ANTIFOULING TRUPA DA ALI NE ??

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Če Avg 28, 2008 10:43

Zdravo

Jaz sicer nimam antifaulinga gor na plovilu pa sem imel plovilo tudi v vodi od maja do 20.8.2008 nonstopv vodi.

Čistil sem ga vsak teden ali pa res res minimalno na 10 dni da je šlo še lepo dol. Maska pa gremo pucat. Lokacija Barbariga nasproti brionov

Noga in trup sta kot iz tovarne .Sem ga še slikal.

Sosed ,ki je imel plovilo zraven mene in ga sploh ni čistil je imel plovilo spodaj tako kot bedanc brado grozno. Ok je vsaj dobil dobro vodno linijo za nanos antifaulinga.

Res pa je ,da moraš biti vsak teden na morju ali kot sem napisal vsaj na 10 dni .Maska in gremo pod vodo .

Če se ti ne ,da potapljat obvezno res obvezno gor antifauling tako kot je napisal admin. ima čisto prav.

OdgovorNapisal/-a lukach » To Sep 02, 2008 14:16

No tudi sam imam letos v vodi novo plovilo.Lokacija (Pineta) Fažana nasproti Brijonov (fojki nisem te nič videl:)

Letos imam coln v vodi cca 3 tedne.Antifoulinga nisem nanesel ravno zaradi tega, ker sem želel, da vidim kje je vodna linija.Po 14 dneh v vodi je trup še vedno čist, peta pa kot nova.Je pa res, da sem peto preden je sel coln v morje posprejal z nekim antikorozivnim sprejem (naredi neki tanek film), ki sem ga nabavil v KAMMu.
Zanima me naslednje...Čoln je relativno hiter 55mph, kaj mi predlagate, 2x primer, ter 2x hard racing?
Glede pete pa ne vem kaj naj naredim.Rad bi neki tak premaz, katerega bi lahko konec sezone z visokotlačnim čistilcem odstranil.V trenutku, ko peto prebarvas, zgleda kot, da bi bila stara 10 let, to pa seveda nočem.
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » To Sep 02, 2008 15:10

lukach zdravo

Lepo ,da je še eden iz našega konca Barbariga - Pineta

Sva skoraj soseda .Ja letos sem bil celo poletje na morju pa tudi jaz tebe nisem nič videl .Razen ,če nisi tisti z 10 m jahto ,pol se ti sploh nisem upal približati ha ha malo heca .Za drugo leto se moramo obvezno najti .Saj sem res veliko na morju .

Moje osebno mnenje glede antifaulinga je takole.

Če imaš plovilo res v vodi samo 1 do 3 tednov in si vmes še kaj na morju .Ter seveda ,da se ti ,da vsak teden ali vsaj na 10 dni minimalno potapljat pod čoln potem antifaulinga sploh ne rabiš.In če se tega držiš potem je ok.

Verjamem pa ,da se ti tudi v teh 3 tednih ni nabralo nič.Imaš namreč samo rjavo vodno linijo ter spodnji trup.Jaz sem to pri sebi učistil brez problema v 10 minutah 7 m čolna z

06231528 Čistilo za dno čolna hull cleaner (Zadeva je fantastična .Spodnji del je čisto bel kot nov.

Jaz osebno sem bil celo poletje brez in vse je šlo brez problema .
Čoln+ peta očiščeno in vse kot novo.Dokler se mi ,da potapljati ne bom dajal še nič gor.

Toplo res toplo pa ti priporočam ,če nisi pristaš potapljanja in imaš plovilo v vodi dalj kot 4 tedne ,in ti pri tem plovilo v vodi npr 2 tedna celo pri miru stoji , da obvezno naneseč antifauling.Ker bo drugače teklo veliko znoja ,da se bo očistilo.

Pri prejšnjih novih čolnih sem uporabljal hard racing 2x primer 2 x antifauling.Res super zadeva ,da je plovilo vsako sezono 3 mesece v vodi prevoziš vsaj 50 ur.Ti bo pri takem tempu antifauling zdržal 3 leta .Ne verjemi tem majstrom,ki to nanašajo ,da je potrebno vsako leto mazati. Verjemi preizkušeno na dveh čolnih .Res je ,da se ti bo spredaj mogoče že malo pokazal rdeč primer .In če te to ne moti potem si vsaj 3 leta brez skrbi. To govorim 100 % preverjeno na dveh čolnih.

Glede premaza pete ha tukaj bo večni problem glej prejšnje forume .Kako rešujejo ,ko boš vse prebral ti ne bo nič bolj jasno kaj narediti.

Eni jo kar prebarvajo z res pravim antifaulingom.Samo potem je z original barvo pete adijo .
Verjemi mi Če hočeš vsako leto lepo peto,pomaga edino sledeče
1 /Če si odsoten vsaj 1 teden (Na peto daj črno vrečo ) ps ne pozabi lepo sneti.
2/Ta premaz ,ki ga uporabljaš do sedaj je samo za cca 2 - 3 tedne tedna.Tudi sam sem ga uporabil nič kaj posebnega.
3 /Redno v roke nežno viledo ter maska .Ne rabiš vedno ,ko vidiš ,da se je malo prijelo takoj očisti sproti In bo kot novo.

Tako ,da se moraš prvo odločiti ali hočeš imeti original peto vsako leto.
Ali pa packati po njej kot to delajo nekateri.Ok jih razumem ,če je peta stara potem več nimaš kaj zgubiti .

Edina trenutno za mene sprejemljiva rešitev za novo peto je
Quicksilver Corrosion Guard. Res je ,da postane peta bolj bela kot črna v vodi ter se tudi lušči ampak ta sprej si mi je še najbolj obdržal na kratek rok.Po sezoni ga dokončno očistiš z krpo in wd 40.Se fantastično odstrani.Takrat mi javi ,če nisem imel prav.

Upam ,da sem ti kaj pomagal

Ker vidim ,da imaš novo plovilo mi zaupaš kaj imaš da gre 55mph namreč tudi meni gre 55mph.Tako ,da mi je šele zdaj jasno zakaj te nisem nič videl hiter si k strela.Vozi bolj počasi ,da te opazim ha ha

Lep pozdrav
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Sep 02, 2008 21:46

Pozdravljen Lukach,
stori kot ti je razložil že Fojki, jaz bi le dodal da ne pozabi trup najprej dobro očistiti (razmastiti), potegniti vodno linijo-krep, obrusiti, spet očistiti in potem primer in antifauling. Lahko daš oboje bele barve, tako da se ti pri morebitnem luščenju ne bo poznalo. Sicer pa če boš delal po navodilih proizvajalca se ne bi smelo luščiti. Več o tem si preberi na npr. Hemplovi strani:
http://www.hempel.com
lpg
https://medisken.si
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

antifoulig

OdgovorNapisal/-a morski volk » To Sep 02, 2008 21:54

Brušenje, 3xprimer, 3x hard racing oboje bele barve. Narejeno letos maja, čoln je bil v vodi 3 mesece. rezultat odličen. Luščenja ni.
Peta pošpricana teden dni preden je šla v vodo z quicksilver corosion guardom. Rezultat: nad pričakovanji glede nato da je čoln parkiran v mandraču kjer ne vidiš dna, pa ne zaradi globine.
lukach
Poročnik korvete

Re: antifoulig

OdgovorNapisal/-a lukach » To Sep 02, 2008 22:10

Najprej hvala vsem za nasvete.Ampak nekako mi ni do tega, da bi prebrusil (zmatiral) spodnji del čolna.Obstaja kakšna alternativa?
Rad bi samo to, da po koncu sezone, spravim vso to packarijo dol in da plovilo prezimi v takšnem stanju kot je na sliki.Je to mogoče?

Slika
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 02, 2008 22:11

Hmm, tole s Corrosion Guardom ste pa resno vzeli... Jaz sem to "neumnost" poskusil pred davnimi leti, pa so se mi smejali prav vsi, ki sem jim povedal... In po davnih letih sem to napisal na forumu, nekaj vas je poskusilo in rezultati so dobri. Torej le nisem bil tak cepec, ko mi je to padlo na pamet. :D

LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Sep 02, 2008 22:39

Lukach, ni mogoče, ko boš enkrat, kot praviš, napackal gor antifauling je konec za zmeraj. Primer ne prime na gladko površino in ne spraviš ga dol, razen z brušenjem. Če bi mel rad takle čoln ga boš moral kar redno drgniti v vodi, žal.(pravijo da gre fino z žaklom od krompirja, ne vem možno, pazi le da ga ne boš s kakšno glitzi ali viledo za posodo, ker ga boš opraskal-zmatiral)
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » Sr Sep 03, 2008 09:10

lukach zdravo

kot sem ti že napisal .Zaenkrat še ne obstaja nobena druga pametna varianta .Verjemi mi ,ko bo kaj res pamatnega se bo na veliko govorilo.

Kakor vidim trenutno nisi pristaš antifaulinga.Zato kakor sem ti že zgoraj napisal pride v poštev gobica ter maska .

Pošiljam sliko moje dps pete samega trupa še nisem slikal ampak lahko že na sliki vidiš da je bel ko sneg.Uporabljaj mehko belo gobico ,ki je namenjena prav za ta namen .Dobiš jo v vsaki navtični trgovini.

Moja očiščena peta ,ki je bila nonstop v vodi 4 mesece.

http://www.moj-album.com/uredi/fojki/13 ... s=13429088
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Sr Sep 03, 2008 11:15

Fojki, čestitam ti, da tako lepo skrbiš za čoln. Po sliki je peta kot nova iz tovarne. Sam imam čoln v vodi tri mesece (Bibinje) in nisem na morju vsakih deset dni, zato se mi je na peti nabralo kar nekaj alg in vse mogoče svinjarije. Zadnjič sem moral pred izpljutjem temeljito čistiti peto. Zdaj uporabljam metodo Gregorja n.- črno vrečo na peti. Stvar deluje. Vse ostalo glede Antifaulinga pa tudi sam podpišem 100%. Ko bom čoln vzel iz morja pa imam v Bibinju pralnico, ki za 200 kun očisti čoln in peto u nulo. Le naročiti se moraš prej. lp
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Sep 03, 2008 11:49

Antifouling je čisto OK zadeva, res pa je da kupci, ko prodajaš plovilo precej nejeverno pregledujejo dno, ker se da z njim elegantno prikriti poškodbe. Sploh, če je nanešen na manjša plovila za latere prodajalci trdijo da imajo "malo" prevoženih ur je potrebno biti pozoren. Mislim da je imel naš forumaš podobno izkušnjo.
Nazadnje spremenil kocka, dne Pe Sep 05, 2008 08:24, skupaj popravljeno 1 krat.
indoo
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Sr Sep 03, 2008 13:04

Jaz sem se odločil, da bom za naslednjo sezono prebarval dno, za peto pa že sedaj uporabljam sistem vreče in je ok. Kot nova.
samo morje !
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Sep 03, 2008 21:45

Koliko in predvsem s čim vam obraste čoln ali peta je odvisno predvsem od mikrolokacije in temperature vode!!! Nekje so samo alge, drugje malo polžev, pa črvički, spet drugje je vsega na pretek... In recimo v SLO morju me zanima kakšna je noga po 4 mesecih v vodi... Po moje ena velika revščina...
Fojki, tole pa res izgleda novo, ne bi verjel, da je to 4 mesece, če bi mi nekdo na ulici pokazal to sliko. Očitno imaš v Barbarigi srečo in ni nadležnega rastlinja in živali oziroma je tega zelo malo...

LP
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Sep 03, 2008 22:00

Kaj pa svetujete za gumenjaka s poli dnom?Kam se kaj namaže?
Lp
greenhorn
Višji praporščak
Kraj: GORENJSKA

OdgovorNapisal/-a greenhorn » Če Sep 04, 2008 15:33

Jaz sem imel letos čoln v vodi dvakrat po tri tedne. Enkrat konec junija in del julija nato pa še v avgustu tri tedne. Po treh tednih trup postane že lepo rumenkasto rjav in vodna linija je lepo izrazita. Ko sem čoln spravil na suho mi pogled na trup ni predstavljal prav nobenega zadovoljstva.Po nasvetu možakarja ,ki izposoja skuterje sem dno čolna premazal z običajnim cilit bang-om. Neverjetno v 10 - 15 minutah je bil čoln enakomerno bel po celotni površini. Nato sem celega spral z curkom vode .Po tem postopku sem ga še enkrat opral z šamponom in trup je kot nov.Pri nanosu cilit-a sem pazil ,da ni kapljalo po prikolici,ker ne vem kako bi sredstvo delovalo na zaščito prikole.Že pred nanosom pa sem prekolico poškropil z vodo ,tako ,da bi voda ,ki je ostala na prikolici vsaj delno razredčila sredstvo ,če bi kakšna kaplica padla nanj.
Peto sem zaščitil z Corrosion Guardom. 3 tedne odlično opravlja svojo vlogo. Res je peta vsa siva vendar se v vodi to niti ne opazi.Ko pa ga na suhem opereš ,preko stare plasti naneseš čisto tanko novo plast in sivina se v trenutku zopet obarva črno.Uporabljal sem transparent premaz.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov