Še en tiček, ki se je pomladil!!!

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Re: TIČEK NA KVADRAT

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Mar 23, 2013 14:31

bkonecnik napisal/-a:Poglejte spodnji oglas:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=150725

Tale čoln se je na Subito pred 2 mesecema prodal za točno 4.800,00 EUR. Kupil ga je možakar iz Kopra oz. Ankarana, po preteku zgolj kratkega časa mu je cena poskočila za vrtoglavih 3.000,00 EUR. Jaz ne rečem, da mora oziroma hoče človek kaj zaslužit, ampak tole pa je tipično slovensko postopanje - odreti človeka do amena!!! Folk si dela očitno NORCE!! Kaj hudiča je na čolnu bilo v cca. 2 mesecih storjeno takšnega, da se je dobesedno čez noč podražil za 3k!!! Saj očitno še niti slovenskega vpisnega lista in registracije nima!! Popravite me, če se motim, ampak meni tole vse skupaj že rahlo preseda. :shock:

Zakaj ga pa sam nisi kupil v Italiji za 4.800 in bi bila vsa tvoja jeza prišparana?

Samo en primer o katerem smo se ta teden menili.. En izdelek, ki ga dela slovensko podjetje za enega velikega trgovca. Lastnik je moj dober prijatelj...

Prijatelj proda to za 1,25€ + DDV

Trgovec v svojih trgovinah prodaja naprej za 7,90 z DDV to je preko 500% marža pa o tem nihče ne govori...

Trg v celi evropi je popolnoma prost in vsak lahko kupuje kjer mu paše in kakor mu paše. Za čoln bi šel ti lahko v Italijo. Za ta izdelek iz primera pa se po pogodbi zavežeš, da boš kupil nekaj 10.000 kosov na mesec in dobiš enako ceno...

Simpl ko pasulj.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Mar 23, 2013 14:34

Sam eni bi zgleda res radi videli, da vam nekdo še nekaj da zraven...
Cene so, kot so. Cene določa trg, torej ponudba in povpraševanje. Če je cena 7800 predraga pač ne bo prodal, če bo prodal, pomeni, da je cena "poštena". Koliko pa bo posrednik zaslužil pa... Ne vem, še bolj tipično SLOVENSKO pa je, da mi drugim računamo zaslužek.
A ni vseeno koliko je nekdo zaslužil, če smo sami kupili ugodno. Če jaz nekaj kupim ugodno mi je pravzaprav vseeno, če je un dobil zastonj... Če pa ni ugodno pa ne bom kupil. PIKA!

Ampak ni važno dam jaz dve krave iz štale, sam da sosedu crkne vsaj ena.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » So Mar 23, 2013 14:38

mamaMicka napisal/-a:
Zakaj ga pa sam nisi kupil v Italiji za 4.800 in bi bila vsa tvoja jeza prišparana?

...................

Slika
https://vodovod-rh.si/
Klemen M
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Klemen M » So Mar 23, 2013 15:12

Lahko pa kupiš tega: http://www.bolha.com/navtika/gumenjaki/ ... 30249.html

Se je pripravljen pogajat za ceno, letnik kot je napisano edino to ni nikjer omenjeno, da je bil fajn razbit na podvodnem delu, pa da je peta motorja barvana.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » So Mar 23, 2013 17:30

bkonecnik napisal/-a:Popravite me, če se motim, ampak meni tole vse skupaj že rahlo preseda. :shock:

V jok, pa na drevo... Imel si povsem enake šanse da ga greš kupit sam. Tako da bi te kar popravil - motiš se.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » So Mar 23, 2013 19:11

Klemen M napisal/-a:Lahko pa kupiš tega: http://www.bolha.com/navtika/gumenjaki/ ... 30249.html

Se je pripravljen pogajat za ceno, letnik kot je napisano edino to ni nikjer omenjeno, da je bil fajn razbit na podvodnem delu, pa da je peta motorja barvana.

Prodajalec je povedal, da je bil poden usut, tuba prerezana.... :roll:
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » So Mar 23, 2013 20:32

Uf, dober ste me skritizirali!!! Kritika vzeta na znanje! "Tržne zakonitosti" v SLO kljub temu ne sprejemam in imam o tem pač svoje mnenje in imam za to tudi vso pravico, ki je odraz družbenopolitičnih razmer in klime. Očitno je tudi na tem področju v naši državi uveden svojstven sistem, ki nikakor ne deluje po sistemu svobodne trgovine, ampak po načelu nategni in boš nategnjen, kao delnice NKBM ali Laškega!! Spoštujem pač drugače misleče. Drugače pa sem itak svoj čoln kupil v tujini, saj predobro poznam mahinacije in delovanje "domačih uvoznikov". Poleg tega ne vem, zakaj bi moral zaradi tega, po besedah nekaterih, v jok in na drevo. Želel sem zgolj dobiti malce vašega razmišljanja, da se razvije malce normalne debate, ampak očitno je tudi to preveč!!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Mar 24, 2013 06:02

Ni tako hudo.

Najprej se - kot v vrtcu zlasamo, potem pa nekaj (let :lol: :lol: :lol: ) vaje, pa so možnosti, da pridemo do normalne debate.

Samo z vajo ne prezgodaj odnehati, pa bo.

Sicer imata pa - kot velikokrat - oba prav.

Tržne zakonitosti bi mogoče pospravile 'smotane' prodajalce, če bi kupci pri njih nehali kupovati. Ampak za to se je prej tega, da (in kako) so 'smotani', zavedeti. K temu pripomore tudi ta tema - tudi pojasnilo MM.

In razni 'sesuvatorji' podjetij gredo tudi meni na živce, samo še vedno nimam dobre izvedljive ideje, kaj narediti v zvezi s tem tako, da bi se poznalo...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Ne Mar 24, 2013 08:14

Vidim, da se pojavlja več interpretacij dogajanja na trgu.

Sam se, ko ne najdem prave orientacije, obrnem in iščem podobne primer na drugem nivoju.

Sam bi tole primerjal s prodajo krompirja, kjer so razlike še občutno večje in se ljudje nikoli ne "slabovoljijo".

Prihaja do identičnih posledic z identičnimi razlogi.

Torej:
- kupuje se tam, kjer je ceneje, kot se da na drugem tržišču prodati
- prepodajalec prevzame riziko, ker ni nujno, da se po njegov vložek vrnil
- v času "skladiščenja" se lahko globalno zadeve spremenijo toliko, da nek artikel močno zgubi na vrednosti (recimo navtika - cene so v zadnjih 5-ih letih močno padle - govora o plovilih vrednosti nad 100k€)
- sezonske produkte je najbolj primerno kupovati v mrtvi sezoni in prodajati na ali malo pred vrhuncem sezone

No sedaj pa še nekaj vzporednic s krompirjem.

Recimo, da je nabavna cena krompirja
Za primer vzemimo krompir. Po podatkih statističnega urada RS je bila
odkupna cena krompirja v letošnjem aprilu 0,19 EUR/kg, cena kg krompirja
na ljubljanskih tržnicah (iz cenika LPT d.o.o. – dnevne cene na tržnici) pa
med 1 in 2 EUR. Razlika? Kaj narediti, da bo kmet dobil tudi razliko in ne
samo 19 centov? Odgovor je neposredna prodaja.

Vir. http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=& ... ms&cad=rja

Ta isti krompir se nakupu pri pridelovalcu, začne prodajati pri "trgovcu" - tu bo to nekdo, ki ne bo plačal davkov (razen če je direktno proizvajalec) po polnoma drugih cenah - faktor je tu že več, kot 2.
Primer - http://www.bolha.com/prehrana/hrana/zel ... 1363090607

Mogoče bom temu v oglasu naredil krivico, vednar se tudi pri krompirju pojavljajo špekulanti, ki ga na jesen nakupijo in skoi sezono prodajajo. Ti ne plačajo nobenih davkov!

Potem pa imamo tu uradne trgovce, ka katere je precejkrat cena 0,19 EUR/kg previsoka in kupujejo na tržiščih, kjer je cena še nižja. Sami pa potem ta isti artikel prodajajo po nesramnih cenah - nobena redkost ni, da je krompir 0,70 EUR/kg.

Seveda mora živilski trgovec upoštevati iste zakonitosti, kot trgovec plovil. Kupiti mora ravno toliko proizvoda, da se bo le-ta še lahko prodal. V nasprotnem primeru, se v prvemu zgodi, da bo krompir zgnil, drugi pa bo imel vezan kapital vsaj še eno sezono, kjer pa postane precej bolj odvisen od dogajanja na trgu (razvrednostenju določenega artikla zaradi 1001 razloga).

Torej, tako kot je MM povedal (pa se ne poznava in sva tudi "zašmelcala" pri določenih temah) - vsak bi lahko šel po tisti kos plovila sam ravno tako, kot gre lahko kdorkoli po krompir k pridelovalcu in se izogne verigi, ki ima za posledico, da se določen produkt plača x _____ več, kot pri izvoru.

V življenju je VEDNO tako, da je se je potrebno za ugodne ponudbe obrniti in ne mečkati, modrovati, .............. Tisti, ki počnejo ravno to, naj pa potem bodo tiho in ne čivkajo.

Druga zgodba je pa to, da se goljufa, manipulira, ...... z artiklom in se zaradi tega "pridobiva" na vrednsoti. To je vredno obsojanja, tako v navtiki, agroizdelkih, ..... in za bi morale obstajati inšpekcije z visokimi pooblastili, s katerimi bi držali red na trgu.

Torej, za bolj trde. Ni problem, da se kupi krompir pri najboljšem trgovcu, ta bo kupil krompir po 0,19 EUR/kg, ga opral, zapakiral in prodal po 0,75 EUR/kg. Ta isti kupec, ga bi lahko kupil za ozimnico pri proizvajalcu!

Problem je, kot ta isti trgovec kupi krompir v (vstavi poljubno deželo), kjer ga plača po .. recimo 0,10 EUR/kg in ga prodaja pri nas po ceni 0,75 EUR/kg in deklarira, kot slovenskega!
Naslednji primer, krompir iz lanskega leta, katerega je shrani, da je se skoraj ni staral in ga naslednje leto prodaja, kot svež mlad krompir (recimo maja), po ceni 1,50 EUR/kg.

Je takole bolj razumljivo??
https://vodovod-rh.si/
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Ne Mar 24, 2013 10:12

V družbi v kateri že dolgo smrdi vse počez, se človek kmalu navadi vseh svinjarij in rata neobčutljiv. Nateguni so na vsakem koraku, ampak če ne bi bili ''Slovenceljni'' kot smo, tudi ti nateguni ne bi dolgo preživeli.

Glede konkretnega oglasa je pa tako. Nakupna cena v Italiji je res ugodna; prodajalec je želel hitro prodati. Pri nas bo možakar verjetno še malo spustil ceno in ga prodal za 6500€. Z urejanjem papirjev, prevozov je imel recimo 3 dni opravkov + stroški, kar znese recimo 1.000€. Zaslužil bo torej 700€.
Če vse štima (stanje čolna in leto izdelave), ni problema. Večji problem vidim v masovnem preprodajalcu, ki goljufa pri letnikih plovil in na ta račun zvišuje ceno.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Ne Mar 24, 2013 11:38

Hvala fantje. Takšno konstruktivno debato sem imel v mislih!! Zaradi takšnih ljudi se splača biti član foruma! Konstruktivna kritika in pozitivno razmišljanje in gremo dalje!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Mar 24, 2013 18:07

tomaz_slo napisal/-a:V družbi v kateri že dolgo smrdi vse počez, se človek kmalu navadi vseh svinjarij in rata neobčutljiv. Nateguni so na vsakem koraku, ampak če ne bi bili ''Slovenceljni'' kot smo, tudi ti nateguni ne bi dolgo preživeli.

V take Slovenceljne smo bili - in smo najbrž še - vzgajani.

Meni se politika upira med drugim zato, ker je že dedek rekel, da je politika - že od Avstroogrske monarhije vključno naprej - najbolj smrdljiva kuhinja, kar jih je, in zato sem vedno skušal biti čim dlje od nje.

Milijon devetsto tisoč in morda še več takih v Sloveniji, pa preostalim nihče desetletja dolgo ne gleda - vsaj ne dovolj kompetentno - pod prste, če oziroma ko v tej kuhinji mešajo smrdljive zvarke. Še več, mnogi smo sploh čisto izgubili občutek, da je tudi to treba delati, če nočemo, da zadeva zgnije.

In ko končno ugotovimo, da bi jim bilo treba gledati pod prste, vidimo, da tega - vsaj kompetentno - ne znamo.

Ampak če pri tem nehamo vsaj poskušati, smo tam, kjer so bili Nemci po izvolitvi Hitlerja, požigu Reichstaga in zaprtju pomembnega dela opozicije v koncentracijska taborišča. Ustrelitev Iveka Krmbergerja tudi pride na misel ob tej primerjavi...

Tu pa tam kdo napiše 'red mora bit', pa čeprav slab'. Imeli so red, ki je bil slab... in Američani so po II. svetovni vojni rekli, da je tisti, ki se tam takemu slabemu redu ni vsaj poskušal upirati, sokriv zločinov, ki jih je omogočil, tudi če sam ni storil česa takega. To ni brez logike - in jaz nekako še ne bi odnehal, čeprav za zdaj še ne vem, kaj učinkovitega narediti.

Razen mogoče da sam ne kupim tistega, kar mislim, da je slabo, čeprav je poceni, pa to še komu razložim, če je pripravljen poslušati.

Ampak večina je najbrž vzgojena podobno, kot sem bil jaz - to razumeti je komplicirano, itak se ne bo dalo nič narediti, to je treba dati v roke profesionalcev (ampak kdo jamči za njihovo etiko?)... Komu pravzaprav ustreza, če ni funkcionalne opozicije, če se volilci čutimo frustrirani, nemočni (= impotentni), če mnogi med nami nehujejo spremljati politiko in hoditi na volitve?

Težko bo tu karkoli spremeniti, če temu - čeprav je zapleteno - ne posvetimo vsaj toliko časa, kot kakšnemu motorju, ki ne potegne, kot je treba.

Nič, bomo videli. Jaz še nisem čisto obupal - in moj nekdanji sodelavec Matjaž je rekel "Do smrt' bomo ž'vel tud če bo treba kamne jest' "...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Mar 26, 2013 20:22

Poslušajte tole...

Danes sem prodal dve zadnje luči in dve bočni z kompletno napeljavo(kabel) za 35€(Cena po ceniku je preko 100€, ker so bočne led...)

Kupec je bil seveda vesel še pa še...

Zdaj pa bistvo. Jaz za te luči nisem plačal nič, pač bilančni višek, pa če rečemo, da je vredno 1€ ko sem jih prinesel iz avta, je bila moja marža 3500%.

Sem potemtakem NAJVEČJA BARABA ali mati Terezija, ker sem luči skoraj podaril??
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » To Mar 26, 2013 21:49

Ne, največja barabi si ker si mi prodal tako gnil čolen.... :lol:
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Mar 26, 2013 22:06

Je bil pa poceni... :D

Saj če bi imel denar bi ti rekel, da pridem nazaj po njega.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti