Kaj priporočate ?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Gorenc
Naddesetnik
Kraj: Kranj

Kaj priporočate ?

OdgovorNapisal/-a Gorenc » To Apr 15, 2014 11:36

Sem začetnik in bi rad kupil majhno plovilo za dopust. Seveda ni smiselno kupiti veliko jahto, rad bi imel nekaj za druzino (3 osebe).

Ali je kaj takega priporočlivo?

http://www.bolha.com/navtika/motorna-pl ... 1396898869

Prosim za mnenje.

Hvala in lep pozdrav
Gorenc
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Apr 15, 2014 13:08

Skoraj vsi smo začeli s 3 metrskim gumenjakom in Tomosom 4, veseli ko radio, kar recimo danes stane 1500-2000 eur novo, tole za jurja je pa bolj loterija.
Vsekakor priporočam veliko orodja in živcev na dopustu.

Pa še po vpisniku je gor vpisan Tomos 18?
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Apr 15, 2014 13:32

Joj čriček...

Tole je še huje na vodi, kot 402

Gorenc jaz prodajam 402 Elana za podoben denar...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Gorenc
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Gorenc » To Apr 15, 2014 13:52

Hvala za mnenje.

Gumenjaka in druge sem že najel, sem pa opazil, da mi velikost 4,5 do 5,5 m najbolj ustreza. Rabil ga bi, da se kdaj lahko do kakšnega otočka pripeljem:-)
Tudi na prikolico ga moram spraviti.

Kateri modeli so pa potem priporočljivi? (seveda rabljeno)
motor bi rad imel cca 40 ali 50.

lp Gorenc
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Apr 15, 2014 14:07

Samo potem bo treba pa budget denarja kr znatno povečat ;)
https://medisken.si
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » To Apr 15, 2014 20:34

Jaz imam podobnega trdaka in ti svetujem edino da kupi novejšega in novejši motor....S čolni in motorji je skoz velik dela in problemov in z nakupom recimo 20 let mlajšega (kater letnik je ta z linka 70? ) se rešiš marsikatere skrbi že tako jih boš imel zadost verjem,..dopust je prekratek da bi ga prebil z glavobolom na suhem in jurja ali dva več te ne bo pokopalo :D
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » To Apr 15, 2014 23:09

Vsi nekaj črnogledi in pesimistični glede klička. Kliček je za svojo dolžino odličen čoln, pri velikih hitrostih se pelje veliko lepše kot Elan 402.... sem imel oba, klička bi imel še, če ne bi bil za 4 člansko družino z vso kramo malo premajhen.

Ta motor na tem kličku tudi ni problematičen, porabil bo malo več (a verjetno ne več kot 12 litrov), ne bo pa občutljiv na vodo v gorivu, smeti, lahko bo manj problemov kot s kakšnim 4 taktnim s kupom elektronike. Poglej samo, da ni čoln ves gnil in napokan okrog krmne stene.
Slimoz
Poročnik bojne ladje
Kraj: Kranj-Turanj

OdgovorNapisal/-a Slimoz » Sr Apr 16, 2014 21:10

Motor je letnik 1987-1988,neuničljiv,res pa,da je malo žejen.
kovacizt
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a kovacizt » Če Apr 17, 2014 06:42

Nikar ga ne zavajaj z informacijami, da je motor neuničljiv. Je sigurno zelo vzdržljiv, njegovo stanje pa je zelo odvisno od tega, kako so prejšnji lastniki ravnali z njim, kako so kakšno stvar popravili, kaj zamenjali ipd. Brez nekogar, ki se zelo spozna na zadevo, se nikakor ne zaletavat z nakupom. Nadomestni deli niso poceni, verjemi. :evil: :lol:
Uporabniški avatar
Gorenc
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Gorenc » Če Apr 17, 2014 10:32

Hvala,
tukaj in v Forumu sem veliko izvedel. Zanimal sem se tudi na angelških in nemških straneh.

