Poraba motorne barke pri minimalnih obratih

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Poraba motorne barke pri minimalnih obratih

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 31, 2010 09:21

Pozdravljeni

Zanima me, če je kdo od vas že poskusil z motorno (dizelsko) barko preplut daljšo razdaljo (recimo do Grčije) pod štandgasom? Poraba 42 čeveljske, 14 ton težke motorne barke z dvema 435KM IPS motorjema se pri minimalnih obratih (600 obratov, hitrost cca 4 vozle) vrti okrog 3 litre na uro. Za 500 NM plovbe do Krfa, bi torej pri takšnem načinu plovbe porabila cca 375 litrov nafte, kar je skoraj primerljivo s podobno težko jadrnico. Kaj pravite na to?
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Avg 31, 2010 09:39

Bran,
vse to kar si napisal se lepo sliši, vendar sem prepričan, da takšen poizkus še ni opravljen (gliser več kot feetov in plovba na štandgasu), ker je to popolna utopija.
Ko imaš nekaj, kar veš da ti da dovolj moči, potem to čez en čas izrabiš. lahko pluješ počasi en določen čas, potem se naveličaš in izkoristiš moč, ki si jo kupil. Sam sem to poizkusil, preden sem šel na jadrnico, da vim, kako sploh je to, če se voziš počasi, vendar nisem nikoli zdržal do konca poti in sem položil ročke v horizontalo.
Poznam enega, ki je bil v Grčiji na Krfu z Bavario 35 sport, ter enega, ki je želel za veliko stavo priti z Windyem do Aleksandrije v Egipt, pa je prišel do Krete in obupal.
Vendar vsak je lahko prvi.

LP
:wink:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 31, 2010 10:00

Ti si verjetno prešaltal na jadrnico, ker dosti jadraš. Poznam pa kar nekaj takšnih, ki na jadrnicah večino časa motorirajo... V takšnem primeru je po moje vseeno, ali s štirimi oz. petimi vozli motoriraš na jadrnici ali pa na motorni barki.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 31, 2010 11:13

Pomoje bi z 42 feetno barko lepo plul 7 do 7,5 Kn in imel še vedno zelo majhno porabo. To pa je že kar poštena hitrost in ob avtopilotu bi pomoje "užival" nekako podobno kot na jadrnici...

Sicer pa na nekem IPS-u in 42 feetih tudi pri glisiranju ni neka strašna poraba na miljo in če imaš za tako barko, bo tudi enih 5000 EUR za nafta do Grčije in nazaj mala malica...
Poraba je verjetno nekje okrog 4 l/m, se pravi za cca 1000 NM boš porabil 4.000 litrov goriva. Malenkost...

LP
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 31, 2010 11:38

Vidim da obvladaš porabo u nulo :wink: . Podatek, ki sem ga navedel je za Marquis 420 SC: http://www.boattest.com/boats/test_results_Printp.aspx?ID=1612

Mene je presenetila več kot petkratna razlika v dosegu med glisiranjem in štandgasom.

Za nekatere je tudi 4000 litrov nafte malenkost, ampak ob petkrat manjši porabi bi verjetno marsikdo potrpel nekaj dni "cijazenja".

Nenazadnje bi si za razliko lahko privoščil še solidne tropske počitnice z letalom in vsem kar spada zraven...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 31, 2010 12:14

Se strinjam, da je 4000 l nafte precej, samo če imaš Marquisa 42, sem prepričan, da imaš tudi teh 5 jurjov za barko... :wink:
Konec koncev imamo mi "siroteki" z ameriškimi malimi cruiserji ponavadi vgrajene bencince, ki pijejo vsaj kakšna 2 litra po milji... Torej nekje na polovici ene poštene barke z dizli... Cena naših lupinic pa je 10x manjša od česa konkretnejšega.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 31, 2010 12:21

admin napisal/-a:če imaš Marquisa 42, sem prepričan, da imaš tudi teh 5 jurjov za barko... :wink:

Nimam Marquisa... za primerjavo sem pač podal podatek, ki sem ga našel na netu. Mislim pa, da bi bil tudi marsikateri lastnik Marquisa vesel parih jurjev prihranka pri gorivu :wink:. Sploh če bi ta razlika odločala o tem, ali bi se odpravil na takšno dolgo pot, ali ne...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 31, 2010 12:40

Razumem, da vidiš pri gorivu prihranek, samo sem prepričan, da lastniki takih bark zagotovo ne smejo gledat na gorivo! To je še minimalni strošek. Poglej koliko taka barka stane, koliko izgubi vsako leto na vrednosti, koliko stane marina in koliko servis! Gorivo je pri vsem skupaj ena kapljica...

Sem pa v nedeljo preplul nekaj milj na minimumu. Hitrost je pri meni po bonaci nekje dobra 2 vozla. Če je res čisto mirno je barka še nekako ubogljiva, čim pa je malce vetra, pa so problemi. Če dvigneš hitrost na 2,5 vozla, pa je že OK, na 3 Kn pa brez problema sledi krmilu tudi v vetru...

Plovba na recimo 5,5 vozlih je res ekonomična, saj je poraba pod 1 liter po milji, pri 25 Kn pa sem nekje na 2,2 l/NM... Torej nekje 40% porabe od hitre plovbe. Vseeno mi taka plovba prav nič ne sede in je imam vrh glave vsak dan pri izplutju in vplutju v Puntarsko Drago...
Na poti v Grčijo bom glisiral!!! :D
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Avg 31, 2010 13:37

Potem je vseeno bolje kupiti jadrnico, ker ko je dober veter ne porabi nič bencina. Še bolje pa je imeti nič in porabi čisto nič.
Katero temo pogledam tam je debata o porabi. Pa tudi če bi bil naslov teme pire krompir bi mi prišli na porabo.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Avg 31, 2010 13:48

Janadino, očitno tebe še ni zadela recesija :lol:

Nas pa je..... zato pa : poraba sem, poraba tja, poraba tolk, poraba... poraba...por...

LP
:cry:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Avg 31, 2010 14:05

Mene je recesija zaenkrat obšla, lahko pa se hitro obrne. :D
Saj pogovori o porabi na sploh mene ne motijo ampak ene ideje pa so že smešne. Kupil bom ferarija in ga nato ponoči z ženo peš obrnil, da bodo sosedi mislili da ga uporabljam, drugače pa nimam za bencin.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » To Avg 31, 2010 14:10

janadino napisal/-a:Mene je recesija zaenkrat obšla, lahko pa se hitro obrne. :D
Saj pogovori o porabi na sploh mene ne motijo ampak ene ideje pa so že smešne. Kupil bom ferarija in ga nato ponoči z ženo peš obrnil, da bodo sosedi mislili da ga uporabljam, drugače pa nimam za bencin.

:) :) :)
ne se đalabajat
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 31, 2010 14:22

janadino napisal/-a:Potem je vseeno bolje kupiti jadrnico, ker ko je dober veter ne porabi nič bencina. Še bolje pa je imeti nič in porabi čisto nič.
Katero temo pogledam tam je debata o porabi. Pa tudi če bi bil naslov teme pire krompir bi mi prišli na porabo.

Strinjam se z Adminom, da je gorivo ponavadi eden izmed manjših stroškov... tudi pri motorni barki. Jurja ali dva letno za gorivo je res zanemarljivo proti deset in več jurjev ostalih stroškov z recimo 12 metrsko barko (ne glede na to, ali gre za motorno ali jadrnico) in še desetim ali dvajsetim jurjem izgube vrednosti.

S porabo se večina ukvarja zato, ker je to pač strošek na katerega lahko vplivaš (za razliko od večine ostalih stroškov)... recimo tako, da se manj voziš, ali pa da prešaltaš na jadrnico. Če potem res jadraš, je to najbrž še najboljša izbira, če pa še naprej večinoma motoriraš, je pa verjetno bolje ostat pri motorni barki in se občasno cijazit, ko ti dopizdi, pa pač zglisiraš :wink: .
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Avg 31, 2010 14:28

Trawler z enim motorjem lehman 130 hp , 35 feet, 17 ton ! pri potovalni 7-8 kn, porabi men 6-7 litri nafte. Rezervar ima pa mislim da 1600 litrov !
Torej bi šlo, oz saj so za to narejeni !
Nazadnje spremenil Tex, dne Po Nov 26, 2012 11:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 31, 2010 14:35

janadino napisal/-a:Kupil bom ferarija in ga nato ponoči z ženo peš obrnil, da bodo sosedi mislili da ga uporabljam, drugače pa nimam za bencin.

Dvomim, da ima kdo barko samo za postavljanje pred sosedi... barka ki je ne uporabljaš je še največji strošek.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta