Tako se godi..

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » So Jun 04, 2011 12:12

Vedno ko kaj prodajam, je v pogodbi VIDENO KUPLJENO in potem se kupec lahko J***! Si videl? pregledal? je blo OK? Ja? super! Kaj se bo pa tebi jutri zgodilo me pa enostavno NE zanima, sem bil tudi že na sodišču, ko je tipu po enem mesecu ko sem mu avto prodal ribnu motor........na koncu je plačal svojega odvetnika, mojega odvetnika in še meni odškodnino za zgubljeni čas ko sem se vlačil po sodiščih, ker pa tip ni mel keša.....samo moj odvetnik je računal 1900€ so mu rubli še avto, da so me lahko izplačali! Če je v pogodbi videno kupljeno ne moreš nič, če ni se lahko nekaj zmeniš z tipom da ti da del keša če to ne pomaga ga daš na sodišče in se boš tam jebal, plačeval odvetnike itd. in moral dokazovat da ti je res on podturil napako......in na koncu vprašanje kako bo sodišče odločilo!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Jun 04, 2011 12:39

Dobra, a boleča šola. Nimaš kaj. Drug motor, ker si napisal da so tudi druge napake. Z mal rizika bi se dal to poštimat (spolirat) da bi na pribl. eno sezono laufal z mal več olja. Definitivno kupi tako znamko ki še obstaja in folk množično uporablja.
jure1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a jure1 » So Jun 04, 2011 16:28

jaz take ljudi ful sovražim ,ko tkole nategujejo ljudi, sam sem tudi že prodal kak avto ki mi je odslužil svoje ,pa sem zmerom povedal kaj je z njim narobe ,kaj sem zamenjal in kaj je fuč, pa sem zmiraj dobro prodal ,pa mirno spal, ker sem pošten povedal.denar ni vse!!!!!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jun 05, 2011 12:22

Osebno pa nisem mnenja, da je vsak prodajalec kar "a priori" nategovalec...

Da se razumemo, v dotični zgodbi niti slučajno ne poznam prodajalca, kupca pa poznam toliko, kolikor je naš član na portalu.

Zadeva je taka, da je možno, da prodajalec ni vedel, da prodaja takole načet motor. Morate vedeti, da se VSE okvare na plovilih zgodijo spomladi, takoj po prvi plovbi, če ne že pri testnem vžigu po dekonzervaciji... Motor je lahko lani še povsem dobro deloval. Potem je čez zimo stal in sol ga je dodatno načela oziroma je načela recimo tesnilo glave... Ko si ga prvič vžgal je še nekako deloval, ob prvi resni obremenitvi pa je tesnilo "prepihalo"...

Podobno se je zgodilo tudi meni pred davnimi leti na 2T Evinrude motorju s 35 KM. Enako kupil in po prvi 3 dneh plutja mi je prepihal... Dopusta je bilo konec, 2 dni šraufanja in 2 dni čakanja na tesnilo, pa je bila spet akcija... :D

No tole je ena od možnosti, ne je izključit. Žal je tako, da ko kupiš rabljeno nikoli ne veš in nimaš prav nobene garancije. Lahko deluje, lahko pa crkne čez 2 dni, 5, dni ali čez 14 dni... Pač to je rizik. Moraš pa vedeti tudi, da si barko z motorjem plačal izjemno malo proti ceni nove!!! Torej, nekje mora biti nekaj slabše, če bi bilo vse 100%, potem bi vsi kupovali samo stare zadeve za 20% cene. Tudi pri avtomobilih je tako...

Je pa res tudi druga možnost, da te je prodajalec res NATEGNIL... Možno, nihče ne ve, ti pa tudi ne moreš dokazat...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jun 06, 2011 08:51

Admin, se popolnoma strinjam s teboj. Vendar če crkne tesnilo (in to pravočasno pogruntaš), ga zamenjaš in šibaš dalje - maš še vedno tehnično OK mašino.

Iz te štorije lahko potegnemo tudi to, da je rabljeni mašini ne glede na njen zunanji videz dobro zamenjat vsa ključna tesnila.

Kot sem že 1x pisal tu, sem si naredil priročno napravico - špegelček na slamici z močno ledico zraven. Gre noter skoz izvrtino svečke in si lepo lahko ogledaš stanje cilindra in vrha bata. Če bi silvo to imel, verjetno nebi kupil tega zjahanga force-a.
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Po Jun 06, 2011 09:20

To je tako pr teh dvotaktnih strojih....
Več cilindrov kot je, slabše zaznaš zvoke ki opozarjajo na napake.
Pri dvocilindrcu je zelo enostavno slišat kako en cilinder nima kompresije in drugače vžiga. Pri treh in več pa je to že skoraj nemogoče če res ne dvomiš v pravilno delovanje takoj od začetka.
Če ni tesnilo poškodovano, bo tudi bat, ko motor enkrat vžge nekako deloval in bo zvok normalen. Pri tem je bil v okvari tudi zaganjalnik tako da se je napaka bata pokrila z neenakomernim delovanjem zaganjalnika.
Motor je na slušalke deloval kolikor pač je, v vodi ko je impeler napolnil motor z hladilno vodo pa je crknil ker je voda pronicala v cilinder na poškodovanem mestu.
Tako pač je če verjameš na videz poštenemu možu, kajti glede na poškodbe je on lahko lani le veslal. Trdi pa da se je normalno vozil kar je nemogoče razen če je čoln vpalil na lauf in ga teral z gasom do kraja da se je nekako premikal.
Poškodbe niso nove in tudi njegova menjava impelerja je le posledica pregretja motorja ki če ne povsem zariba bo na silo ponovno vžgal in bil za prodajo dober.
Šola tega je, da ko prodajalec menja impeler, je velika možnost da je motor zjahan zaradi pregretja. 10 let sem se vozil z johnsonom in nikoli ni bilo potrebe za menjavo impelerja.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jun 06, 2011 09:50

Šola tega je, da ko prodajalec menja impeler, je velika možnost da je motor zjahan zaradi pregretja. 10 let sem se vozil z johnsonom in nikoli ni bilo potrebe za menjavo impelerja.

S tem se pa ne strinjam. Pri T18 sem impeler menjaval vsako leto. Se strinjam, da je pregosto, vendar je bedarija da gre motor u k... zarad impelerja. Pri evinrudu (etec) se impelerji menjavajo na 3 leta vendar dvomim da bom 3 leta čakal. Pomoje bom kr na 2 leti menjal.

10 let ne menjati impelerja pa je slaba praksa. Valda ne menjaš takrat ko curek vode iz motorja opazno slabi! Takrat res lahko pregreješ vse skupaj. Poleg tega se kakšno krilce odlomi in ti lahko zamaši kakšno hladilno pot v bloku. Dober lastnik redno menjava impelerje, semeringe in tesnila in to prej preden kateri crkne!
acvnuk
Viceadmiral
Kraj: Tržič - Krk,Klimno

OdgovorNapisal/-a acvnuk » Po Jun 06, 2011 09:51

Strinjam se z admin-om, ko kupuješ rabljeno stvar je pač riziko, lahko bo motor delal en mesec, pa bo ribnu, lahko pa še pet let. Sam sem čon recimo kupil na suhem, brez probe, sem pač reskiral in kaj naj rečem imel srečo, vozil sem se 4 sezone brez problemov, lahko pa bi bila zgodba povsem drugačna, dal bi ga v vodo in bi motor ribnil, hja j....., rabljen čoln sem kupil, ne novega, tako da ne pomislim da bi klical prejšnjega lastnika in mu težil tako kot to počnejo nekateri! Videno-kupljeno, nihče te ni silil v nakup, drugače pa pojdi pa kupi novo stvar, pa še tam gre včasih kaj narobe. Žal tako je
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 06, 2011 12:06

Pa še nekaj je, če prodajalec noče ločit(prodat posebej) čolna od motorja potem že nekaj smrdi. Tega Force motorja pa se losaj čim prej, ker niso nič perveč zanesljivi. Ponavadi ima vsak lastnik kar dva motorja -enega za dele.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jun 06, 2011 15:03

kasaudio napisal/-a:

S tem se pa ne strinjam. Pri T18 sem impeler menjaval vsako leto. Se strinjam, da je pregosto, vendar je bedarija da gre motor u k... zarad impelerja. Pri evinrudu (etec) se impelerji menjavajo na 3 leta vendar dvomim da bom 3 leta čakal. Pomoje bom kr na 2 leti menjal.

10 let ne menjati impelerja pa je slaba praksa. Valda ne menjaš takrat ko curek vode iz motorja opazno slabi! Takrat res lahko pregreješ vse skupaj. Poleg tega se kakšno krilce odlomi in ti lahko zamaši kakšno hladilno pot v bloku. Dober lastnik redno menjava impelerje, semeringe in tesnila in to prej preden kateri crkne!
se strinjam.. in impelerjev se ne menjava samo da zaščitiš motor tako pogosto.. predstavljaj si da si na morju z enim motorjem in da ti gre impeler. kaj boš veslal do obale če si sredi morja ? kr lepo vsako sezono je pametno menjti . bolje preventiva kakor kurativa.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jun 06, 2011 16:18

Kdor nima znanja, volje ali denarja za temeljit servis naj rabljenega izven krmnega motorja raje ne kupi. :wink:
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Po Jun 06, 2011 16:28

Dandanes je tako da je veliko kvalitetnejši original motorjev impeler kot pa kosi ki se množično prodajajo v internetnih diskontih. Lep primer je kolegov yamahin impeler ki je originalni zopet našel mesto v motorju klub 15 letom starosti. 2 cenena kitajska impelerja, kupljena v priznani trgovini, sta namreč spustila dušo po par urah delovanja.
Če je frflota lepa in cela brez razpok, lepo mehko gibljiva, je velika možnost da bo preživela še vsaj tolikor kolikor je do pregleda. Vsekakor pa je treba občasno zadevo malo pogledat v kakšnem stanju je.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 06, 2011 18:16

@silvo

daj povej kaj več, kako se je prodajalec odzval? Previdevam, da si ga poklical. Ti bo kaj vrnil ali ne... Me firbec matra
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Jun 06, 2011 18:28

Mislim da se ne motim in je ravno tukaj na forumu nekdo hvalil to plovilo, da je od njegovega soseda ki je avtoklepar.Mogoče se pa motim :?:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 06, 2011 18:32

Emmm...
Pol res....
To je moj sosed, je ličar in klepar, hvalil ga pa nisem, ker Ribnčana pač ne gre hvaliti!!! :)
Pa se dokaz, da ne bo kdo k meni prisel po kaksen evro :)

mamaMicka napisal/-a:Ko sem jaz enega na tem forumu spraseval za ta coln me je opozoril na motor. Forca ne delajo vec, preveri kako je z dobavljivostjo delov. Cena tega čolna pa pada. Na zacetku, ce se ne motim je bil 5500€. Je pa tip moj sosed. Ima ličastrtvo in kleparstvo. Jaz ga potem nisem sel gledat, ker sem dobil drugega.

Poznam ga pa točno tolko, ker sem sel k njemu 2x po predračun za ličanje. Pa enkrat sem gledal enega maxi skuterja, katerega je potem kupil moj oče. Ni ga nic vozil, ker ga je kupil samo za probat in prodat...
Drugace on kar veliko uvaza iz italije, verjetno tudi ta coln, kar(vsaj zame) samo po sebi se ne pomeni, da je kaj s tem narobe.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov