Nakup 1.čolna - prosim pomoč

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

sasiti
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasiti » Sr Jul 11, 2007 19:36

Danes sem malo iskal motorje in ugotovil, da 2 taktnih motorjev za čolne sploh ne prodajajo več. Od 1.1.2007 jih namreč zaradi okoljevarstvenih standardov ne smejo več prodajati. Zato sem se odločil, da si kupim rabljenega tomosa 4,5 ali 4,8. Na netu sem našel eno varianto skupaj z maestralom 9. Ker sem na te motorje ne spoznam preveč, vas prosim za nasvete, na kaj moram biti pozoren pri nakupu. Kako opazim hibe motorja? Je to možno na suhem ali ga je bolje sprobati v vodi? Pa rabljene gumice - so kakšni predeli, na katerih najpogosteje spuščajo (predvidevam da spoji)? Se da na kakšen hiter način ugotoviti, kje spušča (milnica...??)?
Hvala za pomoč.
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » Sr Jul 11, 2007 22:31

Če bi hotel odgovoriti na vsa tvoja vprašanja bi potreboval kar nkaj strani. Najbolje je da seboj vzameš kakšnega kolega ki se spozna ta takšne stvari. Na kratko, puščanje čolna lahko preveriš z milnico, materjal tubusov ne sme biti grob ( ne sme puščati barve ko po njem potegneš z roko), mesto kjer se krma stika z čolnom mora biti dobro zalepljeno, vsi leseni deli ne smejo imeti črnih mest (gnitje elesa).. Motor je potrebno zagnati v vodi, če noče vžgati so izgovori o konzerviranosti motorje neumesni, teči mora enakomerno, brez "čudnih" zvokov, menjalnik mora prestavljati takoče... Pa še to...malo denarja malo muzike...LP
Mitja64
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Mitja64 » Po Sep 24, 2007 10:40

Malo zapozneli odgovor oz. predlog glede registracije.
Kupiš Yamaho 6 KS, zamenjaš nalepke z 5 KS, jo "naviješ" na 8 KS in verjetno boš lahko glisiral.
Glede življenske dobe pa ne vem.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost