Yamaha 50

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

batana
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a batana » To Jul 10, 2012 14:59

sej ga imam.. samo je problem ker nimam papirjev.. tako da ga ne morem registrirat na mojo barko :I

lp
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » To Jul 10, 2012 18:23

marolt55 napisal/-a:Živjo

Bom kar tukaj napisal, da ne bom nove teme odpiral.
Imamo yamaho 50, 4-takt letnik 2005. Včeraj smo se prvič peljali na daljšo pot. Ko smo se malo ustavili je na števcu zagorela lučka (utripala). Ne vem točno kaj pomeni, izgledala je kot tista za servis motorja. Ravno pa smo dopolnili 250 ur. Motor je bil v prostem teku. Ko smo spet pospešili je lučka ugasnila, pa ne vem če še utripa, ker smo potem prišli nazaj že v mraku.

Sem našel sliko, tako je izgledala.
Slika

Gledal sem v user manual, pa nič ne piše od tega.

Hvala in lp

Še vedno ne vem zakaj je lučka svetila. Zdaj ne sveti več, pa smo se peljali kar nekaj časa.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Jul 11, 2012 07:12

V manualih sigurno piše v katerih primerih se prižge ta kontrolka.
Guma je guma, zaenkrat.
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » Sr Jul 11, 2012 09:20

Sem že gledal, pa imajo opisano samo lučko za olje in temperaturo. Saj zdaj ne sveti več. Mogoče bi bil lahko kakšen servis, ker je začelo pri 250ih urah.

LP
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Jul 11, 2012 10:06

Potem je potrebno samo resetirat računalnik, kot da je servis bil opravljen.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 11, 2012 23:29

urqlle napisal/-a:imam motor na 4,8 gumenjaku, pa me zanima do kolk obratov bi se moral motor zavrtet z eliso s 13korakom? lučka na števcu za temparaturo(vsaj mislim)čisto v levem spodnjem kotu mi utripa, mogoče kdo ve kaj bi to pomenilo, hvala

Motor bi se splošno moral pri ful gasu (WOT - Wide Open Throttle) zavrteti nekje do blizu maksimalno tovarniško dovoljenih vrtljajev. Tam blizu tudi razvija maksimalno moč. Če se ne zavrti tja, je treba najti razloge in med njimi je lahko tudi neprimeren korak propelerja - in če je ta neprimeren, ga je pač treba zamenjati.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na vrtljaje pri polnem plinu - poleg koraka propelerja - so še starost in stanje motorja, oblika in teža čolna, breme (oprema itn.), ki ga mora običajno voziti, število oseb....

Za kaj podrobnega bi ti moral napisati tudi, kateri motor imaš (če to ni Yamaha 50km dvo takni motor - letnik 99-2000, o katerem se je začela tema).

Velikokrat so max dovoljeni vrtljaji nekje med 5500 in 6000 vrtljaji - odvisno od znamke in tipa motorja pa lahko tudi več ali manj.

Tu je ena povezava o vrednostih max dovoljenih vrtljajev za kar nekaj različnih motorjev.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
urqlle
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a urqlle » Če Jul 12, 2012 18:53

Marjan Tomki napisal/-a:
urqlle napisal/-a:imam motor na 4,8 gumenjaku, pa me zanima do kolk obratov bi se moral motor zavrtet z eliso s 13korakom? lučka na števcu za temparaturo(vsaj mislim)čisto v levem spodnjem kotu mi utripa, mogoče kdo ve kaj bi to pomenilo, hvala

Motor bi se splošno moral pri ful gasu (WOT - Wide Open Throttle) zavrteti nekje do blizu maksimalno tovarniško dovoljenih vrtljajev. Tam blizu tudi razvija maksimalno moč. Če se ne zavrti tja, je treba najti razloge in med njimi je lahko tudi neprimeren korak propelerja - in če je ta neprimeren, ga je pač treba zamenjati.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na vrtljaje pri polnem plinu - poleg koraka propelerja - so še starost in stanje motorja, oblika in teža čolna, breme (oprema itn.), ki ga mora običajno voziti, število oseb....

Za kaj podrobnega bi ti moral napisati tudi, kateri motor imaš (če to ni Yamaha 50km dvo takni motor - letnik 99-2000, o katerem se je začela tema).

Velikokrat so max dovoljeni vrtljaji nekje med 5500 in 6000 vrtljaji - odvisno od znamke in tipa motorja pa lahko tudi več ali manj.

Tu je ena povezava o vrednostih max dovoljenih vrtljajev za kar nekaj različnih motorjev.

Hvala za odgovor!

Gre za yamaho 50 getol 2002 letnik s 370 urami, po posvetu s Trzinskim mojstrom je lepo ohranjena, letos sem prvič na morju s čolnom in z motorjem, čoln je maestral 80.

Na čolnu sva dva odrasla in otrok, motor pa se zavrti največ do 4800obratov, bi bilo potrebno menjat z manjšo eliso?

lp
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jul 12, 2012 19:26

Če je 2T verzija so obrati po gornji tabeli pri WOT 4500-5500. V to področje sicer pride, vendar bi moral iti višje. En korak manjši propeler bi po moje kar sedel. S kakšno obemenitvijo dosežeš 4800 vrt./min. ?
urqlle
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a urqlle » Če Jul 12, 2012 19:57

Piki napisal/-a:Če je 2T verzija so obrati po gornji tabeli pri WOT 4500-5500. V to področje sicer pride, vendar bi moral iti višje. En korak manjši propeler bi po moje kar sedel. S kakšno obemenitvijo dosežeš 4800 vrt./min. ?

Dva odrasla (120kg),otrok,krama,nič hudo težkega, sicer sem z vožnjo zadovoljen, glisira pri 3300vrt/min hitrost 18NM, poln gas 4800vrt/min 27NM, malo bi se še lahko poigral s trimom, da bi dobil še kakšno miljo ali 100vrt/min, več pa mislim, da ne, kar se tiče elise, bom pogledal točen napis, korak je 13, pa tud v premeru je številka 13, če se ne motim, bom pogledal in napišem točen podatek.

Gre za dvotakten motor.

p.s.

11 1/8 13, oznaka elise, zamenjati samo za manjši korak ali tudi premer, da dobim malo višje obrate??

lp,uroš
urqlle
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a urqlle » Sr Jul 18, 2012 16:14

p.s.

11 1/8 13, oznaka elise, zamenjati samo za manjši korak ali tudi premer, da dobim malo višje obrate??

lp
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Sr Jul 18, 2012 17:52

Samo korak
urqlle
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a urqlle » Sr Jul 18, 2012 20:32

11 3/8 X 12 Zoll, bi to blo to ali je podobno kot imam sedaj?
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Sr Jul 18, 2012 21:56

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 18, 2012 22:59

urqlle napisal/-a:p.s.

lp

Kot je napisal animal, samo korak.

Razlaga:

Sprememba koraka propelerja na manjšega je podobno, kot če pri avtu, ki gre v klanec s prenizkimi vrtljaji motorja, prestaviš v nižjo prestavo in tako dobiš večji navor na kolesih in greš lažje in hitreje v klanec.

Zamenjava propelerja s takim manjšega premera pa bi bilo podobno, kot če bi v prejšnjem primeru zamenjal avtu gume na pogonskih kolesih s takimi, ki malo zdrsavajo, zato da bi dobil višje obrate motorja :lol: :lol: :lol:

Pri avtu bi kuril še pa še goriva, cvrl gume in ne bi šel nikamor.

Pri čolnu je z gorivom ista pesem, na propu bi pa teoretično mogoče tudi pridelal kaj škode zaradi kakšne kavitacije ali česa podobnega - v glavnem, koristi za plovbo čisto gotovo ne bi bilo nobene, za škodo pa ne jamčim :oops:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Sr Avg 08, 2012 12:28

urqlle napisal/-a:11 3/8 X 12 Zoll, bi to blo to ali je podobno kot imam sedaj?

Če te zanima imam tak propeler, in ga lahko preizkusiš. Jaz sem ga imel na svoji 50ki - 4 takt. pa je s 13 mnogo bolje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost