Gliser kliček, elan 401/402 - mnenja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja

OdgovorNapisal/-a AtKo » Sr Mar 25, 2015 14:21

Sem dobil info, prejšni motor je bil izpisan ta pa še ne vpisan, ker je bil na drugem čolnu. Kar me zanima je kako je s to peto motorja, priložen motor naj bi imel kratko peto - in je začel razlagati, če hočem dolgo da pride xx eur in tako dalje.

To je ta motor na sliki, mislite da je peta prekratka za Elan 070?
Kaj bi bila prednost/slabost kratke od dolge. Edino kar sem prebral je to, da lahko premikaš motor gor/dol glede na steno kjer mora biti nekaj v liniji čolna itd samo nisem dobro dojel (žal še nimam praktičnih izkušenj):)

Slika
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Mar 25, 2015 14:43

Škoda da nisi prilepil kakšne slike kjer bi bila iz profila, da bi se točno videlo. Če motor ima elektro trim potem je antiventilacijska plošča lahko do max 1.5 cm nad linijo dna ko je paralelna z dnom.

Lahko je tudi več od tega, samo je potem zelo odvisno od težišča, propelerja in še česa. Več od 1.5cm raje ne hodi, razen če lahko prej probaš na vodi.

Če trima ni, potem raje na ziher, kak cm pod linijo.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Sr Mar 25, 2015 14:54, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Mar 25, 2015 14:51

Deluje kot da je AP poravnano s spodnjim robom zaščitne deske kar pa je previsoko
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a AtKo » Če Mar 26, 2015 12:07

To so edine slike, katere so vidne (na internetu) - čolna še nisem videl v živo.
V primeru, da je previsoko - se da kaj narediti? Ali pač motor ni za ta čoln in ga sploh več ne gledam :)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Mar 26, 2015 12:19

V takem primeru so nekateri rezali krmne stene, kar je "bedanc" rešitev. Če ni kot treba, pozabi ta motor.
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a AtKo » Če Mar 26, 2015 12:27

Bi se dalo dobiti kak nasvet (tak za laika :) ), če se odločim it pogledat ta čoln na kaj moram biti pozoren glede tega motorja in višine? Tako da lahko pogledam, mogoče pomerim če je OK ali ne.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Mar 26, 2015 13:17

Na teh slikah izgleda kot površinski pogon. Če deluje bi moralo biti vredu, ampak verjetno so problemi z kavitacijo propelerja.
Podobno kot piše Kasaudio naj bo kavitacijska največ 2 cm nad dnom, oziroma poravnana z dnom. Nižje ni treba, višje pa zna bit problematično.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Mar 26, 2015 14:09

Mislim, da je absolutno problem v osi motorja, ki izgleda kratka, ta čoln pa zahteva dolgo. Če je os res kratka, kupi samo čoln in išči drugi motor, ali pa celo drugi komplet čolna in motorja. Predelava tega motorja na dolgo os se po mojem mnenju finančno ne izplača.
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a AtKo » Če Mar 26, 2015 14:43

Dajte mi prosim potem predlog recimo med temi dvemi. Čoln bi pa uporabljal več ali manj za "vodne športe", tube, smuči, wake..
Kolega pravi, da so te mercury zelo požrešni. Yamaha mi pa po številkah deluje malo prešvoh nebom pa trdil :)

Elan 402,40km mercury
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=179808

Kvarnerplastika 28km yamaha
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=182198

To je pa tisti 070 s kratko peto:
http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=181645
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Mar 26, 2015 21:59

Js bi reko vsekakor prvega ne. Drugi ti zna bit premali in mogoče prepočasen. Tretjega pa če bi dobil za 800 brez motorja in kupiš nek motor ki je spodoben... Prijatelju pa povej da se poraba ne gleda po znamki...
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a AtKo » Pe Mar 27, 2015 08:31

Iskreno sem (še) laik glede vsega in brez izkušenj z uporabo motorja, če ne štejemo tist najem barkice s ~4KM kjer se malo zapelješ :)

Hvala za komentarje gled teh čolnov, iskreno ta 070 mi najbolj potegne ampak kriza ker je tak motor "prekratek".

Sem pa našel še tega, se pogovarjal s prodajlcem in pohvalno mi je lepo vse razložil in tudi čoln ne izgleda švoh.
Kakšno je vaše ekspertno morjeplovsko mnenje, ko vidite tako obliko čolna?

http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=181663
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Mar 27, 2015 08:49

Upam da ti je jasno da so vsi te čolni uporabni samo ob stanju morja praktično nič valov. Že na 30 cm maestralu nimaš kaj iskati ker ti bodo najprej potniki popizdili po pol ure nabijanja ša še ti, na polmeterskem pa sploh ne, tako da wejkanje smučanje in tubanje ti bo prišlo prav ali do 10h ali po 18h nekje.
LP
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Mar 27, 2015 15:24

Ta ki si ga dodal nadzadnje je pomoje še edini vreden tega denarja če je brezhiben. Motor je ob primernem vzdrževanju večen ker je še iz "pravih" časov. Eni me bojo sicer zdaj križali ker je novo kao bolj zanesljivo in varčnejše ampak 100 ljudi... Ja cibro s takimo banami zna bit res adrenalinsko po valovih. Če pa je to njemu v prid ali ne se bo pa sam mogo odločit.

Vsekakor ko boš šel gledat potencijalnega kandidata vzami s sabo nekoga ki ve...
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a AtKo » Ne Maj 17, 2015 21:52

Živjo,

pišem kar v to temo, da ne odpiram nove. Našel sem en elanov čoln, ga šel pogledat in mi je OK, le glede motorja nimam pojma :)

Je tu kakšen "motorski" morjeplovec, ki bi imel voljo in si vzel malo časa, da bi šel z mano in pogledal malo motor, če je v delujočem stanju itd kar je potrebno?
Bi bilo pa super, če bi se dalo jutri popoldne seveda če bo prodajalec imel čas. Se pa nahaja v Ljubljani.

Če ne, kak nasvet kaj sploh gledati okoli motorja?

Hvala za odgovore.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov