Med čim bi se odločili... ali kakšne so izkušnje z njimi

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
bernardv
Višji vodnik

Re: Med čim bi se odločili... ali kakšne so izkušnje z njimi

OdgovorNapisal/-a bernardv » Sr Avg 19, 2020 13:15

mrdaco napisal/-a:...
In samo za primerjavo. Mene je Prince 475 prišel 17500 z 70KM Suzukijem, tamalo prikolico do 750kg, tendo in dodatnimi prednjimi blazinami (v osnovni verziji niso zraven). Ampak kot že rečeno, Prince in Ranieri sta popolnoma druga svetova...

Zdaj ko ga imaš že nekaj časa (če ga še imaš) - se ti zdi to prava kombinacija motorja in čolna? Jaz razmišljam o nakupu česa podobnega pa se mi zdi Suzuki 60KM (manjši, lažji, 3 valjni) za tak čoln bolj primerno. Ceneja za nakup, ceneje za vzdrževanje, manj porabi ... ?
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Ne Avg 23, 2020 21:34

Seveda še imam Princa in Suziko :D Verjamem da se bom z njima družil še nekaj let.

Jaz sem z kombinacijo Princa 475 in Suzike 70ks zelo zadovljen. Če se osredotočimo samo na motor je tako... Jaz imam potovalko 19 do 20 vozlov malo pod 4000 obrati. Vozimo se štirje; jaz, žena en 9 letnik in en 5 letnik. Tako se mi zdi da motor z zadovoljstvom prede, se ne matra in do maksimalne moči in priganja je tako še daleč. Poraba verjamem da je skoraj enaka. Oziroma večja za teh 50 kg kolikor je motor težji. Mogoče še to ne, ker 60tko pač priganjaš v nekoliko višje vrtljaje za enak režim plovbe. Poraba je po mojih ocenah med 9 in 10 litrov na uro.
Vzdrževnje... hmm, kaj pa vem, eno svečka več za zamenjat, kak deci olja tudi. Ostalo verjetno enako. Delo da zamenjaš impeler je verjetno enako. Edino, če se zgodi kaj večjega, je spet razlika za en bat, cilinder, tuljavo... Jaz se s tem nebi obremenjeval. Edino nabavna cena je jurja večja. Pri meni sicer ni bila, ampak uradno je tako...

Verjamem, da je tudi 60ks dovolj, a meni je situacija tako nanesla, da smo nadeli 70tko.
Uporabniški avatar
bernardv
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bernardv » Po Avg 24, 2020 11:47

mrdaco napisal/-a:Seveda še imam Princa in Suziko :D Verjamem da se bom z njima družil še nekaj let.

Jaz sem z kombinacijo Princa 475 in Suzike 70ks zelo zadovljen. Če se osredotočimo samo na motor je tako... Jaz imam potovalko 19 do 20 vozlov malo pod 4000 obrati. Vozimo se štirje; jaz, žena en 9 letnik in en 5 letnik. Tako se mi zdi da motor z zadovoljstvom prede, se ne matra in do maksimalne moči in priganja je tako še daleč. Poraba verjamem da je skoraj enaka. Oziroma večja za teh 50 kg kolikor je motor težji. Mogoče še to ne, ker 60tko pač priganjaš v nekoliko višje vrtljaje za enak režim plovbe. Poraba je po mojih ocenah med 9 in 10 litrov na uro.
Vzdrževnje... hmm, kaj pa vem, eno svečka več za zamenjat, kak deci olja tudi. Ostalo verjetno enako. Delo da zamenjaš impeler je verjetno enako. Edino, če se zgodi kaj večjega, je spet razlika za en bat, cilinder, tuljavo... Jaz se s tem nebi obremenjeval. Edino nabavna cena je jurja večja. Pri meni sicer ni bila, ampak uradno je tako...

Verjamem, da je tudi 60ks dovolj, a meni je situacija tako nanesla, da smo nadeli 70tko.

Ja, točno take številke najdeš npr. tukaj: https://www.suzukimarine.com.au/outboar ... duct/df70a >> Perf. >> Clark Dominator 4.85m. Če gledaš DF60 (https://www.suzukimarine.com.au/outboar ... duct/df60a) rabi za 20 vozlov (37 kmh) pri istem čolnu okrog 4700 obr., trošita pa pri tej hitrosti oba dejansko enako, kot si napisal.

Hvala za info!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 25, 2020 09:20

4700 za 20 vozlov je matranje motorja in potnikov. To ni potem nobene rezerve, ko bosta pa še dva več gor ali pa bo malo slabše morje bo pogreb.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
bernardv
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bernardv » To Avg 25, 2020 11:23

kasaudio napisal/-a:4700 za 20 vozlov je matranje motorja in potnikov. To ni potem nobene rezerve, ko bosta pa še dva več gor ali pa bo malo slabše morje bo pogreb.

4000 proti 4700 - a to je zdaj neka blazna razlika? Gre na nov motor z maks 6200 obrati. Pri 4700 obratih ga lahko pelješ 3x okrog zemeljske oble preden bodo z njim kake težave. Glede glasnosti pa tudi ni kake razlike med 1500cc pri 4000 in 1000cc pri 4700. Se pa strinjam - če misliš na takem manjšem čolnu prevažati okrog 6 ljudi (jaz jih ne), je verjetno pametno dati gor čim večji motor.
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » To Avg 25, 2020 11:27

Se strinjam da je to bolj na meji vse skupaj.
Jst plujem recimo na potovalki 23 vozlov s 3.500 rpm.
In 40 let star izvenkrmni dinozaver s šestimi cilindri v tem režimu troši 12 litrov energenta na uro!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 25, 2020 11:58

Vau to pa je res rezultat, ki se ga nebi sramovali niti najsodobnejši 16V štiritaktni stroji te konjaže.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Avg 25, 2020 12:10

Razlika med Suzuki 60 KM in 70 KM ni samo v 10 KM :!:

Razlika je predvsem v prostornini motorja 941 ccm in 1502 ccm, kar je 561 ccm, oziroma ima večji za cca 60 % večjo prostornino, ki je bistvenega pomena :D

Motor 60 KM ima enako prostornino kot 40 KM, dočim ima motor 70 KM enako prostornino kot 90 KM, kar je vsekakor pomemben podatek :idea:

Že desetletja se ukvarjam z navtiko, pa še nisem od nikogar slišal, da ima premočan motor, od veliko pa že, da imajo preslabotnega :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
bernardv
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bernardv » To Avg 25, 2020 12:18

Da se razumemo, na čoln o katerem teče debata je dovoljeno namestiti maks 75KM motor. Tale Suzuki DF70 je dejansko 70-100, kar pomeni, da je glede moči in teže povsem na tej meji. Prodajalec priporoča v opisu 60KM.

Če kupuješ za privat uporabo nov motor, da ga boš ves čas vozil s četrt gasa ne vem komu delaš uslugo. Verjetno naslednjemu lastniku ali pa svojim vnukom, sebi in svoji denarnici zagotovo ne.

Je pa očitno, da vas je na tem forumu precej ljubiteljev oldtimer-jev, ki imajo res izjemne lastnosti - v to debato se ne bi spuščal, se je na sosednji temi končala z žaljenjem itn.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 25, 2020 12:20

Da se razumemo, na čoln o katerem teče debata je dovoljeno namestiti maks 75KM motor. Tale Suzuki DF70 je dejansko 70-100, kar pomeni, da je glede moči in teže povsem na tej meji. Prodajalec priporoča v opisu 60KM.

Če kupuješ za privat uporabo nov motor, da ga boš ves čas vozil s četrt gasa ne vem komu delaš uslugo. Verjetno naslednjemu lastniku ali pa svojim vnukom, sebi in svoji denarnici zagotovo ne.

Nihče ni govoril o vožnji s četrt gasa. Tudi 70 se 20 vozlov ne bo peljala s četrt gasa. Bo potrebna tretjina, za normalno zglisirat pa vsaj polovica.

Zakaj si potem sploh postavil vprašanje? Zdaj prepričuješ tiste, ki so ti odgovorili, v to kar si očitno prepričan sam. Go for it! Zagotovo se bo čoln peljal in glisiral s 60 KM.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne To Avg 25, 2020 13:41, skupaj popravljeno 4 krat.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » To Avg 25, 2020 12:22

Če teža ustreza, namesti maximalno število konjev...jaz na mojem Quicksilverju sem se tega držal in mi ni žal niti enega evra...ko moraš bežati, je vsak konj dobrodošel...je pa Suzuki najlažji od motorjev...in pa seveda, v kubikih je tudi razlika...če nič drugega, ima lepši glas ;)
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
bernardv
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bernardv » To Avg 25, 2020 13:55

V redu ampak jaz osebno se ne strinjam s tem načinom razmišljanja (vedno najmočnejši motor...). Odvisno je od pričakovane obremenitve. Če je čoln le redko maksimalno obremenjen je lahko manjši in lažji motor včasih ne samo enakovreden ampak celo boljši. Cel čoln je tako malce lažji in predvsem težišče čolna je manj nazaj. Zato lahko tudi zglisira pri nekaj nižji hitrosti, kar lahko v določenih pogojih na morju zelo prav pride.

Zakaj po tem sploh sprašujem, če vztrajam pri svojem? Želel sem info lastnika iz prve roke in z mrdaco sva se kar se mene tiče čisto v redu pomenila.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Avg 25, 2020 15:38

Iskati mnenje ali potrditev pač ni isto.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » To Avg 25, 2020 19:39

Pozdravljeni.

Sam se pridružujem tistim, ki zagovarjajo motor z največ konjiči, ki jih neka banja prenese po homologaciji. :lol:

Imeti moč v rezervi je na mestu, ko jih potrebuješ, oziroma motor v normalnem režimu dela z manj napora. Če se čoln uporablja celo leto, 80, 100 in več ur letno, je rezerva v konjenici še kako na mestu.

Se pa strinjam, da če barko uporabljaš malo, teden ali dva letno, 10 do 20 ur, kar v avtomobilskem žargonu pomeni manj kot 1000 km letno, to ni tako bistveno.

LPZ
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Avg 25, 2020 20:17

Zakaj nebi bilo bistveno? Jaz mam obratno teorijo. Za tistih 10-14 dni na leto ne bom gledal na eure ampak na svoje zadovoljstvo. Zato sam grem čez limit čolna po konjenici. Razumem pa da nekateri ne rabijo hitrosti ampak bi jim pa priporočal kako pasaro ali podobno da ko jih bo ujelo bojo lahko čez šipo spremljali dogajanje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti