Menjava izpuha
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
Daki
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
-
Daki
Glede izpuha mi vsi govorijo 6-7 let pa menjaj... Moj je star 10 let redno, konzerviran motor in vedno v njem antizriz pa me prav zanima ko ga bom odstranil v kakšnem stanju je. Bom prilepil slike.
Impeler sem jaz po 3 letih takrat menjal ko sem kupil čoln pa je bil kot nov. Če se ne voziš po pesku drži komot 5 let.
lp
Impeler sem jaz po 3 letih takrat menjal ko sem kupil čoln pa je bil kot nov. Če se ne voziš po pesku drži komot 5 let.
lp
- habibi Vll
- Admiral
Daki,Ne vem kakšen motor imaš ti.Meni ni treba menjat,čeprav je notranji dizel.Pri notranjih bencinskih motorjih se pa izpušni kolektor lahko menja ali pa tudi ne,lahko drži 10-20 let,če je pri zimovanju motor napolnjen z antifrizom.Tako je izpuh vedno potopljen in ne rjavi.Prelivna fajfa ali koleno eni pravijo riser kar pa to ni,pa vseeno naj bo.Ta stvar se pa menja kot je omenil JUroš 6-7 kar je skrajni rok,če nočeš imet morje v bloku.Če menjaš imprler na 400 ur si kar korajžen,načeloma pa piše v servisnih katalogih 200-250 ur,lahko ti drži več,kot tebi,samo in želim, da se ti nebi kdaj sfižilo.Saj veš,če ne porajtaš da ni cirkulacije,kaj sa zgodi.Pri notranjem motorju poči glava,zunanji zariba(2 T).
mašinfirer
-
Daki
No jaz imam izvenkrmni 4taktni motor. Nisem preveč pristaš notranjih motorjev, ravno zaradi večjih stroškov vzdrževanja. S čolnom se naredi okoli 80 ur na leto, tako da vsakih pet let menjam jermen in impeler. Je pa impeler po 400 ur videti še čisto ok, imel sem edino problem, ker je šla peta težko dol (Čoln je več kot pol leta v vodi). Motor ima tudi sensor, ki se prižge ob pregrevanju, samo se na to ne zanašam.
- habibi Vll
- Admiral
-
Daki
JUroš napisal/-a:Pozdravljeni,
Dajte mi še nekaj povedat.
Glede na to da bo letos čoln star 10 let ima smisel menjat še jermen na motorju ki povezuje alternator? Ima še kakšno drugo funkcijo ali samo to da žene alternator?
Spokan še ni glih ekstra tako da nevem.
Upam da material za izpih pride ta teden da potem v roku 3 tednov akcija.
Na Mercruiserju 3.0 žene jermen tudi vodno pumpo, tako da ne šparat.
Lp,
A
Pozdravljeni,
Evo dele za motor sem prevzel, vsi deli original mercruiser/quicksilver, z vsemi številkami kot mora bit. Zraven so vse dihtunge oz tesnila, vijaki, Dodatno pa sem naročil še vijaki katere moram odviti da bodo potem vsi novi. Novo sem nabavil tudi tesnilo vplinjača.
Nov bom imel tudi propeler, starega pa za rezervo.
Zdaj pa čakam da spravimo čoln ven iz zimovanja pa da grem v akcijo.
Jermena nebom menjal ker res nima sledov uporabe, in ko bo začel kakšen čuden postajat takrat menjamo. Zgodit se pa nima kaj konkretnega če paziš vse števce.
Podmazal bo spet vse gibljive dele in vse kar je potrebno.
Uredit moram še antifouling , malo starega pobrusit in novega naštrihat da bo spet kot nov.
8.5. imam registracijo plovil oz tehničnega v mb pred tem pa
zmontirat moram še tuš in kupit še rezervoar.
Dobit moram še nosilec za rezervno kolo (ki je že naročen , guma bo pod vitlom vodoravno) , kupit zaščito proti soncu in takrat bo že počasi čas da kreneva na morje
Upajmo da še dobro vreme zahaklava v začetku julija in to je to.
Drugo leto pa pregledam še manšete in jih mogoče menjam.
lp
Evo dele za motor sem prevzel, vsi deli original mercruiser/quicksilver, z vsemi številkami kot mora bit. Zraven so vse dihtunge oz tesnila, vijaki, Dodatno pa sem naročil še vijaki katere moram odviti da bodo potem vsi novi. Novo sem nabavil tudi tesnilo vplinjača.
Nov bom imel tudi propeler, starega pa za rezervo.
Zdaj pa čakam da spravimo čoln ven iz zimovanja pa da grem v akcijo.
Jermena nebom menjal ker res nima sledov uporabe, in ko bo začel kakšen čuden postajat takrat menjamo. Zgodit se pa nima kaj konkretnega če paziš vse števce.
Podmazal bo spet vse gibljive dele in vse kar je potrebno.
Uredit moram še antifouling , malo starega pobrusit in novega naštrihat da bo spet kot nov.
8.5. imam registracijo plovil oz tehničnega v mb pred tem pa
zmontirat moram še tuš in kupit še rezervoar.
Dobit moram še nosilec za rezervno kolo (ki je že naročen , guma bo pod vitlom vodoravno) , kupit zaščito proti soncu in takrat bo že počasi čas da kreneva na morje
Drugo leto pa pregledam še manšete in jih mogoče menjam.
lp
Pozdravljeni morjeplovci....
No da zaključim tole temo okrog menjave izpuha.
Sam se pridržujem mnenju tistih ki pravijo da je izpuh brez veze menjat na 6-7 let. Totalna oslarija za vse tiste ki čoln uporabljate 1-2 meseca na leto in ga pravilno konzervirate. V Soboto sem menjal izpuh 5 ur počasnega šraufanja, pa še prvič sem na takem motorju tole delal. Menjal sem vse vijake, očistil loputu v izpuhu, očistil spodnji del izpuha in menjal kolektor in prelivno koleno, gume in očistil še gumijasto cev za obtok vode. Cevi so imele rjavo plast ampak nič dramatičnega, nobena napokana ali kar koli. Prav tako sem po 6 letih lastništva menjal bencinski filter ki je bil začudo dokaj čist. Manšete na nogi sem pregledal in so še vedno dokaj mehke in nič spokane. Pregledal sem tudi jermen in je v super stanju. Vijake sem vse zategnil kot je predpisano z moment ključom, ga ogrel na delovno temepraturo in ga pustil delat 20 minut, ga ugasnil počakal in še enkrat preveril vijake... Impeler pa bo zdaj notri 4 sezono tako da še tudi ni panike. Skratka zadeva je bila stara 10 let in tole so rezultati uporabe...
Med posegom sem edino moral v merkur po "konjski" imbus za privit tisti vijak spodaj za kontrolo. Sem imel velikega doma ampak glih eno številko premalega
Ostalo je vse šlo kot po maslu.
Zahvaljujem se vam za vse nasvete..
Tako da še vedno pravil da izpuh ob normalni uporabi menjate komot na 10 let. Stene so še vedno precej debele, ko sem očistil na enem delu rjo. To kdor vam po povedal da menjati obvezno na 6 let je bimbo, to je isto kot da eni menjujejo vsako drugo sezono imeplerje.... glupost da večje ni!! Servisi pa na račun tega mastno služijo. Sem dobil predračun čez 2000€ za menjavo izpuha... :S
V petek gre na tehničnega, potem pa v garažo do sredine junija , takrat pa še montaža tuša in kakšne malenkosti in konec junija gasa.
lp
No da zaključim tole temo okrog menjave izpuha.
Sam se pridržujem mnenju tistih ki pravijo da je izpuh brez veze menjat na 6-7 let. Totalna oslarija za vse tiste ki čoln uporabljate 1-2 meseca na leto in ga pravilno konzervirate. V Soboto sem menjal izpuh 5 ur počasnega šraufanja, pa še prvič sem na takem motorju tole delal. Menjal sem vse vijake, očistil loputu v izpuhu, očistil spodnji del izpuha in menjal kolektor in prelivno koleno, gume in očistil še gumijasto cev za obtok vode. Cevi so imele rjavo plast ampak nič dramatičnega, nobena napokana ali kar koli. Prav tako sem po 6 letih lastništva menjal bencinski filter ki je bil začudo dokaj čist. Manšete na nogi sem pregledal in so še vedno dokaj mehke in nič spokane. Pregledal sem tudi jermen in je v super stanju. Vijake sem vse zategnil kot je predpisano z moment ključom, ga ogrel na delovno temepraturo in ga pustil delat 20 minut, ga ugasnil počakal in še enkrat preveril vijake... Impeler pa bo zdaj notri 4 sezono tako da še tudi ni panike. Skratka zadeva je bila stara 10 let in tole so rezultati uporabe...
Med posegom sem edino moral v merkur po "konjski" imbus za privit tisti vijak spodaj za kontrolo. Sem imel velikega doma ampak glih eno številko premalega
Ostalo je vse šlo kot po maslu.
Zahvaljujem se vam za vse nasvete..
Tako da še vedno pravil da izpuh ob normalni uporabi menjate komot na 10 let. Stene so še vedno precej debele, ko sem očistil na enem delu rjo. To kdor vam po povedal da menjati obvezno na 6 let je bimbo, to je isto kot da eni menjujejo vsako drugo sezono imeplerje.... glupost da večje ni!! Servisi pa na račun tega mastno služijo. Sem dobil predračun čez 2000€ za menjavo izpuha... :S
V petek gre na tehničnega, potem pa v garažo do sredine junija , takrat pa še montaža tuša in kakšne malenkosti in konec junija gasa.
lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov