Plovila Italia

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
goahead
Admiral

Re: Plovila Italia

OdgovorNapisal/-a goahead » To Dec 24, 2019 16:25

In zakaj bi potem delal CE. Seveda je CE zelo drag in se ne izplaca. Zakaj se ne da colna iz ITA registrirati pa ne stekam.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Dec 24, 2019 16:29

goahead napisal/-a:In zakaj bi potem delal CE. Seveda je CE zelo drag in se ne izplaca. Zakaj se ne da colna iz ITA registrirati pa ne stekam.

a ne razumeš, za registracijo plovila iz IT potrebuješ CE certifikat(tak je zakon in to zelo strikten), če ga plovila NIMA moraš le tega pridobiti na ali Germanische Lloyd ali BuerauVeritas, drugače te odjebejo ko malega makarona

mogoče ti bi sedaj jasno :roll:
Kofi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Kofi » To Dec 24, 2019 17:47

Jaz sem brez težav registriral tri čolne, vse brez CE in starejše od 1998.

Dva sta bila iz Italije, predhodno nista bila vpisana v register, imela sta papirje za motor in dokazilo o zavarovanju. Na pregled in registracijo sem ju pripeljal na kapitanijo.
Tretji je bil prej vpisan v nemški register. Nisem ga vozil v Slovenijo za registracijo, ampak sem plačal Bureau veritas nekaj čez 300€ za ogled in poročilo, ki je zadoščalo za registracijo.

Najbolje je pred nakupom poklicati na kapitanijo in konkretno povedati za kakšen čoln gre, kakšni dokumenti so na voljo, itd...

Tule na forumu je včasih težko izluščiti pravo informacijo, je vse preveč posploševanja.
Kofi
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Dec 24, 2019 22:48

Kofi napisal/-a:Jaz sem brez težav registriral tri čolne, vse brez CE in starejše od 1998.

Jaz tudi vse 3......zato ne vem kaj razlagate.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Dec 25, 2019 14:39

goahead napisal/-a:In zakaj bi potem delal CE. Seveda je CE zelo drag in se ne izplaca. Zakaj se ne da colna iz ITA registrirati pa ne stekam.

kako boš pa izdelal CE? Si proizvajalec čolna da boš CE izdal? Za predmete širše potrošnje, ki so bili izdelani pred uvedbo CE-deklaracijskega zakona, NI MOŽNO izdat CEja, ker določenih harmoniziranih standardov in zakonov takrat SPLOH ŠE NI BILO.

Velika večina sploh ve ne, kaj pomeni CE-potrdilo. Pa ne bom pisal o tem, sem že prevečkrat, eden dojame, 100 pa ostane istih butlov kot prej.

In to je tudi zakonsko tako opredeljeno, kapetan ne more in ne sme zahtevat CE papirjev za čoln letnik 1960, ker lahko takoj vrne čin kapetana in gre štrike v pristanišče navijat.
Gecm. 26

OdgovorNapisal/-a Gecm. 26 » Če Jun 18, 2020 06:28

Pozdravljeni. Zanima me sledece.
Imam Elan 15 sc pripeljan iz italije. Imam samo splošni CE certifikat za ta plovila, nimam pa Izjave o skladnosti plovila. Problem nastane ker na trupu ne najdem vgravirane številke katero bi posredoval elanu, za izdajo tega dokumenta. A je mozno pridobiti izjavo o skladnosti plovila na Elanu, da bi oni ponovno vgravirali stevilko trupa in na podlagi tega izgali dokument?
Hvala za vsakeršne informacije.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Jun 18, 2020 08:51

Ne razumem, zakaj enostavno ne vprašaš v Elan?
Še manj pa razumem, kako imaš lahko barko brez številk :?: :shock:
Vsako plovilo izdelano kjerkoli na svetu, ima vtisnjene številke trupa. Le-te označujejo proizvajalca, državo gradnje in serijsko številko. Če je ni na plovilu, jo je nekdo odstranil. Imaš pa jo v dokumentih.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jun 18, 2020 11:19

Nekoč so imeli serijske številke na tablicah, ki so bile pritrjene nekje ob vhodu v barko, čolni pa na notranji strani krmne stene. Če so čoln barvali, polirali... so jo lahko odstranili. Dostikrat je pa tudi sama korodirala in odpadla. Nič hudega, važno je tako kot je rekel Kr en, kaj imaš v papirjih. Ploščico pa imajo sigurno v elanu še kakšno, v katero bodo vpisali tvoje številke.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Jun 18, 2020 12:05

kr en napisal/-a:Ne razumem, zakaj enostavno ne vprašaš v Elan?
Še manj pa razumem, kako imaš lahko barko brez številk :?: :shock:
Vsako plovilo izdelano kjerkoli na svetu, ima vtisnjene številke trupa. Le-te označujejo proizvajalca, državo gradnje in serijsko številko. Če je ni na plovilu, jo je nekdo odstranil. Imaš pa jo v dokumentih.

ni res. Moj 6 metrski čoln italijanske izdelave (ASSO) je bil brez, ker je stran padla. Tako v slovenskem, kot tudi v hrvaškem plovnem dovoljenju NI bilo številke vpisane. Bianco čoln sem imel. tako da ne govorite kar nekaj na pamet. ko sem vprašal pri nas g.Bana kako to, da je to vpisano, je rekel da je zgleda en tako vpisal. Podpisan je bil on.

Hrvatar je rekel, če je za slovenijo dobro, je tudi za pri nas. in je bilo tudi v hrvaškem plovnem dovoljenju brez številk. prazna vrstica. Čoln je bil vreden na koncu nekih 14k EUR, ni bila to neka pasara ki jo je en doma naredil.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Jun 18, 2020 12:07

Pred kaksnim mesecem sem klical kapetanijo v Izoli glede CE certifikata in registracije 40+ let stare barke Albin Vega, ki bi jo pripeljal iz Švedske in so mi rekli da ga ne rabim..
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jun 18, 2020 12:53

Končno jih je srečala pamet. Točno pri tem sem vztrajal pred leti tudi sam. Za plovila starejšega letnika ne morejo zahtevati CE izjave, kajti takrat ta dokument niti predpis ni obstajal!

Za registracijo sem lahko priložil zgolj dokumente, ki so bili izdani v tistem času, ko je bila barka izdelana in dana na trg. Na srečo je bil med njimi tudi dokument z vsemi opisi, dimenzijami, težami, overjen s strani tovarne, ki pa je bil med dokumenti zgolj slučajno kot priloga k transportni dokumentaciji. Verjetno niso bile vse tovarne tako pedantne, zato sem imel veliko srečo in sem barko lahko registriral s tem in takrat veljavno ploščico in izjavo kateremu registru (standardu) ustreza barka. Seveda pa je bila na barki tudi ploščica z vgravirano številko, navedenim registrom-standardom, poleg pa je bilo vpisano še število ležišč in za koliko oseb je plovilo registrirano. Pisalo je 12 postelj in 12 oseb. Pomožna ležišča sem odstranil in tako je sedaj le še 9 ležišč. Kasneje sem izvedel, da so šele kasneje začeli številko vtiskati v trup, saj smo jo tudi mi iskali brez uspeha.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Jun 18, 2020 14:51

kr3mn1 napisal/-a:

kako boš pa izdelal CE? Si proizvajalec čolna da boš CE izdal? Za predmete širše potrošnje, ki so bili izdelani pred uvedbo CE-deklaracijskega zakona, NI MOŽNO izdat CEja, ker določenih harmoniziranih standardov in zakonov takrat SPLOH ŠE NI BILO.

Velika večina sploh ve ne, kaj pomeni CE-potrdilo. Pa ne bom pisal o tem, sem že prevečkrat, eden dojame, 100 pa ostane istih butlov kot prej.

In to je tudi zakonsko tako opredeljeno, kapetan ne more in ne sme zahtevat CE papirjev za čoln letnik 1960, ker lahko takoj vrne čin kapetana in gre štrike v pristanišče navijat.

eh ja.
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Če Jul 30, 2020 15:02

po prebiranju teme še zdej ne vem točno kaj bi rabil za plovilo 6-8m iz italije
se pravi, kakšna so zadnja pravila? Se rabi ce za plovila od letnika katerega naprej?
CE tablica na plovilu in v pisni obliki?
slišim pa zgodbe o vseh možnih registracij, da je vse skupaj velikokrat odvisno od volje koga kako gre skozi
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Jul 30, 2020 16:54

@erikv8
preberi pomorski zakon države v kateri nameravaš registrirati pa ti bo vse jasno kaj in kako.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Jul 30, 2020 18:25

Vse papirje slikane pridobi preden kupiš barko in pošlji tja kjer misliš registrirat. Če požegnajo je to to. Zelo enostavno je če se mal taktično lotiš.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti