Nakup čolna s kabino

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Jul 03, 2015 06:57

Poraba 30+
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 03, 2015 07:18

Teh čolnov je bilo kar precej prodanih predvsem zaradi prostorne kabine, ki v tem dolžinskem razredu zelo izstopa. Čoln pa je zaradi tega nekaj težji na premcu in zato velja, da mora biti motor močnejši kot sicer za to dolžino čolnov. Ta ima odličen in dovolj močan motor. Čoln so prodajali v Marine System - navtična trgovina v Kopru.
Ta je ravno pravšnji za mlado družino, ki ima še dosti drugih planov v življenju ne bi se pa radi odrekli kopanja in prenočevanja v prekrasnih zalivih. Ko otroci zrastejo bo premajhen. To pa se na žalost dogaja (pre)hitro.
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » Pe Jul 03, 2015 07:56

Ko sem sam kupoval čoln v enakem rangu sem se zagledal v Merlina a ga takrat nisem dobil. Ima ga prijatelj, ki je z njim zadovoljen. Sprememba je samo v motorju ker ima Yamaho 4T 80 km. Če je čoln ohranjen in vzdrževan mislim da je primeren nakup. Vseeno pa prej preveri motor in trup, da ne boš imel še dodatnih nekaj jurjev stroškov. Cena je vedno stvar dogovora.
S porabo 30+ se pa ne strinjam.
mitja12
Praporščak

OdgovorNapisal/-a mitja12 » Pe Jul 03, 2015 09:10

Goahead mislm da pri normalni plovbi nebi smelo bit 30+,ali pač. Če ima kdo kakšne izkušnje z takim motorjem glede porabe in vzdrževanja bi bil hvaležen.
lp.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Jul 03, 2015 12:14

To je moja predpostavka, glede na to, da sem imel elan 495gts in suzuki 85. Motor je bil precej žejen 26l/h ob potovalki. Zato sem sklepal da je uni nekoliko več.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jul 03, 2015 18:29

mitja12 napisal/-a:Goahead mislm da pri normalni plovbi nebi smelo bit 30+,ali pač. Če ima kdo kakšne izkušnje z takim motorjem glede porabe in vzdrževanja bi bil hvaležen.
lp.

Meni je Yamaha 100 konjev 2 taktna na pet metrskem čolnu kurila od 25 do 35 litrov na uro, odvisno od načina vožnje in števila oseb. Pa to ne na ful gasu. Kar se pa vzdrževanja tiče pa motor ni zahteven. Pomemno je le , da po koncu sezone narediš servis in konzervacijo. Meni je motor delal brez problemov.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 03, 2015 20:02

@mitja12
    Kar zadeva porabo, imata prav tako Goahead kot jandrej, ampak da boš to lahko razumel, poglej v temo Poraba goriva, kjer piše oziroma so povezave na od tega, ali naj nas to sploh zanima, mimo tega kako se to meri in kaj izmerjeno pomeni, do tega, kaj vse na to vpliva.
goahead: Poraba 30+
    Večina izvenkrmnih motorjev ima porabo na vsako eno uro razvijano KM (konjsko moč) med 0,32 in 0,56 l/h (tokrat pobrano s Tohatsu-jeve strani).

Motor je Yamaha 115 CETOL iz l. 2002 (vpisnik morskih čolnov) in bi moral biti že med manj žejnimi porabniki, tako da za računanje vzamemo 0,40 l/h na vsako eno uro razvijano KM.

Pri eni uri na polnem plinu - če razvija 115 KM eno uro:
      115 KM * 1 h * 0,4 l / KMh = 46 l
      bi bila poraba torej (krepkih) 30+, kot je napisal goahead.
jandrej: S porabo 30+ se pa ne strinjam - ipd.
    Če bodo čoln, motor in propeler OK in bo plul po pameti, ne bo potrebe, da bi motor - razen morda za kratek čas pri izglisiranju - gnal pod polnim plinom. Za plovbo potrebna moč bo odvisna od skupne mase plovila (čoln z opremo, motor, gorivo, posadka in vsa ropotija), ki je pa ne znam oceniti.

V Kazalu na razna navodila (za motorje in drugo) v bazi znanja je med drugim (ok. konca druge tretjine) tudi ocena potrebne moči, da obdržiš neko maso v glisiranju.
    igor11 napisal/-a:Če je faktor teža kg/KM (konjsko moč) manjši od 10 je čoln raketa, za normalno plutje faktor 12 -13.

Če bo poln čoln skupno (čoln, motor, gorivo, ljudje, pijača...) tona, bi po tej oceni rabil ok 70-80 razvijanih KM, to pa bi pokurilo dobrih 30 l/h. Seveda če je motor in propeler in čoln OK (v dobrem stanju, neobraščen...).

Če pa bi bil poln čoln skupaj ok. 500 kg, bi pa pri sicer enakih pogojih lahko pričakoval porabo dobrih 15 l/h.

Skupna masa plovila je eden ob bistvenih dejavnikov, kar zadeva porabo pri glisiranju.

Več je pa v temi na povezavi, ki sem jo dal na vrhu.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
janezsko
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a janezsko » Pe Jul 03, 2015 20:32

na plovilu marinello 17 plus 4 odrasli ...yamaha 115 cetol je poraba 35 litrov + plus pri 3/4 gasu ...ce pa smucar zadaj pa tudi 40 l plus....tak da dvotaktni motorji žrejo veliko več kot štiritaktni...pa še olje moreš kupovat..jaz sem hvalobogu pred mesec proda takšno plovilo...nakup bo samo štiritakni motor od sedaj naprej..pa mirno morje...lp
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jul 05, 2015 11:26

Meni je pri 4 taktni Yamahi F100 in na 5 metrskem čolnu pokazalo na originalnem števcu max porabo 29.5L na uro. Pri lepi vožnji pa tam okoli 12-15L na uro.
Uporabniški avatar
janmar
Kapitan bojne ladje
Kraj: Vojnik

OdgovorNapisal/-a janmar » Pe Sep 04, 2015 20:36

A ima mogoče kdo od vas podatek o teži Merlyna 560? Hvala.

LP
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » Pe Sep 04, 2015 22:11

janmar napisal/-a:A ima mogoče kdo od vas podatek o teži Merlyna 560? Hvala.

LP

Osnovni model je težak okrog 700kg+vsa vgrajena in dodatna oprema.Sem imel Merlina 560,pod oznako Suzocab M560,ki ga je izdelalo podjetje Danisan d.o.o.,katero pa ne obstaja več,mislim pa ,da so vsi izdelani z enakim kalupom,v Ljutomeru,Radencih,pa še kje.Gliser je grajen dokaj kvalitetno,moraš pa gor obesit motor vsaj 100km,kar je tudi max.predvideno.
LP Dani
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Po Sep 07, 2015 21:51

meni čoln 5 m 650 kg+ motor 60 115 kg + štiri osebe...če gremo pač bolj počasi, toliko da zglisira 10 do 11, če pa do fula pa 18l...več ne, po števcu...gre tam nekje 5800 do 5900 obratov...itak pa sem ga samo 2x do konca, pa še to za 20 sekund...nima smisla in potrebe
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Sep 08, 2015 19:56

Zanimivo, da vstrajaš na tako slabem motorju. Na mojem čolnu(660kg brez motorja) je imel prejšni lastnik Yamaho 40/60 da ni rabil plačat trošarine na hr., pa je po dveh sezonah zamenjal motor za 90KS.
mirno morje
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Sep 09, 2015 09:11

Za 5 metrov čoln kar rabiš vsaj od 70 konjev naprej. Za to težo pa 80 konjev.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Sep 11, 2015 15:24

darkojakob napisal/-a:meni čoln 5 m 650 kg+ motor 60 115 kg + štiri osebe...če gremo pač bolj počasi, toliko da zglisira 10 do 11, če pa do fula pa 18l...več ne, po števcu...gre tam nekje 5800 do 5900 obratov...itak pa sem ga samo 2x do konca, pa še to za 20 sekund...nima smisla in potrebe

Če razumem prav, 60 KM in poln plin, merilnik pa pokaže trenutno porabo 18l/h. To pride 0,3 l v eni uri na razvijano konjsko moč. To mislim da je v pričakovanih mejah (od 0,2 do 0,6 l/KS h ali nekaj takega, kje vmes je pa odvisno od tipa in stanja motorja).

Če je darkojakob zadovoljen s hitrostjo in plovnimi lastnostmi čolna pri tem motorju in propelerju - in če so še tega le dvakrat za nekaj deset sekund pognali do polne moči - je razumljivo, da ne misli, da potrebuje močnejši motor od tega.

Kot razumem s sedanjim propelerjem s tem motorjem tudi obremenjen čoln zglisira brez težav. Če so še vrtljaji 5800-5900 blizu max priporočenih za tisti motor - pa če je še hitrost, s katero najpogosteje plove kje blizu vrtljajev, kjer ima ta motor največji navor - je ta kombinacija motorja, čolna in propelerja za njegove želje po mojem OK.

Mene zanima le še, kakšne so s to kombinacijo njegove izkušnje pri močnejšem vetru in bolj vzvalovanem morju.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta