Dejanski stroški lastništva plovila

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
jozko
Admiral

Re: Dejanski stroški lastništva plovila

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Sep 21, 2020 13:42

weta napisal/-a:ma s temi čolni je enako, kot z motorji.....prvo leto narediš 5 jurjev, drugo leto jurja km, vsa naslednja leta pelješ motor na tehnični in na servis in to je to. Izjema so redki tifozi. Za vse ostale velja zgoraj navedeno, čeprav je mogoče malce karikirano.

A misliš, da smo res tako redki "tifozi" (ne vem kaj si s tem mislil - stric Google pravi, da so to neke vrste navijači Kopra) :?:

Dajte napisat če je med morjeplovci res le nekaj redkih "tifozov", ki naša plovila redno uporabljamo in jih ne peljemo "samo na tehnični in na servis in to je to" :idea:

Tistih par izjem, ki plovila večkrat uporabljamo, smo torej, kot piše weta "tifozi" (upam, da ni mislil "tifusarji") :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Po Sep 21, 2020 14:42

He he, mislim da ga je že minila želja po lastnem čolnu, ko je vse prebral, drugače pa za cestni motor tudi za mene in mislim Eagirja velja, da peljemo samo na tehnični še :oops:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Sep 21, 2020 14:44

tifozi je mišljeno kot navdušenci, da ne bo nesporazumov
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 21, 2020 21:32

Jaz sem tifusar ,k sem ženo vleku na barko v letu 2015 ,132 dni,tu je računan petek kot cel dan ,da se lepš sliši haha,no pol sem se pa mal pozdravil in sedaj še kakih 60 do 70 dni spravim skup.Ta mesec 9 dni..sej petek bo kmal a ne da..upam brez dežja sicer mi grozi hišno okolje.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 21, 2020 22:15

B.O.A.T. = Bring On Another Thousand $$
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Sep 22, 2020 08:56

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Sep 22, 2020 12:48

popolnoma faljeno za to temo.

kaj imajo stroški avio kart, pa refita za celo jadrnico veze skupaj z eno plastično banjo in 60konjskmu outboardam? samo cena elektronike za jadrnico je večja kot pa avtorjeva predstava o čolnu.

475 plastika ima 3 blazine, eno tendo, 1 motor, 1 tank za bencin, mogoče še enega za tuš (redko), akumulator, 3 bokobrane, 3 rešilne jopiče, čakljo, 50 metrov 8mm štrika in enega 6kg mačka. fishfinderju pa globinomerji in podobne modne muhe na teh malih čolnih niso ravno nekaj potrebnega.

razen če si hotel povedat kar sem jaz že na prvi strani, da v navtiki nima smisla delat kalkulacije, lahko pa delaš natančen stroškovnik.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 22, 2020 13:18

Pozabil si na bazen za živo vabo in nosilce za ribiške palce. 8)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Sep 22, 2020 13:39

Pomoje je čleveka samo okvirno zanimalo koliko taka reč košta oz. cenovni rang. Se prav okvirna cena nakupa in potem vzdrževanja. Ali 5m čoln košta 5jurjev ali 10jurjev ali 30jurjev ali 50 jurjev in potem stroški;100€/leto ali 500€/leto ali 1000€/leto ali 10000€/leto. Tako okvirno, brez 5 strani psihoanalize. Pa še zanimal ga je, a bo po 20 letih to še kaj vredno ali nič, pa še zanimal ga je kako je z rentanjem.

Odgovori:

- 5m čoln (nov) košta med 15 in 30 jurji
- stroški bod med 500 in 1000€/leto
- po 20 letih bo vreden med 4 in 10 jurji
- za fiksno določenih 14dni/leto se renta najbrž bolj splača. Za vse ostalo pa najbrž ne, če vključiš celoten aranžma rente v igro. Renta se predvsem zelo splača v primeru da spoznaš določen tip plovila in sebe če sta kompatibilna.

In toliko informacij je najbrž dovolj, da se bo lahko odločil, ali je tega zmožen finančno ali ne.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne To Sep 22, 2020 15:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Xilinx Vivado HLx trainee
mikele
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a mikele » To Sep 22, 2020 13:53

Tip je totalno zatežil s svojimi “ekonomskimi” pristopi. Priviščiš si pač tisto kar si lahko, neki letni stroškovniki so totalno sranje, pač trošiš za tisto kar te veseli.
Koga boli k.... kaj bo čez 20 let.
Če te finančno bremeni spust in dvig čolna, benz, zavarovanje, servisi..., čolna pač nimaš, najameš pedalinček in ima cela družina “navtike” pun k po eni uri, potem pa v apartma na makarone - džabe dopust!! Pa ga ni ekonomista, da si tega ne zna izračunati.
A ja, pa 5m dolg čoln ni noben luksuz.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Sep 22, 2020 14:13

mikele napisal/-a:Tip je totalno zatežil s svojimi “ekonomskimi” pristopi. Priviščiš si pač tisto kar si lahko, neki letni stroškovniki so totalno sranje, pač trošiš za tisto kar te veseli.
Če te finančno bremeni spust in dvig čolna, benz, zavarovanje, servisi..., čolna pač nimaš, najameš pedalinček in ima cela družina “navtike” pun k po eni uri, potem pa v apartma na makarone - džabe dopust!! Pa ga ni ekonomista, da si tega ne zna izračunati.

Miha se popolnoma strinjam in podpišem pod to :)

jaz ne računam nič , jebiga , navtika je strast in to pač potegne za sabo en kup stroškov, problemov in norega zadovoljstva , kar pa na koncu šteje in tega se spominjaš, vse ostalo pozabiš :mrgreen: :mrgreen:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Sep 22, 2020 14:46

MareC napisal/-a:
mikele napisal/-a:Tip je totalno zatežil s svojimi “ekonomskimi” pristopi. Priviščiš si pač tisto kar si lahko, neki letni stroškovniki so totalno sranje, pač trošiš za tisto kar te veseli.

Miha se popolnoma strinjam in podpišem pod to :)

jaz ne računam nič , jebiga , navtika je strast in to pač potegne za sabo en kup stroškov, problemov in norega zadovoljstva , kar pa na koncu šteje in tega se spominjaš, vse ostalo pozabiš :mrgreen: :mrgreen:[/quote
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odgovorila sta na vseh 5 strani debate o ekonomiji navtike.Če imaš navtiko rad, je ekonomija nesmiselna.Ve se, da ko greš na dopust z bilokakim plovilom, točno veš, toliko za gorivo,hrano kamp ali apartma, tu ni potrebna znanost ekonomije.Vsi ki tako ali drugače odgovarjamo na to temo, imamo plovila taka ali drugačna, svetujemo tako ali drugače, po eni strani skoraj ustrahujemo akterja teme, ja kaj smo pa potem mi, ki vse vemo, idioti, ki sami sebi mečemo pesek v oči in smo sami v navtčnem zosu.Nismo vsi neki obrtniki, ki si razumljivo lahko privoščijo malo več pa saj tudi delajo in si zaslužijo kar imajo.Jaz sem navaden državljan s klasično delavsko penzijo pa imam kljub temu barko in sem v navtiki že od leta 1974.Pa se eni sprašujejo, kako pa lahko imaš stalno čolne, vzameš(tudi žena)na 5 let max kredit in kupiš barko.Pa pravjo, ja a veš koliko ga preplačaš pa kaj me briga, imam pa tisto kar želim.In tako iz kredita v kredit pa imam kar želim in to kar imam sedaj lahko vzdržujem, ker sem pač sam svoj mojster, kar odbrenka kar nekaj stroškov pri vzdrževanju barke.
Za začetek poti v navtiko, bi se strinjal s predhodniki, da kako sezono ali dve rentaš kak čoln, da dobiš občutek kaj bi ti odgovarjalo.
mašinfirer
Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana / Novigrad

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » To Sep 22, 2020 15:29

kasaudio napisal/-a:Pomoje je čleveka samo okvirno zanimalo koliko taka reč košta oz. cenovni rang. Se prav okvirna cena nakupa in potem vzdrževanja. Ali 5m čoln košta 5jurjev ali 10jurjev ali 30jurjev ali 50 jurjev in potem stroški;100€/leto ali 500€/leto ali 1000€/leto ali 10000€/leto. Tako okvirno, brez 5 strani psihoanalize. Pa še zanimal ga je, a bo po 20 letih to še kaj vredno ali nič, pa še zanimal ga je kako je z rentanjem.

Meni se tudi ne zdi nič narobe, če si hoče človek malo pripraviti finančni načrt, preden se vrže v nakup/lastništvo čolna.
Temu se reče finančna pismenost in odgovornost.
No saj je tudi res, da navtika je hobi in strast in da če se za to odločiš, bo pač nekaj koštalo - ampak je vseeno fajn vedeti, vsaj v kakšnem velikostnem rangu bodo predvidoma stroški.
Saj za marsikoga od vas verjetno ni problem zagoniti par jurjev več kot sprva planirano. Za koga drugega je pa to lahko že problem. Ampak zakaj si tudi tisti z bolj skromnimi prihodki ne bi smeli privoščiti malo navtike, kolikor jim zmožnosti pač omogočajo - in qurc, včasih moraš pač fino prej premislit in preračunat, da vidiš če bo šlo skozi ali ne.

In jaz sem to tako razumel - človek je prosil, da malo poveste, na katere stroške vse je treba računat; če si nov v temu, pač še ne veš kaj vse te čaka in je fino da ti kdo pove, da ni potem preveč kakšnih presenečenj. Nihče se ni že rodil vnaprej pameten o vsem.

Me kar je malo razočarala negativno pokroviteljska in včasih skrajda sovražna nastrojenost nekaterih odgovorov.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Sep 22, 2020 15:57

ne vem kolk si pismen, če se imaš za ekonomista, pa pojma o temeljih gospodarstva nimaš, da delaš za visokorizični vložek kalkulacijo na 20 let. to se še za predore pa avtoceste ne dela več tako dolgoročno.

za odgovornost je pa dobil več istih nasvetov: rentaj enkrat, pa potem še enkrat odločaj.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 22, 2020 16:27

Mene pa aero navtika vleče, kej ve kdo kolk je tkole za ene 8-9 metrski avion stroškov na 20 let? Pa nč slabga ne mislm. :lol:
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov