Poraba motorne barke pri minimalnih obratih

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 28, 2012 14:49

Hlajenja je dovolj, to ni problem. Pri nekaterih bi lahko bilo tudi hlajenje izpuha, če voda ne doseže vseh točk kolektorja in riserja... Vendar vseeno v globalu hlajenje ni problem.
Problem je definitivno v nizkem tlaku olja, kar ne zagotavlja popolnega mazanja. Druga stvar je v vibracijah, ki jih motor povzroča in tako teče nemirno. Ležaji precej bolj trpijo, pa še tlak olja je manjši...
Tretja stvar je v samem izgorevanju. Pri minimalnih vrtljajih se ne razvijejo dovolj visoke temperature. Nastajajo saje, motor se paca, nabira se žlindra, garež in podobna nesnaga po batih, glavah, ventilih, izpušnih kanalih... Vse to je zelo trdovratno in se le težko samo sčisti, tudi če potem motor malo "goniš" na večjih obremenitvah... Takšno delovanje motorja tudi ni ekonomično glede porabe goriva!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 28, 2012 15:01

Ogljika se nabira na batu, ventilih, ... skratka povsod, sicer pri dizlu, ko panulam to nisem opazil, sem pa imel takšne probleme med panulanjem z izvenkrmnim 4T motorjem, ko ga je nakoncu začelo celo dušiti, nato sem vsakih 20min malo zagnal motor da se je sčistil, opazil malo belega dima, nato pa je zopet brez problema deloval naslednjih 20min. Tlak olja je tudi nižji na minimumu, zato ni potem enako mazanje kot pri delovnem tlaku. Pa tudi alternator, za en drek polni ali sploh ne polni na minimumu.

Trawler, 10m ima vsaj 100HP motor, tudi tu ni ravno mala poraba na prevoženo miljo, je pa dejstvo da se manj milj prevozi s počasnim čolnom, če je čoln hiter se pač več vozimo. Čoln 5m in 6HP 4T izvenkrmni motor je še najcenejša varianta in je bolje kot privezana jahta v marini, ki goji školjke. Najslabše je imeti ne vem kakšne jahte, ki so privezane celo leto v marini, ker lastniki nimajo za gorivo, bolje da se potem odpovete barki, če ste v tej skupini in kupite kaj cenejšega varčnejšega osebnim financam primernega in uživate še naprej v vožnji, po morju. Nafto bomo dočakali tudi da bo 2€/L, pa še tu nisem siguren da se bo ustavilo, cenejših cen goriva kot so trenutno, ne bo nikoli več v zgodovini, samo večje bodo še, zato pa "svaka čast" tistim, ki imajo denar, kupovati razne klasične 2T letnike okoli 1985 z 100HP in več.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Mar 28, 2012 15:08

Gaso napisal/-a:Najslabše je imeti ne vem kakšne jahte, ki so privezane celo leto v marini, ker lastniki nimajo za gorivo

Vse več lastnikov nima niti za marino, zavarovanje, servis... zadnje čase videvam vse več bark, ki zanemarjene propadajo v marinah, na njih pa visijo obvestila lastnikom, naj že končno plačajo privez... prodat jih pa tudi ne morejo.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 28, 2012 15:17

Jaz poznam par ljudi z 15m jahtami, ki delajo manj kot 50 ur letno in se tudi že nekaj časa prodajajo ter se ne prodajo. Ne vidim smisla imeti v lasti plovila če se ga ne uporablja, zato pa je treba kupovati financam primerno in predpostaviti, da bo gorivo vedno dražje. Bodo še marsikateri motornjakarji vozili na jadra, kar je vsekakor bolje kot biti na kopnu :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Mar 28, 2012 15:23

Pri 15 metrski jahti je gorivo še najmanjši strošek... par tisoč Evrov letno za gorivo je pljunek v morje proti par deset tisoč Evrom ostalih stroškov... da še o dodatnih par deset tisoč Evrov vsakoletne izgube vrednosti niti ne govorimo.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 28, 2012 15:28

brane40 napisal/-a:... prodat jih pa tudi ne morejo.....

Itak da ne, če pa hočjo tolk, kt so pred 15-imi leti zanje dali :twisted:
Mi je lani en model rinil v račun Sealine 320 letnik 1996 in hotel zanj 140 jurjev :shock: Ja valjda, sem mu reku. Mastr, ti si pred 15 imi leti dal točno tolk, al pa še manj, zanjo. Takrat je stal cca. 250.000 DEM, kar je danes 125.000 €. Torej, še zaslužu bi rad :roll:
Tako da ni čudno, če se nič ne proda.
Enostavni primer izračuna: Leta 2008, pred recesijo, si dal za barko 50 jurjev. Se vozil 4 sezone, izgubil 25%, kar znese 37,5 kil. Faktor recesije, še nadaljnih 25-40 % dol in prideš do cene nekje max. 25 jurjev. To je realna cena, vse ostalo so pobožne želje, žal.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Mar 28, 2012 15:32

Se strinjam Kr en... ampak zanimivo bo videt, kako boš računal, ko boš sam prodajal svojo :wink:
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Sr Mar 28, 2012 15:42

Ja res je tudi na netu se prodaja nekaj bark, ki jih poznam in zo že zelo dolgo zunaj vode. (tudi 10 let) in kaj je ko kupiš tako barko? Mislim da si kupil en kup stroškov? :roll:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 28, 2012 15:58

Vsaka malo večja barka >5m je en kup stroškov, kdo jih ni pripravljen plačati, bolje da najame barko za 14dni, gre v camp, kupi apartma, ali pa najame apartma oziroma gre prek relaxa v hotel. Problem, je da se veliko ljudi "preserava" z plovili na lizing, kaže mišice pred kolegi, sedaj ko pa firme malo škripajo, je pa problem tu. Jaz trdim, da je bolje 14 dni pluti po morju, kot imeti lastnino privezano v marini, kdor ima plovilo za to ker rad plove bo to razumel, kdor pa ima plovilo zato da ga ima, mu pa tako nima smisla kaj razlagati. Najbolj malomeščansko, kar dejansko opažam pri dosti lasnikov "jaht" je da kupijo plovilo 250k€, plačajo marino, servis, nato sem jim pa zdi škoda denarja za gorivo, enako delajo pri avtu, kupi avto za 100k€, nato ga čez dve leti pa proda ker kuri 13l, namesto 8l, zgubi pri prodaji itd....

Se strinjam z branetom, da je to še najmanjši strošek, ampak tako večina razmišlja, tudi tukaj na forumu, preberite zgornje komentarje, ko se obremenjujete z porabo in brane ima prav, le dodal bi, da to kar pravi velja tudi za manjša plovila od 15m.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Mar 28, 2012 18:23

Letni strošek barke znaša približno 10% od vrednosti, lahko tudi več... ampak tega se marsikdo pred nakupom barke ne zaveda in ga začne potem zvijat, ko vidi kako drag špas je to, ter poskuša prišparat pri gorivu, zavarovanju, servisih, vzdrževanju...

Sicer je pa Tex pred časom tukaj prilepil eno hecno, ampak resnično karikaturo:

Slika
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Sr Mar 28, 2012 19:32

jaz ponavadi to vozim na 1500 obratih , potemtakem naj ne bi bilo hudega....ok , hvala za info Admin.

lp
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Mar 28, 2012 20:18

Če se ne motim, turbine pri 1500 obratih še ne laufajo... kaj potem to pomeni za njih?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Mar 28, 2012 21:03

jao jao fantje, res,da je strani veliko vendar je o tem že bilo govora...

Brane odvisno kaj jemlješ pod "laufajo" kot jaz vem, se turbina začne vrteti ko zalaufa motor... Polniti začne pa kasneje, odvisno od turbine.. nastavitev...

Problem je, da se na lopatice turbin nabirajo saje, in turbina ni več pravilno obtežena oz centrirana, in potem pride do težav...
Turbina vam lahko tudi zapika zaradi saj...

Jaz sem še na "klasiki" brez turbin ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 28, 2012 21:44

SeaFun, na tvojih dizlih pri 1500 vrt/min je več kot odlično. To motorju ZELO gode. Turbine takrat že krepko vrtijo in tudi segrete so primerno, saj je to daleč od minimuma. Res je, da vrtljaji turbin še niso takšni, da bi lahko zagotovili nek visok tlak polnjenja kompresorja, vendar pri 1500 že začne grbit! Pri 1800 se že pošteno vrti, nekje pri 2100 pa na polno prime...
Kot je napisal Tex, turbina ni na ON-OFF, vrti se takoj, ko vžgeš motor! Le njeni vrtljaji so nizki, le nekaj tisoč, potem pa narastejo tudi preko 100.000 vrt/min, kakšne manjše, kot jih imamo v avtomobilih, pa celo do 200.000 vrt/min!!! Upam, da je vsem jasno, zakaj je mazanje turbine tako hudičevo pomembno...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Mar 29, 2012 09:43

brane40 napisal/-a:Se strinjam Kr en... ampak zanimivo bo videt, kako boš računal, ko boš sam prodajal svojo :wink:

Do tega, žalostnega, spoznanja sem prišel, ko sem prodajal svojo :cry: Ane Matejc :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov