Če to preračunam je: 298: 41,5 = 7,18 l/uro.
Če bi tako računal jaz, potem mi 5m gumica s 75HP, ki z enim človekom gor na ful gasu stisne skoraj 40 vozlov (39.5 po gps če sem natančen) kuri 9l/uro.
95% časa smo gor 2 manjša otroka, žena, jaz in vse kar rabiš za cel dan preživet na morju - s čolnom vred preko 900kg teže.
Glede tvojega prvotnega vprašanja 2t ali 4t?
Omenil si nov čoln, verjetno boš kupil tudi nov motor? Tako boš v vsakem primeru kupil sodobno zadevo, bodisi 2t ali 4t. Oboje bo ob pravilnem propelerju, primerni višini, pravilnem trimu in dobrem vzdrževanju služilo svojemu namenu. Tu neke strašne filozofije ni, kupi kar je najbolj ugodno in kar ti najbolj sede.
Mene npr pri 4t Hondi 50 moti zelo visoko postavljen vsis hladilne vode in s takšnim motorjem bi se težko šel to, kar se grem sedaj.
Sodoben 4t res kuri malo manj kot sodoben 2t, je tudi nekaj dražji, tako da je vprašanje kdaj se ta razlika v porabi v praksi pokrije. Sodobni 2t se mi definitivno zdijo primernejši če se rad voziš zelo hitro in so večino časa na 3/4 gasa ali še več.
Sam imam sodobnega 2T, v letošnji sezoni, ki je bila zelo navtično intenzivna, sem pokuril 1 galono xd100 olja, za katerega sem dal 67 €.
Nedavno je bila na forumu tudi tema o sodobnih motorjih in primerjavi med njimi (šlo je sicer za 115HP), po prebranem bi rekel, da je "hot stuff" mercury 4t EFI. Če bi sedaj kupoval jaz, bi počakal na evinrude etec G2 midrange serijo.