Dejmo prosim ne spravit tele teme v maloro...
1. Pri vseh stroških, ki jih imam je gorivo še najmanjši.
100 l bencina + olje je VELIIIKO manj kot;
Začnite seštevat!
zavarovanje 55€
plovno dovoljenje 350kn
shranjevanje čolna 150 €
Bo dovolj?
...
@Bojan5: To nam je vsem jasno, razen tistim, ki še niso kupili čolna. Ni namen tele teme jamranje koliko bencina gre na dopustu, namen so realne številke in realne meritve z dobro definiranimi robnimi pogoji. Tako kot je to naredil kasaudio. OK, ne more vsak pripet grafov, lahko pa pripne/napiše verodostojne meritve.
Se strinjam, da L/h niso nek podatek, je pa tudi res, da je o L/h zelo malo govora v tej temi in če že, L/h takoj spremlja podatek L/nm.
Zelo zanimiva bi bila na tem mestu primerjava L/nm v odvisnosti od kakšne spremembe npr.: drug propeler, druga višina motorja, drugačna porazdelitev težišča...
Pogovarjajmo se takole:
Za pot:
Za x nm sem pokuril y goriva z w barko in qq motorjem
Saj se že... Poglej post od kasaudio in amerglassa. Mogoče bi še boss lahko napisal (popravil v sporočilu) in dodal podatke o čolnu.
Zračunaš optimalno eliso za tričlansko familijo in potovanja, pol pa dobiš obisk in barka rabi pol ure da zglisira. A zdaj bom pa vsake pol ure eliso menjal? Raje spijem liter wiskija, verjemite, mi bo čist ravno...
Tole je pa seveda spet odvisno od karakteristike motorja (Nm/rpm in posledično KM/rpm). Si bom sposodil slikico iz prispevka na
Continious Wave: Propeller Power Curve:
Če ima motor podobno karakteristiko kot 150 E-tec, potem si po moje bistveno bolj fleksibilen glede izbire propelerja, ker si med 4.000 in 6.000 vrt/min praktično v +-5% maksimalne moči. Pri takem motorju se ti dobra izbira propelerja lahko precej obrestuje ali pa je manj problematična.
Če pa pogledamo diagram Honde, je pa razvidno, da je tak outboard bistveno bolj občutljiv na propeler.
Tole je mogoče spet malo off, ampak ko debatiramo o porabi, pride pravi propeler hitro do izraza, kot že tudi ostali opozarjate.
Za globlje razumevanje korelacij propeler, motor, čoln, režim plovbe, toplo priporočam branje
iBoats: Does anyone have Full HP and Torque Info on outboards over 150 HP. Sploh druga stran je polna diagramov.