Ob enem pa mislim, da je najboljši imeti večjo denarnico (5k-10k), kar omogoča tudi rabljen čoln kupiti s garancijo. Eni jo dajo do tri mesece. Saj bi bilo to sigurno najboljši za prve iskušnje kot lastnik čolna in seveda za lep dopust (brez orodja). :)

Je pa zanimivo, da imajo na nemških straneh cele "Checkliste" za nabavo rabljenih plovil, za mene je velika pomoč, da se izognjim začetniških napak :lol:

Lep pozdrav
Gorenc
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Apr 17, 2014 21:32

Če boš kdaj kupoval čoln z garancijo,dobro preveri in ne biti popustljiv pri vprašanju kaj ti ponujajo s tem- čoln z garancijo-.Jaz sem kupoval in kupil čoln z garancijo,ker sem bil tako zatreskan v čoln,sem kar pozabil na tisto garancijo in to za kar lep denar.Ko pa sem ga pripeljal domov,sem rabil mesec, da sem ga usposobil za vožnjo.Motor je bil uredu ostalih 50 stvari pa u kur...Kupil pri zelo znanem navtičnem trgovcu,ki pa je znal izkoristiti mojo naivnost.Pa nisem od včeraj,imel sem že kar precej čolnov,tudi sam vse popravljam in rihtam pa kljub temu narediš kiks.Toliko v vednost,ljubezen na prvi pogled :oops:
mašinfirer
albint
Višji štabni praporščak
Kraj: Korena / MB

OdgovorNapisal/-a albint » Po Apr 28, 2014 01:40

Tudi jaz sem začel s podobnim čolnom in motorjem. Danes so cene goriva bistveno višje kot takrat ko je bil izdelan ta motor. Moja izkušnja je bila zelo velika poraba goriva, veliko hrupa in popravila.

Danes so tudi vremenske razmere drugačne kot pred 30 leti. Veliko vetra in valov, ti čolni za kaj večje razdalje niso primerni, ker je na morju vedno več velikih jaht, ki naredijo velike valove in potem ni prijetno v takšnem čolnu.

Probati ni greh škoda pa je, če je več razočaranja kot veselja. Jaz bi vzel nekaj malo večjega in širšega.
:-)
AT
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Apr 28, 2014 07:13

albint napisal/-a: Jaz bi vzel nekaj malo večjega in širšega.
:-)

Daljšega ja, širšega pa čim manj!! Gumenjaki so ravno zaradi majhne širine omočenega dna toliko stabilnejši v valovih od plastičnih plovil izdelanih po ameriški modi!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 28, 2014 07:14

Gorenc napisal/-a:Hvala,
tukaj in v Forumu sem veliko izvedel. Zanimal sem se tudi na angelških in nemških straneh.

Ob enem pa mislim, da je najboljši imeti večjo denarnico (5k-10k), kar omogoča tudi rabljen čoln kupiti s garancijo. Eni jo dajo do tri mesece. Saj bi bilo to sigurno najboljši za prve iskušnje kot lastnik čolna in seveda za lep dopust (brez orodja). :)

Je pa zanimivo, da imajo na nemških straneh cele "Checkliste" za nabavo rabljenih plovil, za mene je velika pomoč, da se izognjim začetniških napak :lol:

Lep pozdrav
Gorenc

O kličku je že vsaj kakšna tema na forumu in če se spomnim prav, je bilo tudi nekaj prav dobrih mnenj oziroma izkušenj z njimi, recimo tule. Imam vtis, da so tisti, ki so svarili, da to mogoče ne bo dobra izbira, imeli podobne čolne, nihče pa ni imel prav Klička. Izjema je Plinko zgoraj, ki pa ga ima v zelo lepem spominu, le da je njih in njihove 'krame' zdaj malo preveč zanj.

Verjetno dober in sodeč po 'poročilu o obnovi' na forumu najbrž dobro obnovljen gliser Roethel mislim, da prodaja tudi Vitranc tule.

Jaz sicer čisto brez orodja raje ne bi šel na dopust z motornim čolnom - pa čeprav bi bil motor nov in znane znamke. Želeti si je, da ga ne potrebuješ, ampak raje ga nekaj imam, pa ga ne rabim kot da bi ga rabil, pa nimam kaj vzeti v roko.

Tudi na našem forumu je že precej dobrih nasvetov o pregledu barke ob nakupu, ampak še niso urejeni v kaj jedrnatega in preglednega.

Splošno priporočilo bi bilo, da vzemi s seboj koga izkušenega, ki bo s tabo temeljito pogledal barko ali barke, ki te zanimajo, in ti povedal, kaj je našel in koliko bi stalo odpraviti najdene pomanjkljivosti, oziroma kaj najdene lastnosti pomenijo za plovbo, bivanje na barki, porabo...

Ko bom utegnil, moram zbrati te reči po forumu v eno temo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
tomac
Desetnik

OdgovorNapisal/-a tomac » Ne Maj 11, 2014 11:06

pozdravljen, jaz prodajam podoben gliser - hellwing kreta z 30 KM motorjem Yamaha cena 2100 eur čoln kot nov - lani kpl. obnovljen. L.p.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti