Prosim za vaše mnenje o čolnu
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Prikolica - lahki priklopnik do 750 kg, se vozi na 3 tablico, preko 750 kg skupne mase pa more biti prikolica posebej registrirana in imeti svojo tablico ter svoje zavarovanje.
V RS lahko v določenih primeri prikolico voziš s hitrostjo 100 km/h, vendar pod določenimi pogoji. (vozila, ki vlečejo prikolico težjo od 750 kg in skupna masa prikolice ne presega teže vozila, je omejitev hitrosti na cestah izven naselij 80 km/h in na avtocestah 100 km/h, če pa skupna masa prikolice presega težo vozila (kategorija B+E), potem je max. hitrost na avtocestah 80 km/h oz. na cestah izven naselij 70 km/h).
Iz mojih izkušenj so zelo pomembne gume na prikolici, najbolje vozim odkar imam pnevmatike, ki so namenjene za lahka tovorna vozila (C)
lp
V RS lahko v določenih primeri prikolico voziš s hitrostjo 100 km/h, vendar pod določenimi pogoji. (vozila, ki vlečejo prikolico težjo od 750 kg in skupna masa prikolice ne presega teže vozila, je omejitev hitrosti na cestah izven naselij 80 km/h in na avtocestah 100 km/h, če pa skupna masa prikolice presega težo vozila (kategorija B+E), potem je max. hitrost na avtocestah 80 km/h oz. na cestah izven naselij 70 km/h).
Iz mojih izkušenj so zelo pomembne gume na prikolici, najbolje vozim odkar imam pnevmatike, ki so namenjene za lahka tovorna vozila (C)
lp
AT
Re: bil tam
pajer1 napisal/-a:kixon napisal/-a:Pozdravljeni morjeplovci. Najlepša hvala za vse napisano.
Ogledal sem si čoln in se mi zdi, da je to kar iščem. S prodajalcem sem se dogovoril, da bi opravil probno vožnjo. Zanima me, če je mogoče kje okrog sevnice to mogoče storiti. Pri nas na Ranci na Ptuju je to mogoče.
Čoln je skrbno grajen in imaš dostop do vsakega šraufa. Je precej kompakten in ima nekje 1300 kg.
Zanima me kako je sprikolicami. Ta, ki jo ima je na tretjo tablico in ima naletno zavoro. Je pocinkana in deluje kompaktno.
Valčkov je pol manj kot na tej ko je bojavil motorni.
Mislim, da se jih da dokupiti ali?
Predvsem me zanima kako je z tretjo tablico. Je to res do skupne mase 3500?
LP
K
Kolikor vem je na tretjo tablico samo lahki priklopnik NMD 750kg in to vse s homologacijo, kljuka in prikolica.
Če vozi čoln teže 1300kg in prikolico je to NMD najmanj 1500kg. To je definitivno prekršek.
Vse kar je več od NMD 750 kg mora imeti vsaka prikolica svojo prometno dovoljenje in svojo tablico.
Pa še nekaj razčistimo. Vožnja s prikolico je omejena na max 80 km/h, če ni drugače določeno, ponavadi manj. Se pravi tudi na avtocesti ne smete voziti več kot to.
Pri prikolici bo potrebno še kaj več papirjev kot, račun, homologacija, .... da boš opravil registracijo.
Sem kar nekaj prevozil s prikolico in ponavadi ni nikogar nič brigalo. Vse špila, dokler se nič ne zgodi.
LP
.
pozdravljeni,
mislim, da glede prikolic kroži nemalo napačnih podatkov na forumu.
ravnokar sem opravljal izpit za kodo 96, ker tudi meni gre po novem preko 3500 in glede omejitve hitrosti je v Sloveniji s prikolico, ki ni lahki priklopnik, dovoljeno voziti 100 km/h na AC oz. 80 km/h na regionalnih cestah izven naselij (kjer je z avti dovoljenih 90 km/h).
Drži pa, da v HR še velja omejitev 80 km/h tudi na AC.
Lp,
B
Končno zaarano :)
Hvala za vse komentarje. Čoln je kupljen.
Imam nekaj vprašanj. Čoln ima priklopljen samo en akumulator in drugega moram sam priključiti. Na njem je neko preklopno stikalo (1 aku, 2 aku ali oba).
Čolnu manjka samo GPS. Sam sem gledal garmina 421 vendar se pripravljen kupiti tudi kaj rabljenega. Problem je torej priklop. Prav tako bi rad pripravil priklop za 12v polnilec.
Ker nisem neki elektro frik bom za to delo angažiral mojstra.
Če ima kdo kak predlog prosim na plano z njim.
Edina zadeva, ki me je pri čolnu malo bolj morila je montaža motorja.
Ker je montiran precej blizu klopi se trim na more čisto do konca dvigniti ker v zadnjih stopinjah nagiba lahko poškoduješ pokrov motorja.
Sedaj imam dve možnosti - montaža distančnika (ki bo motor potisnila npr 10 cm nazaj)
- ali montaža nekega stikala, ki bo trim ustavila pri dvigu.
Ima kdo kako rešitev na to temo?
Hvala vnaprej za odgovore.
Lep dan
Kristijan
Imam nekaj vprašanj. Čoln ima priklopljen samo en akumulator in drugega moram sam priključiti. Na njem je neko preklopno stikalo (1 aku, 2 aku ali oba).
Čolnu manjka samo GPS. Sam sem gledal garmina 421 vendar se pripravljen kupiti tudi kaj rabljenega. Problem je torej priklop. Prav tako bi rad pripravil priklop za 12v polnilec.
Ker je montiran precej blizu klopi se trim na more čisto do konca dvigniti ker v zadnjih stopinjah nagiba lahko poškoduješ pokrov motorja.
Sedaj imam dve možnosti - montaža distančnika (ki bo motor potisnila npr 10 cm nazaj)
Lep dan
Kristijan
Re: Končno zaarano :)
kixon napisal/-a:Hvala za vse komentarje. Čoln je kupljen.
Lep dan
Kristijan
Sam imam distancnik v obliki 10 cm debele vezane plosce.
elbarto napisal/-a:Vrezes obliko ki je ustrezna za distancnik in to 4-5 kosov, odvisno koliko se ga da postavit nazaj, trdno in mocno jih zavij skupaj.
Odtegni motor in pazi da ne pade dol, ga potegni nazaj, daj vmes distancnik in gotofo.
Priblizno tako...
Brez da s škripcem uničiš lastno težo motorja ne bo šlo. Skozi isti distančnik morajo iti vsi vijaki.
Čoln doma :)
Ok. Čoln je doma.
Glede motorja bom pustil kar tako kot je - pazil bom pri dvigovanju motorja. Tako ali tako bom letos samo jaz tisti, ki ga bo vozil pa še kak kompanjon za ribolov.
Čoln ima nekaj čez tono. Imam sidro, ki ima samo meter verige. Pravkar sem naročil 5 metrov dodatne verige, da ne bo težav pri sidranju (je to dovolj ali mora biti več?). Debelina verige je 10mm - velikost ušesa pa 50x35mm.
Pred nekaj dnevi sem nabavil tudi GPS 421s (za ribolov je sonda za globino skoraj nujna) - ravno urejam karte in priklop.
Karte si bom za enkrat "sposodil" od kolega. Upam, da bo delalo (en kolega ima 620ko drugi pa 420ko).
Težavo imam s priklopom GPS. Polek priklopa GPS moram rešiti še priklop drugega akumulatorja, ki ga imam doma. Skratka, če je kateri pripravljen pomagati in je iz MB prosim na ZS.
Danes sem bil v kabini pa se vonja bencin (med priklapljanjem vgradne posode za gorivo nismo nekaj dobro pritrdili) pa me zanima kako se najlažje znebiti vonja po gorivu? Sedaj čakam, da ne bo deževalo in da bom lahko prezračeval. Žena bo lepo vse počistila in upam, da bo pol s kakimi dišavami prišlo do neke normale.
Hvala za vse nasvete, ki sem jih bil deležen po forumu, zs in telefonu. Upam, da se bom v kratkem lahko udeležil kakega srečanja članov.
Sicer pa verjetno vsi veste kakšen je občutek, ko se ti uresničijo dolgoletne sanje. Komaj čakamo, da mine teh 10 dni in da gremo na morje
Glede motorja bom pustil kar tako kot je - pazil bom pri dvigovanju motorja. Tako ali tako bom letos samo jaz tisti, ki ga bo vozil pa še kak kompanjon za ribolov.
Čoln ima nekaj čez tono. Imam sidro, ki ima samo meter verige. Pravkar sem naročil 5 metrov dodatne verige, da ne bo težav pri sidranju (je to dovolj ali mora biti več?). Debelina verige je 10mm - velikost ušesa pa 50x35mm.
Pred nekaj dnevi sem nabavil tudi GPS 421s (za ribolov je sonda za globino skoraj nujna) - ravno urejam karte in priklop.
Karte si bom za enkrat "sposodil" od kolega. Upam, da bo delalo (en kolega ima 620ko drugi pa 420ko).
Težavo imam s priklopom GPS. Polek priklopa GPS moram rešiti še priklop drugega akumulatorja, ki ga imam doma. Skratka, če je kateri pripravljen pomagati in je iz MB prosim na ZS.
Danes sem bil v kabini pa se vonja bencin (med priklapljanjem vgradne posode za gorivo nismo nekaj dobro pritrdili) pa me zanima kako se najlažje znebiti vonja po gorivu? Sedaj čakam, da ne bo deževalo in da bom lahko prezračeval. Žena bo lepo vse počistila in upam, da bo pol s kakimi dišavami prišlo do neke normale.
Hvala za vse nasvete, ki sem jih bil deležen po forumu, zs in telefonu. Upam, da se bom v kratkem lahko udeležil kakega srečanja članov.
Sicer pa verjetno vsi veste kakšen je občutek, ko se ti uresničijo dolgoletne sanje. Komaj čakamo, da mine teh 10 dni in da gremo na morje
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 6 gostov