Nasveti in pomoč pri nakupu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

Re: Nasveti in pomoč pri nakupu

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » To Sep 05, 2017 10:01

Jaz imam 2052 isto 5.0 (mislim da je prehodnik 212) in zato mi ni jasno ko pišejo da notranji motorji niso OK oz. dragi.

V tej dolžini gliserja z kabino skorajda ni za denar ki ga gledaš ter izvenkrmnim motorjem, z notranjim jih je pa kar nekaj :)
bošk
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a bošk » To Sep 05, 2017 13:04

Pozdravljeni
Tudi jaz iščem fishermana, pa me zanima kaj menite o motorju evinrude 150 e-tec.

hvala in lp
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » To Sep 05, 2017 13:30

ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » So Dec 02, 2017 21:27

Imam Stingray 195 z notranjim motorjem volvo penta 3.0 in zelo zadovoljen. Moj prvi coln, vendar ze 3. sezono brez problemov, reden servis in vzdrzevanje. Mogoce je servis res nekoliko drazji od tistega z izvenkrmnim, vendar ta motor deluje odlicno. Kupil pri 150ih urah za nekaj vec od tvoje max. cene, letnik 2007, nekaj se dal nanj...

Je pa res, da je teza z motorjem nekaj vec od 1200kg, zato bos rabil b+e kategorijo in priporocam dvoosno prikolico, saj je na enoosni malo nerodno vse skupaj, se pa da.

Zaradi gornjega mi ni janso zakaj pisejo da se za ta denar ne da dobiti kvalitetnega colna.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Dec 04, 2017 10:41

OGORAZD napisal/-a:pa lahko načnemo temo zakaj roke stran od notranjih motorjev :evil:

Google ma vse odgovore.. :)

- Outboards are designed specifically for boating. Inboard/outboards are just “marinized” automobile engines stuck in a boat.
- Outboards provide more room in the boat because they are installed on the transom, outside the boat. I/O engines are in the cockpit which takes up a lot of the boat that can be used for other features and comfort.
- The Yamaha four strokes offer higher performance–quicker to plane, quicker 0 to 30 MPH, and faster top-end per HP.
- Four-stroke outboards offer much better fuel economy, less GPH, more MPG than I/O motors.
- Outboards offer better power to weight ratio. Typical a four-stroke outboard is approximately 400 to 500 pounds lighter than its inboard/outboard counterpart.
- Outboards have a more shallow draft allowing you to fish and boat in skinnier water than you can with an I/O.
- Outboard motors are much more accessible and require less maintenance, no winterizing, and easier to work with the outboard outside the boat.
- In the last 4 years, fiberglass outboard registrations have increased +29.8% while I/O’s have declined 18.2%. In other words, more people want four-stroke outboards.*
- A boat equipped with an outboard is easier to repower or trade up to more HP or newer technology. To replace an inboard/outboard motor would be much more costly.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 04, 2017 12:28

AEgir, bodi dober in malo napiši še, če imajo tudi inboardi kakšne prednosti in kakšne so :wink: (in kdaj katere po tvojem mnenju prevladajo)

Pride mi na misel plovilo, ki se po prevrnitvi ali položitvi samo izravna (zaželjeno, morda tudi zahteva za večino sodobnih jadrnic, pa za rešilne čolne in podobno), kjer bi po prevrnitvi in postavitvi nazaj najbrž rabil poseben outboard, da ta spet štarta. Pa na oceanske poti, kjer v primeru okvare najbrž na vodi težko 'šraufaš' izvenkrmno mašino, da bo spet stekla, čeprav v tesnem motornem prostoru tudi ni udobno.

V glavnem, najbrž so tudi kake pomakljivsoti izvenkrmih in prednosti notranjih?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Dec 04, 2017 16:01

V glavnem je prednost notranjega motorja izključno ta, da ni omejen kar se tiče moči. V barko lahko stlačiš ogromen motor, kar pri outboardu ne gre. Ostalo je vse več ali manj na strani izvenkrmnika.

Za razne službe, kjer bi se čoln prevračal in potapljal, pa trenutno ameroti uporabljajo raider izvenkrmnike (predelan tohatsu), ki so sposobni preživeti padec v morje iz letala, 18 ur ležati 10m globoko v morju z vodo v cilindrih in po potegu iz vode prižgati v 5 minutah. Poleg tega delajo na bencin, nafto, kurilca...

Tudi v službi hitrega švercanja kokaina po vodi so izvenkrmniki precej priljubljeni ;)

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Po Dec 04, 2017 17:08

Jaz placujem povprecno 180€ servis za mojo hondo pri uradnem serviserju in mi izpolne servisno knjigo in da stempiljko.
To je vse..delam ga na vsake 120ur cca.

Edino kar te upali so iridium svecke enkrat na par let..sam to mojem isto v mercruiser...
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » Po Dec 04, 2017 17:57

Ja tudi po vseh sejmih znajo povedat da je porast v prodaji outboardov, no če pa iščem gliser z kabino velikost 22-24 feetov za cca 10-13 tisoč drugega kot inboarda ne bom našel. To se bo verjetno spremenilo čez 10-15 let ko bodo na trugu rabljeni čolni te dolžine z outbordi ki se prodajajo v današnjih časih.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta