Dejanski stroški lastništva plovila

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

al

Re: Dejanski stroški lastništva plovila

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 21, 2020 07:36

ma to so ene in iste teme, ki se pojavljajo vsake toliko časa. nek nov član (nič narobe, če je nov) vpraša kaj bi kupil oz koliko to stane.

saj poleti smo nekomu odgovarjali glede jadrnice. isto...
on vpraša, mi pa, kot da nimamo drugega dela, napišemo par strani filozofije.
tip pa ne vem a sploh resno misli ali mu je dolgčas na plaži...

Če se greš navtiko (ali kater drug hobi), potem moraš imeti strast, da ti je vse jasno, kaj si želiš in imaš približno sliko tudi koliko to stane. Če pa ne veš kaj bi, potem je to brez veze. To so navtiki za par sezon. Gledajo iz plaže v campu, kako čoveni (čoleni) šibajo sem in tja in kako je to vse fino, pa bi tud oni kaj imeli, pa potem nekaj sprašujejo... To je večinoma na kratki rok.

Lahko bi naredili kar nek algoritem vprašanj in odgovorov v takih primerih, ker nekdo, ki ne pristopa s strastjo (kar pomeni da ne preizkusi in naštudira zadeve) itak ne razume naših strastnih, filozofskih odgovorov in išče plastične rešitve.

če te ena stvar “drajva” potem greš v to!

Tud v petek zvečer pristopiš k punci, ki ti je všeč (te “drajva”) in se tist trenutek ne ukvarjaš s tem a ma črtico al na V itd... Veš da ti je všeš in greš. Investiraš v drink (neke vrste najem) in če sta za skupi maš pavšal :mrgreen:

Torej mogoče najem res ni slaba zadeva za probat pH.

malo sem v svojem stilu posplošil in mogoče niti ni to primerno za tega, ki tukaj sprašuje (nisem bral te teme natančno) a tako je
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Sep 21, 2020 07:55

AEgir napisal/-a:Zato ker je na 20 let računat taka neumnost, da je že žaljivo. Poleg tega nas je večina zamenjala N čolnov ker na kopnem je eno v morju pa čist neki druzga. Pol v dveh letih zamenjaš vse pa čez dve leti še enkrat zravn je še skoraj vse variabilno za 50% in kako to pol preneseš v 20 let?

Poznam primer kjer lahko tvojo trditev skoraj ovrzem ;)

Znanec kupil gumenjaka 2004 ga ima se sedaj. Zelo natancno v excelu vnasa stroske povezane z lastnistvom. Dobro zdej tisto pivo ko caka da spere motor na slusalke po koncu sezone ne vpise v tabelo ;) ampak drugace je zelo dosleden. Ga vprasam ce bo 2024 slucajno prodal odstejemo razlimo med tem za koliko je kupil in koliko prodal pa je to to ;) Ampak kot pravim to je skrajen primer
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 21, 2020 07:58

Navtika (tudi gumica) je luksuz.
In luksuza se ne da iti z excelom nad tabo, ker to ni več luksuz ampak trpljenje za vso družino.
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Po Sep 21, 2020 08:31

V kolikor razprava o stroških ni smiselna. Zakaj je potem stalnica rek, da je čoln kak meter prekratek? Mar si ne bi ob nakupu raje omislili meter ali dva daljšega od naših trenutnih potreb? Zakaj le marsikdo kupi rabljeno plovilo, tu so izvzeti tisti, katerim obnova predstavlja poseben užitek? Mer ne bi bilo enostavneje vsakih nekaj let kupiti novo plovilo in se bistveno manj ukvarjati z vzdrževanjem? Razlog je v veliki večini finančne narave. To je omejujoč faktor za prav vsakogar med nami pa naj si bo v absolutnem smislu (več ne zmorem) ali relativnem (več nisem pripravljen nameniti temu področju).

Resnica je tudi ta, da velika večina na koncu temu področju nameni več svojih resursov (denar in čas), kot je prvotno predvidel. Tako je to za marsikoga dokaj boleča tematika. V kolikor se posameznik pri izračunih močno zakalkulira, ali se v investicijo poda zgolj s srcem pa se take avanture znajo končati tudi izjemno neprijetno.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 21, 2020 09:03

novinec1 napisal/-a:
AEgir napisal/-a:Zato ker je na 20 let računat taka neumnost, da je že žaljivo. Poleg tega nas je večina zamenjala N čolnov ker na kopnem je eno v morju pa čist neki druzga. Pol v dveh letih zamenjaš vse pa čez dve leti še enkrat zravn je še skoraj vse variabilno za 50% in kako to pol preneseš v 20 let?

Poznam primer kjer lahko tvojo trditev skoraj ovrzem ;)

Znanec kupil gumenjaka 2004 ga ima se sedaj. Zelo natancno v excelu vnasa stroske povezane z lastnistvom. Dobro zdej tisto pivo ko caka da spere motor na slusalke po koncu sezone ne vpise v tabelo ;) ampak drugace je zelo dosleden. Ga vprasam ce bo 2024 slucajno prodal odstejemo razlimo med tem za koliko je kupil in koliko prodal pa je to to ;) Ampak kot pravim to je skrajen primer

Aja ma v excelu v tolarjih? Kaj ti dons koristi, da maš v tolarjih napisan v neki tabeli kok si dal pred 16 leti za čoln? A inflacijo najprej za tolarje zračunaš, pa pol v evre pretvoriš al kako gre to?

DR76 napisal/-a:V kolikor razprava o stroških ni smiselna. Zakaj je potem stalnica rek, da je čoln kak meter prekratek? Mar si ne bi ob nakupu raje omislili meter ali dva daljšega od naših trenutnih potreb?

Smiselna ni zato, ker so stroški odvisni od lastnika, njegovih želja, izkušenj, iznajdljivosti in odločitev, bistveno bolj kot pri avtu recimo. Lahko prideš skoraj zastonj skozi, lahko pa plačuješ na bogato.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Po Sep 21, 2020 09:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Po Sep 21, 2020 09:18

Sori, fantje, res zelo filozofirate...sicer se strinjam , da nekateri pretiravajo, ni pa nujno , da dotični član, čeprav 20 let naprej računat, je res mimo :P :P ... zato sem mu jaz brez filozofiranja in ovinkarjenja odgovoril s približnimi stroški, normalno, vseh morda nisem napisal, ampak, da vsaj ve, pri čem je, oziroma bo. Ker očitno dosedaj ni imel plovila, odkod naj pa ve, kaj ga čaka, poleg tega, kupuje nov čoln , torej skrite napake in s tem povezani stroški odpadejo... seveda , če bo navtiko vzljubil, ga potem čaka poplačilo z veseljem in vsemi radostmi, ki jih ta prinaša, brez stalnega razmišljanja o stroških, prej ali slej ugotoviš, ali ti navtika sploh gre skozi ali ne ...

Klinc, jaz zase vem, da, recimo, ne bom šel na dopust nekam, kjer me pivo stane 7 ali več eur, ker, ko mi paše, sploh poleti, se vsedem v gostilno in ruknem tudi 5 kriglov , če je treba , in to vsak dan 3x :lol: :lol: ... in če tega ne vem oziroma mi nekdo ne pove, se lahko fajn zaje*em :lol: :lol: Poleg tega, ko grem na dopust, ker sem samozaposlen in trenutno brez zaposlenih, pomeni, me vsaj dopust stane nek znesek + še enkrat več, ker ta čas ne delam, državi moram dat , pa še zaslužim nič :oops: :oops: potem me en pir ne stane več niti 7, ampak 14 eur :D :D
Nazadnje spremenil pinosat, dne Po Sep 21, 2020 11:09, skupaj popravljeno 2 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 21, 2020 09:31

Mene stane na leto 211€ kasko zavarovanje, pa tisti dve hrvaški položnici ene 50€ za 6.2m čoln, pa servis ene 30€ na let.

Sepravi mene bo v 20 letih koštal 5820€.

A je to taprava računica za sazinhota?
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Sep 21, 2020 09:32

nikoli na vodi, familija nikoli na vodi, potem pa sanja o 40h dneh na vodi s čolnom na leto?!?! pa kaj si ti brez šihta?

to kar nekateri pišejo, da so se mal zutri odločil pa šli iz Zagorja s prikolico in čolnom v savudriojo smučat pa zvečer je bil čoln že pokrit pa oprav v garaži - pozabi. če boš ti ob 9h zutraj trznil, boš v savudriji mogoče ob dveh. preden bo čoln v vodi, avto parkiran etc bo samo še cajt za pozno kosilo pa pivo, potem pa lahko greš domov.

če misliš za vikende hodit mal na morje, +cel dopust na morju, ti povem nekaj. kot ekonomist ekonomistu. imaš 25 dni dopusta v povprečju. imaš mulce, ki ti ga pokurijo polovico. ali pa vsaj tretjino. se pravi imaš še 15 dni. 3 tedne. ali boš dobil za 3 tedne nekje plac, ali imaš denar, ali ima tvoja žena dopust, in pa, ali je VREME pravo v tem času za plovbo, sploh konec julija začetek avgusta 1/3 dni odpade za lepo plovbo, razen če si mal mazohista. pa drugi dan gre čoln v vodo, in predzadnji ven iz vode. se pravi 13 x(2/3) = slabih 9 dni vožnje čolna. ti pa brez dopusta že v tem trenutku. Kje imaš ti 40 dni kruzanja? z eno malo banjico? za 40 dni na morju kot celinec, pa da ni čoln v izoli (kjer btw v slovenskem morju sreče ravno ne najdeš), jih boš pokuril najmanj 50 če ne kakega več. Vsak odhod na morje stane čas za priprave. cunje, hrana, oprema, itd...v času ki si ga prej imel za kaj drugega. ko se vrneš je treba vse razpakirat, spucat, zložit. pa peljat se tja. peljat nazaj. vmes pojest. itd..zdej pa ekonomist dragi, imaš 50 frej dni na leto? pri familiji? za vozit se z enim malim čolničkom? mislim da ne. Pa maja in septembra ni več kratke majice na morju. so že vetrovke in kape, če je vreme malce neusmiljeno.

Rentaj prvo leto. pa potem še enkrat premisli. Izpit že imaš?
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Sep 21, 2020 09:42

AEgir napisal/-a:Mene stane na leto 211€ kasko zavarovanje, pa tisti dve hrvaški položnici ene 50€ za 6.2m čoln, pa servis ene 30€ na let.

Sepravi mene bo v 20 letih koštal 5820€.

A je to taprava računica za sazinhota?

ti si 5 jurjev vrgel nanj še preden si ga do doma pripeljal :)
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Sep 21, 2020 10:34

ma s temi čolni je enako, kot z motorji.....prvo leto narediš 5 jurjev, drugo leto jurja km, vsa naslednja leta pelješ motor na tehnični in na servis in to je to. Izjema so redki tifozi. Za vse ostale velja zgoraj navedeno, čeprav je mogoče malce karikirano.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 21, 2020 10:35

Ja, mal me je zanesl.. :)

To kar si zgoraj napisal je prava realnost. Še ko se vse zvezde poklopijo in si enkrat v N letih privoščiš en mesec na morju kot je to meni uspelo letos, je pol 2 tedna pihala burja, da je voziček od tamalga po tleh metal in smo mel samo 2 tedna vremena za čoln.

Če hočeš res met poletje na čolnu, si moraš celo življenje temu prilagodit, kar pa ni slabo, samo težko je.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Sep 21, 2020 10:54

[quote="Marcel_Mastnak"]Igor lepo povedano. Le varščino za najem še dodaj 500€<

moj kolega ne pobira varscine,meni se zdi najem smiseln (za dopust) vidim ljudi ki dajo coln v vodo in potem ne vzge ali je nekaj drugega narobe cakaj mehanika,oz sam svoj mojster,gredo v zaliv in od tam ne vzge,pozabijo kontakt prazna baterija,
pri najemu je samo torbe v barko in vozi misko.
neke stroske zbirat me spominja na kolega ki so mu starsi kupili za diplomo yugo oce gospod stare sole mu je dal tudi zvezek kamor si je pisal km,tankanje,in vse stroske.koliko je danes vreden yugo??takrat je bil ogromno,enako je sedaj s cenami rabljenih plovil kovid in so sle pod niclo.drugo leto recejo pandemija in si bomo vsi navtiki ????
stroski in potrosniska druzba nekako ne gredo skupaj,ne recem v biznisu je to obveza,ampak hobi in stroski ne verjamem da tako postanes zadovoljen in gres zvecir spat z nasmehom
sazihno
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sazihno » Po Sep 21, 2020 12:40

no...sej to želim razčistit sam s sabo - ta računica o dneh dopusta, ki si jo predstavil, je prekleto točna. In ne drži, da sanjam o 40 dneh na morju - pravim samo, da bi (v nekem perfektnem svetu, kjer bi se to dalo izvest) bilo rentanje čolna popoln nesmisel. Sprašujem pa se - kaj pa če želim (oz. utegnem) na leto narediti samo 5 - 7 dnevnih izletov?

Vidim, da ste vsi vsaj enotni okoli tega, da je vsaj na začetku, ko ne veš točno ne kaj bi rad ne kolko bi rad, splača najeti različne zadeve.

kr3mn1 napisal/-a:nikoli na vodi, familija nikoli na vodi, potem pa sanja o 40h dneh na vodi s čolnom na leto?!?! pa kaj si ti brez šihta?

to kar nekateri pišejo, da so se mal zutri odločil pa šli iz Zagorja s prikolico in čolnom v savudriojo smučat pa zvečer je bil čoln že pokrit pa oprav v garaži - pozabi. če boš ti ob 9h zutraj trznil, boš v savudriji mogoče ob dveh. preden bo čoln v vodi, avto parkiran etc bo samo še cajt za pozno kosilo pa pivo, potem pa lahko greš domov.

če misliš za vikende hodit mal na morje, +cel dopust na morju, ti povem nekaj. kot ekonomist ekonomistu. imaš 25 dni dopusta v povprečju. imaš mulce, ki ti ga pokurijo polovico. ali pa vsaj tretjino. se pravi imaš še 15 dni. 3 tedne. ali boš dobil za 3 tedne nekje plac, ali imaš denar, ali ima tvoja žena dopust, in pa, ali je VREME pravo v tem času za plovbo, sploh konec julija začetek avgusta 1/3 dni odpade za lepo plovbo, razen če si mal mazohista. pa drugi dan gre čoln v vodo, in predzadnji ven iz vode. se pravi 13 x(2/3) = slabih 9 dni vožnje čolna. ti pa brez dopusta že v tem trenutku. Kje imaš ti 40 dni kruzanja? z eno malo banjico? za 40 dni na morju kot celinec, pa da ni čoln v izoli (kjer btw v slovenskem morju sreče ravno ne najdeš), jih boš pokuril najmanj 50 če ne kakega več. Vsak odhod na morje stane čas za priprave. cunje, hrana, oprema, itd...v času ki si ga prej imel za kaj drugega. ko se vrneš je treba vse razpakirat, spucat, zložit. pa peljat se tja. peljat nazaj. vmes pojest. itd..zdej pa ekonomist dragi, imaš 50 frej dni na leto? pri familiji? za vozit se z enim malim čolničkom? mislim da ne. Pa maja in septembra ni več kratke majice na morju. so že vetrovke in kape, če je vreme malce neusmiljeno.

Rentaj prvo leto. pa potem še enkrat premisli. Izpit že imaš?
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Sep 21, 2020 12:58

Kalkulirati je potrebno če si na meji finančnih zmožnosti. Če imaš absolutno premalo ali pa dovolj, potem ni treba. Vprašati se je treba kje so rezerve. Velikokrat za odgovor zadošča pogled v svojo garažo.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Sep 21, 2020 13:03

Popolnoma razumem, da je najem totalno nesmiselen, če čoln služi celi družini: kot ste napisali - poleti po otokih, pa kdaj otroke peljat smučat, žena se sonči, s prijatelji za vikend. In razumem, da je potem 30 - 40 dni užitka na leto zagotovljenega, če je vsem udeleženim cool.

nanašal se je na tole napisano.

jaz sem imel letos čoln v vodi en mesec in 2 dni. od tega neprekinjeno na čolnu 3 tedne pa en dan. plul sem pa še ne dva tedna, ker mi je ostalo vreme pobralo, da sem nekje ležal na privezih/marinah in počival na čolnu (šel od Raba do Korčule pa nazaj). pa imam čoln ki je pogojno bivalni za toliko časa (2 spalnice pa pol, WC, tuš, mala kuhinja, hladilnik z zmrzovalnikom), in se z utraj zbudiš, če je lepo vreme in dobra napoved odvežeš vrvi in greš na naslednji otok/zaliv/željeno destinacijo. Da imaš čoln na boji pred kampom, je zanimivo da se malce pelješ v kak zaliv, pa brez tende, hladilne torbe, prve pomoči, hrane etc ne moreš nikamor, sploh če maš mulce. pa trajbaj to vsak dan ven in not. pa včasih je lepo vreme, malce pihlja, super za kopanje - ja za na čoln je pa druga, tam morš met pa že želodec iz rostfreja, da ti ne rata slabo. sploh če narod nikoli ni bil na čolnu, muke ježeve...

kot napisano. pojdi in rentaj čoln za dan dva...in to ga rentaj na dopustu. med gužvo v zalivih in na tankšteli. da vidiš kako je. ne jeseni ko si sam na morju.

najbolje in najceneje je, da greš v španovijo s fotrom/bratom/kolegom. druga opcija, kupiš rabljeno. stroški vzdrževanja in bencina so isti kot na novi banji. novo kupi ali človek ki ima avtistično denarnico, ali pa nekdo, ki bo res uporabljal to celo sezono/leto in se mu ne da jebat z rabljeno šaro, ki bi počepnila pri taki uporabi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost