Razlika v porabi goriva med različnimi trupi
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
SR 290, navajaš brezvezne primerjave, kar ti je lepo pojasnil že kasaudio!
A sem slučajno napisal, da masa plovila nima vpliva??? Seveda ga ima, vendar pa v "normalnih pogojih" ima ta masa zelo majhen vpliv. Ugrez take barke se je povečal za 3 cm, kar je zanemarljivo, pluje pa seveda v čistem deplasmanskem režimu... Če bi meril porabo na taki barki pri 8 ali 9 vozlih, potem pa bi res bila poraba večja zaradi teh 450 kg!
A sem slučajno napisal, da masa plovila nima vpliva??? Seveda ga ima, vendar pa v "normalnih pogojih" ima ta masa zelo majhen vpliv. Ugrez take barke se je povečal za 3 cm, kar je zanemarljivo, pluje pa seveda v čistem deplasmanskem režimu... Če bi meril porabo na taki barki pri 8 ali 9 vozlih, potem pa bi res bila poraba večja zaradi teh 450 kg!
admin napisal/-a: Masa plovila seveda ima vpliv, vendar zelo zelo zelo zelo mali!
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Avg 11, 2016 18:03, skupaj popravljeno 2 krat.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
kasaudio napisal/-a:Mislim da tu govorimo o plovilih "ljudskih" dimenzij, tanker je pomoje popolnoma druga kategorija. Razlika med ugrezom praznega in polnega je velika in s tem je logično da se bo to precej poznalo na porabi.
Pri primeru, ki ga navaja admin je šlo za 450kg razlike, ki verjetno nima bistvenega vpliva na hidrodinamiko barke.
Koliko se bo 450 kg poznalo v odstotkih, je odvisno od velikosti -oziroma točneje dotedanje mase - tiste pasare.
Koliko se pozna razlika v dodatni masi pri enaki obliki trupa v izrivnem načinu plovbe, se morda vidi najbolje pri tekmah v jadranju monotipov (enakih jadrnic) v šibkem vetru, kjer so posadke dovolj različno težke. To, koliko razlika v masi vpliva, je mogoče pri dveh takih monotipih tudi enostavno preizkusiti.
Kjer gre trup enake oblike z večjim bremenom počasneje, bi za enako hitrost potrebovali večjo moč, to pa pri motorju praviloma pomeni večjo porabo.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Da ne bomo na pamet sem v kalkulator (Ne namišljen, temveč dober kalkulator!) vpisal dve plovili, ki naj bi pluli z 6 vozli in dobil naslednje podatke:
- vodna linija obeh 7 m
- masa prvega 3.000 kg in za 6,1 vozla je potreboval 10 konjev.
- masa drugega 2.500 kg in za 6,1 vozla je potreboval 8,3 konjev.
Če pogledaš razmerje med masami in razmerje med potrebno močjo, vidiš na obeh straneh enako razmerje, ki je 1,2 ali 0,83 gledano spodaj navzgor. Ob dobrem pogonu to pomeni točno tako razliko v porabi.
In ne mi zdaj o ljudskih in marsovskih dimenzijah. Hidrodinamika je vsaj za izpodrivna plovila od velikosti, ki zmore nosit miš, pa do največjega tankerja-za našo laično poznavanje fizike popolnoma enaka! Glede na enostavnost in logičnost zadeve mi resnično ni jasno kaj je tukaj nejasnega.
Tanker in jadrnico sem podal zaradi ekstrema, da bi lažje pojasnil problem in ne zato, da bi srečaval nezemljane.
In, da nadaljujem še z drugim delom Mickinega vprašanja: Tudi pri gliserjih se moč, hitrost in masa obnašajo v povsem enakih razmerjih kot pri izpodrivnih plovilih. Pri plovilih za razvedrilo in šport se večinoma hitrost dviga skoraj z korenom moči. Razlika do natančnega izračuna se enostavno določi z linearnim faktorjem, ki definira drsno lastnost dna in način pogona. Do hitrosti 85 vozlov in včasih tudi več, se aerodinamika tudi pri natančnih računih povsem zanemari.
In, da ne bo pretiranega copranja okrog hidrodinamike in mase se spomnite srednješolske ali celo osnovnošolske definicije o delu in tam boste kot po čudežu našli maso kot pomemben dejavnik na količino potrebnega dela za premik enega bremena v določenem času na določeni razdalji.
- vodna linija obeh 7 m
- masa prvega 3.000 kg in za 6,1 vozla je potreboval 10 konjev.
- masa drugega 2.500 kg in za 6,1 vozla je potreboval 8,3 konjev.
Če pogledaš razmerje med masami in razmerje med potrebno močjo, vidiš na obeh straneh enako razmerje, ki je 1,2 ali 0,83 gledano spodaj navzgor. Ob dobrem pogonu to pomeni točno tako razliko v porabi.
In ne mi zdaj o ljudskih in marsovskih dimenzijah. Hidrodinamika je vsaj za izpodrivna plovila od velikosti, ki zmore nosit miš, pa do največjega tankerja-za našo laično poznavanje fizike popolnoma enaka! Glede na enostavnost in logičnost zadeve mi resnično ni jasno kaj je tukaj nejasnega.
In, da nadaljujem še z drugim delom Mickinega vprašanja: Tudi pri gliserjih se moč, hitrost in masa obnašajo v povsem enakih razmerjih kot pri izpodrivnih plovilih. Pri plovilih za razvedrilo in šport se večinoma hitrost dviga skoraj z korenom moči. Razlika do natančnega izračuna se enostavno določi z linearnim faktorjem, ki definira drsno lastnost dna in način pogona. Do hitrosti 85 vozlov in včasih tudi več, se aerodinamika tudi pri natančnih računih povsem zanemari.
In, da ne bo pretiranega copranja okrog hidrodinamike in mase se spomnite srednješolske ali celo osnovnošolske definicije o delu in tam boste kot po čudežu našli maso kot pomemben dejavnik na količino potrebnega dela za premik enega bremena v določenem času na določeni razdalji.
@sr290
Kateri kalkulator si uporabil, če ni skrivnost. Bi rad videl kolikšna je razlika če hitrost spustiš na 5 ali 4.5 vozle.
Me te stvari zanimajo, ker tudi sam pri 4-5 vozlih ne opazim razlike v porabi v L/nm pri malo oz. precej naloženem čolnu.
@kr3mn
Če ni skrivnost, za kakšnega 6m gumenjaka gre in s katerim 90hp 2t motorjem si ga 3 ure žgal na 35 vozlih?
Kateri kalkulator si uporabil, če ni skrivnost. Bi rad videl kolikšna je razlika če hitrost spustiš na 5 ali 4.5 vozle.
Me te stvari zanimajo, ker tudi sam pri 4-5 vozlih ne opazim razlike v porabi v L/nm pri malo oz. precej naloženem čolnu.
@kr3mn
Če ni skrivnost, za kakšnega 6m gumenjaka gre in s katerim 90hp 2t motorjem si ga 3 ure žgal na 35 vozlih?
kasaudio napisal/-a:@sr290
@kr3mn
Sr290 tudi mene bi zanima kalkuljator ta. Za izracun razlike v tezi. Ali pa ce mi ti zracunas.
Vodna linija 8.5m teza 3.5T in 7 ton
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Brez zamire, ampak v tej temi ne vidim več razloga, da bi se še ukvarjal z vami. Šolajte se drugje, kjer so plačani za to in če so svoje delo doslej slabo opravili, povejte Štruklju in ne mene sežigat po čarovniško.
Enkrat sem na tem forumu že objavil tale kalkulator, ki zajema formule za izpodrivna, pol izpodrivna plovila in različne tipe gliserjev. Poiščite in se igrajte, ob rezultatih pa vklopite žolco v glavi in pozabite na mite.
Micka; poraba bo ob enaki hitrosti premo sorazmerna razliki v masi, če je pogon temu kos in, če kapitan ve kaj dela.
Enkrat sem na tem forumu že objavil tale kalkulator, ki zajema formule za izpodrivna, pol izpodrivna plovila in različne tipe gliserjev. Poiščite in se igrajte, ob rezultatih pa vklopite žolco v glavi in pozabite na mite.
Micka; poraba bo ob enaki hitrosti premo sorazmerna razliki v masi, če je pogon temu kos in, če kapitan ve kaj dela.
Logično je, da je poraba premosorazmerna z maso. To je ravno tako, kot da bi rekel, da pri letalu ni pomembna teža pri porabi goriva.
Recimo, pri avtih je drugače, zato ker tam aerodinamična komponenta vpliva veliko bolj kot pa večje kotalno trenje zaradi teže, če govorimo o potovalnih hitrostih s konstantno hitrostjo.
Recimo, pri avtih je drugače, zato ker tam aerodinamična komponenta vpliva veliko bolj kot pa večje kotalno trenje zaradi teže, če govorimo o potovalnih hitrostih s konstantno hitrostjo.
kasaudio napisal/-a:@sr290
@kr3mn
yamaha 902T in yamaha 1154T
Relacije: Lun (Pag) - Zadar, Lun - Malinska (Krk), Lun - Losinj. vcasih po 2x na dan. Tudi na bencinski...
EDIT: se bom pa vnaprej opravicil, katerim isti motori pijejo 6L pri 22vozlih.
Brez zamire, ampak v tej temi ne vidim več razloga, da bi se še ukvarjal z vami. Šolajte se drugje, kjer so plačani za to in če so svoje delo doslej slabo opravili, povejte Štruklju in ne mene sežigat po čarovniško.Very Happy
No nihče noče nikogar sežigat in napadat. Preprosto podvomil sem v dejstvo da za tanker in kanu veljajo enake formule. In v dvomih glede tega sem še vedno. Pa res bolje da zaključimo debato na tak način ker res nima smisla. Mirno morje.
Pa še jaz..
Letos mi je prijatelj posodil Sessa Marine Key Largo 25..
Teža komplet 2500kg
Motor 2x 150KM
Tank :500L
Voda : 150L
Izmerjeno na Yamaha tank fuel menagerjih
Ker sem imel čas in voljo sem plul v vseh režimih od 5kn-38kn
Poraba:
do 5kn.. 1,5l na miljo seveda
od 5-8 1,8-2l
od 8-22 1,8-2l
do 30kn 2,2l
od 30-38 3l
Torej tudi gliser se splača najbolj vozit v plesmanski plovbi..
Še dobr da se drugo leto vozim max do 8kn... ha ha ha
Letos mi je prijatelj posodil Sessa Marine Key Largo 25..
Teža komplet 2500kg
Motor 2x 150KM
Tank :500L
Voda : 150L
Izmerjeno na Yamaha tank fuel menagerjih
Ker sem imel čas in voljo sem plul v vseh režimih od 5kn-38kn
Poraba:
do 5kn.. 1,5l na miljo seveda
od 5-8 1,8-2l
od 8-22 1,8-2l
do 30kn 2,2l
od 30-38 3l
Torej tudi gliser se splača najbolj vozit v plesmanski plovbi..
Še dobr da se drugo leto vozim max do 8kn... ha ha ha
Fiat Justitia ... Some day....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti