2T ali 4T motor na 5m gumenjaka

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Avg 28, 2015 09:44

Če to preračunam je: 298: 41,5 = 7,18 l/uro.

Če bi tako računal jaz, potem mi 5m gumica s 75HP, ki z enim človekom gor na ful gasu stisne skoraj 40 vozlov (39.5 po gps če sem natančen) kuri 9l/uro.

95% časa smo gor 2 manjša otroka, žena, jaz in vse kar rabiš za cel dan preživet na morju - s čolnom vred preko 900kg teže.

Glede tvojega prvotnega vprašanja 2t ali 4t?

Omenil si nov čoln, verjetno boš kupil tudi nov motor? Tako boš v vsakem primeru kupil sodobno zadevo, bodisi 2t ali 4t. Oboje bo ob pravilnem propelerju, primerni višini, pravilnem trimu in dobrem vzdrževanju služilo svojemu namenu. Tu neke strašne filozofije ni, kupi kar je najbolj ugodno in kar ti najbolj sede.

Mene npr pri 4t Hondi 50 moti zelo visoko postavljen vsis hladilne vode in s takšnim motorjem bi se težko šel to, kar se grem sedaj.

Sodoben 4t res kuri malo manj kot sodoben 2t, je tudi nekaj dražji, tako da je vprašanje kdaj se ta razlika v porabi v praksi pokrije. Sodobni 2t se mi definitivno zdijo primernejši če se rad voziš zelo hitro in so večino časa na 3/4 gasa ali še več.

Sam imam sodobnega 2T, v letošnji sezoni, ki je bila zelo navtično intenzivna, sem pokuril 1 galono xd100 olja, za katerega sem dal 67 €.

Nedavno je bila na forumu tudi tema o sodobnih motorjih in primerjavi med njimi (šlo je sicer za 115HP), po prebranem bi rekel, da je "hot stuff" mercury 4t EFI. Če bi sedaj kupoval jaz, bi počakal na evinrude etec G2 midrange serijo.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » Pe Avg 28, 2015 11:10

kasaudio napisal/-a:
Če to preračunam je: 298: 41,5 = 7,18 l/uro.

Če bi tako računal jaz, potem mi 5m gumica s 75HP, ki z enim človekom gor na ful gasu stisne skoraj 40 vozlov (39.5 po gps če sem natančen) kuri 9l/uro.

95% časa smo gor 2 manjša otroka, žena, jaz in vse kar rabiš za cel dan preživet na morju - s čolnom vred preko 900kg teže.

Glede tvojega prvotnega vprašanja 2t ali 4t?

Omenil si nov čoln, verjetno boš kupil tudi nov motor? Tako boš v vsakem primeru kupil sodobno zadevo, bodisi 2t ali 4t. Oboje bo ob pravilnem propelerju, primerni višini, pravilnem trimu in dobrem vzdrževanju služilo svojemu namenu. Tu neke strašne filozofije ni, kupi kar je najbolj ugodno in kar ti najbolj sede.

Mene npr pri 4t Hondi 50 moti zelo visoko postavljen vsis hladilne vode in s takšnim motorjem bi se težko šel to, kar se grem sedaj.

Sodoben 4t res kuri malo manj kot sodoben 2t, je tudi nekaj dražji, tako da je vprašanje kdaj se ta razlika v porabi v praksi pokrije. Sodobni 2t se mi definitivno zdijo primernejši če se rad voziš zelo hitro in so večino časa na 3/4 gasa ali še več.

Sam imam sodobnega 2T, v letošnji sezoni, ki je bila zelo navtično intenzivna, sem pokuril 1 galono xd100 olja, za katerega sem dal 67 €.

Nedavno je bila na forumu tudi tema o sodobnih motorjih in primerjavi med njimi (šlo je sicer za 115HP), po prebranem bi rekel, da je "hot stuff" mercury 4t EFI. Če bi sedaj kupoval jaz, bi počakal na evinrude etec G2 midrange serijo.

HVALA za konkreten nasvet! :lol: Edina dokaj pomembna malenkost pri vsem tem je, da ne kupujem novega ampak rabljenega. :? Ko sem rekel, da kupujem nov čoln, sem mislim drug čoln, ki pa bo na žalost rabljen...
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Pe Avg 28, 2015 14:41

kupujete coven zato ker vam je ta premajhen ali da bi prisparal na gorivu?
ce primerjas ceno med 2t in 4t moforji na dokaj enakih plovilih poracunaj v koliko casa bos pokuril razliko med visjo nabavno ceno... poleg tega je treba 4t vzdrzevat malo drugace (drazje) kot 2t.
glede obratomera- prvic mi je steknil menda tretji dan po 6.5 urah, razstavim in resetiram, naslednji dan mi je steknil po 2 urah...
vsaj to sem zvedel da se moja stara masinca zavrti do 5500 obr...
kolko je tocno, pa druga pesem..
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Avg 31, 2015 23:57

Se strinjam s tabo, samo nad 60 konjev je pa že smiselno vzeti 4taktni motor že zaradi porabe. Razen, če se res malo vozi.
bozo
Kapitan
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a bozo » To Sep 01, 2015 13:56

Tudi sam sem (sem bil) pred podobno dilemo. Vendar pa ko enkrat vzameš v obzir da imaš čoln do 5 m, veš da boš na enem normalnem dopustu (seveda če se ne smučaš in vlečeš tub...) naredil max 20 - 30 ur... (kar sploh ni malo) in s tem pokuril pri 2t 200 - 250 l benzina ali pa 120 do 160 litrov pri 4t pomeni razlika kakšnih 80 litrov goriva kar pomeni cca 120 EUR. Potem pa odtehtaš kaj se ti bolj splača. Že res da so 4t resnično tišji, mirnejši, ekološki, ne smrdi po olju..., na drugi strani pa so težji, dražje vzdrževanje..

Moje mnenje je torej, da pri rabljenih zadevah je bistveno vzdrževanje motorja, peljat motor k enemu pravemu majstru na pregled in potem se odločit ali je za kupit ali ne.

Sicer pa če imaš namen pogosto uporabljat čoln, narediti veliko ur ali gre za močnejši motor potem pa seveda 4t.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 02, 2015 10:11

bozo napisal/-a: naredil max 20 - 30 ur... (kar sploh ni malo) in s tem pokuril pri 2t 200 - 250 l benzina ali pa 120 do 160 litrov pri 4t pomeni razlika kakšnih 80 litrov goriva kar pomeni cca 120 EUR. Potem pa odtehtaš kaj se ti bolj splača.

Za isto generacijo motorjev je manjša razlika, na zadnji tretini moči je zelo majhna.
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Če Sep 03, 2015 12:01

večkrat je omenjena velika razlika v stroških vzdrževanja in uporabe med 2 in 4t

koliko konkretno pa je ta razlika, ob upoštevanju da za 2t porabiš 50-100 eur olja, poraba goriva je pa itak višja, pri obeh se menja impeler, olje v menjalniku, svečke, kje je tista razlika - če je to ura ali 2 več dela v delavnici, potem so stroški enaki ali pa še vedno v korist 4t
Marjan 99
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Marjan 99 » Pe Sep 04, 2015 09:37

--
Nazadnje spremenil Marjan 99, dne To Jun 06, 2017 21:25, skupaj popravljeno 1 krat.
bozo
Kapitan
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a bozo » Pe Sep 04, 2015 13:48

Kondor 88....

Prav po kmečko povedano:

Če poznaš delovanje klasičnega 2t oziroma 4t lahko veš, da ima 4t en kup več sestavnih delov in več kot je vsega skupaj več gre lahko narobe (jermen, napenjalec.. ;)

Sicer pa 4T dodatno zahteva menjavo motornega olja, in filtra ter po določenem obdobju vsaj jermena in napenjalca.

Sicer pa enostavno povprašaš na servisu za ceno servisa.

Res pa ne vem od kje podatek da porabiš za 100 EUR olja... npr.. Yamaha 1%

Pa saj resnično je brez veze o gorivu, pri 14 dnevnem dopustu s čolnom s 50 konjički..., je še najmanjši strošek na dopustu.

Kolega je imel slabo vreme, pa je verjetno več pokuril kot motor ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov