OdgovorNapisal/-a boss » To Apr 05, 2016 21:04
Kakšne mate... Evo, še moje LAIČNO mnenje!
Prvo, SR290 je tako načitan, kot obvlada prakso! Drugo vem, da Suzukija, novega, moraš prvih 100 ur (ali 10k na mopedu) obvezno ulaufat z polsintetiko, drgač vedno kuri olje, podobno je z Yamaho...
Res vas ne razumem... Če je proizvajalec priporočil 10 w 40, polsintetiko, zakaj za vraga mislite, da bo boljša 5w40 sintetika, ki je povrh vsega še dražja???? Sam zato, ker so v reklami napisal, da je sintetika boljša od polsintetike ali mineralnega olja? Zaradi reklame???
Motorji delujejo v različnih delovnih pohojih, temperaturah, vgrajeni so različni materijali, in rabijo različno mazanje! Če so motor prilagodili na določeno olje, mineralno, sintetiko ali polpol, je to, kar so predvideli zagotovo najboljša izbira. KONEC!!!
JA , tisto v stilu prakse "delam to že 4 leta in pali na prvi takt", je pa resnično zavajajoče... Najmanj zato, ker niste napisal v kakšnem režimu dela motor, koliko ur na leto ipd. Pol ga bo pa nekdo kupil, malo privil in bodo odleteli bati! Pa ne zato, ker bi bilo notri slabše, cenejše olje, temveč, ker je bilo dražje, kao boljše, vendar proizvajalec motorja le tega ni naredil, predvidel za takšno olje!!!
Če bo motorje, mašine in mazanje ne projektirali, proizvajali za določena delovna okolja, kot je olje in režim, temperatura delovanja, bi ne bilo dilem okoli xxWxx, pač kolk se ti zdi vreden motor, takšno olje kupiš...
Še najbolj zanimivo pa je, da liter olja stane cca 10 eur, par eur gor ali dol za neko drugo cifro, za neko olje, ki ga sosed hvali do nezavesti, v končni fazi je razlika 20, 30 eur na servis, malo jača runda za šankom. Ko pa se motor razleti čez pet let (prej se ne bo, ker ga uporabljate samo 14 dni na leto pa še takrat šparate na gorivu in ga ne upate privit!) bodo pa vsi drugi krivi, sam vi ne, ker ste ali šparal na olju, ali pa mislili, če daste dražjega, boljšega, da bo bolje.
Še enkrat, to je moje LAIČNO mnenje! Meni je Yanmar predpisal njihovo olje, ne vem, ali ga dela castrol, silkolene, schell, motul, yamalube, pa me tudi ne zanima, yanmar zagotovo ne dela olj, eden od omenjenih ali tretji ga dela za njih in po njihovih zahtevah!!! Pač stane 8 eur liter, plačam in mirno spim! Res nimam želje experimentirat z motorjem za 30, 40k da bi 12 litrov olja vsako leto plačal 70 namesto 100 eur, ali pa 130, ker mi je sosed garantiral, da bo bolje za motor!