Dejanski stroški lastništva plovila
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Re: Dejanski stroški lastništva plovila
Sazihno, tako kompliciraš, da boh pomagej, rentaj si čoln 20 let in na koncu zračunaj koliko bi te tako dopustovanje stalo.Javi se čez 20 let, da slišimo suma sumarum.S to tvojo ekonomsko politiko se pogoverjej s svojo familijo, nas pa pusti, da uživamo v navtiki, ki jo imamo radi.
mašinfirer
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
habibi Vll napisal/-a:Sazihno, tako kompliciraš, da boh pomagej, rentaj si čoln 20 let in na koncu zračunaj koliko bi te tako dopustovanje stalo.Javi se čez 20 let, da slišimo suma sumarum.S to tvojo ekonomsko politiko se pogoverjej s svojo familijo, nas pa pusti, da uživamo v navtiki, ki jo imamo radi.
Še moj izračun, takole čez prst. Rabljen čoln 6m in 115km 2t motor leta 2009 13500, prodan 2016 za 6500. Oprema v 7 letih 2 Jurja. Rezervni deli, tesnila, olje v peti, jurja. Ostalo (registracija, obvezno zavarovanje - kasko ne rabiš za star čoln) 2 jurja. Šravfal sem ga sam. Prikolica 2700, taka vrhunska, z veliko valjčki. Staro prodal za 700.
Če imaš čas in denar, priklopiš na avto in greš na morje, če česa od tega dvojega trenutno nimaš, pač čaka čoln pred hišo na boljše čase.
Torej 14 jurjev za 7 let.
To, da se v soboto zjutraj odločiš in pelješ otroke smučat v Savudrijo, neprecenljivo. Ali pa da greš decembra lovit ribe. Ali pa da greš za vikend na morje in spiš na čolnu.
Če imaš čas in denar, priklopiš na avto in greš na morje, če česa od tega dvojega trenutno nimaš, pač čaka čoln pred hišo na boljše čase.
Torej 14 jurjev za 7 let.
To, da se v soboto zjutraj odločiš in pelješ otroke smučat v Savudrijo, neprecenljivo. Ali pa da greš decembra lovit ribe. Ali pa da greš za vikend na morje in spiš na čolnu.
motorni
Ja sam nisi računal sendvičev od otrok, pa svojih ur ko si šraufal, pa odvoz smeti za kantice olja in verjetno sem še kaj pozabil.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Pa pomisli na čiščenje, ko en otrok med smučanjem pade na rit, se prepozno spusti in potem nekaj časa ne čuti točno kaj se zadaj dogaja, pa maš mimogrede prefarbanega pol čolna. 
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
SR290 kake ideje maš to?
Je neopren boljš nabavit 
habibi Vll napisal/-a:S to tvojo ekonomsko politiko se pogoverjej s svojo familijo, nas pa pusti, da uživamo v navtiki, ki jo imamo radi.
Ni mi jasno, zakaj vprašanja o ekonomski plati sprožijo take živčne odzive. Pač en začetnik spašuje, najbrž nima ravno denarja na pretek in povsem pravilno - preden zagazi v finančno past - kar navtika zagotovo je - sprašuje o stroških.
Zato ker je na 20 let računat taka neumnost, da je že žaljivo. Poleg tega nas je večina zamenjala N čolnov ker na kopnem je eno v morju pa čist neki druzga. Pol v dveh letih zamenjaš vse pa čez dve leti še enkrat zravn je še skoraj vse variabilno za 50% in kako to pol preneseš v 20 let?
Nazadnje spremenil AEgir, dne Ne Sep 20, 2020 20:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Descu povedat čim več info, pa naj se sam odloča in kalkulira.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Grega 295, imam občutek, da nam je dal kost za glodat, da se med sabo mal scufamo, on se nam pa smeje.Če je ekonomist, pol ne rabi naših nasvetov.Predno je objavil svoj post, je bil že na tekočem kar ga je zanimalo, saj po vsej verjetnosti forum spremlja že kar nekaj časa.Pa kljub temu mislim, da še ni dobil dovolj informacij.V treh straneh postov se je le dvakrat oglasil.
mašinfirer
.
Da bi resno jemal taka vprašanja, s katerim je odprta tema, bi bilo potrebno vedeti veliko več o pričakovanju in potrebah lastnika.
Ne nasedajte takim provokacijam, ker na nasprotni strani ni resnega sogovornika.
Kar sam naj najde formulo, saj je napisal da je ekonomist, in se zvaga.

.
Da bi resno jemal taka vprašanja, s katerim je odprta tema, bi bilo potrebno vedeti veliko več o pričakovanju in potrebah lastnika.
Ne nasedajte takim provokacijam, ker na nasprotni strani ni resnega sogovornika.
Kar sam naj najde formulo, saj je napisal da je ekonomist, in se zvaga.

