Razlika v porabi goriva med različnimi trupi

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Okt 14, 2016 12:53

gregor.n napisal/-a:Begunje na Gorenjskem 55
4275 Begunje na Gorenjskem :wink:

:D
Sporoči številko sobe da zihr pride :lol:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Za vse, malo za hec

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 14, 2016 13:08

bladzo napisal/-a:...
Evo, prejšnji čoln mi sicer ni kuril "premalo", a mi zdajšnja barčica, ki je večja, kuri manj.
Pri najbolj ekonomični plovbi potrošim cca 1,2l /Nm. 12 ton in malo tehta in ni na jadra (beri --> plujem direktno tja kamor želim :twisted: ) .

Verjetno je to zaradi popolnega trupa. :roll: :roll:
Sej je o tem debata, a ne? :?: :roll: :twisted:

Pri vsaki barki, tudi pri tvoji, bi me zanimalo;
  • v katerih režimih lahko ploveš
  • koliko v katerem režimu pokuri na miljo - in predvsem kako daleč lahko prideš s polnim tankom/trenutno zalogo goriva

Možni režimi v tem smislu, za motorno barko:
  • izrivna plovba do 'lastne hitrosti trupa'
  • hitrost večja od lastne hitrosti trupa, a preden zglisiraš
  • potovalka (običajno glisiranje z najmanjšo porabo)
  • WOT - gas do daske (če ne vlečeš smučarjev, tub... - kar vpliva na porabo na navtično miljo)

Za zdaj ne vem, v katerih od teh režimov lahko plove tvoja barka, kaj šele kaj naprej. Recimo, če imaš nadvodni del tak, da se vanj močno upira veter, in poraba na miljo in s tem doseg (akcijski radij) proti močnemu vetru pomembno manjši, podobno proti valovom...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Okt 14, 2016 13:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Okt 14, 2016 13:11

Daki napisal/-a:Jaz se tudi priporočam za eno rolico papirja. NF, ti pošljem naslov na ZS.

Ker sva blizu ti kar osebno prinesem :!:
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Okt 14, 2016 22:34

Osebna dostava na dom. Čist hudo :D . Ne vem, pa če se vsi zavedajo, kako pomembna je rolica papirja. Adi Smolar ji je celo posvetil pesem https://www.youtube.com/watch?v=V2a9rZWs7L8m:
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Okt 15, 2016 00:00

:lol:
:wink:
No vsaj eden da ceni WC rolco mislim na Smolarja.
gensy
Kapitan

OdgovorNapisal/-a gensy » So Okt 15, 2016 11:53

Evo Marjan Tomki je pomagal razumeti kaj bi lahko bil smisel debate....torej:
Adria Event 850, Volvo penta D3-160 km, teza cca 2,5 tone, polizpodrivno plovilo, rezervoarji 200 l nafte

Rezimi plovbe (cisto dno) s porabo (vsekakor odvisno od morja, vetra,...podatki veljajo za morje 1-2)
6kt - 0,30 l/Nm - 800Nm
7kt - 0,45 l/Nm - 570Nm - v tem rezimu plujemo vecino casa
8kt - 0,80 l/Nm - 333Nm
9kt - 1,00 l/Nm - 200Nm
10kt - 1,20 l/Nm - 166Nm
12kt - 1,40 l/Nm - 142Nm
15kt - 1,50 l/Nm - 133Nm potovalna hit., ce rabimo hitrejsi premik
18kt - 1,60 l/Nm - 125Nm
20kt - 1,60 l/Nm - WOT

Pred Adrijo sem se lastil SeaRay-a Sundancerja 240, motor 5,7 efi
6kt - cca 1,2l/Nm (skoraj nevozno zaradi nedrzanja smeri)
14-15kt (pred izglisiranjem cca 3,5l/Nm
20-26kt - 1,7-2,1 l/Nm
32kt - 2,4 l/Nm

...plovilo smo menjali, ker smo si zazeleli trdo streho in smo naredili odlicno potezo, super zadovoljni, je pa res, da tudi porabimo bistveno manj za gorivo, ker v vecini nikamor ne hitimo in se vozimo pocasneje...lani smo na primer za preplutih cca 80 ur in okrog 1500 milj porabili cca 3000 eur, letos pa za 204 ure in zopet okrog 1500 milj, cca 800 eur, tako da je ostalo skoraj za marino :)
...no vsekakor pa je pri plovilu kot tudi pri drugih stvareh stvar odlicitve posameznika in stvar okusa (kot je rekel tudi tisti ki je zvecil drek :)) lep dan se naprej in se vidimo cez par ur na kostanjevem pikniku pri Aleksu :)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Okt 22, 2016 17:49

@gensy: Mučo hvala za podatke o porabi pri različnih režimih pri polizpodrivni barki in gliserju.

Da se z (upam da zaključene) razprave, ali je ali ni in - zakaj - to o porabi goriva brez veze, vrnemo nazaj na pogovor o vplivu različnih oblik in trupov na plovbo, potrebno moč (in s tem porabo) za nek režim itn., s čimer je mM začel to temo:
    CATAMARANS - PLANING V. DISPLACEMENT COMPARISON - članek na 2hulls.com
      Slika
    Graf potrebne moči - in porabe goriva - za vzdrževanje hitrosti pri gliserskem katamaranu - PLANING CAT - je tak, da na prvi pogled ne bi verjel, in tudi na drugi pogled še ne.

Ampak bodo naši glasni praktiki iz svojih izkušenj povedali, če drži, in za primerjavo dali še kak svoj grafikon.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost