Oddajanje plovil v najem

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Feb 09, 2017 17:41

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Kolega je lani rental čoln na hrvaškem.
Podpisal je pogodbo, na kateri je pisalo, da za škodo na plovilu odgovarja najemnik.
Pri vožnji pod mostom Osor se zagozdil. Pri tem je potrgal tendo in poškodoval inox nosilce. Lastnik je zadevo prijavil policiji.
Barka ni bila kasko zavarovana. Najemnik je moral plačati 700€ škode.

ja sam ga je rental v privat marini in ni imel frke.
če pa ga rental na komunalni vez in izdal račun da je opravil storitev na privezu kamor so prepovedane gospodarske namene na vezu bi vidu če bi imel jajca prijavit škodo.
Lahko bi samo prijavil da su mu plovilo ukradli....sam bi pol tvegal ker bi najemnik imel list da ga je rental...
moro12345
Admiral

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Feb 09, 2017 17:45

se pa to....ki si napisal da podpises za skodo....

na drugem forumu (italjanski) sem zasledil neke teme kamor folk se je pritozeval do enih rent klubih kamor so to podpisovali, uni pa so namerno v motorjih izklapljali neke zice ali jih slabo vezali da bi se motor po ne vem kolko ur ustavil in crknil...in to pol iskali da plačaš popravilo motorja...

to je slo predvsem za tuje ruske turiste....ki ne znajo jezika.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Feb 09, 2017 17:47

To zgodbo sem omenil, da v primeru najema, bodite pozorni kaj podpisujete in nikoli rentat barke če nima kasko kritja. Tudi klavzula o osebni odgovornosti čeprav je kasko je pomembna.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Če Feb 09, 2017 18:54

Kot kaže vpisnik, dotični čoln na povezavi ima vpisan gospodarski namen uporabe, lastnik pa je leasing hiša :roll:
Kako je na podlagi teh podatkov možno dobiti vez v mestnem pristanišču :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
moro12345
Admiral

OdgovorNapisal/-a moro12345 » To Feb 14, 2017 22:31

jozko napisal/-a:Kot kaže vpisnik, dotični čoln na povezavi ima vpisan gospodarski namen uporabe, lastnik pa je leasing hiša :roll:
Kako je na podlagi teh podatkov možno dobiti vez v mestnem pristanišču :?:

ce bi kdo hodil od veza do veza gledat registracije plovil bi ugotovil marsikaj samo zivimo v taki drzavi ki je vse mozno. 1/2 plivil notri so registrirani v piranu in izoli od lastnikov ki niso niti iz obale ali pa nekateri imajo "sposojeno ime" od domacina
Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana / Novigrad

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » To Jun 13, 2017 16:18

Tole temo sem parkrat prebral, pa bi vseeno še vprašal za čisto konkreten primer:

Kupil bi rabljen gliser, cca 5-6 m, za 5-10 jurjev. Od maja/junija do nekje avgusta/septembra bi ga imel v vodi nekje v severozahodni Istri (Umag, Novigrad). Da si vsaj delno pokrijem stroške nabave, vzdrževanja, priveza itd., bi ga ponujal v najem v tednih, ko ga ne rabim.

In me zanima:
- ali lahko uradno to sploh počnem kot fizična oseba?
- kaj moram zrihtati od birokracije, da ne kršim pravil?
- ali je kaj lažje, če ustanovim firmo ( pa za moment ne razglabljamo koliko je komplikacij in stroškov s tem) in je firma lastnik čolna?

- če delam po domače, koliko je šans, da imam pizdarijo?
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Jun 13, 2017 18:08

Sonicus Ud Istre napisal/-a:- če delam po domače, koliko je šans, da imam pizdarijo?

VELIKO :!: :!: :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana / Novigrad

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » To Jun 13, 2017 19:11

No, saj tisto zadnje je bilo v bistvu bolj retorično vprašanje.

Bolj me zanimajo opcije za legalno varianto.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 13, 2017 19:28

Sonicus Ud Istre napisal/-a:No, saj tisto zadnje je bilo v bistvu bolj retorično vprašanje.

Bolj me zanimajo opcije za legalno varianto.

Ponudi plovilo čarter firmam pa boš videl kako in kaj. Če je atraktivno (plovilo) potem imaš šanse, da te vzamejo in da se bo oddajalo in da se bo obrnilo ravno toliko denarja, da boš pokril vse stroške in popravila, ki bodo nastala zaradi prekomerne uporabe. Seveda uvodoma pričakuj veliko stroškov povezanih s koncesnino za tvoje plovilo in vsa dovoljenja.
V večini marin čarterska plovila plačajo +15% na ceno iz cenika, pa so tam samo ob sobotah, pa še to nekatera vsakih 14 dni :roll:

Po drugi strani pa zgleda, da se nekatrim izplača, saj čarter v zadnjih letih cveti.
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Kraj: Domžale - Novigrad

OdgovorNapisal/-a WSurfer » To Jun 13, 2017 19:47

Sonicus Ud Istre napisal/-a:Tole temo sem parkrat prebral, pa bi vseeno še vprašal za čisto konkreten primer:

Kupil bi rabljen gliser, cca 5-6 m, za 5-10 jurjev. Od maja/junija do nekje avgusta/septembra bi ga imel v vodi nekje v severozahodni Istri (Umag, Novigrad). Da si vsaj delno pokrijem stroške nabave, vzdrževanja, priveza itd., bi ga ponujal v najem v tednih, ko ga ne rabim.

In me zanima:
- ali lahko uradno to sploh počnem kot fizična oseba?
- kaj moram zrihtati od birokracije, da ne kršim pravil?
- ali je kaj lažje, če ustanovim firmo ( pa za moment ne razglabljamo koliko je komplikacij in stroškov s tem) in je firma lastnik čolna?

- če delam po domače, koliko je šans, da imam pizdarijo?

Na čisto vse ti ne znam natančno odgovorit ker ne vem kako imajo Hrvati rešeno možnost zaslužka kot fizična oseba. Za branjevke in ribiče so verjetno vseeno malenkost milejši zakoni kot za posameznika, ki opravlja dejavnost. V tem primeru dejavnost izposoje plovila.

Če boš ustanovil podjetje z dejavnostjo izposoje plovila bo moral biti čoln kot prvo registriran za komercialne namene. Registracija je v tem primeru tudi na Hrvaškem na dve leti (ali tudi tehnični pregled, ne vem). Po vsej verjetnosti moraš skleniti drugačno zavarovanje, kot ga skleneš za fizično osebo. Ali je kasko potreben ali ne ne vem. Bilo bi možno.

Kako bi se v tem primeru zmenil za privez zopet vprašanje. Ali lahko na komercialnem vezu oddajaš plovilo se moraš v Novigradu pogovorit z Eciom. Tam je on gazda :)

Sem se pa lansko leto pogovoarjal z enim gospodom, ki je bil zainteresiran da bi skupaj kupila plovilo (sam je imel lastniški vez v Piranu) in bi se to plovilo dajalo v najem/izposojo. Vendar me je tudi sam hitro opozoril, da bi moral biti v takšnem primeru neko nujno ves čas na obali, kjer bi moral nuditi celotno podporo najemniku. V primeru, da bi se kaj zgodilo s čolnom si verjetno predstavljaš koga bi stranka prvo klicala in kako bi reševalsituacijo od doma po telefonu. Potem je tu fino opravljati še kakšen nadzor nad najemniki, tako da za te hece reci piši potrebuješ osebo, ki bo ves čas na obali in še en dodaten čoln.

Lahko pa pokličeš enega izposojevalca, ki na bolhi reklamira Baylinerja pa ga malo povprašaš kako ima sam to rešeno.

Rentanje je fino, če osebo, ki ji boš rental čoln poznaš in zaupaš. Z njim pa lahko spišeta neko izjavo in jo potrdita pri notarju na Hrvaškem, kjer bosta napisala, da predajaš osebi tej in tej čoln v upravljanje. Ampak če se bojo stranke vsakotedensko menjale, bi bila kar hitro šansa da te poštudirajo...

Moje mnenje.

LP
seal
Naddesetnik

Re: Oddajanje plovil v najem

OdgovorNapisal/-a seal » Če Jun 27, 2024 18:06

Je mogoce kdo, ki oddaja Jet ski na Hrvaskem in ima podjetje in registracijo Jeta v Sloveniji? Oziroma ali za oddajanje Jeta veljajo ista pravila kot za colne? Sem prebral, da v primeru, da najemnik prevzame plovilo v Sloveniji in si ga pelje na Hrvasko ni problem. Ce prav razumem problem nastane, ce je plovilo ze na Hrvaskem preden se ga odda. Tudi, ce ga najame slovenec? Bi prosil za kaksen nasvet oz smernico kaj je treba uredit oz na kaj biti pozoren.

Hvala
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

Re: Oddajanje plovil v najem

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Jul 05, 2024 11:16

saj ni kontole na meji za prevoz plovila,oz imeti moraš vinjeto

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov