KRILCA za izvenkrmni motor
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Zato, ker mi je dovolila to luška kapetanija Dubrovnik in pa Mlješki čuvaji narodnega parka. To smučanje se je odvijalo od prvega kopališča oz. urejenega prostora za kopanje 3NM stran in v prostoru dveh otokov kjer praktično ni ničesar.To je tako, če nisi osoren in brezobrazen, lepa beseda vedno lepo mesto najde, če se prej vpraša.

Fiat Justitia ... Some day....
primusr je napisal
Lahko naredimo probo in en smučarski dan na obali vseeno kje sam da bo luštn. Evo sem vrgu rokavico kolk članov se bo prijavil za tak smučarski dan, da ne bo samo zimski beli dan , Kaj praviš Admin a-bomo kaj naredil takšnega, Jaz in moj kolega ter 2x tender smo že!!!!
Tudi jaz sem za smučarski dan .
lp
Lahko naredimo probo in en smučarski dan na obali vseeno kje sam da bo luštn. Evo sem vrgu rokavico kolk članov se bo prijavil za tak smučarski dan, da ne bo samo zimski beli dan , Kaj praviš Admin a-bomo kaj naredil takšnega, Jaz in moj kolega ter 2x tender smo že!!!!
Tudi jaz sem za smučarski dan .
lp
Prebral sem vse prispevke.
Naj vam povem še moje izkušnje?
1. Dejstva:
Čoln Opatija + T18
S tremi osebami komaj izglisira ("trimanje" posadke po čolnu), da bi vlekel smučarja - mission impossibile.
T18 dobi krilca. Izglisira z isto posadko, nekako vleče smučarja.
Čoln, ki ga vozi sin je to.
Moj:
Modificirana Opatija + Merc 25
Brez krilc nabija po valovih, s krilci veliko mirnejša.
Končna hitrost enaka, krilca "gredo" po površini vode.
Veliko boljša vzdolžna stabilnost, v zavoju pa se manj nagne.
Pravzaprav sem krilca namestil takoj, izkušnje so s Suzukija 25, isti čoln.
Po občutku lahko trdim da manjšim čolničem ta dodatek pomaga k hitrejšem izglisiranju in mirnosti v valovih. Glede smernega upravljanja ne čutim razlike (ne upam si ga "navit" do konca pri polnem plinu! Preveč hitro zavije!
Mirno morje!
PS, za kakšne teste sem pa takoj.
Naj vam povem še moje izkušnje?
1. Dejstva:
Čoln Opatija + T18
S tremi osebami komaj izglisira ("trimanje" posadke po čolnu), da bi vlekel smučarja - mission impossibile.
T18 dobi krilca. Izglisira z isto posadko, nekako vleče smučarja.
Čoln, ki ga vozi sin je to.
Moj:
Modificirana Opatija + Merc 25
Brez krilc nabija po valovih, s krilci veliko mirnejša.
Končna hitrost enaka, krilca "gredo" po površini vode.
Veliko boljša vzdolžna stabilnost, v zavoju pa se manj nagne.
Pravzaprav sem krilca namestil takoj, izkušnje so s Suzukija 25, isti čoln.
Po občutku lahko trdim da manjšim čolničem ta dodatek pomaga k hitrejšem izglisiranju in mirnosti v valovih. Glede smernega upravljanja ne čutim razlike (ne upam si ga "navit" do konca pri polnem plinu! Preveč hitro zavije!
Mirno morje!
PS, za kakšne teste sem pa takoj.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Dejstvo je, da krilca na kateremkoli čolnu pomenijo lažje izglisiranje, bolj mirno plovbo pa predvsem na manjših čolnih do nekje 5 metrov. Slabosti so vedno glede okretnosti, končna hitrost pa je ponavadi tudi manjša, čeprav je to precej odvisno od tega kako visoko je montiran motor oziroma kje je kavitacijska plošča...
oj
Pred leti leti sem na svojem bowriderju uporabljal tale krilca.
http://www.sesport.com/5_906.asp
Za tiste kateri ne marajo vrtanja sem videl, da sedaj prodajajo tudi poseben nastavek ,da ni potrebno vrtati lukenj v peto (kar je včasih tudi groza saj dejansko ne veš ali pomaga ali ne kar je res prednost) slabost je pa cena
saj je potrebno doplačati za ta nastavek.

Pred leti leti sem na svojem bowriderju uporabljal tale krilca.
http://www.sesport.com/5_906.asp
Za tiste kateri ne marajo vrtanja sem videl, da sedaj prodajajo tudi poseben nastavek ,da ni potrebno vrtati lukenj v peto (kar je včasih tudi groza saj dejansko ne veš ali pomaga ali ne kar je res prednost) slabost je pa cena
Jaz jih nebi dal gor. Čoln z krilci se mi tako čudno obnaša, ko se enkrat nagne v eno stran se kar noče takoj zravnati, ker ga krilca ne pustijo. Če imaš mogoče probleme, ker preveč dviguje premec, raje malo obteži premec ali pa montiraj raje fiksne flape zadaj. Sicer izgubiš nekaj na hitrosti ampak plovba po nemirnem morju je dosti dosti boljša. Z izglisiranjem nimaš problemov, tak da malo opiši zakaj bi jih rad montiral, kaj te trenutno moti pri čolnu.
Guma je guma, zaenkrat.
A imaš elekrični trim ali moraš motor prestavljati ročno?
Če čoln nabija je potrebno pač motor zabiti do konca dol, da premec tišči dol in čimbolj reže valove, čeprav je pri tej mali teži čolna to težko izvedljivo. Če pa imaš ročno nastevitev trima pa sem jaz vedno imel na takem motorju na predzadnji luknji tisti palico, čeprav bi ob manjših valovih že moral imeti do konca dol spuščeno, ampak se hitrost zniža, poraba pa poveča.
Če čoln nabija je potrebno pač motor zabiti do konca dol, da premec tišči dol in čimbolj reže valove, čeprav je pri tej mali teži čolna to težko izvedljivo. Če pa imaš ročno nastevitev trima pa sem jaz vedno imel na takem motorju na predzadnji luknji tisti palico, čeprav bi ob manjših valovih že moral imeti do konca dol spuščeno, ampak se hitrost zniža, poraba pa poveča.
Guma je guma, zaenkrat.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta