Izbira propelerja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Maj 15, 2015 20:28

Bom, lahko da v naslednjih dveh dneh.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Maj 16, 2015 10:23

@misak22 in Marjan Tomki

Malo pomoči, ker informacije so res razdrobljene:

Objave ki bi te utegnile zanimati, si po vrstnem redu sledijo takole:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=209534#209534

Po končani sezoni 2014 sem objavil tole:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=14795&postdays=0&postorder=asc&start=30

Diagrami so rezultat mojega nmea2000 projekta in so pridobljeni na podlagi beleženja nmea2000 parametrov po času in naknadni statistiki - beri 1 teden vožnje s propelerjem A, 3 dni s propelerjem B, ... Točka grafa ni zgolj rezultat pogleda na števc hitrosti oz. porabe.

Vpliv dviga motorja za 1 luknjo je prikazan tukaj:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=14795&postdays=0&postorder=asc&start=45

Upam da sem kaj pomagal.

Še moje mnenje:

Stehtaj čoln. S propelerjem 13.25x17 je potovalka OK, končni vrtljaji premali (pričakovano), hitrost premala (nepričakovano). Nekaj se zgodi, kar te blazno bremza, najverjetneje je problem težišče. 13.25 x 17 alu ni slab propeler, v mojem primeru je 13.5x15 najslabši. Če rabiš, ti ga posodim. 13 7/8 x 17 inox se tudi ni najbolje obnesel (premali korak), 13 7/8 x 19 inox bo verjetno pravi, vendar pričakujem da se bo vsaj na mojem čolnu obnašal podobno kot 13.25 x 17 alu. Na koncu ne bom pripravljen dat 600 ojrov za tistega 0.5 do 1 vozla hitrosti.

Letos bom dvignil motor na četrto (zadnjo luknjo).

PS.: ker imava enake motorje (torej imaš nmea2000) izhod tudi ti, ti lahko moj nmea2000 izdelek tudi posodim, pa boš lahko pomeril tudi sam. Če te zanima seveda ZS.[/url]
geronsky
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a geronsky » So Maj 16, 2015 11:04

Pozdravljeni,
Tudi sam imam vprašanje glede izbire propelerja.
Pred kratkim sem kupil Quicksilver Commander 505 z motorjem Mercury F40/60 (4cilindri) EFI, letnik 2006. Preveril sem, da so motorju dvignjeni konji na 60 konjev z zamenjavo računalnika.
Čoln je z motorjem in polnim rezervoarjem težki cca. 750kg.
Pri tesntni plovbi na Ptujskem jezeru, sem po GPS-u izmeril maksimalno hitrost 40km/h pri polnih obratih, po motorjevem računalniku 5500obr.
Žal so številke na propelerju nečitljive, ker je bil speskan in pobarvan, tako, da ne vem kakšen je trenutno zmontiran.
Sem pa našel video enakega čolna z enakim motorjem, kjer se z Mercury Spitfire 13p doseže hitrost 51km/h.
Zanima me, če je smiselno iti v zamenjavo propelerja ali je enostavno tak motor premalo za čoln te teže.
Moti me predvsem to, da čoln počasi izglisira in ga je treba vozit skoraj na polnih obratih (veika poraba 15l/h), pa tudi težavo bomo imeli pri smučanju na vodi, ko je trebaveč moči za štart.
Prosil bi vas za mnenja.
Hvala.
LP
Damir

Še link do mojega videa:
http://www.youtube.com/watch?v=q34Biy9Y0CE
in link do videa z spitfire propelerjem:
https://www.youtube.com/watch?v=4kdKhORqQ0I
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Maj 16, 2015 11:33

Raje daj morda gor Black Maxa 10 3/8x13 št. 48-73136A40.
Če ni kaj narobe z programiranjem motorja, bi moralo to lepo delovat. Morebiti mu bo celo zmanjkalo koraka in v tem primeru bi bil boljši 10 1/4-14 48-73138A40, ampak to je težko napovedat brez testa.

Spitfire ima krak več in naj bi letel mirneje, ampak trije kraki so ob potopljenem propu praviloma zakon glede izkoristka.

750 kg tehta brez posadke?
Po opisu sodeč bi lahko imel obstoječ propeler prevelik premer in premali korak, zato počasi starta in potem nikamor ne gre brez polnega plina, ampak...
Po drugi strani je pa 41 km/h in opisane lastnosti, povsem v rangu za morebitno tono mase skupaj z posadko in 40 konjev in v tem primeru bi rabil 11" koraka, ker imaš če se ne motim 1,83 prestavo v nogi.
Pomeri kak je premer v mm?

950 kg celotne mase bi moralo iti:
- 50-54 km/h z 60 konji.
- 40-44 km/h z 40 konji.
misak22
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a misak22 » So Maj 16, 2015 13:55

Hvala kasaudio sem ti poslal zs in tudi tebi snezak za ponudbo.

Pozabil sem da sem nekaj celo z telefonom posnel.

Veseljak na koncu sem jaz kajti jaz sem bolj navajen jadrnic in je 21 vozlov ponavadi samo veter in ne hitrost colna :D

Evo tole je en psnetek kjer se vidi obrate in trim pa hitrost in seveda kako sprica iz motorja.
http://youtu.be/uVKNBGSvBbk

Tole je pa samo posnetek v slo mo direktno motorja in se vidi koliko je potopljen
http://youtu.be/NLQPAkdBfUM

Evo toliko za lazjo predstavo. Vec pa upam da ob pivu z kasuadiom.
Lp
misak22
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a misak22 » So Maj 16, 2015 14:50

Evo sedaj sem pomeril se visino montaze motorja.

Prakticno sta kavitacijska in dno motorja poravnana. Razlike je recimo 5 mm.

Je tole prenizko?

Takole je montiran sedaj
Slika

[/img]

Evo pa se meritev
Slika
Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Maj 16, 2015 14:55

Močno prenizko. Dvigni ga na zadnjo luknjo, kjer je očitno že bil in bo veliko bolje.
misak22
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a misak22 » So Maj 16, 2015 15:18

Se mi je zdelo da tole ne stima. Nic grem po dvigalko pa eno gumo da ga napumpam in ga vzdignem da bo nekje med 2-3 cm visje od dna gumice.

Na tej luknji ko se ze pozna da je bil pritrjen jo uporabijo za transport.

Predividevam da bo s tem reseno ze kar nekaj stvari.

Hvala
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Maj 18, 2015 01:48

Samo res. Za koliko cm pa je najboljše, da je plošča višja od dna čolna. Je že kdo poizkusil na več luknjah in videl, pri kateri višini se motor dejansko najboljše obnaša?
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Maj 18, 2015 02:03

geronsky napisal/-a:Pred kratkim sem kupil Quicksilver Commander 505 z motorjem Mercury F40/60 (4cilindri) EFI, letnik 2006. Preveril sem, da so motorju dvignjeni konji na 60 konjev z zamenjavo računalnika.

Malo izven teme. Ali mogoče veš koliko stane tak računalnik?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 18, 2015 07:36

Daki napisal/-a:Samo res. Za koliko cm pa je najboljše, da je plošča višja od dna čolna. Je že kdo poizkusil na več luknjah in videl, pri kateri višini se motor dejansko najboljše obnaša?

Odvisno od precej faktorjev in ni možno natančno napovedat. Načeloma pri teh športnih gliserjih vsaj cm do tri višje, ob težišču dobolj zadaj in ob dovolj močnem motorju, da je smiselno tudi več, vse do višine, ko je le še pol torpeda nižje. :D
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Maj 18, 2015 09:17

Lahk edino potrdim da dokler je pri glisiranju antikavitacijska pod vodo je občutno slabše glede vsakega performansa plovila. Ko pa je antikav. nad vodo pa se drastično izboljša vsak manever plovila...
Tomzi Izabela
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Tomzi Izabela » Po Maj 18, 2015 15:19

Pozdravljeni morjeplovci. Že nekaj časa prebiram teme na tem forumu in vam čestitam, še posebej tebi SR 290, za res strokovne prispevke in odgovore. Preveril sem višino motorja in ugotovil, da je bil postavljen natanko na takšni višini kot ga ima misak22, se pravi malo pod dnom. Motor sem dvignil za eno luknjo za cca 2,5 cm, tako da je sedaj nekje 1,5 cm nad dnom. Včeraj sem šel na vožnjo in bil malo razočaran.

Z nižje postavljenim motorjem sem dosegel 5400 obratov in hitrost 28 vozlov merjeno z GPS-om na telefonu, sedaj pa samo max 5000 obratov in hitrost 24,5 vozlov. Motor je Yamaha 60, 4 taktna na vplinjače. Čoln pa je 5m poliester Selva 5.0. Skupna teža čolna s polno opremo je cca 700-750 kg brez oseb. Propeler je originalen 11 1/8 X 13-G.
Tudi težišče čolna sem računal in meril, pa je OK glede na tisto formulo.

Kaj mi svetujete, ali bi bilo smiselna zamenjava propelerja za manjši korak, ali postavitev motorja nazaj malo nižje?

Hvala in lp.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 18, 2015 18:07

Višje postavljen motor ne more biti kriv za manjše vrtljaje! Tu bo treba iskat napako drugje. Morda alge, voda v bencinu...?
Da je težava drugje in z dvignjenim motorjem motor hitreje steče se lahko prepričaš tudi tako:
Pelji se z nevtralnim trimom, potem pa trimaj motor dokler ne zakavitira. Nekaj časa bo čoln pospeševal in vrtljaji se bodo dvigali. V eni točki bo čoln nehal pospeševat, vrtljaji motorja bodo pa hudo zrasli, saj bo propeler zakavitiral.

Ko dvigaš motor slej ko prej naletiš na naslednje pojave:
- najprej se motor zavrti v višje vrtljaje in čoln je hitrejši.
- ob dodatnem višanju je včasih treba poseči po večjem propelerju in pazit na temperaturo motorja, saj hudo dvignjen motor ne dobi vedno dovolj vode v hladilni sistem. V tej poziciji se lahko ob težišču preveč spredaj pojavljajo težave z kavitiranjem, posebej v valovih.
- ob dvignjenem motorju znajo nastat težave z izglisiranjem, ker se lahko propeler na startu zavrti v prazno.
- hudo dvignjeni motorji imajo dvojno težavo z izglisiranjem. Prva je vrtenje v prazno, druga pa velika obremenitev motorja takoj, ko propeler zgrabi, saj mora biti pri površincu propeler nekaj večji in zakomplicira start.

Vse te težavese dajo uspešno rešit in rezultati so večinoma ugodni. Seveda pa pri 30 vozlih osnove ni za pričakovat, da bo le z tako potezo možno drvet z 40 vozlji. Pomaga, ampak ne toliko.

In spet k propelerju.
Menim, da zaenkrat pusti obstoječ propeler in ugotovi zakaj je čoln počasnejši kot lani. Bilo bi razumljivo, če bi se recimo zavrtel na več kot 5.400 rpm in ob tem dosegel nižjo hotrost kot prej, tole tukaj pa ne pije vode.
Ko najdeš kje je problem bi bilo smiselno preizkusit propeler 10-1/8x15, recimo Black Max od Mercuryja. Menim, da bo čoln hitrejši, lažje bo skočil iz vode in na prevoženo pot bo manj kuril z več kot 1/2 plina.
Tomzi Izabela
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Tomzi Izabela » Po Maj 18, 2015 21:57

Zdi se mi čudno, ker motor deluje mirno, vžge v prvo, bolje kot lansko leto, ker sem zamenjal svečke, v prostem teku pa vrtljaji brez problema v trenutku skočijo na 6000 vrtljajev. Glede trima, sem na motor nalepil "vaservago" in na čoln tudi, tako da sem poskusil zagotoviti idealne naklone. Os propelerja vodoravno in kot dna čolna 3-5 stopinj, pa otroke sem pošiljal po čolnu naprej in nazaj za primerno težišče.

Sem šel še enkrat izmerit, sedaj je kavitacijska plošča cca 1 cm nad dnom, ko imam poravnano linijo kavitacijske plošče in dna. Imam pa še možnost dviga za eno luknjo cca 2,5 cm. Sem preveril tudi gas na vplinjačih, pa gre ob polnem plinu do konca. Tako da ne vem.

Ni druge, kot da gremo ponovno na testiranje za dva dni v Izolo. Pa imam doma opravičljiv razlog. Kolikšna pa naj bi bila predvidena končna hitrost za moj čoln? Ne gre mi sicer toliko za končno hitrost ampak bolj za izkoristek.

Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 16 gostov