.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Ne bo držalo...
Naj pojasnim...ni bil moj namen, da se kregate med seboj. Ponavljam, da sem začetnik, ki nikoli ni imel čolna - imam pa družino, ki še ni potovala s čolnom.
Popolnoma razumem, da je najem totalno nesmiselen, če čoln služi celi družini: kot ste napisali - poleti po otokih, pa kdaj otroke peljat smučat, žena se sonči, s prijatelji za vikend. In razumem, da je potem 30 - 40 dni užitka na leto zagotovljenega, če je vsem udeleženim cool.
Zato resno razmišljam, da prvih nekaj let rentam čoln in ugotovim kaj sploh meni in tudi družini paše. Kajti - če čoln ostane samo igračka zame, bo to problem. Naj se javi tisti junak, ki naredi 30 dni v letu sam.
seveda - nimam denarja na pretek - in bi rad vedel, kaj si lahko privoščim. Ali rabljenega elana 435 ali novega prince 475. Predvsem upoštevajoč dejstvo, da naš glavni dopust dosedaj ni bil 14 dni na morju in da imam (imamo) še druge interese v življenju. Pa še to: kaj mi pomaga oh in sploh velik in nov čoln (važno, da sosedje vejo, da imam čoln, oni pa ne) ter vsi z njim povezani užitki, če si potem ne morem privoščiti skoraj ničesar drugega. Večerja v dobri restavraciji? NE, Vikend na smučanju, potovanje izven SLo? ne..Ne.. in tako dalje ... in verjamem, da je takih kar nekaj po Sloveniji (jaz sigurno poznam enega)
Ok - tisti, ki ste zapisali, da težim in da delam nesmiselne kalkulacije. Sorry -to je moj prvi poskus. Seveda ne morem vsega predvideti, če pa še nisem sploh imel čolna. Kako pa vi kalkulirate, če sploh? Oz... ker vidim, da sem mogoče zadel bolečo točko... nekateri si sploh ne upate kalkulirati?
In seveda hvala vsem, ki ste mi kakorkoli pomagali s številkami.... razmišljam naprej.
Pa lep večer vsem želim
Naj pojasnim...ni bil moj namen, da se kregate med seboj. Ponavljam, da sem začetnik, ki nikoli ni imel čolna - imam pa družino, ki še ni potovala s čolnom.
Popolnoma razumem, da je najem totalno nesmiselen, če čoln služi celi družini: kot ste napisali - poleti po otokih, pa kdaj otroke peljat smučat, žena se sonči, s prijatelji za vikend. In razumem, da je potem 30 - 40 dni užitka na leto zagotovljenega, če je vsem udeleženim cool.
Zato resno razmišljam, da prvih nekaj let rentam čoln in ugotovim kaj sploh meni in tudi družini paše. Kajti - če čoln ostane samo igračka zame, bo to problem. Naj se javi tisti junak, ki naredi 30 dni v letu sam.
seveda - nimam denarja na pretek - in bi rad vedel, kaj si lahko privoščim. Ali rabljenega elana 435 ali novega prince 475. Predvsem upoštevajoč dejstvo, da naš glavni dopust dosedaj ni bil 14 dni na morju in da imam (imamo) še druge interese v življenju. Pa še to: kaj mi pomaga oh in sploh velik in nov čoln (važno, da sosedje vejo, da imam čoln, oni pa ne) ter vsi z njim povezani užitki, če si potem ne morem privoščiti skoraj ničesar drugega. Večerja v dobri restavraciji? NE, Vikend na smučanju, potovanje izven SLo? ne..Ne.. in tako dalje ... in verjamem, da je takih kar nekaj po Sloveniji (jaz sigurno poznam enega)
Ok - tisti, ki ste zapisali, da težim in da delam nesmiselne kalkulacije. Sorry -to je moj prvi poskus. Seveda ne morem vsega predvideti, če pa še nisem sploh imel čolna. Kako pa vi kalkulirate, če sploh? Oz... ker vidim, da sem mogoče zadel bolečo točko... nekateri si sploh ne upate kalkulirati?
In seveda hvala vsem, ki ste mi kakorkoli pomagali s številkami.... razmišljam naprej.
Pa lep večer vsem želim
habibi Vll napisal/-a:Grega 295, imam občutek, da nam je dal kost za glodat, da se med sabo mal scufamo, on se nam pa smeje.Če je ekonomist, pol ne rabi naših nasvetov.Predno je objavil svoj post, je bil že na tekočem kar ga je zanimalo, saj po vsej verjetnosti forum spremlja že kar nekaj časa.Pa kljub temu mislim, da še ni dobil dovolj informacij.V treh straneh postov se je le dvakrat oglasil.
po moje je ekonomist ki dela na banki zato ne zna zracunat oz kar zracuna je narobe,oz izven njegovih pricakovanj,tudi fine restavracije je obkljukal,uglavnem zgodba je taka clovek ne uziva v nicemer in bi rad vprasal druge,ima tudi druzino ki se ni potovala s colnom,moj prvi nasvet je pojdi na Bled in jih pelji s pletnjo na otok to bo prvo potovanje s colnom in pletnarji so vecji cigani kot vsi dalmatinci po marinah skupaj tako bos takoj videl v kaj se spuscas ce ti bo vsec in bodo otroci in zena dobili ljubezen do plovbe bo naslednji korak lazji,potem jih pelji na vecerjo v fino restavracijo,fino ne tako z velikimi zrezki,tako da fino placas gres ven zadovoljen vendar nisi prav sit,
kar se tice uzitka je rezerviran za uzivace in ni za vsakogar,uzitek se ne meri z denarjem uzitek je lahko ze lezati v travi brez bojazni da bos dobil pljucnico ali kupit dnevno karto za smucisce in se soncit na vrhu,kar se tice stroskov dober gumenjak dobis za cca 200evrov dnevno strosek goriva ki ga pokuris je cca 90 evrov torej dnevno 290 evrov
10 dni 2900 evrov odpadejo servisi dvig in spust samo parkiras avto in torbe zmeces v barko in vozi v bistvu ti ostane uzitek skrbi pustis nekomu drugemu za 2900 evrov (prijatelj posoja colne podatki so tocni) evrov,torej njegove skrbi stanejo 2900 evrov,v nasprotnem primeru bodo tvoje skrbi stale 2900 evrov + servisi+zavarovanje + dvig oz klancina saj ves kako to gre zena vsa zivcna mulci bi pili jedli lulali in ti moras cakat da se prikaze dalmatinec ki ti odklene rampo ali dvigalo dopust pokvarjen prej kot vzges barko da o dolgi voznji s prikolico ne govorim in kako je barka privezana ko je burja ali je tvoje 10 dnevno sekiranje vredno 2900 evrov to je vprasanje ce se bos vec vozil samo dodas 290 evrov po dnevu in ostale reziske stroske,za denar se ne sekiraj ce dovolj trdo delas ga lahko zasluzis in ce ti bo vsec ga bos znal zasluzit,to pride
kar se tice uzitka je rezerviran za uzivace in ni za vsakogar,uzitek se ne meri z denarjem uzitek je lahko ze lezati v travi brez bojazni da bos dobil pljucnico ali kupit dnevno karto za smucisce in se soncit na vrhu,kar se tice stroskov dober gumenjak dobis za cca 200evrov dnevno strosek goriva ki ga pokuris je cca 90 evrov torej dnevno 290 evrov
10 dni 2900 evrov odpadejo servisi dvig in spust samo parkiras avto in torbe zmeces v barko in vozi v bistvu ti ostane uzitek skrbi pustis nekomu drugemu za 2900 evrov (prijatelj posoja colne podatki so tocni) evrov,torej njegove skrbi stanejo 2900 evrov,v nasprotnem primeru bodo tvoje skrbi stale 2900 evrov + servisi+zavarovanje + dvig oz klancina saj ves kako to gre zena vsa zivcna mulci bi pili jedli lulali in ti moras cakat da se prikaze dalmatinec ki ti odklene rampo ali dvigalo dopust pokvarjen prej kot vzges barko da o dolgi voznji s prikolico ne govorim in kako je barka privezana ko je burja ali je tvoje 10 dnevno sekiranje vredno 2900 evrov to je vprasanje ce se bos vec vozil samo dodas 290 evrov po dnevu in ostale reziske stroske,za denar se ne sekiraj ce dovolj trdo delas ga lahko zasluzis in ce ti bo vsec ga bos znal zasluzit,to pride
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Igor lepo povedano. Le varščino za najem še dodaj 500€<
Sazihno ne boš vrjel, jaz ne kalkuliram ker je to moje zadovoljstvo kinse ne meri v evrih ampak v sreči! Pa vrjemi da menstane nadpovprečno glede na velikost bane, pa da ne omenim da še do vode nisem prišel
Če bi kalkuliral bi kupil najbolj golo lupino in gor nabil eno poceni selvo in se fiakal mal sem ter tja in na koncu ugotovil da to ni moja strast in vrjetno opustil hobi.
Sazihno ne boš vrjel, jaz ne kalkuliram ker je to moje zadovoljstvo kinse ne meri v evrih ampak v sreči! Pa vrjemi da menstane nadpovprečno glede na velikost bane, pa da ne omenim da še do vode nisem prišel
Če bi kalkuliral bi kupil najbolj golo lupino in gor nabil eno poceni selvo in se fiakal mal sem ter tja in na koncu ugotovil da to ni moja strast in vrjetno opustil hobi.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov