Razlika v porabi goriva med različnimi trupi

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Avg 21, 2016 16:49

Ravno ze dva dni prebiram...

Deep V oblika trupa (26°) gre njboljse skozi valove. Ampak na sidru bolj valja
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Ne Avg 21, 2016 21:16

:shock:
Kako prodajate buče da oblika plovila nad vodo nima veze. Pa še kako je pomembna. Sploh pri glisiranju.

Kako se jadrnica premika. Z jadri.

Torej vsak zračni upor zavira plovilo.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Avg 21, 2016 21:34

Ja, samo je pri hitrostih, ki jih dosegamo mi amaterji je verjetno zanemarljiva, razen ob kakem močnejšem vetru in slabotnem motorju. Če se vrnemo na obliko plovila, ki se dobro pelje tudi v slabem morju:
Osebno so mi jadrnice vsec po njihovi obliki in rezanju valov in še vedno me matra da bi si omislil eno in plul brez strelovoda- jambora, poraba zanemarljiva, guncalo bi brez jambora manj, ce je bolj razburkano se zapreš kot v podmornici, prostora dovolj, ... To so moji osebni prebliski...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Avg 21, 2016 21:34

Ampak pri bitrostih ki jih dosegajo nasa plovila je zracni upor skoraj zanemarljiv...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Ne Avg 21, 2016 21:58

:D
Pri 50 na uro se že malo pozana.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Avg 21, 2016 22:00

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Pri 50 na uro se že malo pozana.

Res je. Zato sem napisal skoraj. Ampak roko na srce, malo je colnov ki imajo pltovalko pri tej hitrosti
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Ne Avg 21, 2016 22:02

kocka napisal/-a:Ja, samo je pri hitrostih, ki jih dosegamo mi amaterji je verjetno zanemarljiva, razen ob kakem močnejšem vetru in slabotnem motorju. Če se vrnemo na obliko plovila, ki se dobro pelje tudi v slabem morju:
Osebno so mi jadrnice vsec po njihovi obliki in rezanju valov in še vedno me matra da bi si omislil eno in plul brez strelovoda- jambora, poraba zanemarljiva, guncalo bi brez jambora manj, ce je bolj razburkano se zapreš kot v podmornici, prostora dovolj, ... To so moji osebni prebliski...

.....guncalo bi brez jambora BOLJ....
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Avg 21, 2016 22:20

jadrnica ima zanic trup za normalen coln!

ni ravno presežek, vzemi ji kobilico, svinčen gredelj in jambor, slabše se ne obnaša skoraj nič drugega razen pijanega madžara na pomolu. Brez teh zadev je to okrogla banja, ki se na večjih valovih zna sama prebrnit. Hitrost trupa ji pomaga da z relativno malim uporom dosega svojih par vozlov, da jo boš pa spravil na 30+ pa da se ne valja na valovih so pa samo mokre sanje lahko.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 22, 2016 08:33

Ah kur.., jaz sem pa mislil, da je brez jambora stabilna ko vrag, da jo jambor gunca in kobilica uravnoteži. :(
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 22, 2016 10:27

NOVI FOSIL napisal/-a::shock:
Kako prodajate buče da oblika plovila nad vodo nima veze. Pa še kako je pomembna. Sploh pri glisiranju.

Spet me neargumentirano, neutemeljeno, zaradi neznanja in po krivici očitno označuješ za lažnivca in kažeš kak fazan si v tej temi.
Sicer pa piši kar te je volja. :shock: :shock:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Avg 22, 2016 10:58

SR 290 napisal/-a:
NOVI FOSIL napisal/-a::shock:

Spet me neargumentirano, neutemeljeno, zaradi neznanja in po krivici očitno označuješ za lažnivca in kažeš kak fazan si v tej temi.
Sicer pa piši kar te je volja. :shock: :shock:

Saj se je potegnil nazaj... verjetno je se enkrat premislil po svoji prvi izjavi, da je prodal bucko

Pri 20 ali 25 vozlih verjetno sploh ne bi mogel izmeriti izgub zaradi zracnega upora.

Za primer rally avtomobili. Kar delajo na aerodinmiki je izkljucno zaradi hlajenja avtomobila in dovoljsnega pritiska k tlom. Pa letijo ti a tomobili precej hitreje od bark...
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 22, 2016 11:47

ja pa sej relly avto ni za hitrostne rekorde postavlat, ampak zato da prvi pride skozi cilj. To sploh ni sovpadno s colni! Vse kar rab za downforce je moc, ki jo mora Motor skup spravit, da jo zracni upor "pokuri"
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Avg 22, 2016 13:35

Ne razumes moje poante.

Pa tudi sicer je moc pri rally omejena, kot na barkah. Slednja pac zaradi motorja samega.
In ce bi se splacalo delati na aerodinamiki bi to poceli tako pri rally, kot barkah ali pa bi brili konje da bi bili bolj gladki. Pa jim pustijo tako rep kot ušesa...
Lej jaz sem dirkal z tamalimi motorji, hitrosti recimo na ravnini 80km/h, pa je bilo lovljenje zavetrja nesmiselno. Hitrejsi si bil ce si bolje ujel linijo...
Trditi nasprotno je nesmisel.
minek
Kapitan fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a minek » Po Avg 22, 2016 14:41

Ampak tile motorji ne odrivajo vode, da bi zračni upor pri nizki hitrosti predstavljal le majhen del skupnega upora. Trditi, da ni lažje goniti bicikel, če je pred tabo še en bicikel bi bil nesmisel. :-) Pa to že pri manj, kot 40km/h.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Po Avg 22, 2016 17:12

mamaMicka napisal/-a:. . . bi brili konje da bi bili bolj gladki. . . . .

Ej, umrl sem od smeha, ko sem tole prebral. Maš pivo v dobrem.

Je pa res, da moja krava (jadrnica) rabi precej manj obratov na motorju za hitrost 6 vozlov z vetrom, kot pa za 6 vozlov proti vetru.
Verjetno so pa bolj odločilni valovi kot zračni upor.
Proti vetru se stalno zabijaš v valove, ki te ustavljajo, z vetrom pa te zalivajo od zadaj in te "porivajo".
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost