Izbira propelerja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Kar se mene tiče se čoln zaenkrat obnaša odlično, je pa res da sem začetnik in nimam primerjave. Če misliš da bodo luknje pomagale ok, samo to bom delal naslednjo sezono, da slučajno kaj ne zaj*bem.
Glede rezanja brade mi pa itak ni jasno, mogoče pa bi bilo res produktivno, da se kaj dobiva.
Jutri bom izmeril pospeške in končno hitrost, poročilo sledi.
Ja, te kile so me pošteno nasmejale...
Glede rezanja brade mi pa itak ni jasno, mogoče pa bi bilo res produktivno, da se kaj dobiva.
Jutri bom izmeril pospeške in končno hitrost, poročilo sledi.
Ja, te kile so me pošteno nasmejale...
Nimaš kaj zasrat! če je slabše našpricaš not silikona, oblepiš z lepilnim trakom in pustiš čez noč.
Z kakršnim koli gpsom poizkusi določit točno hitrost pri najvišjih, srednjih in najmanjših vrtljajih glisiranja. Brez tega podatka bo vsaka nova poteza enaka alkimiji. Pri tem dobro poglej, če je na drsnem delu čolna kaj zelenja! Pospeški niso pomembni, ker se jih da za vsak propeler precej enostavno spravit na razumno raven. Glavno je, da sta slip in motor v mejah dobrega izkoristka.
Z kakršnim koli gpsom poizkusi določit točno hitrost pri najvišjih, srednjih in najmanjših vrtljajih glisiranja. Brez tega podatka bo vsaka nova poteza enaka alkimiji. Pri tem dobro poglej, če je na drsnem delu čolna kaj zelenja! Pospeški niso pomembni, ker se jih da za vsak propeler precej enostavno spravit na razumno raven. Glavno je, da sta slip in motor v mejah dobrega izkoristka.
Malo video materiala:
Ventilation propellers
Mogoče začni z manjšimi luknjami, če že misliš... Ali si pa pripravi čepe z različnimi notranjmi premeri. Tako imajo rešeno pri Mercury in še kdo verjetno...
PVS plugs
Engine heights
OMC service bulletin 2092:
Here's an excerpt of the verbage:
Modify the propeller by drilling three 6mm (7/32") holes thru outer shell positioned as shown in the diagram. If there is a rib under any of the proposed hole locations, use another propeller.
Properly drilled, the holes will have no affect on top speed, maximum RPM or ventilation in turns. Incorrect hole size or location will result in no improvement or in excessive ventilation, particularly in turns.
vir: http://continuouswave.com/ubb/Forum4/HTML/004836.html
@igor_k: Nujno meri tudi vrtljaje, brez tega ne bo nič. Ti moraš najprej ugotovit, če je propeler "pravi" glede na max vrtljaje in slip oz. zdrs. Ko boš to vedel in našel, greš lahko naprej...
Mogoče začni z manjšimi luknjami, če že misliš... Ali si pa pripravi čepe z različnimi notranjmi premeri. Tako imajo rešeno pri Mercury in še kdo verjetno...
OMC service bulletin 2092:
Here's an excerpt of the verbage:
Modify the propeller by drilling three 6mm (7/32") holes thru outer shell positioned as shown in the diagram. If there is a rib under any of the proposed hole locations, use another propeller.
Properly drilled, the holes will have no affect on top speed, maximum RPM or ventilation in turns. Incorrect hole size or location will result in no improvement or in excessive ventilation, particularly in turns.
vir: http://continuouswave.com/ubb/Forum4/HTML/004836.html
@igor_k: Nujno meri tudi vrtljaje, brez tega ne bo nič. Ti moraš najprej ugotovit, če je propeler "pravi" glede na max vrtljaje in slip oz. zdrs. Ko boš to vedel in našel, greš lahko naprej...
Glede teh lukenj mi je malo bolj jasno. Če bom imel čas bom to naredil.
Danes nisem imel pri roki gps sprejemnika in nisem mogel izmeriti točne hitrosti, to bom uredil jutri.
Je pa tako, da za izglisiranje potrebuje nekje 4s, do 25kt nekje 6s. Sem ga pa malo nateral (kolikor se je pač dalo v današnjih razmerah) in je zlahka prišel do 34kt po števcu pri 5000 obratih. Bom jutri videl, koliko števec laže.
Kaj vem, meni se zdi čisto ok.
Danes nisem imel pri roki gps sprejemnika in nisem mogel izmeriti točne hitrosti, to bom uredil jutri.
Je pa tako, da za izglisiranje potrebuje nekje 4s, do 25kt nekje 6s. Sem ga pa malo nateral (kolikor se je pač dalo v današnjih razmerah) in je zlahka prišel do 34kt po števcu pri 5000 obratih. Bom jutri videl, koliko števec laže.
Kaj vem, meni se zdi čisto ok.
igor_k napisal/-a:Je pa tako, da za izglisiranje potrebuje nekje 4s, do 25kt nekje 6s.
Tu je še ogromno rezerve! Izglisiranje je prehitro za dober izkoristek med plovbo, še posebej, če upoštevaš, da je gor alu prop brez ventilacijskih lukenj. Je ta rezerva v zmanjšanju slipa ali večanju koraka ti bo povedala primerjava hitrosti merjene z gpsom in soodvisnih vrtljajev motorja.
No, danes je vreme končno z rahlim vetrom in tukaj so rezultati:
Minimalno, da še glisira: 2800rpm, hitrost 17kt, teoretična 21kt, slip 19%
Potovalna: 3400rpm, hitrost 21,6kt, teoretična 25,6kt, slip 15,5%
Maksimalno: 5200rpm, hitrost 33,5kt, teoretična 39kt, slip 14,3%
Polna oprema, 60l v tanku, 1 potnik, merjeno z gps.
Torej števec kaže med 1-2kt preveč, koliko je pa točen merilnik obratov pa tudi ne vem, ker je analogni.
Več kot 33,5kt ni šlo, je pa res, da je bilo valovito.
Minimalno, da še glisira: 2800rpm, hitrost 17kt, teoretična 21kt, slip 19%
Potovalna: 3400rpm, hitrost 21,6kt, teoretična 25,6kt, slip 15,5%
Maksimalno: 5200rpm, hitrost 33,5kt, teoretična 39kt, slip 14,3%
Polna oprema, 60l v tanku, 1 potnik, merjeno z gps.
Torej števec kaže med 1-2kt preveč, koliko je pa točen merilnik obratov pa tudi ne vem, ker je analogni.
Več kot 33,5kt ni šlo, je pa res, da je bilo valovito.
15-20 cm valovi pomagajo za večjo hitrost. Najpočasnejše je morje, ki je mirno kot olje.
Slipa imaš za potopljen propeler precej. Inox prop bi odvzel 2-4%, kar bi bilo že bolje.
Opazuj kako trim motorja vpliva na dvig premca. Je ob trimu dvig intenziven, ali zelo slab, lahko premec z trimom dvigneš do take točke, da moraš zaradi občutka varnosti zmanjšat hitrost? Ti porazdelitev potnikov bolj vpliva na dvig premca kot trim?
V kolikor je končna masa tvojega čolna res okrog 900 kg, si za 4-6 vozlov prepočasen.
Imaš po drsni ploskvi gladko nanešen anti fouling, ali je bolj grobo vse skupaj?
Slipa imaš za potopljen propeler precej. Inox prop bi odvzel 2-4%, kar bi bilo že bolje.
Opazuj kako trim motorja vpliva na dvig premca. Je ob trimu dvig intenziven, ali zelo slab, lahko premec z trimom dvigneš do take točke, da moraš zaradi občutka varnosti zmanjšat hitrost? Ti porazdelitev potnikov bolj vpliva na dvig premca kot trim?
V kolikor je končna masa tvojega čolna res okrog 900 kg, si za 4-6 vozlov prepočasen.
Imaš po drsni ploskvi gladko nanešen anti fouling, ali je bolj grobo vse skupaj?
Trim zelo malo vpliva na dvig premca, vpliva pa na hitrost. Porazdelitev potnikov bolj vpliva na dvig premca. Je pa res, da s trimom nisem šel v nek ekstremen dvig, tako da ne vem koliko dejansko lahko dvignem premec s trimom. Trimal sem samo glede na doseženo hitrost.
Podvodni del je lani bil premazan z antifoulingom, zdaj pa ni prav nič gladek, nadvodni del je precej bolj gladek.
Podvodni del je lani bil premazan z antifoulingom, zdaj pa ni prav nič gladek, nadvodni del je precej bolj gladek.
igor_k napisal/-a:Trim zelo malo vpliva na dvig premca, vpliva pa na hitrost. Porazdelitev potnikov bolj vpliva na dvig premca. Je pa res, da s trimom nisem šel v nek ekstremen dvig, tako da ne vem koliko dejansko lahko dvignem premec s trimom. Trimal sem samo glede na doseženo hitrost.
Čoln se lahko prične obnašat na tak način šele, ko je propeler izdatno ventiliran-kavitacijska plošča nekaj cm nad dnom, torej vsaj kot na pol površinski pogon.
V tvojem primeru gre verjetno za propeler z premajhnim zamikom krilc nazaj-premajhen "Rake".
Glede na to, da trim vpliva na hitrost ti predlagam:
- dvig motorja vsaj toliko, da bo kavitacijska 2-3 cm nad dnom, morda še več. Natančna mera se da razbrat iz optimalnega trima tvojega motorja, saj v bistvu ne delaš drugega kot dvigaš propeler iz vode.
- uporabo dobrega 3 krakega inox propelerja 13,5"x20" z poudarjenim bow liftom. Recimo laserII, pa še en kup bi se jih našlo.
Z tem bi moral poizkusit osnovno geometrijo propelerja, ter ga glede na dobljene rezultate predelat.
Teh 3 cm sploh ni tako hudo, da bi potem propeler kavitiral ob vsakem pogledu na valove. Prepričan sem, da bi dobro prilagojen propeler manj kavitiral kot to kar imaš zdaj gor.
Glede na tvoj zapis ti čoln verjetno preveč leži na vodi, saj ne moreš dvignit premca za 3-5 stopinj, kjer je optimalni izkoristek dna. Posledično si "zalepljen" na vodno gladino in to ti požre kar nekaj vozlov.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta