je gorivo še najmanjši.
100 l bencina + olje je VELIIIKO manj kot;

Začnite seštevat!
zavarovanje 55€
plovno dovoljenje 350kn
shranjevanje čolna 150 €

Bo dovolj?

Pri vsej stvari pa me najbolj moti "PORABA NA URO"

Primer skrajnosti:

Na uro mi xx motor 5000 ccm porabi 1,4 l/h. Ko polnim akumulatorje. Koliko je to v l/nm.

Ko grem iz točke A do točke B.
Se mi ne mudi, saj sem na dopustu. Najdem optimalno tako, da moja orehova lupina (Opatija) ravno še zanesljivo glisira. (seveda se vsak kg na tem "jajcu" pozna! Zanesljivo glisiranje pa je, da čolna val ne ustavi in da ta potone. Za moj čoln je to 30 km/h ali malo več kot 17 kn "za pravoverne" :D . Poraba na uro pa > 6l (Merc 25 2 taktni). Ali za pot 30 Nm sem porabil manj kot 12 l mešanice.

Ko pa "položim ročko" za užitek ali smučanje (takrat pa ne gledaš na porabo!) je pa ~12l/h. Pa še nikamor nisem prišel.
Ali pa v sili ko ne gledaš na porabo.

Kaj želim povedati?

Pogovarjajmo se takole:

Za pot:
Za x nm sem pokuril y goriva z w barko in qq motorjem

Ko pa smo uživali pa sem:
Za x ur sem pokuril y goriva z w barko in qq motorjem.

PS Koliko porabi vaš avto na uro po mestu in koliko na AC? Vsi pa se pogovarjamo o l/100 km.

Samo moje razmišljanje.

Seveda pa mora MORA biti MOTOR - PROPELER - PLOVILO vsaj približno
usklajena zadeva. Zlasti na malih plovilih.

Zakaj približno?

Ko sem sam se motor zlahka zavrti in samo moja pamet ga ščiti pred "preveč". No ja priznam za kakšno minuto pa do konca.
Ko pa smo 4je gor pa jamra preden izglisira. (G 370 + Merc 25).

Tukaj bi se rad zahvalil vsem, ki ste mi takrat pomagali pri izbiri pravega propelerja.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Če Okt 03, 2013 12:30

Dejmo prosim ne spravit tele teme v maloro...

1. Pri vseh stroških, ki jih imam je gorivo še najmanjši.

Začnite seštevat!
zavarovanje 55€
plovno dovoljenje 350kn
shranjevanje čolna 150 €

Bo dovolj?

...
@Bojan5: To nam je vsem jasno, razen tistim, ki še niso kupili čolna. Ni namen tele teme jamranje koliko bencina gre na dopustu, namen so realne številke in realne meritve z dobro definiranimi robnimi pogoji. Tako kot je to naredil kasaudio. OK, ne more vsak pripet grafov, lahko pa pripne/napiše verodostojne meritve.

Se strinjam, da L/h niso nek podatek, je pa tudi res, da je o L/h zelo malo govora v tej temi in če že, L/h takoj spremlja podatek L/nm.

Zelo zanimiva bi bila na tem mestu primerjava L/nm v odvisnosti od kakšne spremembe npr.: drug propeler, druga višina motorja, drugačna porazdelitev težišča...

Pogovarjajmo se takole:

Za pot:
Za x nm sem pokuril y goriva z w barko in qq motorjem
Saj se že... Poglej post od kasaudio in amerglassa. Mogoče bi še boss lahko napisal (popravil v sporočilu) in dodal podatke o čolnu.

Zračunaš optimalno eliso za tričlansko familijo in potovanja, pol pa dobiš obisk in barka rabi pol ure da zglisira. A zdaj bom pa vsake pol ure eliso menjal? Raje spijem liter wiskija, verjemite, mi bo čist ravno...
Tole je pa seveda spet odvisno od karakteristike motorja (Nm/rpm in posledično KM/rpm). Si bom sposodil slikico iz prispevka na Continious Wave: Propeller Power Curve:
Slika
Če ima motor podobno karakteristiko kot 150 E-tec, potem si po moje bistveno bolj fleksibilen glede izbire propelerja, ker si med 4.000 in 6.000 vrt/min praktično v +-5% maksimalne moči. Pri takem motorju se ti dobra izbira propelerja lahko precej obrestuje ali pa je manj problematična.
Če pa pogledamo diagram Honde, je pa razvidno, da je tak outboard bistveno bolj občutljiv na propeler.

Tole je mogoče spet malo off, ampak ko debatiramo o porabi, pride pravi propeler hitro do izraza, kot že tudi ostali opozarjate.

Za globlje razumevanje korelacij propeler, motor, čoln, režim plovbe, toplo priporočam branje iBoats: Does anyone have Full HP and Torque Info on outboards over 150 HP. Sploh druga stran je polna diagramov.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 03, 2013 19:23

Bojan5 napisal/-a:1. Pri vseh stroških, ki jih imam je gorivo še najmanjši.
...

Bojan5, če se bo Kasaudio ravnal po mojem priporočilu, bo postavil tvoj prispevek kot začetek nove teme o tem, ali se splača brskati po porabi.

Tole poudarjeno bi lahko že bil tudi naslov te nove teme :wink:

Tam se lahko razgovorimo in razpišemo o tem - in tvoj pogled na zadevo je eden od pomembnih - ampak je še nekaj enako pomembnih. O tem z veseljem potem, ko bo to prestavljeno.

Po prestavitvi v novo temo pa moderator lahko vsebino tegale prispevka zamenja s povezavo na to novo temo, da v novo temo prestavljen prispevek ne bo obvisel brez konteksta kot ena sirota.

Edit:

Res je, tudi to, da barko imaš in vzdržuješ v stanju, da lahko plove, nekaj (in često ne ravno malo) stane. Ampak to ne pomeni, da ti hoče dobro tisti, ki pravi, da porabo goriva zanemari.

Čisto mogoče bi bilo, da je lastnik bencinske črpalke, rafinerije ali česa podobnega...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Feb 07, 2014 19:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 03, 2013 20:39

Bojan5 napisal/-a:1. Pri vseh stroških, ki jih imam je gorivo še najmanjši.

Začnite seštevat!
zavarovanje 55€
plovno dovoljenje 350kn
shranjevanje čolna 150 €

Bo dovolj?

Ja prištej še servis motorja in okvare, amortizacija plovila, škoda, ki se dela...

To sem napisal recimo moje stroške, samo... hm v skoraj 200 preplutih urah sem porabil ca 1600litrov, kar je skoraj 2500€ in nisem imel čolna na vodi celo sezono...

Ali se še splača govoriti o tem ali lahko privarčuješ 10%?
Kaj pa tisti, ki pokurijo 100 litrov na uro?? Tam je 10% dejansko še veliko več.

Zaključek... če bi jaz privarčeval od moje porabe 10% bi imel "gratis" zavarovanje, plovno in skranjevanje čolna! Ja, če pa pluješ 10 ur na sezono pa je vseeno!

To kar je pripel kasaudio je pravilen korak. Merilec porabe vezan na hitrost bi moral imeti vsak za najti optimum.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 03, 2013 21:11

Na vsak način se splača izboljšat izkoristek! Menim, da večina morjeplovcev ni ravno vshičena, ko mora iti na črpalko. Vem, da so nekateri prav glasni, ko razlagajo koliko njihovo korito pokuri v eni uri, ali ob zagonu motorjev, ampak to so pacienti, ki zdravijo svoje težave tudi na tak način. Večina bi raje več potovala in manjkrat tankala in tej večini ne glede na zmanjšan strošek, manjša poraba izboljša kvaliteto dopusta.
Le kdo si recimo ne želi iz Kopra do Dubrovnika brez obiska črpalke, ali tankat svojega gumenjaka dvakrat redkeje? :D

In še ena;
Če si z pomočjo te škatle našel primernejši propeler, hitrost in primernejšo nastavitev motorja, ter privarčeval 15%, to lahko pomeni 15% manj natočenega goriva. Pri 500 litrih je to celih 70 kg, kar pri 3.000 kg plovilu pomeni dodatne 2-3% prihranka goriva zaradi manjše mase. Ne izgleda veliko, ampak se nabere in ne nazadnje po vsem kar sem letos in lani spoznal okrog naših plovil, bi raje govoril o 20% kot o 15% prihranku. Marsikomu se tako kot Bojanu5 zdi, da je najmanjša poraba pri najmanjši hitrosti glisiranja. Ni nujno! Takrat je najmanjša poraba na uro, na prevoženo pot zna biti pa marsikdo prekleto presenečen! Ne rečem pri velikih cruiserjih bi znalo biti tako, pri vseh čolnih ki radi stečejo po vodi, je pa najmanjša poraba višje in z to majhno aparaturo hitro najdeš kje je to.

Ta zadeva, ki je predstavljena v tej temi se mi zdi odlična. Seveda ni samozadostna, kar tvorci zagotovo vedo, omogoča pa dobro orodje za optimizacijo opreme in plovila.
Bojan5
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » So Okt 05, 2013 18:23

Hvala fantje, da ste me tolikokrat omenili. Hvala tudi za vaša mnenja.

Če kdo želi naj prebere temo " en motor trije problemi". S pomočjo tega foruma sem našel rešitev.

Vsekakor se strinjam, da visoka poraba goriva kaže na okvaro ali neprilagojenost sistema: Čoln, Motor, Propeler. Vse ostalo so nianse.
Če se prav spominjam sem imel porabo nekako 10 l/h (takrat sem še l/h imel kot sveto merilo) pri zmernem glisiranju. Kar je bilo preveč. Ker sem se bal okvare ali bodoče okvare so mi poznavalci na MORJEPLOVCU svetovali. Zdaj je to ob ~ enakih pogojih Zgoraj napisano. Prepričan sem, da bi s propelorjem, ki ga ZDAJLE! držim v roki za isto pot rezervar 22 l komaj zadostoval.

Hočem reči, da sem včasih s T4,5 porabil 25l goriva, zdaj pa 100 l pomeni "malo premalo vožnje" Časovno. Nekateri z "malo" večjimi za enak čas plovbe porabite 500l, G. Abramovič pa svojih motorjev niti ne ogreje na delovno temperaturo s 100 litri. (190m "čolniček" ima "motorčke" ki na 10l goriva niti kihnejo ne) :D

Konec mojega razmišljanja pa je:
Daj na žlico kolikor lahko pogoltneš.

Lahko je kupiti čoln. Da pa so stroški vzdrževanja letno v vrednosti 40% čolna? Ups.

Če motor - motorja pokutita 5, 10% več kot pričakuješ. Vprašaj se. Sem kdaj "za veselje podrl ročko?". Če pa kar na enkrat pije 30%+ kot ponavadi pa IŠČI NAPAKO!

Pa mirno morje hlaponarjem, rjuharjem pa pravi veter. Vam želi kapitan orehove lupine IZ-933. :D
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Okt 05, 2013 21:50

@Bojan5 nikar ne bodi užaljen...

Jaz sem dal primer porabe za čoln dobrih 5 metrov..., torej le nisem abramovic napram tvojemu čolnu, samo plul sem več.

Nekje sem že napisal...

Z nastavitvijo ventilov, sinhronizacijo karburatorjev in nastavitev karburatorjev mi je poraba padla za skoraj 20%. Pa še ena fora. Karburatorje sem nastavljal, ko je prišel motor iz pooblaščenega servisa, kjer so med drugim nastavljali vplinjače :D Tudi o tem sem ze enkrat pisal.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Ne Okt 06, 2013 07:42

Moje skromno mnenje vsak užitek se plača in nesmiselno je kupit čolniček pol ga pa met na boji prvezanega , jih kar neki poznam takih namreč, kateri imajo plovili sam zato, da ga majo.
Że ob samem nakupu zadeve veš za vse stroške , ki te čakajo in moraš bit pripravljen na njih če nisi ne kupuj bodi na obali in glej ostale užitkarje na vodi

Letos smo naredili malo daljšo ruto 498 km porabil se 198 litrov bencina
Kar se mi ne zdi preterano veliko pluli smo cca večino časa tam okoli 22 NM
Užitek pa kakor bi eni rekli v neki reklami neprecenljivo
ne se đalabajat
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Okt 06, 2013 13:30

sacs napisal/-a:Moje skromno mnenje vsak užitek se plača in nesmiselno je kupit čolniček pol ga pa met na boji prvezanega , jih kar neki poznam takih namreč, kateri imajo plovili sam zato, da ga majo.
Że ob samem nakupu zadeve veš za vse stroške , ki te čakajo in moraš bit pripravljen na njih če nisi ne kupuj bodi na obali in glej ostale užitkarje na vodi

Letos smo naredili malo daljšo ruto 498 km porabil se 198 litrov bencina
Kar se mi ne zdi preterano veliko pluli smo cca večino časa tam okoli 22 NM
Užitek pa kakor bi eni rekli v neki reklami neprecenljivo

Podatki, koliko je kdo preplul in koliko je pri tem porabil v kakšnem letu ali na daljši plovbi, so dragoceni - še posebej, če jih pospremijo podatki o velikosti, teži in obremenitvi plovila in o običajnem načinu uporabe.

Ne spadajo pa v temo o tem, kako natančno meriti porabo in kaj lahko na osnovi natančno izmerjenih podatkov sklepamo (recimo, ali se v nekem primeru splača kaj narediti glede porabe - oziroma optimizacije pogona, odprave napak v zvezi s tem (od zaraščenega trupa, neprimernih propelerjev... ) naprej.
Dalje, da bodo iste enote (če je hitrost v NM/h oziroma vozlih), je preplutih 498 km 268 morskih milj, in 0,74 l na miljo se zdi OK.

Take podatke naj bi sčasoma zbral v nekaj preglednega in primerljivega iz kupa raztresenih prispevkov in iz različnih tem v združeno in - naj bi postala pregledna - temo o porabi.

Spodnji del se nanaša na to, kaj je potrebno za primerljivost in kdaj se splača ukvarjati s porabo.

Kot sem že napisal, upam, da bo kasaudio (moderator tu) netehnični del razprave v tej temi prestavil v novo temo. Sedanja programska oprema moderatorju namreč omogoča, da razcepi temo, ne omogoča pa, da bi dve združil - zato ne pišem v novo temo ampak semle, kjer je od tu itak treba razcepiti že nekaj prejšnjih prispevkov.

Do takrat pač malo 'smetim' temo o zanesljivem in primerljivem merjenju porabe:

1. Užitek se plača, in če bi rad ostal dovolj premožen, da se greš navtiko (več ali manj) trajno, je treba računati z z njo povezanimi stroški, in če hočeš z njimi računati, jih je treba poznati.
  2. Čim želiš več kot le imeti barko, torej pogosto in bolj daleč pluti (na motor), je treba računati tudi s porabo.

To ne pomeni, da naj bo poraba 'fetiš'. Ne skušaš zmanjševati porabe z ukrepi, katerih cena se povrne v sto - ali deset - letih. Ampak če nameravaš imeti barko tri leta in prihranek pri gorivu povrne vložek v manjšo porabo v enem letu, se splača.
  3. Poraba je variabilni strošek, in več ko ploveš, več porabiš; to pomeni, da če imaš barko zato da boš plul (in vložek v zmanjšanje ni prevelik, da bi se povrnil), se o tem razmisliti vedno splača. Še več: več ko ploveš, bolj se splača o tem razmisliti.

Če bo poraba prevelika, bo motorna barka ostala na privezu, namesto plula, to pa se strinjamo, da je potem - razen če je za plavajoči vikend - nima smisla imeti.
  4. Za to, da ugotoviš, ali je pri dani barki (tvoji, ali pa tisti ki jo nameravaš šele kupiti...) poraba OK ali prevelika (in da lahko presodiš, ali se tu splača kaj ukreniti), morajo biti podatki primerljivi.

Poleg tega je potrebno tudi poskrbeti, da sogovorniki v temi o tem tudi razumejo, kaj tako izmerjeni podatki pomenijo.

Brez tega je razprava nesmiselna. V tej temi - in še kateri - teče beseda o tem, kako izmeriti porabo tako, da podatki o porabi postanejo uporabni.

1. Primerljivi podatki za primerjavo porabe med motorji so
      • poraba obremenjenega motorja pri polnem plinu (WOT, Wide Open Throttle, v l/kW*h, torej litri na enoto moči na uro),
      • grafikon take porabe (obremenjenega motorja, torej praviloma merjeno na dinamometru) v istih enotah,
      • praktično je zelo uporaben en podatek iz tega grafikona, in sicer najmanjša možna poraba na enoto moči na uro za tisti motor - in pri katerih vrtljajih je to; temu nekateri pravijo 'sweet spot' motorja (lahko gre za točko, lahko gre za širši interval vrtljajev).

Mimogrede, le tak grafikon (oziroma meritve, ki so osnova zanj) bi lahko bil osnova za utemeljeno razpravo o tem, katera tehnologija je v katerih okoliščinah - kar zadeva porabo - boljša.

Motorji imajo tudi druge lastnosti, ki nas zanimajo - navor in njegova razporeditev glede vrtlajev, stroški vzdrževanja, zanesljivost (povprečni čas med okvarami je eden od kazalcev) in tako naprej - in o vsaki od teh plati se je mogoče pogovarjati. Tudi pri teh ostalih zadevah lahko nakladamo kar tako, za utemeljene pogovore pa rabimo primerljive podatke tudi za to plat.
    2. primerljivi podatki za primerjavo porabe med plovili se izražajo v porabi na morsko miljo, bistvenih dejavnikov je pa še nekaj:
      • tip in namembnost trupa - gliser, izrivna, več trupec, eksotika...; podatki so primerljivi samo znotraj enega tipa
      • Skupna masa gliserja (plovila in vsega na njem, z gorivom, osebjem, opremo, prtljago, vodo...).

Masa, ki jo mora motor držati v glisiranju (on the plane), vpliva na porabo na navtično miljo (verjetno je spet kako sorazmerna z omočeno površino).

Zato bi bilo verjetno dobro za primerjavo porabe med različno velikimi in/ali različno otovorjenimi gliserji računati z litri na morsko miljo in na kilogram (ali na tisoč kg, če nam je to lažje predstavljivo).

Med plovili podobnega tipa in podobne skupne mase, se skupna masa v enačbi primerjave pokrajša - ko se gremo oceno, lahko tudi že če je le približno enaka - ampak se je tega dejavnika še vedno treba zavedati.
      • Skupna masa in dolžina na vodni črti izrivnega plovila.

V ta del se tule ne bom spustil.
  5. Ko so podatki enkrat primerljivi in če razumeš njih pomen, lahko hitro presodiš, ali se je pri nekem plovilu smotrno ukvarjati s porabo (ali se bo splačalo) ali pa je - če je poraba že blizu optimuma - izguba časa.

Lahko je problem propeler, prenosno razmerje, trim propelerja, razporeditev teže... in tu se da marsikaj narediti - kadar se to splača.

Če je problem oblika trupa, lahko optimizacijo narediš le tako, da ga prodaš in kupiš drugo barko, primernejšo tvojemu namenu in načinu uporabe, ali pa vsaj čim manj uporabljaš na neoptimalen način (izrivna plovila s hitrostjo, ki je večja od 'lastne hitrosti trupa' in podobno).

Če je problem površina podvodnega dela, zna biti čas za obnovitev površine, varovanje pred obraslostjo in podobno. Admin je nekje napisal, kako bistveno se poznajo školjke na propelerju...
  6. Še vedno pa je smotrno porabo spremljati tudi, če je že blizu optimuma, saj je sprememba vzorca porabe lahko svarilo o težavi, ki je sicer lahko ne bi pravočasno zaznali.

Nekdo, ki že ima izkušnje, bo malenkostne spremembe zaznal tudi brez tega, in takrat postal pozoren na vse, kar bi lahko bilo povezano s spremembo - tudi porabo - in uganil, kaj bi lahko bil problem.

Drugemu, ki se mora zanašati na mehanika - zlasti če je naletel na mehanika, ki trdi, da je vse v redu - pa utegne biti podatek o spremenjeni porabi dragocen - recimo za to, da v skrajnem primeru tudi zamenja mehanika.

Ladijski pogoni namreč imajo težave - ne le naši 'rekreativni', tudi tisti na 'velikih ladjah', za katere skrbijo poklicni strojniki, ampak o tem bom kdaj drugič (s povezavami seveda) za tiste, ki bi jih to zanimalo.

In ni toliko problem, če stvar ne 'crkne' ravno takrat, ko - kot kje pravijo - vreme spusti vse peklenščke z verige.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Okt 06, 2013 21:19

Pred časom sem tukaj objavil tabelo z večinoma mojimi izkušnjami in pa nekaj izkušnjami kolegov, morjeplovcev.
Poraba goriva za navedena plovila bo absolutno v teh okvirih... Seveda 10% gor/dol je možno, ker je to predvsem odvisno od stanja morja in obremenitve plovila. Vsekakor pa kdor računa z manj, živi v krivi veri ali pa laže. :wink:

Slika
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Okt 06, 2013 21:54

Ja ta tabela že kar nekaj časa obstaja, se je spomnim. Ampak za gumenjake je precej prazna... No, upam da jo drug let dopolnimo.
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » To Okt 08, 2013 10:10

Tabela je super, še posebej za nekoga, ki nima izkušenj in kupuje ali menja barko.

Predlagam, da vsak ki ima podatke, ki jih ni v tabeli, napiše in se tabela posodobi. Sicer bo to nekaj dela za Administratorja, pa vendar bo to za vse nas. Po moje tudi ni potrebno skrbet za "varstvo osebnih podatkov", smo vsi na isti furi ;).

Moje barke recimo ni notri, dolžina 8,13, vodna linija 7,50, teža cca 3000 kg, motor 315 hp diesel, poraba 22l/h potovalna na 20 vozliih, 16l/h povprečna, pravi podatek 0,9 Nm/liter.

Imel tudi gumenjaka, za katerega ni podatkov v tabeli; 5 m gumenjak cca 700kg, 60 KM 4T outboard, potovalna 10l/h pri 20 vozlih, povprečna 7 l/h.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov