Nakup prvega čolna in kaj vse je povezano z njim
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Ma glej, finančno se mogoče res ne splača kupit in vzdrževat čolna za 14 dni morja,...vendar stroški niso tako gromozanski kot ti hočejo nekateri prikazat, sam imam 4,5 starejšo lupino s tohatsujem 50, vsi fiksni stroški so okoli 500-600 eur/leto z izgubo vrednosti vred. Če računaš da te najem takega čolna v sezoni košta 100/dan je to 5-6 dni "brezskrbne" vožnje,...v 16 dneh pa lah narediš s svojim kajpavem ene 10 dni,...ker not pa ven in ene dva dni dež in kak dan pavze.... torej si lih na meji da se splača.....Ukvarjanje s čolnom pa lahko smatraš za + kot hobi in veselje za otroke,...ali pa - kot dodatno delo in matrarijo,.....ampak v tem primeru potem itaq ni zate ker dela je s čolnom res kar precej če ni lih nov za 20keur+,....
morosito napisal/-a:Vse kar je nad 6metrov in 100 konjskih moci navzgor je plovilo...kar ti vzame cas, zivce in denarja.
Vse ostalo navzdol so same igrace ki ne potrebujejo nobenih velikih stroskov, se manj pa veliko vzdrzevanja saj bos plovilo uporabljal 10 dni v letu...ampak bos moral placevati letne dajatve, zavarovanja, kasko, vpisi v register, tehnicne preglede vso leto...vozil pa se bos 10 dni. Je to res smiselno? Sorry za izraz samo meni je to res butasto!
Najboljse pa bi ti svetoval da plovila sploh ne kupis ampak da si vsako leto rentas na priljubljeno destinacijo saj verjemi mi: bos sel DOOOOOOOSTI bolj poceni skozi.
In ne bo ti zal....
Ma glej pri takem razmišljanju je vsak hobi butast ker stane denar in čas in živce
Če te čolni veselijo in smatraš to kot hobi go for it, če pa ne potem je najem boljša možnost.
S hobijem je super, ko te tudi ostali pri tem podpirajo...
Če pa bo žena že pred nakupom slabe volje, potem bo pa vsaka malenkost (pa tudi samo čiščenje po vožnji, kaj šele priprava in popravila/vzdrževanje) potencirana nejevolja.
Rentanje čolna se zdi na prvi pogled drago. Če boš našel kakšne lokalce ki izposojajo čolne (pa magar neko leseno banjo) imajo ponavadi na njih delujoče motorje in urejene priveze.
Pojdi na dopust, zmeni se, da bi čoln rental za nekaj dni v kosu, zmeni se za popust in se boste imeli fino. Ne boš skrbel kje bo čoln privezan, ne bo te skrbelo koliko boš plačal za privez, če bo kaj crknilo boš poklical in te bodo odvlekli nazaj in dali drug čoln, ne bo ti potrebno vleči čolna na morje na prikoli, ne boš iskal klančin in posledično z morsko vodo uničeval ležajev prikolice... To je samo nekaj malenkosti, brez popravil in naštetih nevšečnosti, ki se lahko zgodijo.
Rentanje te bo na koncu stalo manj kot poceni čoln za 10 oz. 14 dni.
Da ne govorim o slabi volji, ki lahko nastane in se bo vlekla kadarkoli bo beseda nanesla na dopust (na katerikoli za nazaj in naprej)...
Če vam bo všeč in bo žena za stvar boš prihodnje leto povečal budget in tako pogledal za kakšno boljšo zadevo oz. vsaj spoznal smernice na kaj biti pozoren ob nakupu. Z najemom čolna pa boš potešil tisto prvo navdušenje, se malo umiril in na zadevo pogledal z drugega kota.
Je pa navtika velik hobi, še takrat ko misliš, da si vse uredil in spedenal do zadnje malenkosti te preseneti
Lp, A
p.s.: Malo pobrskaj po forumu, zapisane imaš prigode tako lastnikov manjših cenejših čolnov, ter tistih z večjimi plovili in tegobe, ki nas morjeplovce spremljajo

Če pa bo žena že pred nakupom slabe volje, potem bo pa vsaka malenkost (pa tudi samo čiščenje po vožnji, kaj šele priprava in popravila/vzdrževanje) potencirana nejevolja.
Rentanje čolna se zdi na prvi pogled drago. Če boš našel kakšne lokalce ki izposojajo čolne (pa magar neko leseno banjo) imajo ponavadi na njih delujoče motorje in urejene priveze.
Pojdi na dopust, zmeni se, da bi čoln rental za nekaj dni v kosu, zmeni se za popust in se boste imeli fino. Ne boš skrbel kje bo čoln privezan, ne bo te skrbelo koliko boš plačal za privez, če bo kaj crknilo boš poklical in te bodo odvlekli nazaj in dali drug čoln, ne bo ti potrebno vleči čolna na morje na prikoli, ne boš iskal klančin in posledično z morsko vodo uničeval ležajev prikolice... To je samo nekaj malenkosti, brez popravil in naštetih nevšečnosti, ki se lahko zgodijo.
Rentanje te bo na koncu stalo manj kot poceni čoln za 10 oz. 14 dni.
Da ne govorim o slabi volji, ki lahko nastane in se bo vlekla kadarkoli bo beseda nanesla na dopust (na katerikoli za nazaj in naprej)...
Če vam bo všeč in bo žena za stvar boš prihodnje leto povečal budget in tako pogledal za kakšno boljšo zadevo oz. vsaj spoznal smernice na kaj biti pozoren ob nakupu. Z najemom čolna pa boš potešil tisto prvo navdušenje, se malo umiril in na zadevo pogledal z drugega kota.
Je pa navtika velik hobi, še takrat ko misliš, da si vse uredil in spedenal do zadnje malenkosti te preseneti
Lp, A
p.s.: Malo pobrskaj po forumu, zapisane imaš prigode tako lastnikov manjših cenejših čolnov, ter tistih z večjimi plovili in tegobe, ki nas morjeplovce spremljajo
tisti ki pravi da je klicek uporaben na jadranu in da so se vedno fajn mel, ali nikoli ni probal kaj boljsega ali pa je zabit kot 10 metrska stirna v zemljo da nima obcutka. V casih ko ni bilo drugega je blo to ok, danes so pa to muzejski primerki.
poleg tega, tist ki po ZSju pise izkusnje, itaq ve da bi ga na kriz pribil v odprti temi. Kupi, pa se nasraufej namesto da bi se navozil, pa baba nej ti jih ene 2x mal napove, ko bo delal se naguncaj, pa bo fajn dopust
poleg tega, tist ki po ZSju pise izkusnje, itaq ve da bi ga na kriz pribil v odprti temi. Kupi, pa se nasraufej namesto da bi se navozil, pa baba nej ti jih ene 2x mal napove, ko bo delal se naguncaj, pa bo fajn dopust
tisti ki pravi da je klicek uporaben na jadranu in da so se vedno fajn mel, ali nikoli ni probal kaj boljsega ali pa je zabit kot 10 metrska stirna v zemljo da nima obcutka. V casih ko ni bilo drugega je blo to ok, danes so pa to muzejski primerki.
evo temo od meteorja.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0
evo temo od meteorja.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0
AEgir napisal/-a:Najem ni poceni niti ni dober za nič. Svoj čoln ko enkrat urediš vse, stane na leto nekih 50-100 zavarovanje in 30-40 hrvaška vinjeta in kokr daš za privez. Torej za en do dva dni najema neke banje brezvezne. Kje vi tle vidite računico?
Tudi meni ni najbolj jasno kje je "tle" računica
Npr.:
- tedenski najem čolna dolžine 6 - 7 metrov z motorjem cca. 200 km je cca. 1.500 ali prej 2.000 EUR
- uporaba cca. 8 tednov letno, znese torej cca. 16.000 EUR
- ob primernem lastniškem vzdrževanju je lahko čoln v uporabi 15 - 20 let
- po tej računici je za 20 let najema potrebno odšteti preko 300.000 EUR
Če torej povzamem, te najeme lahko priporočajo le takšni, ki svojih čolnov niso imeli, oziroma koristijo čoln manj kot teden dni letno
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
.
Dej AEgir, poglej malo okoli sebe in poglej kje vse ljudje živimo-jo. Čoln s prikolo ne moreš pustit na parkirišču pred blokom. V garažo ne gre, ker je skoraj vsaka prikola daljša od naših garaž. Žlahti, prjatlom tudi ne moreš vsilit na parcelo. Saj denar ni vse!
Pa tudi neki zrel žačetnik naj se malo preizkusi, kakšen tip čolna mu bo ustrezal. Pa gospa žena in otroci bodo lažje konstruktivno komentirali.
Ni slabo če veš za končni strošek. Bolje nekaj sto evrov letno potrošit brez slabe volje, kot pa pregovarjanje, slaba volja in posledično slab dopust.
Je pa zanimivo, da ko hodimo trije kompanjoni na jesenski ribolov, je kar težko rentat neko bano za ribolov. Domačini so ko vrag posesivni, ljubosumni na svoje pente. Penta je na otokih motor za barko do 10 konjev. Takoj jim omenim, da pripeljem svojo pento s seboj in naj mi posodijo samo čoln. In smo hitro zmenjeni. Predno sem se navadil na to, sem se naposlušal, kako je u kvaru, ne radi dobro, zajebava, samo veslanje kuči, itd.
Skratka, ne potrebujejo vsi lastništva, da okusijo plovbo, oddaljene dstinacije za kopanje, včasih malo ribolova, ali pa kruzanja malo naokoli. Se še kdo spomni izpred 40 let elanovih pasar v Poreču s T4? Neznansko količino užitkov so ustvarile za nebroj turistov. Pa danes gledam floto za rentanje v Stelamarisu-Umag. Izbiraš od Hondice 4, do konkretne mašine zadaj.
Na Lošinju imaš zelo konkretne čolne gumenjake in plastik, ki se ločijo po barvah, moči in velikosti, .... Pa niso vsi najemniki budale, ki se ne znajdejo in zapravijo v enem dnevu toliko, kot jih neka banja stane celo leto.
Pa ne misli, da je to kakšen napad nate AEgir, kje pa, samo malo si mi ponudil iztočnico, jaz pa napisal misli.
.
Dej AEgir, poglej malo okoli sebe in poglej kje vse ljudje živimo-jo. Čoln s prikolo ne moreš pustit na parkirišču pred blokom. V garažo ne gre, ker je skoraj vsaka prikola daljša od naših garaž. Žlahti, prjatlom tudi ne moreš vsilit na parcelo. Saj denar ni vse!
Pa tudi neki zrel žačetnik naj se malo preizkusi, kakšen tip čolna mu bo ustrezal. Pa gospa žena in otroci bodo lažje konstruktivno komentirali.
Ni slabo če veš za končni strošek. Bolje nekaj sto evrov letno potrošit brez slabe volje, kot pa pregovarjanje, slaba volja in posledično slab dopust.
Je pa zanimivo, da ko hodimo trije kompanjoni na jesenski ribolov, je kar težko rentat neko bano za ribolov. Domačini so ko vrag posesivni, ljubosumni na svoje pente. Penta je na otokih motor za barko do 10 konjev. Takoj jim omenim, da pripeljem svojo pento s seboj in naj mi posodijo samo čoln. In smo hitro zmenjeni. Predno sem se navadil na to, sem se naposlušal, kako je u kvaru, ne radi dobro, zajebava, samo veslanje kuči, itd.
Skratka, ne potrebujejo vsi lastništva, da okusijo plovbo, oddaljene dstinacije za kopanje, včasih malo ribolova, ali pa kruzanja malo naokoli. Se še kdo spomni izpred 40 let elanovih pasar v Poreču s T4? Neznansko količino užitkov so ustvarile za nebroj turistov. Pa danes gledam floto za rentanje v Stelamarisu-Umag. Izbiraš od Hondice 4, do konkretne mašine zadaj.
Na Lošinju imaš zelo konkretne čolne gumenjake in plastik, ki se ločijo po barvah, moči in velikosti, .... Pa niso vsi najemniki budale, ki se ne znajdejo in zapravijo v enem dnevu toliko, kot jih neka banja stane celo leto.
Pa ne misli, da je to kakšen napad nate AEgir, kje pa, samo malo si mi ponudil iztočnico, jaz pa napisal misli.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
AEgir napisal/-a:Najem ni poceni niti ni dober za nič. Svoj čoln ko enkrat urediš vse, stane na leto nekih 50-100 zavarovanje in 30-40 hrvaška vinjeta in kokr daš za privez. Torej za en do dva dni najema neke banje brezvezne. Kje vi tle vidite računico?
100 eur in več te pride samo primer in AF.
Cena osnovnega zavarovanja čolna v SLO ne vem koliko je, je pa na Hrvaškem 50 eur. Prav tako se vsako leto plača neko plovno dovoljenje oz. kar koli že imajo.
Zavarovanje in registracija prikolice te pride cca 80-90 eur
Servisa niti omenli še nismo...
Že samo za fitinge za tendo veš koliko si dal...
@AEgir, sem bral tvoje objave in lahko rečem vse čestite in pohvale tvojemu projektu. Tule le repliciram uporabniku, ki je povprašal po mnenju v vezi nakupa čolna (starejši letnik z verjetno ne najbolj zanesljivim delovanjem) verjetno nekaj tednov pred dopustom, da bi z njim raziskoval bližnje otočke. Sam pa veš koliko časa vzame poseg na motorju, kaj šele takrat ko si na dopustu in dnevi tečejo še hitreje kot doma).
Sicer pa, napisal sem svoje mnenje na podlagi lastnih izkušenj. Moje začetno navdušenje bi me lahko stalo zelo drago, ker sem tudi sam razmišljal in gledal na način, sej to pa lahko sam in to pa ni težko popravit izboljšat... Zadeve so se takrat na srečo obrnile tako da v tist nakup nisem šel, sem pa z isposojo t.i. lesene banje spoznal nekaj stvari, na katere nisem nikoli niti pomislil. In na katere ne pomisli 90% ljudi predno prvič stopijo na čoln.
In kakorkoli, če bi šel gledat izključno iz ekonomskega stališča se marsikateri lastniški čoln ne izplača in bi bila izposoja ugodnejša. Sploh pa na samem začetku, ko si marsikdo sploh ne predstavlja koliko zadev potegne za seboj delujoči čoln, kaj šele takšen, kjer je delovanje pod vprašajem.
Bolje da reskira 300 eur za izposojo na dopustu, vsak dan se tako ali pa tako nebi šli vozit na otočke, spozna zadevo in kupi čoln ko se vrne nazaj. Mogoče pa kdo celo na Hrvaškem kaj prodaja če bi ga to tako prevzelo. Ali pa naj pokliče morjeplovca, ki prodaja zadevo pa naj si ga ogleda v živo. Po forumu ga bo težko kupit.
Marcel_Mastnak napisal/-a:Kremni sej delno mas prau ne pa tak hud bit 😄 Povej kir coln do 4m je pa pol dober? Pa ne rect da gumica ker za tak gumjak se rit ne smes sroko met ker ti ne pase not... eni furamo pac mal bolj s stisnjenimi zobmi 😁
zgleda da sm zivcno pretresen, ker sm parkiral enmu k.rcu ljubljanskemu v prednjo kolo danes zutri, ko sm se z motorjem vracal z Murterja na Pag, pa je butalc gledal mene pa babo, pa vseen vn zapelal. Sicer ni nic skode razen na motorju je en pad mal opraskan (za avto od onega me zaboli), samo pondelk se ni najbolj zacel
ja mala guma...ne bos je potopil, ledvicnih kamnov pa tud ne bos mel
prvo kot prvo, 99% ljudi ne sraufa svojih motorjev. Se manj je elektricarjev. Placa nima 50% ljudi. Se pravi morjo vse placat pa 3x tolk cajta zabit kot tisti, ki si lahko sami pomagajo. Poliester je za 99,9% slovencev nekaj kar nikol ne bojo delal.
Za 4m gumico zdele v sezoni tu na Rabu, Pagu ali Losinju odstejes 50-60 EUR na dan. a je 350 EUR bo konc sveta? Pa najemas dons pa jutr, pa cez 3 dni spet...pa je se ceneje. Lastnisko plovilo je najdrazja varianta, sploh za ljudi ki grejo za max 10 dni na morje (kar je slovensko povprecje) in ne koristijo colna vec kot 7 dni na leto.
tisti ki nima svoje bajte na morju, placa se za prikolico, pa za vez, pa sabo vlect, pa apartmaje iskat ki majo sploh v blizini kak pomol pa tako naprej...za zacetek je boljs coln najet. Pol se pa sam odlocis a je vredno al ne.
jozko napisal/-a:AEgir napisal/-a:Najem ni poceni niti ni dober za nič. Svoj čoln ko enkrat urediš vse, stane na leto nekih 50-100 zavarovanje in 30-40 hrvaška vinjeta in kokr daš za privez. Torej za en do dva dni najema neke banje brezvezne. Kje vi tle vidite računico?
Tudi meni ni najbolj jasno kje je "tle" računica![]()
Npr.:
- tedenski najem čolna dolžine 6 - 7 metrov z motorjem cca. 200 km je cca. 1.500 ali prej 2.000 EUR
- uporaba cca. 8 tednov letno, znese torej cca. 16.000 EUR
- ob primernem lastniškem vzdrževanju je lahko čoln v uporabi 15 - 20 let
- po tej računici je za 20 let najema potrebno odšteti preko 300.000 EUR
Če torej povzamem, te najeme lahko priporočajo le takšni, ki svojih čolnov niso imeli, oziroma koristijo čoln manj kot teden dni letno
Sorry, sem mogoče spregledal in se pogovarjamo o gliserjih 6 - 7 m dolžine ali o starem kličku in izkušnjah prvega nakupa?
Sicer pa je zgoraj @kr3mn1 napisal točno tisto kar si mislim o najemu.
https://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=225249
Ta Elan 070 je sicer že nekoliko bolj podoben čolnu a star. A je to kaj več od čolna al tudi bolj kot ne jajc?
Mislim da bomo res kar tako nardili, da grem nardit ta izpit, pol pa rentamo kaj do 5 m za kak dan ali dva in če mi bojo že te vsi jamrali pol tak nima smisla da kaj kupujem.
Ta Elan 070 je sicer že nekoliko bolj podoben čolnu a star. A je to kaj več od čolna al tudi bolj kot ne jajc?
Mislim da bomo res kar tako nardili, da grem nardit ta izpit, pol pa rentamo kaj do 5 m za kak dan ali dva in če mi bojo že te vsi jamrali pol tak nima smisla da kaj kupujem.
Nazadnje spremenil bomber111, dne Po Jul 31, 2017 15:42, skupaj popravljeno 2 krat.
Za 10 dni morja se ne splača imeti svojega čolna, najem je cenejši.
Mi hodimo za 3 tedne in najem bi me stal recimo 1500€ in če računam 5 let kolko ga imam je to 7500€. Mene je do zdaj stal vse skupaj kakšnih 6000€, vreden je še 3000€ (imam novo prikolico).
Torej za mene je računica, ker nisem kupil novega. Če bi kupil novega pa bi bil sigurno v minusu, če upoštevaš amortizacijo.
Mi hodimo za 3 tedne in najem bi me stal recimo 1500€ in če računam 5 let kolko ga imam je to 7500€. Mene je do zdaj stal vse skupaj kakšnih 6000€, vreden je še 3000€ (imam novo prikolico).
Torej za mene je računica, ker nisem kupil novega. Če bi kupil novega pa bi bil sigurno v minusu, če upoštevaš amortizacijo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti